SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya BMS Öğrencisi ABD'de Dünya Birincisi

0
Güncellendi - 2021-05-21 15:46:27
Malatya BMS Öğrencisi ABD'de Dünya Birincisi
A- A+ PAYLAŞ

ÖSYM TARAFINDAN ÜNİVERSİTEYE SINAVSIZ YERLEŞTİRİLME HAKKINI DA ELDE ETTİ.. Malatya Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Feridun Balaban, fizik alanında hazırladığı projeyle ABD'de düzenlenen Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması'nda (ISEF) SPIE özel ödül kategorisinde birinciliği elde etti.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yazılı açıklamasında, Balaban'ın hazırladığı, danışmanlığını kimya öğretmeni Savaş Zafer Güler'in yaptığı "Bor ve Azot Katkılı, Elmas Gibi Karbon Malzemesinin Çok Katmanlı Güneş Panellerinde Üst Katman Olarak Kullanımının Panellerin Verimlilikleri ve Spektral Etkinliklerinin İncelenmesi" projesinin, 4 ve 5 Mayıs'ta çevrim içi düzenlenen yarışmada birinci seçildiği bildirildi.

Müdürlüğün açıklaması şöyle:

"Dünyanın proje yarışmaları bakımından Oscar’ı olarak nitelenen en prestijli yarışması olan ve ABD’de düzenlenen ISEF’de, Malatya Bilim ve Sanat Merkezinden kimya öğretmeni Savaş Zafer Güler’in danışmanlığını yaptığı, öğrencimiz Feridun Balaban’ın hazırladığı proje SPIE özel ödül kategorisinde DÜNYA BİRİNCİSİ oldu.

Geçtiğimiz yıl TÜBİTAK 51. Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışmasında Türkiye birincisi olduktan sonra TÜBİTAK tarafından Türkiye’yi temsil etmek üzere Regeneron ISEF yarışmasına katılma hakkı elde etmişti.

TÜBİTAK tarafından, Fizik alanında “Yüksek Verimli Multijunction Silisyum Fotovoltaik Hücre Yapımı ve “Yeşil Sentez” Grafen Kuantum Noktaları Üreterek Yapılan Fotovoltaik Hücrelerde Kullanımı” adlı proje ile matematik alanında “DNA’da ve Proteinlerin Sekonder Yapılarında Matematiksel Sonuçları ile Helisel Tekerlekler”  adlı projeler, ISEF’te ülkemizi temsil eden 8 projeden ikisi olarak belirlenmişti. ABD’de Türkiye adına 8 projeden 2’si Malatya’dan seçilmiş ve yarışmaya katılma başarısı göstermişti.

SPIE özel ödül kategorisinde Dünya birincisi olan projede, Bor ve Azot Katkılı, Elmas Gibi Karbon Malzemesinin Çok Katmanlı Güneş Panellerinde Üst Katman Olarak Kullanımının Panellerin Verimlilikleri ve Spektral Etkinliklerinin İncelenmesi konulu çalışmalarında DLC malzemesinin çok katmanlı güneş panellerinin üzerine kaplanmasında atmosferik basınçta ısıl olmayan plazma kullanımının etkileri ve bu teknikle Elmas gibi karbonun (DLC) içine kontrollü bir şekilde bor ve azot gibi elementlerin katkılanması başarıldıktan sonra bu panellerin elektronik ve optik karakteristiklerinde gözle görülür bir artış sağlandı.

Regeneron ISEF Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması, dünyanın en büyük ve en prestijli uluslararası bilim yarışmasıdır. ABD’nin her yıl farklı şehirlerinde yapılan ISEF uluslararası bilim yarışması, 2021 yılının mayıs ayında online olarak yapıldı.

ABD’de düzenlenen ve öğrenci yarışmalarının Oscar’ı olarak nitelenen ISEF (International Science and Engineering Fair – Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı), 1950’den beri ABD’nin farklı şehirlerinde düzenlenmektedir. Her yıl 75’ten fazla ülkeden yaklaşık 1800 öğrencinin 22 kategoride yarıştığı dünyanın en büyük ortaöğretim düzeyi proje yarışmasıdır.

ISEF Proje Yarışmasında derece alan öğrenciler, üniversiteye sınavsız olarak kontenjan dışında ÖSYM tarafından yerleştirme hakkı elde etmektedir."

