YEŞİLYURT BELEDİYE MECLİSİ'NDE 'NİYESİ BOL' TOPLANTI.. "Belediyenin bu şirket ve dernekle bağı nedir?".. “Niye ret oyu veriyorsunuz? Anlamış değilim”.. "Niye alınganlık gösteriyorsunuz?".. “Bütçemiz fazla olduğu halde niye faizli kredi kullanıyoruz?”.. “CHP’lileri komisyonlara almamak lazım”..
Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar Başkanlığında toplanarak Nisan Ayı 1.Oturum Toplantısını gerçekleştiren Yeşilyurt Belediye Meclisi, gündemdeki teklifler ile komisyon raporlarını karara bağladı. Yeşilyurt Belediyesi Gedik Kültür Merkezi Toplantı Salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan toplantıda, açılış ve yoklamanın ardından 05 Mart 2021 Tarihli Toplantının karar özeti oy birliğiyle kabul edildi.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Yeşilyurt Belediyesinin 2020 Yılı Faaliyet Raporunun görüşülmesi sırasında yerini Başkan Vekili Naci Şavata’ya devretti.
"Geziye 45 kişinin gittiği, 43'ünün dönmediği doğru mudur?"
CHP'li meclis üyeleri Günnur Tabel, İsmail Aydın ve Önder Öztürkoğlu, gündemin görüşülmesinden önce geçtiğimiz yıl planlanan bir yurt dışı gezisine gönderilen 45 kişiden 43'ünün geri dönmediği iddialarını içeren yazılı bir soru önergesi sundular.
Soru önergesi şöyle:
"Geçtiğimiz yılın Şubat ayı meclis oturumunda; Almanya'nın Saksonya Eyaleti Hannover şehrinde faaliyet gösteren Mega Kilit GMBH şirketi tarafından "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" adlı proje kapsamında 15/02/2020 ile 27/02/2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan çevre, eğitim ve kültürel inceleme gezisine Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği üyeleri ile birlikte düzenlenecek olan ve 53 kişilik bir kafilenin katılmasının planlandığı gezi için belediyemizi de temsilen bir heyetin gönderilmesine, yol, konaklama ve iaşe bedelleri gibi tüm masrafların ilgili firma tarafından karşılanacağı inceleme gezisine belediyemizi temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Özer, Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş'un katılmalarının kabulüne yapılan oylamada katılanların oy birliği ile karar verilmişti. Ardından bu karara dayanarak, belediyemizin İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün 03.09.2020 tarihinde Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazdığı yazıda 24.08.2020 tarihinde ilgili dernekle belediye arasında bir protokol imzalandığı, buna göre toplam 45 kişinin 07.09.2020 ile 16.09.2020 tarihlerinde bu geziye katılacağı, bu nedenle de bu kişilere hizmet pasaportu düzenlenebilmesi için gerekli valilik onayının alınarak gönderilmesi istenmiştir.
1) Bahse konu dernekle imzalanan protokolün içeriği nedir?
2) Belediyemizin gerek bu şirket ve gerekse de bu dernekle bağı nedir?
3) Bu geziden iki belediye elemanı dışındaki 43 kişinin ülkeye dönmediği doğru mudur?
4) Eğer dönmüşlerse de giriş-çıkış yapanların tam listesini görmemiz mümkün müdür?"
Belediye Başkanı Çınar, soru önergesini yazılı olarak yanıtlayacağını bildirdi.
"Bu rakamları biz niye ödeyemiyoruz?"
Daha sonra gündemin görüşülmesine geçildi. Faaliyet Raporu ile ilgili bilgilendirmenin ardından söz alan CHP’li üye Tayfun Yücel; “Faaliyet raporunu inceledik. Bu seneki raporda dikkat çekmek istediğimiz birkaç tane husus var. Onlarla ilgili de hem sözlü hem de yazılı talepte bulunuyoruz. Şimdi 2015’den beri devreden bir rakam var. KDV kaleminde bir rakam var. Bu rakam 2018,2019 ve 2020 yılında hiç değişmeden aynen devroluyor. Bu rakam Maliyeden naklen veya mahsupla alınabilecek bir rakam mıdır? Kanuni olarak alınamamasında bir engel var mıdır?
