İDARİ SORUŞTURMA NE AŞAMADA, ADLİ İŞLEM YAPILIYOR MU? BİLİNMİYOR!.. Yeşilyurt Belediyesi'nin kamu görevlilerine verilen 'Gri pasaport' sağlayarak 1 haftalık süre için Almanya'ya gönderdiği 45 kişiden yurda dönmeyen 43 kişi için Almanya'da da soruşturma başlatılacağına yönelik bilgiler geliyor.
Almanya'da gazetecilik yapan Ali Varlı, merkezinde Yeşilyurt Belediyesi'nin yer aldığı skandalın Almanya ayağındaki gelişmeleri anlatırken, Almanya’da bulunma sürelerinin dolmasından sonra Türkiye’ye dönmeyen 43 kişi için Alman Polisi’nin soruşturma başlatmasının beklendiğini söyledi.
Odatv.com'un youtube yayınına katılan Gazeteci Ali Varlı, Serdar Cebe'nin sunduğu, 'Saklı Gündem' programında konuya yönelik soruları cevaplandırdı.
Yeşilyurt Belediyesi’nin organizasyonunun benzerini Çinliler de yapmıştı
Almanya’ya gelen kalabalık turist gruplarından bazılarının bir anda ortadan kaybolarak, vize ya da bulunma sürelerinin dolmasından sonra ülkelerine dönmeyen gruplara karşı sık sık operasyon yaptığını vurgulayan Gazeteci Ali Varlı şöyle konuştu:
“Bundan 12 yıl önce, Çin’den 150 kişilik bir kafile gelmişti Berlin’e. Bu Çinlilerin 120 kişilik bir grubu, sürelerinin bitiminde Çin’e dönmüyor. Yeşilyurt Belediyesi’nin organizasyonuna birebir benzer bir organizasyon yani. Almanya’da geçtiğimiz yıl yeni bir yasa yürürlüğe girdi. Özellikle AB ülkeleri dışından işgücü temin etmeyi amaçlayan bir yasa sonrasında, Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte bu tür organizasyonların sayısında artış oldu. Bu şekilde, bürokrasiye takılmadan işçi getirebiliyorsunuz. Bunlara yönelik de Alman Polisi’nin zaman zaman yaptığı operasyonlara tanıklık ediyoruz. Sözünü ettiğim Çinli grup turistik amaçlı gelen bir gruptu. Berlin’in turistik yerlerini gezerken yaklaşık 120’si bir anda ortadan kaybolmuştu. Bu durum, Alman Polisi’ni uzun süre meşgul etmişti, ‘Bu Çinliler nerde?’ diye. Sanırım şimdi de ‘43 Malatyalı nerde?’ diye Alman Polisi onların peşinde…”
Sponsor olan şirket 5 yılda 5 müdür 3 adres değiştirmiş
45 kişiyi 'Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek' başlıklı sözde proje için Almanya'ya davet eden Mega Kilit GmbH'nin, Avrupa'daki iş dünyası kurallarına aykırı olarak son 5 yılda 5 şirket müdürü değiştirdiğini belirten Gazeteci Ali Varlı, bu durumun adı geçen şirketin iş ve işlemlerinde kuşku yarattığını söyledi.
"Ortada dönen para yarım milyon euro olabilir"
Almanya'nın insan kaçakçılığı konusunda çok sayıda olaya sahne olduğunu belirten Ali Varlı, bu tür olaylarda büyük paraların döndüğünü ve kişi başına en az 5 -10 bin euro alındığını belirterek, merkezinde Yeşilyurt Belediyesi'nin olduğu olay için, "Eğer bu şirketin, 43 kişiyi bu amaçla buraya getirdiğini düşünürsek, ortada dönen paranın yaklaşık yarım milyon euro olması gerekir" dedi.
"Sponsor şirket televizyon tamirciliği yaptığını söylüyor ama"
Yeşilyurt Belediyesi'nin gönderdiği kişiler için sponsor olduğu belirtilen Mega Kilit GmbH'nin, şirket tüzüğünde uğraş alanı olarak "Televizyon tamirciliği" bulunduğunu da ifade eden Gazeteci Ali Varlı, "Almanya'da televizyon tamirciliği yapmak anlamlı bir şey değil. İnsanlar, Almanya'da aldıkları asgari ücretle 2-3 televizyon satın alabilecek iken neden televizyon tamir ettirsinler. Şirketin böyle bir uğraş alanı belirtmesi de ilginç" diye konuştu.
"Kişi başı 20 bin euro iddiası var"
Bu arada Habertürk.com yazarı Sevilay Yılman Haberturk TV'de Veyis Ateş'in konuya dair sorularını cevaplandırırken, "Bu olayda bir para alış - verişi var mı sizce?" sorusuna karşılık, "Olmaz mı yani... Şimdi iddialar, kişi başı 20 bin euro, temiz para... Para kimlere veriliyor? Bunlar daha soruşturuluyor" cevabını verdi.
