SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Skandal İş Birden Fazla Yapılmış Gibi!.

0
Güncellendi - 2021-04-16 06:57:53
Skandal İş Birden Fazla Yapılmış Gibi!.
A- A+ PAYLAŞ

ALMANYA'DAN DÖNMEYENLER DE KONUŞTU.. ORGANİZATÖRLER UÇAKLA, KAÇIŞ İÇİN PARA ÖDEYENLER OTOBÜSLE GİTMİŞLER.. Yeşilyurt Belediyesi'nin, "Organize İşler" niteliğindeki bir proje ile ve Gri Pasaport sağlayarak Almanya'ya gönderdiği 43 kişinin, yurda dönmemesi Türkiye gündemini sarsmaya devam ederken, organizasyon içinde yer alanların ve yurda dönmeyen 2 kişinin Almanya’da yaptığı açıklamalar, Yeşilyurt Belediyesi'nde bu işin bir defaya mahsus değil, en az iki defa yapıldığı yönünde ciddi kuşkular doğurmaya başladı.

Nisan ayı Belediye Meclis toplantısında, CHP Yeşilyurt Belediye Meclis Grubu Başkanı Günnur Tabel'in verdiği soru önergesiyle patlayan skandal Almanya Gezisinin, 7 Eylül - 16 Eylül 2020 tarihleri arasında yapıldığı açıklanmıştı.

Geziye ilişkin olarak, ilk defa malatyahaber.com'un yayınladığı ve skandalın belgesi niteliğindeki Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar imzasıyla Gri Pasaport talebi için Malatya Valiliği'ne yazılan 3 Eylül 2020 tarihli yazıda da Almanya'ya gönderilecek 45 kişinin ziyaretinin 7 Eylül - 16 Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleştirileceği belirtilmişti.

En az 2 defa yapılmış izlenimi yaratan veriler…

Ancak, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Malatya Valiliği'ne 3 Eylül 2020 tarihinde yazı yazarak, 7 Eylül - 16 Eylül 2020 tarihleri arasındaki gezi için Gri Pasaportları talep ederken dayandığı Belediye Meclis Kararı'nın tarihini 8 Ocak 2019 olduğunu belirtiyor.

Buna karşılık, Belediye Başkan Yardımcıları Bekir Karakuş ve Şahin Özer'in gidip de dönmeyen 45 kişi ile birlikte Almanya'ya gitmesine dair Yeşilyurt Belediye Meclisi Kararı'nın tarihi ise 4 Şubat 2020 olarak görünüyor.

4 Şubat 2020 tarihli ve Almanya gezisinin yapılacağı tarihi, 15 Şubat -27 Şubat 2020 olarak belirleyen Yeşilyurt Belediyesi Meclis Kararı’nda, ziyaret kafilesinin 53 kişiden oluştuğu ifade edilirken, Malatya Valiliği’nden Gri Pasaport talebi için yazılan 3 Eylül 2020 tarihli Mehmet Çınar imzalı yazıda ise 45 kişi için Gri Pasaport talebinde bulunuluyor.

Bu veriler; Yeşilyurt Belediyesi, hem 8 Ocak 2019 tarihli Meclis toplantısında, hem de bir yılı aşkın süre sonra, 4 Şubat 2020 tarihli Meclis toplantısında, Almanya için iki farklı karar alındığını gösteriyor.

Dönmeyen ve Almanya’dan geçici sığınma hakkı alan 2 kişi açıkladı: “2020 yılının ilk aylarında geldik”

Yeşilyurt Belediyesi’nin, “paravan proje” gezisinin 7 Eylül - 16 Eylül 2020 tarihleri arasında yapıldığı açıklanmıştı.

Oysa;

1. artigercek.com muhabiri Remzi Budancir’in Almanya’da ulaştığı, gidip de dönmeyen 45 kişilik listedeki iki isim, Yeşilyurt Belediyesi’nin sağladığı Gri Pasaport ile 2020 yılının ilk aylarında Almanya’ya geldiklerini açıkladı.