Bunun yanında geçen sene 9 milyonluk vergi ve yasal yükümlüktük rakamı birikmişti, ödenemeyen bu rakam 2020 yılı sonunda 16 milyon TL’ye çıkmış, bu rakamları biz neden ödeyemiyoruz? Bütçemiz fazlalık vermesine rağmen bu rakamlar neden gecikme faizine bırakılıyor? Bu faiz yapılandırılmış mıdır, ödenecek midir?
Onun dışında 2 tane kalemimiz daha var. Bir tanesi stoklar kalemi, 2019 yılında 2 milyon küsürle devreden bir rakam 2020 yılı sonunda 5 milyon küsüre çıkmış. Gelir- gider bütçesinin artan oranına bakınca nispeten daha düşük bir rakam olması lazım ama bu rakam yükselmiş,
Bir de gelir-gider bütçemizde 16 milyon TL müspet fark var. Bütçede fazla vermişiz bu fazlaya rağmen kredi kullanmaya devam etmişiz. Bir önceki yıla göre daha fazla faiz ödemişiz, hem de maliye gibi borçlarımızı ödeyememişiz. Bu bizim için tutarsızlık gösterisi bunlarla ilgili izahat talep ediyoruz. “dedi ve rapora ret oyu vereceklerini söyledi.
"Red oyunun nedenini öğrenebilir miyim?"
CHP’nin red oyu kullanmasının nedenini anlamadığını belirten Başkan Çınar, oturduğu yerden “Niye reddediyorlar nedenini öğrenebilir miyim? Biz bu şehri beraber yönetiyoruz ve siz bütün komisyonlarımız da yer alıyorsunuz, bütün her şeyden de haberiniz var. Bu reddin nedenini de biz size sormuş olalım. Bize onu bir açıklayınız?" sorusunu sordu.
"Cevap verme gereği duymadınız"
CHP Grup Sözcüsü Günnur Tabel, “Başkanım bizim kafamıza takılan bir sürü problemler var. Mantıklı görmediğimiz için biz faaliyet raporunuzu reddediyoruz. Sorumuza cevap verme gereği duymadınız, açıklama bile yapmadınız. Hem sözlü hem yazılı sorduk.” sözleriyle başkanı sorusunu yanıtladı.
Faaliyet Raporu hakkında bilgiler veren Başkan Çınar; “Değerli arkadaşlar, 2 yılımızı doldurduk. 5 Nisan 2019 yılında mazbatamızı almıştık. 2 yıldır, Yeşilyurt’umuza hizmet ediyoruz ve tek kuruş kredi almadık. Kredi alındı diye bir söylem konuşuldu. Ben gerçekten üzüldüm. Yap-işlet-devret modeline göre işlediği için Güneş Enerjisi Santrallerine kredi kullanma durumumuz oldu. Pandemi sürecindeyiz, pandemi sürecine rağmen bütçemizi 2 yıl boyunca her yıl bütçemizi yüzde 25 oranında artırıyoruz. Piyasaya bir kuruş borç bırakmadık. Ciddi anlamda da borç stokumuzu azalttık. Geçmişten gelen ve hala devam eden ödemelerimiz var. Depremden dolayı yapılandırmalar oldu.
Pandemi nedeniyle de belediyemize gelecek olan ödemelerin gelmemesi bir de var olan ödemelerin ötelenmesi devletin kurum işleyişiyle ister istemez farklılıklar oldu. Ama 31 Ocak itibariyle belediyeye ait ne kadar kamu borcu varsa hem Maliye hem SGK hem de kültür katkı payından diğer borçlara kadar hepsini yapılandırdık ve şu anda belediyemizin yapılandırmadığımız bir kuruş borcu yok. Bende rahat bir şekilde kredi alırdım. Sizde bize bu yetkiyi verirdiniz. Bizde çok hızlı ve seri çalışırdık."dedi.
"Alınganlık buyurmayın!"
