SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ülkeme Bu Ödülü Getirmek Beni Gururlandırdı"

0
Güncellendi - 2021-05-23 01:09:46
A- A+ PAYLAŞ

ÇİFTÇİ BABA İLE EV HANIMI ANNENİN ÇOCUKLARI.. Malatya’lı lise öğrencisi, geliştirdiği projeyle Amerika’da düzenlenen Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda dünya birinciliği elde etti.

Malatya Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi 17 yaşındaki Feridun Balaban’ın ‘Bor ve azot katkılı, elmas gibi karbon malzemesinin çok katmanlı güneş panellerinde üst Katman olarak kullanımının panellerin verimlilikleri ve spektral etkinliklerinin incelenmesi’ projesi geçtiğimiz yıl TÜBİTAK 51. lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışmasında Türkiye birinciliği elde etmişti. Balaban’ın eğitim gördüğü lisenin bodrum katındaki laboratuvarda geliştirdiği proje, TÜBİTAK öncülüğünde Amerika’da düzenlenen Regeneron ISEF isimli Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda Türkiye’yi temsil etti. Dünya’nın farklı noktalarından projelerin katıldığı yarışmada Balaban’ın projesi SPIE özel ödül kategorisinde dünya birincisi seçildi. Balaban’ın en büyük destekçisi olan Malatya Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Ümit Aslan ve öğretmenleri öğrencilerinin elde ettiğiyle büyük mutluluk yaşadılar.

“Güneş panellerinin verimin çok özel bir maddeyle arttırdım”

Çiftçi babanın ve ev hanımı annenin çocuğu olan Feridun Balaban, geliştirdiği projeyle güneş panallerinde üretimi arttırdığını belirterek “Şuan lise son sınıftayım, 3.sınıftan beri bilim ve sanat merkezine geliyorum. Benim 1 tane kardeşim var. Babam çiftçi, annem ev hanımı. Özel bir okulda (TED Koleji) tam burslu olarak eğitim alıyorum. 11. sınıftayken TÜBİTAK’ın lise öğrencileri arasında düzenlediği araştırma projeleri yarışmasına katıldım. Burada ilk önce Türkiye birincisi oldum. Ardından TÜBİTAK Türkiye’yi temsil etmek için Amerika’ya projeler seçti. Bu projelerden biriside bizim projemizdi. Projemi 1 yıl boyunca geliştirdik. Ben projem kapsamında güneş panellerinin verimin çok özel bir maddeyle arttırdım. Çok özel bir maddeyle güneş panellerinin üzerini kapladım. Güneş panellerim aynı alanda daha çok elektrik enerjisi üretti. Projem, dünyanın lisans öncesi en prestijli bilim yarışmasında özel ödünün dünya 1.si seçildi” dedi.

“Ülkeme bu ödülü getirmek beni gururlandırdı”

Balaban, laboratuvarda kullanılan ekipmanları danışman öğretmeniyle birlikte geliştirdiklerini belirterek “İlk önce ülkeme bu ödülü getirmek beni gururlandırdı. O yüzden çok mutluyum. Ben gelecekte projemin kağıt üzerinde kalmamasını günlük hayata geçebilmesi için uğraşacağım. Ben fizik okumak istiyorum. Çalışmalarımı bilim ve sanat merkezinin bu laboratuvarında yürüttüm. Bu laboratuvarın bir çok ekipmanını biz kendimiz geliştirdik. Çünkü bu ekipmanlar çok çok pahalıydı. Burası küçük bir laboratuvar ve okulumuzun bodrum katında. Sadece proje çalışmalarımız için ayırdığımız özel bir laboratuvar” ifadelerini kullandı.

