YAN DUVARLAR 4 'KOLON' PAYANDA İLE GÜÇLENDİRİLDİ.. KURBAN BAYRAMI'NA AÇILMASI PLANLANIYOR.. Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan, 24 Ocak 2020 Sivrice Depreminde etkilenen ve başta kubbeleri olmak üzere bazı bölgelerinde hasar meydana gelen tarihi Yeni Cami’nin (Hacı Yusuf Taş Camisi) restorasyon çalışmalarının devam ettiğini, çalışmaların normal şartlarda yıl sonunda bitmesinin öngörüldüğünü, ancak Caminin Kurban Bayramı’nda ibadete açılmasını hedeflediklerini söyledi.
Yeni 4 'kolon' payanda ile mimari görünümü de değişti
1912 yılında ibadete açılan, yerli halk arasında 'Teze Cami' olarak da adlandırılan Yeni Cami’nin restorasyonu ile ilgili olarak malatyahaber.com’un sorularını cevaplandıran Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan, Caminin salınımını desteklemek amacıyla, camiye, önceden olmayan 4 payanda eklendiğini belirterek, “Önceden yoktu ama Caminin beden duvarları yüksek olduğu için hocaların 4 payanda yapılması önerisi doğrultusunda bu payandalar yapıldı. Hatta şu anda da kıble tarafına da iki tane payanda yapılması tartışılıyor” dedi.
Ana kubbe yeniden örülecek
Onarımın Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’nün onayı ve Aksaray Üniversitesi’nden 3 öğretim üyesinin görüşleri doğrultusunda yapıldığını ifade eden Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan, duvarlarda enjeksiyon çalışmasını bitirdiklerini ve ana kubbeyi söktüklerini söyledi.
Doğan, “Kubbe’deki çalışmalarda alttaki taşlar sökülecek, çelik örgü atılacak ve kubbe tekrar örülecek. Aksaray Üniversitesi’nden 3 tane hocamızın görüşleri doğrultusunda payandalar yapıldı. Statik hesap yaptılar. Depreme karşı bunların yapılması gerektiğini söylediler. Duvarların içerisine enjeksiyon uygulaması yapıldı. Kubbede üst örtü bütünüyle fiber karbonla sarılacak. Bunlar hocalarımızın ve kuruldaki 9 hocanın görüşleri doğrultusunda yapıldı. Bu bizim önerimiz değil. Hizmet satın aldık ve bu konudaki hocaların uygun görüşü doğrultusunda yapılıyor” dedi.
11 milyon TL açıklandı ama 14 milyon TL harcanacak
Yeni Cami restorasyon işinin maliyetinin KDV dahil 11 milyon olduğunu hatırlatan Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan, bu maliyetin 3 milyon TL artışla 14 milyon TL’yi bulabileceğini kaydetti.
Yeni Cami restorasyonunun 2020 yılının Ekim ayında başladığını hatırlatan Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan, “Normal şartlarda yıl sonunda bitecek ama bizim hedefimiz Kurban Bayramı’na yetiştirmek” dedi.
Depremden zarar gören ana kubbenin üstü tamamen açılıp yeni kubbe çalışmalarına başlanırken, caminin yağmurdan etkilenmemesi için ana kubbe üzerine geçici olarak bir sundurma da monte edildi.
Güler HAZAR, malatyahaber.com
FOTOĞRAFLAR: Yeni Cami onarımına ilişkin süreçten görüntüler.. (malatyahaber.com- M.Kayahan)