CHP Yeşilyurt İl Meclis Üyesi Tayfun Yücel de, “Başkanım alınganlık buyurmayın, biz verdiğiniz emeklere saygı duyuyoruz. Altını çizmek istediğimiz husus şu hem geçen yıl hem de bu yıl üzerinde durduğumuz ve bu hususta merak ettiğimizi sormak bizim en doğal hakkımız, yoksa sizin vermiş olduğunuz hizmetlerin birçoğuna bizde burada el kaldırıyoruz.
Şu an faaliyet raporuna reddetmemizi yaptığınız hizmetlere karşı bir ret olarak algılamayın. Sonuçta belirsiz olan durumları aydınlatma bizim talebimiz. Onlar aydınlansa içimize sindirsek bizde göğsümüzü gere gere el kaldırırız. O yüzden alınganlık buyurmayın. Biz hakkınızı teslim ediyoruz ve teşekkür ediyoruz."diye konuştu.
"CHP'li meclis üyelerini reddedeceğim"
CHP’li üyelere, komisyonlarda yer verilmemesi gerektiğini belirten AKP’li Meclis üyesi Nebi Yiğit ise; “Muhalefetin reddetmesi doğaldır ben öyle karşılıyorum. Benim başkanımıza buradan özel bir istirhamım var. Meclis üyeleri komisyona seçildiğinde milletin vermediği hakkı vermemek lazım, bende şahsım olarak bundan sonra CHP’li meclis üyelerini reddedeceğim." diye konuştu.
AKP’li Meclis üyesi Yiğit’in bu talebine CHP’li Grup Sözcüsü Günnur Tabel'den “Komisyon üyeliği bizim yasal hakkımız, illa komisyondayız diye her şeye evet dememiz gerekmiyor." karşılığı geldi.
Faaliyet raporuna onay
Yapılan görüşmelerin ardından Yeşilyurt Belediyesinin 2020 Yılı Faaliyet Raporu oy çokluğuyla onaylanırken, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’da üzerinden iki yıl geçen yerel seçimlerde vaat ettikleri 45 projenin büyük bir kısmını gerçeğe dönüştürdüklerini, bu süre zarfında ayrıca 18 yeni projeyle de Yeşilyurt’un geleceğine güzel ve özel eserler kazandırmak içinde yoğun bir mücadele verdiklerini söyledi.
Yeşilyurt’ta geride kalan iki yıllık dönemde başarılı hizmetlerin altına imza attıklarını söyleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “ Gece gündüz demeden ilçemize hizmet ediyoruz ve yap-işlet-devret modeliyle yaptığımız ve kendi maliyetini karşılayan Güneş Enerji Panelleri dışında kredi kullanmadık. Pandemi sürecindeyiz ve buna rağmen her yıl bütçemizi yaklaşık %25 oranında artırmaktayız. Piyasaya tek kuruş borcumuz yoktur, Meclis Üyelerimizden kredi yetkisi talep etmedik ve ciddi olarak ta borç stokumuzu azalttık. Geçen yıl yaşanan deprem olayıyla birlikte gerçekleşen yapılandırmalardan ve belediyemize gelecek olan ödemelerin gelmemesi, bununla birlikte hem deprem hem de pandemi sürecinden dolayı var olan ödemelerinde ötelenmesi haliyle devletimizin kurum işleyişiyle ilgili ister istemez farklılıklar oldu.
Belediye’ye ait ne kadar maliye, SGK ve diğer kültür katkı paylarını içeren kamu borçları varsa hepsini yapılandırdık ve şu anda yapılandırmadığımız bir kuruş borcumuz yoktur. Bizlerde rahat bir şekilde sizlerden kredi yetkisi isterdik, daha hızlı ve seri çalışırdık. İki yıl önce vatandaşlarımıza 45 proje vaadinde bulunmuştuk, bu projelerin üzerine de 18 yeni proje ekleyerek bu rakamı 63’e çıkardık. Bunların da %80 oranında tamamladık, bir kısmı devam ediyor.