“Kırık ekranlı telefonundan yarım ekranla makaleler okudu”

Feridun Balaban’ın geliştirdiği projede danışman öğretmen olarak görev alan kimya öğretmeni Savaş Zafer Güler, öğrencisinin ekranı kırık cep telefonundan makale okuyarak çalışmalarını yürüttüğünü belirterek “Öğrencim Feridun Balaban ile birlikte çalıştığımız projede öncelikle Malatya’da bölge yarışmasında 1. olduk. Daha sonra geçen yıl Türkiye final yarışmasına katıldık. Finalde fizik alanında Türkiye 1.si seçildi projemiz. Daha sonra TÜBİTAK tarafından Türkiye’yi temsil etmek üzere dünyanın en prestijli yarışması olan yarışmaya seçildik. Türkiye’yi temsil edecek birkaç projeden birisiydi. Biz o yarışmaya katılırken gerçekten umutluyduk. Feridun gerçekten çok ciddi bir efor harcayarak çalışmalarına devam etti. Çok fazla makale okudu, kırık ekranlı telefonundan yarım ekranıyla makaleler okudu. Normalde Feridun’un emsali gençler telefonlarında başka görsellerle hafıza alanlarını doldururlarken Feridun, bilimsel makalelerle telefonunun hafızasını dolduruyor. Çalışmalarımızı bu şekilde geliştirdik. Çalıştık, burada laboratuvarda. Şimdide dün açıklanan uluslararası yarışmada özel bir ödül kazandı. Dünya 1.si seçildi” şeklinde konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Selçuk (2 yıl önce)
    Kutluyorum gencimizi, proje sahiplenilmeli ve geliştirilmeli ödülle kalmamalı
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Bu çalışmaların ilerletilerek üretime dönştürülmesi önemlidir. Yoksa ödül aldık tamam deyip proje rafa kaldırılırsa hiç bir önemi kalmayacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuncay Sakar (2 yıl önce)
    Malatya dışında yaşayan Bir Malatyalı olarak çok gururlandım. Özellikle Kurum müdürü Ümit Bey göreve geldiğinden bugüne ulusal ve uluslararası bir çok başarıya Malatya Bilsem imza attı. Öğrencimizi danisman öğretmenimizi ve ailesini tebrik tebrik ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Esra Mert (2 yıl önce)
    Maşallah ? ne kadar gururlandırdı bizi... yolu hep açık olsun... ??
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (2 yıl önce)
    Tebrikler. Allah yolunu açık etsin. Seni yetiştiren aile ve emeği geçen bütün eğitim emekçilerine teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • NİZAMETTİN OPANOĞLU (2 yıl önce)
    Maşallah güzel kardeşimize.Ülkemizin,geleceğimizin teminatı bu beyinlere sahip çıkmak,korumak kollamaki,desteklemek başta devlet yetkilileri olmak üzere herkesin görevi.İnşallah diğerleri gibi bu gencimizi de yabancılara kaptırmayız.Sahip çıkar,imkan verir ve diğer güzel projelere imza atar.
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (2 yıl önce)
    valla evladımıza ve hoclarına helal olsun tebrik ediyorum.. malatyamızda iki tane ünüversite var ve o kadar labaratuvar var. bu tip başarılar ve üniversitede çıkmıyor lisemizde çıkıyor. önce hhocalarımızı tebrik ediyorum sonrada evladımızın arnında öpüyorum. belediyelerimiz ve valilik bu evladımıza sahip çıkması lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • Cihan (2 yıl önce)
    Helâl olsun Sana... "Her şeye rağmen muhakkak bir ışığa doğru yürümekteyiz. Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletimin hakkındaki sonsuz sevgim değil, bugünün karanlıları, ahlâksızlıkları, şarlatanlıkları içinde sırf vatan ve hakikat aşkıyla ışık serpmeye ve aramaya çalışan bir gençlik görmemdir." Mustafa Kemal ATATÜRK
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert (2 yıl önce)
    Öğrencimizi ve öğretmenimizi tebrik ederim. Böyle bir öğrenciye maddi olarak il ilçe milli eğitimler neden yardımcı olmamış. Kırık telefona mahkum etmişler.
    0
    0
    Yanıtla