SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın Eşsiz Lezzeti Kağıt Kebabı

0
Güncellendi - 2021-05-09 13:20:22
Malatya'nın Eşsiz Lezzeti Kağıt Kebabı
A- A+ PAYLAŞ

* Geçen ay coğrafi işaret belgesi alınarak tescillenen "Malatya kağıt kebabı", yeni tip koronavirüs  tedbirleri kapsamında paket servisleriyle iftar sofralarına lezzet katıyor

* Kuzu etinin kağıda sarılarak taş fırında 8-12 saat pişirilmesiyle yapılan kağıt kebabı, iftar sofralarının da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor

* Malatya Gastronomi Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Saygı: "Kağıt kebabı, Osmanlı döneminden günümüze gelen nadide bir fırın yemeğimizdir"

Kuzu etinin kağıda sarılarak taş fırında 8-12 saat pişirilmesiyle yapılan ve Osmanlı'nın son dönemlerinden bu yana tüketilen Malatya'nın tescilli lezzeti kağıt kebabı, ramazanda da iftar sofralarını süslüyor.

Kağıt kebabı hazırlanırken çeşitli soslarla bir gün önceden dinlendirilen kuzu eti, parçalar halinde kesildikten sonra yağlı kağıda sarılıp büyük bir bakır leğene yerleştiriliyor. Kağıdın üzerine kuyruk yağı eklenen kebap, önceden ısıtılmış taş fırına sürülüyor.

Fırında ateşten uzakta 8-12 saat pişen kağıt kebabı, daha sonra fırından çıkarılarak servis ediliyor.

Kağıt kebabı, istenildiği takdirde toplu veya tek porsiyon halinde de vatandaşlara sunuluyor.

Geçen ay coğrafi işaret belgesi alınarak tescillenen "Malatya kağıt kebabı", yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında paket servisleriyle iftar sofralarına lezzet katıyor.

- "Mutlaka kuzu etinden olmalı"

Kentte 1942'den bu yana hizmet veren restoranın sahibi olan Malatya Gastronomi Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Saygı, AA muhabirine, zengin bir yemek kültürüne sahip olan Malatya'nın en beğenilen lezzetleri arasında kağıt kebabının yer aldığını söyledi.

Dedesinin de uzun yıllar bu yemeği yaptığını anlatan Saygı, "Kağıt kebabı, Osmanlı döneminden günümüze gelen nadide bir fırın yemeğimizdir." dedi.

Saygı, Malatya'da fırın yemeklerinin ön plana çıktığını belirterek, şöyle devam etti:

"Kağıt kebabı da bu yemekler arasında yer alıyor. Kağıt kebabı mutlaka kuzu etinden olmalı. Kağıda sarılan kuzu eti taş fırında odun ateşiyle 8-12 saat pişirilerek hazır hale geliyor. Kağıt kebabının sebzeli ve sadesi mevcut. Malatya'ya gelen misafirler kentte yaşayan aileler tarafından başta kağıt kebabı olmak üzere kaburga dolması, patlıcan tava, güveç gibi fırın yemeğiyle ağırlanır. Kağıt kebaplarını talep gelmesi halinde diğer illere de kargoyla gönderiyoruz."

Yemeğin zahmetli olduğunu dile getiren Saygı, "Salgın sürecinde tescilli kağıt kebabımızı şehir içi ve dışına paket servis ve kargoyla gönderiyoruz. Kağıt kebabımız salgına rağmen ramazanda da sofraları süslüyor." dedi.

- Zahmetli ve büyük emek isteyen bir yemek

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise Malatya'nın en önemli lezzetleri arasında yer alan kağıt kebabının tescilini yaklaşık 9 aylık bir sürecin ardından kente kazandırdıklarını söyledi.

Malatya'nın bölgede adından söz ettiren bir gastronomi şehri olduğunu aktaran Sadıkoğlu, kentin bu potansiyelini daha ön plana çıkarmak için paydaşlarla ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını ifade etti.

Sadıkoğlu, kağıt kebabının zahmetli ve büyük emek isteyen bir yemek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Kağıt kebabı yaklaşık 10 saat fırında pişiyor. Farklı illerde yapılan 1-2 saatlik lezzetle buradaki yemek arasında büyük fark olduğunu tadanlar anlayacaktır. Şehir dışına da kargoyla yemek gönderiliyor. Dünyada baş gösteren Kovid-19 nedeniyle özellikle hizmet sektörü büyük sıkıntı yaşıyor. Halkımız bu süreçte evlerine kağıt kebabı sipariş etmek suretiyle bu lezzetin tadına varabilir."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Kağıt bardak (3 yıl önce)
    Coğrafi işaret alması ekonomik açıdan çok değerli katkısı büyük olacak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bynedim (3 yıl önce)
    Ancak tüketimi örnekleyin.Bir tüketilen maddenin nasıl kolay yoldan üretiriz katma değer saglanır ülkeye bunu anlatın vallahi batıyoruz çokça güvendiğiniz adamda bir fani oldugunu unutmayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Vallaha bugün doğalgaz faturasına ihbar bıraktılar 3 gün sonra keserler. iş yok güç yok kağıt kebabı neyimize ?
    %100
    %0
    Yanıtla