23 kentten daha kalabalık bir nüfusa sahip Yeşilyurt’umuzu kentsel dönüşümden yol hizmetlerine, eğitimden sağlığa, tarımdan çevreye, spordan kültüre, sosyal yardımlardan sanatsal kurslara kadar her alanda büyük bir değişime uğrattık. Devasa yatırımlarla Yeşilyurt’umuzun geleceğine gerçekten güzel eserler bırakıyoruz. Şu anda inşaatı tüm hızıyla devam eden Yeni Belediye Binası ve çevre düzenlemelerinin tamamlanması bizim birkaç yıllık bütçemizden daha fazla bir bütçeye tekamül etmektedir.1 milyon 350 bin metrekare alanda yapımı süren, bölgemizin en büyük parkı özelliklerine sahip Beylerderesi Şehir Parkı projemiz için çok büyük emekler ve gayretler sarf ediyoruz.
Tarihi bölgelerimizden Çırmıhtı’daki tescilli konaklarımızı baştan aşağıya restore ederek bölgeye has geleneksel hayatı, meslekleri ve yöresel yemeklerimizin tanıtıldığı çok kıymetli müzelere ve konaklara dönüştürdük. Bölgenin turizme kazandırılması noktasında yeni yatırımlarımızı da inşallah hemşehrilerimizle buluşturacağız. Güreş sahamızı yeni bir projeyle baştan aşağıya yenileyerek Yeşilyurt’a kazandıracağız.Gündüzbey Sosyal Tesislerimizin büyük bir kısmını tamamladık.Gündüzbey Kamp Alamı için çalışmalarımız sürüyor. Kayısı ve Kiraz Bahçeleri kurduk.
Bölgemizin kültürü, tarihi ve gastronomi alanındaki yeterli seviyesini yerli ve yabancı turistlerle buluşturup, turizmden hak ettiği payı alabilmesi içinde canla başla, bir günümüzü bile boş geçirmeden Yeşilyurt’umuz için çalışıyoruz, koşturuyoruz ve didiniyoruz. Gerek fiziksel gerekse de sosyal, eğitim, kültürel, sanatsal ve çevre alanlarında aktif ve dinamik bir belediyeyiz. Kişi başına düşen yeşil alan miktarını artırmak için başlattığımız yeni park alanlarımızın sayısını 209’a çıkarttık. Kent estetiğine büyük katkılar sunan sokak sağlıklaştırma projelerimizle mahallelerimizdeki yaşam seviyesini yükseltiyoruz, daha temiz, daha düzenli sokaklar oluşturuyoruz. Büyük emekler isteyen bu tür projelerimizi bizler büyük bir azimle çalışarak yerine getiriyoruz. Meclis toplantılarını yaptığımız Gedik Kültür Merkezimiz harabe halindeydi, gerekli dönüşüm projelerimizle farklı müzeler ve eğitim alanlarını kapsayan, 7’den 70’e herkesin ilgi gösterdiği bir kültür merkezine dönüştürdük. Yeşilyurt’umuzun kültür hayatını zenginleştiren bu tür yatırımlarımızla bölgemize olan ilgiyi artırdık. Millet Kıraathanelerin sayısını 8’e çıkarttık. Çilesiz Semt Pazarı ve Yaşam Merkezinde yapım işleri sürüyor. Şahintepesi Macera Parkımız ve Turgut Özal Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projelerimize hız verdik, gelişimine büyük önem verdiğimiz Yeşiltepe bölgesine devasa yatırımlar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. TOKİ işbirliğiyle yaptığımız Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi Kentsel dönüşüm projesi tamamlandı, yakında açılışını yapacağımız Yeşiltepe Sosyal Tesis ve Halı Saha projemizin yanı sıra yapımı süren Yeşiltepe Semt Pazarı ve Yeşil Gıda Marketimiz, sayısını ikiye çıkaracağımız Kiltepe Kadın Meslek Kursumuz, Çavuşoğlu ve İlyas Mahallelerindeki Kitap Kafelerimiz, sokak sağlıklaştırmaları, kaldırım düzenleme, yol yenileme, aydınlatmalar ve yeni parklarla bu bölgemize prestij seviyesi yüksek çok değerli yatırımlarda bulunuyoruz. Bu bölgemizdeki tüm mahallelerin sosyal yaşam seviyesini artıran hizmetler ulaştırıyoruz. Kaynarca ve Topsöğüt’te devam eden sosyal konut projelerimiz, Şahnahan’da ki kamp alanımız, sosyal tesislerimiz ve parklarımızla merkez-kırsal ayrımı yapmadan her bölgeye hizmetlerimizi eşit bir şekilde ulaştırmaktayız. Şu anda 30 farklı noktada spor tesisleri yapım işine başladık. Tohma Semt Sahamızı tamamladık. Yakınca yarı olimpik yüzme havuzumuzun yapım işi sürüyor. Bölgemizin en büyük sosyal yardımlaşma noktası olan Emanet Çarşımız aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine temiz ve düzenli alanlarda yardımlarımızı ulaştırıyoruz.İlçemizin farklı bölgelerinde açtığımız sosyal tesislerimizle vatandaşlarımıza kaliteli hizmetler sunuyoruz. Şu anda üzerinde çalıştığımız rafting, atlı binicilik ve drift gibi alanları da oluşturup Yeşilyurt’umuzun marka değerine yakışan büyük projeleri hayata geçireceğiz.