2. Yine, organizasyonun merkezinde yer aldığı iddia edilen Bingöl - Servi eski Belediye Başkanı Ali Ayrancı gezinin Şubat 2020'de gerçekleştiğini söyledi.

Ali Ayrancı, Bingöl'de yayın yapan Bingöl Sürmanşet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, ziyaret zamanını net tarihlerle açıkladı: "Gezi programı çerçevesinde ben ve iki belediye başkan yardımcısı ve diğer bir kaç belediye personeli ile birlikte 17 Şubat – 27 Şubat 2020 tarihleri arasında Almanya ülkesine uçak ile gidip geldim".

3. Almanya’ya gönderilen 45 kişi ve Yeşilyurt Belediyesi ekibini ağırlayacağı, yol ve konaklama masraflarını karşılayacağını taahhüt ettiği iddia edilen Mega Kilit GmbH yetkilisi Ersin Kilit, Almanya Gezisinden sonra Malatya'ya gelerek Başkan Mehmet Çınar’la görüştüğünü söylerken, Malatya'ya gelişini Nisan 2020 olarak tarihlendirdi (Sevilay Yılman söyleşisinden).

Yeşilyurt Belediyesi'nin, 45 kişiye Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu) verilmesi talebini içeren 3 Eylül 2020 tarihli yazısında belirtilen gezi tarihi 7- 16 Eylül 2020 olarak belirtilmişti. Buna göre, biri 2020 başlarında, diğeri Eylül 2020'de olmak üzere en az 2 gezi organizasyonu yapılmış.

CHP İl Başkanı Kiraz, "Başka grupların da götürüldüğü iddiası var"

CHP İl Başkanı Enver Kiraz da, dün Yeşilyurt Belediyesi için Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptıkları suç duyurusu sonrasında yaptığı açıklamada, "(...) Ama başka iddialar da var. Yeşilyurt Belediyesi’nin sadece bu kişileri değil başka grupları götürdüğü, başka protokollerin olduğu iddiası var. Arkadaşlarımız incelemelerini sürdürüyor. Belki önümüzdeki günlerde bunu da kamuoyuna açıklarız" demişti.

Şimdiye kadar ortaya çıkarılanlar buzdağının görünen kısmı mı?

Tüm bu veriler ve açıklamalar, Yeşilyurt Belediyesi'nin merkezinde olduğu, "Almanya'ya insan kaçırılması" skandalında, şu anda gün yüzüne çıkarılanların buz dağının görünen kısmı olduğuna yönelik ciddi kuşkular yaratıyor.

İKİ KİŞİ KONUŞTU: “6 BİN EURO ÖDEDİK”

Bu arada, Yeşilyurt Belediyesi’nin sağladığı Gri Pasaport ile Almanya’ya giden ve Türkiye’ye dönmeyen 45 kişilik kafile arasında olduklarını söyleyen 2 kişi ile konuşan artigercek.com muhabirinin konuya ilişkin haberinde oldukça çarpıcı bilgiler yer aldı.

Yeşilyurt Belediyesi’nin projesi üzerinden alınan Gri Pasaport ile 2020 yılının ilk aylarında Bingöl’den otobüsle yola çıktıklarını ve karayoluyla Almanya’ya vardıklarını anlatan 20 yaşındaki bir genç, bu iş için 6 bin Euro, diğeri ise 5 bin Euro ödediğini söyledi.

