SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yazıhan'da İlk Kez Üretilecek, Gelir Kadın Kooperatifine..

A- A+ PAYLAŞ

YILDA 3 KEZ HASAT YAPILABİLECEK.. Malatya’da tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinin geliştirilmesine yönelik başlatılan çalışmalar kapsamında Yazıhan Ovasında ilk defa 5 dekarlık alanda kekik dikimi yapıldı. Kekikten elde edilecek gelirin tamamı ilçedeki kadın kooperatifine ait olacak.

YAZIHAN OVASINDA KEKİK ÜRETİMİ..

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yazıhan Belediyesi tarafından Yazıhan ovasında kekik üretimi projesi başlatıldı. Ovada 5 dekarlık kıraç alanda 45 bin kekik fidesi dikildi.

Bölgede ilk defa üretilecek olan kekikten hem baharatlık, hem de yağı elde edilerek piyasaya sunulacak. Bakımı tamamen Yazıhan Belediyesi tarafından yapılacak olan kekik yılda 3 kez hasat edilecek.

-“ÇİFTÇİLERİMİZİN KAZANCINI ARTIRMAK İSTİYORUZ”

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit; “Yazıhan, bu bölgenin Çukurovası konumunda sulu arazisiyle, yeni sulu tarım arazileriyle birlikte önemli ve verimli bir ilçemiz. Buradaki ürün çeşitliliğini artırmak, buranın geleneksel üretimi dışına çıkmak amacıyla, çeşitli projeler geliştirdik. Bunlardan bir tanesi de Kekik Projesi. Kekiğin buraya kazandırılmasındaki amaçlardan bir tanesi kekiğin, kanaatkâr bir bitki olması. Her türlü ortamda yetişebilen, verimli arazilerde çok daha verim veren, tıbbi amaçlı gıdada, yemeklerde ve çeşitli hastalıklara iyi gelen, yağı ile kullanılan bir bitkimiz.

Malatya ilimizde çeşitli bitkilerden lavanta, kekik gibi bitkilerden yağ üreten ünitemiz de var. Biz, bu alanlarda kekik üreterek kekik yağı elde edip, çiftçilerimizin kazancını artırmak istiyoruz.

Kekik, normal sıradan bir bitki değil çok farklı araştırma konusu olan bir bitkidir. Hedef, yine küçük tarım arazilerinde bu tür marjinal ürünleri küçük arazilerde aile işletmesi şeklinde yaygınlaştırıp, özellikle işletme büyüklüğü altındaki arazilerde bu tür geliri yüksek olan işlemeye uygun, pazar sorunu olmayan ürünleri yaygınlaştırıp tarımda boş alan bırakmadan üretim sağlamak. Özellikle küçük arazilerde küçük tarım işletmesi büyüklüğünde olmayan arazilerde ekim dikim çok fazla olmuyor, ekonomik kazanç fazla olmadığı için biz bu alanları da değerlendirmek için böyle bir proje geliştirdik. Bu projeyi Yazıhan Belediyesi ile birlikte ortaklaşa yapıyoruz.” şeklinde bilgi verdi.

Macit sözlerini şöyle tamamladı:

“Malatya’da İlimizde tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Yazıhan’da ilk defa bu alanda dikim yapıyoruz. Bakım şartları da belediye tarafından sağlanıp, bizim de teknik desteğimizle 3 hasat yapmayı düşünüyoruz, planlıyoruz. 3 biçimde gerek paketleme, gerek yağının çıkartılması anlamında alt yapısını da tamamlayacağız. Burada Kadın Girişimciler Kooperatifi var. Onları da hem kekik yetiştiriciliği, tıbbi aromatik bitkiler yetiştiriciliği konusunda eğitmiş olacağız, hemde buraya yeni bir tarımsal ürünü kazandırmış olacağız.”

BAKIMI BELEDİYEDEN, TEKNİK DESTEK TARIM MÜDÜRLÜĞÜNDEN, GELİR İSE KADINLAR KOOPERATİFİNE

Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, “Yazıhan gerçek anlamda tarımın merkezi çeşitli sanayi bitkilerinin, tahılın ve meyvenin yetiştiği bir bölge ancak bunun dışında bitki yetiştirme konusunda bitki çeşitliliğini artırmak için tıbbi aromatik bitkilere de yönelmemiz gerektiği inancımızdan dolayı bu kekik dikeceğiz. Bakımı da belediyemiz tarafından yapılacak. Bu tıbbi aromatik bitki olan kekik inşallah hem baharatı, hem de yağ çıkarımı yapacağız. Yazıhan Kadın Girişimciler Kooperatifi pazarlamasını yapacak. Biz belediye olarak, bakımını, suyunu, gübresini karşılayacağız. Teknik anlamda desteğini Tarım İl Müdürümüz ve Tarım İlçe Müdürlüğümüz yapacak, meyvesini de inşallah Kadın Kooperatifimiz, alacaktır. Yani meyve derken mecazi anlamda söylüyorum. Kekik hem baharat olarak hem de yağ olarak Malatya’daki pazar yerinde halkımızın, insanlarımızın tüketimine sunulacak” dedi.

Yazıhan Kadın Kooperatifi Başkanı Raziye Köse ise, “Biz öncelikle bu projelerden dolayı belediye başkanımıza ne kadar teşekkür etsek az. Katkılarından ve çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bu dikim ilk olacak, bizim de fide olarak ilk gördüğümüz ve sonucunu da bekleyeceğimiz bir ürün. Başta Tarım Bakanlığımız olmak üzere emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ediyorum. Bu işlerin devamını bekliyorum.” diye konuştu.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Emre (2 yıl önce)
    Yazıhan Ziraat Odası Başkanı ne zaman istifa edecek ? Hani şu haberini yaptığınız "canımızı veririz suyumuzu vermeyiz" gibi akla izaha sığmayan açıklayı yapan başkan ?
    0
    0
    Yanıtla