"1000’in üzerinde insanın yurt dışına çıkarıldığı iddia ediliyor"
Sevilay Yılman, Haberturk.com.'daki yazısında ise Yeşilyurt Belediyesi ile Kişisel Gelişim Dünyası Derneği arasında imzalanan "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" Projesi'nin, tek örnek olmadığını, belirterek, "Şu an elimde var olan belgeler, Tokat - Erbaa, Van - Tuşba, Elazığ - Arıcak, Elazığ - Üçocak ve Bursa - Yıldırım belediyelerinde Malatya Yeşilyurt Belediyesi ile aynı yöntemle Almanya’nın değişik şehirlerine vize gerektirmeyen hizmet pasaportu, gri pasaportla yüzlerce insanın Avrupa’ya kaçırıldığını ispatlıyor" diye yazdı.
Yılman, "Kaynaklarım; 'Çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek', başlığı altında hayata geçirilen bu skandal organizasyonun boyutlarının sanılandan ya da bilinenden çok daha fazla olduğunu ve bu yolla da bugüne kadar 1000’in üzerinde insanın yurt dışına çıkarıldığını öne sürüyor" dedi.
Dernek Başkanı, "Üye yapılanları üyelikten attık"
Bu arada, olayın taraflarından biri olan Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği Başkanı Mehmet Sait Aytekin, Almanya'ya gönderilmek amacıyla Derneğe üye kaydı yapılan 43 kişinin üyeliklerinin, başlatılan soruşturma sürecinde silindiğini açıkladı.
Bu Sabah Gazetesi'ne konuşan Mehmet Sait Aytekin, "Ben, Valilikle ilgili Dernekler Masası’na durumu anlattım. Hatta mülkiye başmüfettişi gelmişti oda gördü durumu. Onları tekrar üyelikten attık" demişti.
Olayın ortaya çıktığı ilk gün konuşan Dernek Başkanı, daha sonra kendisine bazı sorular yöneltmek isteyen gazetecilerin telefonlarına cevap vermedi.
'Sahte UNESCO ödülü' olayı KRT TV'de gündeme geldi
Yeşilyurt Belediyesi'nin, belediye personeli, Malatyalı olmayan ve Başkan Mehmet Çınar'ın "Ben de tanımıyorum" dediği 43 kişiyi Almanya’ya göndermesi ve bu kişilerin yurda dönmemesi olayı, ulusal TV tartışmalarının ana gündem maddesi olurken, ilave olarak, Halk TV'de Gazeteci Murat Ağırel, Yeşilyurt Belediyesi'nin "Sahte UNESCO Ödülü"nü de gündeme geldi.
Geçtiğimiz yıl, malatyahaber.com'un ortaya çıkardığı "Sahte UNESCO Ödülü" olayında, bir reklam ve danışmanlık şirketinin para karşılığında Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'a UNESCO tabelasının olduğu bir binada bir plaket verilmiş ve bu plaket "UNESCO Yeşilyurt Belediyesi projelerine ödül verdi" şeklinde lanse edilmişti.
Ödülün UNESCO ile hiçbir ilişkisi olmadığını ortaya çıkaran malatyahaber.com'un haberlerinden sonra, UNESCO Türkiye Temsilciliği, Yeşilyurt Belediyesi gibi UNESCO'dan ödül aldığın ilan eden birkaç belediyenin bu konudaki açıklamalarını yalanlamış ve "Biz böyle bir ödül vermedik. UNESCO adını bu tür işlerinizde kullanmayın" uyarısında bulunmuştu.
Milletvekilleri suskun
AKP'li Yeşilyurt Belediyesi'nin merkezinde olduğu ve Türkiye gündemine oturan skandalla ilgili olarak, AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Bülent Tüfenkci, Ahmet Çakır ve Hakan Kâhtalı bugüne değin herhangi bir açıklama yapmaması da dikkat çekiyor. Olayla ilgili, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu da şimdiye dek görüş açıklamadı.
Ne görevden alınan, ne istifa eden var?
Bu arada, Yeşilyurt Belediyesi'nin karıştığı skandalın ortaya çıkması ve ülke çapında tartışılmasına karşın, buna karışan belediye görevlileri, diğer kamu personeli, dernek yönetimi, organizatörlerle ilgili idari işlem başlatılmış olmasına karşın, henüz bir görevden alma vb. gibi bir işlem yapılmadı, hepsi de görevlerinin başında.
Adları ortaya atılan belediye yöneticilerinden de istifa girişimi bulunmuyor. Olayın basında yer alması ve 'İnsan Kaçakçılığı' suçlamalarına rağmen henüz bir adli işlem de başlatılmadığı öğrenildi.
Güler HAZAR, malatyahaber.com
FOTO: Arşiv