Bülten- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Zurna (3 yıl önce)
    Tebrikler başarıların daim olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Yalçın Taşkın (3 yıl önce)
    Öncelikle, başta öğrenci Feridun Balaban olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik ederim. Merak ettiğim bir nokta var. Öğrenci aynı zamanda TED Malatya Koleji öğrencisi olup anladığım kadarıyla proje bilim sanat merkezi üzerinden gönderilmiş. Neticede öğrencinin gelişimde her iki eğitim kaynağının emeği olmalı. Başka eğitim aldığı yerler de olabilir. Haberde TED Malatya Koleji'nin adının geçmemesinin özel bir nedeni var mı acaba?
    0
    0
    Yanıtla
  • Dr.Gökhan Gökçe (3 yıl önce)
    Bardağımızın dolu tarafı bu gençler. Bu gençlerimizden çok var. Biz Türkler güçlü bir milletiz öyle kolay kolay dağılmayız ve dağıtılamayız.Teknoloji ve bilimde ilerlemeye devam edeceğiz Kurucu cumhurbaşkanımızın dediği gibi “Vicdanı hür, fikri hür , gücü damarlarındaki asil kanda mevcut” olan genç neslimizle ilelebet payidar kalacağız. Tek şart var: Milli birlik ve beraberliğimize sıkı sıkı sarılmak.Aslan parçasını tüm kalbimle tebrik ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (3 yıl önce)
    Değerli Malatyalılar, Geçmişte, Atatürk hayattayken Türkiye yönetiminde bilimin yeri özel, bilime verilen değer tartışmasızdı. Büyük fizikçi Albert Einstein bile Almanya'dan ayrılması gerektiğinde ABD ile Türkiye Cumhuriyeti arasında kalmış ve imkanları daha çok diye ABD'yi seçmişti. Dünyanın en seçkin bilim insanları Türkiye'de gerekirse ilk yıl maaşsız çalışmak üzere Atatürk'e mektup yazıyordu. Bunların hepsi delilli ispatlı vakıalardır. Nitekim çeşitli bilim dallarında çok önde gelen isimler Türkiye'de kendi alanlarında fakülte kurdular ve bu vatana hizmet ettiler. Büyük Atatürk'ün yarattığı iklim bu idi ve genç cumhuriyetimiz, yoksul olduğu bilinmesine rağmen dünyanın önde gelen bilimcilerini cezbediyordu. Çağın en büyük lideriyle, onun yarattığı bilim dostu atmosferde çalışmak başlı başına bir saadet sebebiydi. Yurtdışına eğitime gönderilen gençlerimiz eğitimleri biter bitmez koşa koşa fakir ama bilimselliği baştacı etmiş memleketlerine koşardı. O sayede genç cumburiyet hızla gelişip güçlenmişti. Nereden, nereye geldik, değil mi? Bırakın artık yurtdışından kapımızı aşındıranları, kendi evlatlarımızı bile memlekette tutamıyor, yetişmiş bilimcilerimizi başka ülkelere kaptırıyoruz. Eğer ilk dönemin ruhunu koruyabilseydik bugün Avrupa'nın bile önünde olurduk. Türkiye'nin bir Atatürk'ü daha olmayacak ama o dehanın çizdiği yola girersek refah ve huzura kavuşacağız. Başarılı çocuklarımızın çoğu para pul sevdalısı değildir, onlara değer verirsek onlar esas sevdalarının vatan olduğunu bize ispat ederler. Cehaletin kutsandığı şu süreçten kurtulmak dileğiyle.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 yıl önce)
    Genc tebrikler yolun acik olsun isallah yurt disinda okursun bilim insani olur ulkemize Hizmet edersin
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (3 yıl önce)
    tebrik ederim ,çalışmış başarmış.ösym de ödülü vermiş.odtü,itü tavsiye ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Eğitim (3 yıl önce)
    Bu çocuğu elde tutabileceğinizi mi sanıyorsunuz? Siz gençlere ne verdiniz ki? Onların önünü mü açtınız? Onlara destek mi oldunuz? Tabii ki de hayır. ÖSYM, bir de sınavsız yerleştirecekmiş. Bu çocuk bu kafasıyla gider Harvard - Oxford - Cambridge gibi yerlerde okur. Buradaki içi yandaş dolmuş üniversitelere gidip kendini bitirmez umarım..
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut ÖZMÜŞ (3 yıl önce)Eğitim isimli kullanıcı yorumuna
    Muhteşem bir cevap olmuş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Siz hayatınız boyunca bu yaşta bu başarıyı yakalamış çocuk gördünüz de başka ülkelerimi kaptırdık. Yorum olsun bi yerleri iğnelesin yeter Bu ülkeye en büyük zararı siz veriyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Eğitim (3 yıl önce)Akın isimli kullanıcı yorumuna
    Emin olun ki medyaya yansımamış imkan fırsat bulamadığı için Türkiye'yi terkedip farklı ülkelere giden binlerce hatta belki milyonlarca genç vardır. Bu arkadaşımız medyaya yansıyan yüzü. Neyse.. Peki size sorarım. Bu gençliğe ne verildi söyler misiniz? Ne kadar değer verildi? Gençlere istihdam anlamında ne vaatler verildi? Elin Almanya'sı pandemi döneminde gençleri için 2 Milyar Avroluk destek paketi açıklarken bizim yöneticiler ne söyledi. Ben söyleyeyim. Hiçbiri de verilmedi. Hatta bu ülkede hakkını savunan gençlere terörist - fetöcü - pkk damgası vuruldu arkadaşım sen neyden bahsediyorsun. Türkiye'nin gerçekleri bunlar. Şu an ülke öyle bir hale geldi ki geleceğimizin teminatı olan gençler ülkesinde iş - aş - alım gücü - adalet - eğitim olmadığı için burayı bırakıp kaçıp gidiyor. Sen daha gelmiş "Bu ülkeye en büyük zararı siz veriyorsunuz." diyorsun. Sen bu laflarını TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN EVLATLARINA imkan vermeyen yöneticilere söyleyeceksin. Bana değil...
    0
    0
    Yanıtla