Bu ve benzeri bir çok yatırımla Yeşilyurt’umuz için bir an bile boş durmadan emek sarf ediyoruz. Bizler memleketimizi, kentimizi, ilçemizi, vatandaşlarımızı seviyoruz. Yeşilyurt’umuzun her alanda büyümesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın konuşmasından sonra Yeşilyurt Belediyesinin 2020 Yılı Denetim Raporuyla ilgili Meclis Üyelerine bilgilendirilme yapıldı.
"Belediye alacakları zamanında tahsil edilmedi"
Yeşilyurt Belediyesinin 2020 yılı mali bütçe ve işlemleri ile ilgili Denetim Komisyonu tarafından hazırlanan Denetim Raporu hakkında bilgiler veren Komisyon AKP’li Başkanı Battal Dışkaya; “2020 yılında 7615 ödeme belgesinin usulüne uygun olarak hazırlandığını iş ve işlemlerde aykırı bir durum bulunmadığını belirterek “ “Bazı gelirler zamanında tahsil edilmemiş olup, yasalara uygun tebliğat ve takip işlemlerinin yapılması temennimizdir” ifadeleriyle belediyenin bazı alacaklarının zamanında yapılmadığına işaret etti.
Mecliste görüşülerek karara bağlanan maddeler:
-Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuştuktan sonra Yeşilyurt Belediyesine devredilen sulama suyu alacaklarının MASKİ’ye devredilmesi,
-Gündüzbey Beldesinde isimsiz olan bir sokağa “Dereboyu Sokağı" ismi verilmesi,
-Mevcut planda ikiz nizam 4 kat olan Hacıapdi Mahallesi 110 ada 321 ve 392 nolu parsellerin yeniden düzenlenmesi,
-Bölgenin enerji ihtiyacını karşılama amacıyla Kaynarca Mahallesi 6047 ada 3 nolu parselin bir kısmına trafo alanı fonksiyonu verilmesi,
-Yeşilyurt Belediyesinin hizmetlerinde kullanılması amacıyla BİM Marketler zincirinden Yeşilyurt Belediyesine 2019 Model araç (Reno kango) hibe edilmesi,
-Fen işlerine kiralık araç için ödenek aktarılması,
-Yeşilyurt Belediyesinin ilçe genelinde sürdürdüğü temizlik çalışmalarında kullanılmak üzere kiralanac iş makineleri içim Fen İşleri Müdürlüğüne 610 bin Lira ödenek aktarılması maddeleri ayrı ayrı oylanarak kabul edildi.
Gündemdeki maddelerin bir kısmının görüşülmesi, bir kısmı ertelenmesi ve bir kısmının da ilgili komisyonlara havale edilmesinin ardından, bir sonraki toplantının da 9 Nisan Cuma Günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra 1.oturum sona erdi.
malatyahaber.com- gazetemalatya.com- Bülten