Almanya’ya ulaştıklarında, Gri Pasaportların toplanıp, Türkiye’ye gönderildiğini açıklayan söz konusu kişiler, “Almanya’ya ulaştığımızda gri pasaportları bizi getirenlere teslim ediyoruz. O pasaportlar tekrar çıkış yapmış gibi geri gidiyor. Biz de aynısını yaptık. Şimdi kısa süreli oturum hakkını almışız” dedi.

artigercek.com’dan Remzi Budancir’in, “Belediye aracılığıyla Almanya'ya gidenler anlattı: Gri pasaport verildi” başlıklı haberinde öne çıkan başlıklar şöyle:

“İlk önce 20 yaşındaki genç anlatmaya başladı. Şu anda Almanya’da geçici oturum izni alan gencin anlattığına göre Almanya'ya gidiş rayiçleri kişi başı 5 bin ile 8 bin Euro arasında değişiyor. Pazarlık durumuna göre bu fiyat değişebiliyor. Kendisinin 6 bin Euro verdiğini anlatan genç, "Biz otobüsle 2020 yılının ilk aylarında Bingöl'den yola çıktık. Bizimle birlikte bizi götüren kişiler de vardı. Bize çıkarılan gri pasaportları dağıttılar. Yolculuğumuz otobüsle Bingöl’den Erzurum üzeri Karadeniz, oradan da İstanbul’dan devam etti. Türkiye’den çıkışımız gezi halinde bir hafta sürdü. Bu süre zarfında hiçbir sorun yaşamadık” diye anlattı.

“COVİD-19 TESTİ YAPILDI, HES KODU ALINDI”

‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi’ kapsamında otobüsle Almanya’ya doğru hareket edildiği zaman pandemi vardı. Anlaşılan seyahat izinleri dahi alınmıştı.

Türkiye çıkışında kontrol edilip edilmediğini sorduğumda, “Bize HES kodları alınmıştı. Covid testlerini ise 500 TL’ye yaptırdık. Onlarda bizdeydi. Türkiye'den çıkarken sınırda bir polis çok soru sordu bana. Nereye gidiyorsunuz, neden gidiyorsunuz gibi. Tabi bize ne söyleyeceğimiz ezberletilmişti. İşte ‘Almanya’ya Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi kapsamında gidiyoruz. 10 gün eğitim göreceğiz. Gideceğimiz şirket Mega Kilit. Sahibi Ersin Kilit…’ gibi cevaplar verdim. Biraz heyecanlandım. Baktım çok daha soru sorunda ‘göndermiyorsanız göndermeyin’ dedim ve indim. Sonra baktılar bir şey yok bıraktılar. Tüm belgelerimiz tamamdı” dedi.

“MACARİSTAN’DA 25 EURO RÜŞVET”

Türkiye’den sınırdan çıkan ekip Almanya’ya nasıl ulaşıyor? Yolda kontrol olup olmadığını sorduğumuzda, "Sadece Macaristan sınırında durdurdular bizi. Orada kişi başı 25 Euro rüşvet verdik. Aramızda toplayarak verdik, kimse içeri gelmedi. Daha sonra yolumuza devam ettik. Hiç durdurulmadan Hannover’e ulaştık. Bir gece otelde kaldıktan sonra gri pasaportlar bizi getirenlere teslim ettikten sonra herkes gideceği adrese gitti" dedi.

“ALMANYA’YA TRANSİT GEÇİŞ”

Bir başka grupla Almanya giden biri daha vardı gencin yanında. Ona da sorduk nasıl gittiğini. Kendisinin içinde bulunduğu grubun İstanbul’da bir araya gelerek otobüsle hareket ettiğini anlatan ikinci kişi, “Biz İstanbul’da Covid-19 test sonuçlarını aldık. Bizde 500 TL verdik. Ondan sonra yola çıktık. Sınırda rutin kontrol dışında Almanya’ya kadar hiç durdurulmadık” diye anlattı.

“İSTANBUL BULUŞMA NOKTASI: BİRÇOK ŞEHİRDEN GELİŞ VAR”

İstanbul’dan hareket eden grup sadece bir yerden gelmediğini, Bingöl, Elazığ, Malatya başta olmak üzere birçok ilden geldiğini aktardı. Tokat’tan bile gelenlerin olduğunu belirten ikinci kişi, “Birden fazla otobüs vardı. Hepsi farklı belediyeler üzerinden gelmişlerdi. Eğitim amaçlı Almanya'ya gidiş şeklinde gri pasaportlar düzenlenmişti. Hepimizde onlar vardı. Bizim otobüste Bingöl, Sancak, Kığı, Elazığ Palu, Karakoçan’dan gelenler ağırlıklıydı. Hepsi Zazaca konuşuyordu. Biz bu ekiple geldik. Biz geçen sene geldik ama gelişler hala sürüyor. iki hafta önce iki otobüs Hamburg’un merkezine geldi” dedi.

“PASAPORTLAR GERİ GELİYOR, KİMLİKLE BAŞVURU YAPILIYOR”

Almanya’ya gidildiğinde ne yapılıyor? Oturum hakkının alınıp alınmadığı sorusuna, "Ben 5 bin Euro verdim. Biz geldiğimiz gibi Almanya’ya ulaştığımızda gri pasaportları bizi getirenlere teslim ediyoruz. O pasaportlar tekrar çıkış yapmış gibi geri gidiyor. Bir süre sonra kimliğimizle başvuruda bulunup sığınma hakkı istiyoruz. Bizi getirenlerin bizden tek istediği ‘Nasıl geldiğinizi anlatmayın, ne yaparsanız yapın’ oluyor. Biz de aynısını yaptık. Şimdi kısa süreli oturum hakkını almışız” diye anlattı”.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • Suat (3 yıl önce)
    Anlaşılan bu işin aslı hem ziyaret hem ticaret izlemeye devam edelim sonunda nasıl bir çapanoğlu çıkacak bakalım
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (3 yıl önce)
    Vay be...Skandala bak...
    0
    0
    Yanıtla
  • Dertli (3 yıl önce)
    Aslında kimsenin konuşmasına gerek yok.Turkiyeyi geliştirdiğini iddia eden şahıslar durumun ciddiyetinin farkındalar ki,kendi adamlarını geleceklerini kurtardılar diye ülke dışına kaçırıyor.Ekranlarda ise bilmem kaç ülkeye yardım ediyoruz diye Çaka satılıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Feryat (3 yıl önce)
    Ülke yolgeçen hanına dönmüş. Hala hainler atalarını oynatıyorlar. Yazık onca şehidimize yazıklar olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • köylü (3 yıl önce)
    su sorunundan dolayı maskiyi aradım yetkiliye aktarıyoruz dediler konuştum sıkıntıyı anlatım sorun çözülmeyince tekrardan maskide bir yetkiliye durumumu aktardım dedim kayıtlı tlf kaydını gösterdim oda bana seni çaycıyla görüştürmüşler dedi nasıl yani dedim yani kimse olmadığında çaycı bakıyormuş telefonlara dedi inanılır gibi değil dedim 15 dakika derdimizi anlattık dedim bu nasıl iş dedim yani anlayacağınız çaycı orda daha aktif herhalde insan başkalarına emir vermekten ziyade kendini disipline etmeye çalışır ne disiplin kalmış ne düzen
    0
    0
    Yanıtla
  • Bunu cimere yaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • memleket sevdalısı (3 yıl önce)
    Malatyanın ismini lekemiş ülkeye kötü anılmamızı sağlayan bir belediye başkanı istifa etmesi gerek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (3 yıl önce)
    Yeşilyurt belediye başkanı resmen insan kaçakçılığı yapmış..bakalım akp ve savcılık bir işlem başlatacak mı? Vekillerdende çıt yok..gerci bizim vekillerin ne zaman sesi çıktı ki..maaşını alıp oturuyorlar..
    0
    0
    Yanıtla
  • FFM (3 yıl önce)
    Kısa yolda köşeyi dönmek Vatanı bedavaya satmak Sonrada çıkıp bu vatan bu millet için elimi taşın altına koydum diye naralar atmak böye oyunları yapmak için nasıl bir beyin ve kalp olmalı ahhhh sahipsiz vatan
    0
    0
    Yanıtla
  • tunahanafsar (3 yıl önce)
    Bunca skandala, Malatyalılara hakarete, değerlerimizin özelleştirilmesine, insan kaçakçılığı yapılmasına rağmen gelecek seçim malum parti en az %50 oy almazsa benim yüzüme tükürün Söylemeye dilim varmıyor da, bizim Malatya insanı bunlara müstehak...
    0
    0
    Yanıtla
  • %50'mi?! Ne yaptın hocam! En az %60 verirler.
    0
    0
    Yanıtla
  • hangimiz sevmedik (3 yıl önce)
    Gizlemeyin,açığa çıksın yapanları açığa çıkarın, zan altında kalmayın ................
    0
    0
    Yanıtla
  • Eym (3 yıl önce)
    Gerçekten tam bir insan kaçakçılığı...işsiz gençler bir yerlere gelebilmek için 6 bin 8 bin euro rüşvet veriyor ...iyi para
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin (3 yıl önce)
    İnşallah haksızlık eden ortaya çıkar. Kim olursa olsun cezasını çekmelidir. Milletin parasını kimse çarçur edemez. Adalet yerini bulacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin (3 yıl önce)
    Gerçekten üzülmemek elde değil. Bizim kardeşlerimiz, canlarımız bu ülke için 15 Temmuz gecesi canını verirken Yeşilyurt belediyesi Fetocuları Almanya’ya kaçırıyor. Şimdi siz söyleyin Mehmet Çınar’ın sadece istifa etmesi yeterli mi ? İstifa edip yargıda yargılanmalı !
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (3 yıl önce)
    Vah Malatya vah. İşi ehline(gerçek Malatyalılara) vermezsen olacağı bu. Bingöllü Elazığlı Tokatlı insanların bu ilginç organizasyonda ne işi var. Ey Belediye sizin işiniz Malatya ya hizmet mi yoksa Malatyalılar dışındaki insanları sözde turistik gezilere götürmek mi ?. Rezil ettiniz Malatya yı. Belediye bünyelerine Malatyalı dışında başka şehirlerden insanları atarsanız olacağı bu. Malatya ya Malatyalıya hizmet edin bıktık artık bıktık. Yazıklar olsun. İstifa edin pisliğinizi temizleyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • sürmanşet (3 yıl önce)
    bi haber vereydiniz her tc vatandaşı gibi bizde öderdik paramızı giderdik :) şaka bir yana da bu belediye başkanı ne zaman görevden alınır acaba ha bi de 2023 e kadar unutulmaz inşallah da insanlar neye nasıl bir yapıya oy verdiklerini görürler hiç umudum olmasada:)
    0
    0
    Yanıtla
  • Aspuzulu (3 yıl önce)
    Malatyamız ve Yeşilyurt Belediyesi ulusal basında olumsuz yorumlara maruz kalıyor.Burada en doğru yapılması gereken Yeşilyurt Belediye Başkanının istifa etmesidir. Aksi taktirde iş daha farklı yerlere varacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • koray (3 yıl önce)
    Bir başka parti belediyesi buna alet olsa idi İçişleri bakanlığı çoktan Belediye ye kayyum atamıştı. Başkan da insan kaçakçılığından içerdeydi. Herkes biliyor geminin su aldığını Herkes biliyor zarların hileli olduğunu...
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (3 yıl önce)
    Bulurlar bir iki gariban suçu atarlar. Yapanlar yemeye devam
    0
    0
    Yanıtla
  • Erdal (3 yıl önce)
    Vay baba vay. Adamlar tüm Türkiye’ye bakmışlar, nerde köylü kurnazı bir Başkan var onun yanına gidip işi ayarlayıp oyunu kurmuşlar
    0
    0
    Yanıtla