SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Verimsiz Kayısı Bahçeleri Dönüştürülüyor

0
Güncellendi - 2021-06-09 21:58:39
Verimsiz Kayısı Bahçeleri Dönüştürülüyor
A- A+ PAYLAŞ

TARIM BAKAN YARDIMCISI DA İNCELEME YAPTI.. Vali Aydın Baruş, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Özal Mahallesindeki meyve bahçelerinde incelemelerde bulundu.

Vali Aydın Baruş, Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ve beraberindekiler Malatya'da tarımın geliştirilmesi amacıyla yapılan çalışmaları yerinde görmek üzere Yeşilyurt İlçesine bağlı Özal Mahallesinde ekonomik açıdan verim alınmayan kayısı bahçelerinin yeni meyve bahçesine dönüştürülmesi projesini incelediler.

Burada açıklama yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit; “Don olayının sık yaşandığı bu nedenle verim alınamayan kayısı bahçelerini, toprak ve iklim koşullarına uygun meyve ağaçları ile değişimini sağlayarak toprağımızın ekonomiye kazandırılmasını hedefliyoruz. Budama parçalarının gübre ile karışımını sağlayarak bahçeleri hem hastalıktan koruyoruz hem de organik gübre olarak meyve ağaçlarının gelişimine katkı sağlıyoruz. Dal parçalama aracını burada kullanarak çiftçilerimize nasıl kullanıldığı konusunda pratik bilgiler sağlıyoruz. Çiftçilerimiz müdürlüğümüze müracaat ettikleri takdirde bu makineyi ücretsiz kullanabilirler” dedi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ise konuşmasında; “Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzün tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında projenin uygulama alanındayız.

Bu projenin pek çok avantajı var. Verim kaybına uğrayan bitkilerin parçalanarak verimli hale dönüştürülmesi ve bunların yerine yeni bitkilerin, yeni fidanların dikilmesi; toprakların zenginleştirilmesi, topraklarda organik madde dengesinin oluşturulması; ayrıca ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında bitkisel atıkların yararlı hale getirilmesi. Geri dönüşüm projesi olarak da görebileceğimiz çok boyutlu bir proje. Başlangıcını Malatya’da verdiğimiz projeyi diğer illerimizde de hayata geçireceğiz. Verimliliği esas alan çok amaçlı bir proje şeklinde geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

Vali Aydın Baruş ise yapmış olduğu konuşmada; “Meyve fidanları uygun arazi ve uygun iklime göre ekilmesi gerekiyor ki çiftçilerimiz mağdur olmasınlar. Bu projede bu kapsamda geliştirildi. Bu projede erken dona maruz kalan kayısı ağaçlarının ve ağaç dallarının parçalanarak araziye yararlı gübreye dönüştürülmesi yer alıyor. Kayısıya uygun olmayan arazilere uygun olan meyve çeşitleri belirlenerek buralara Tarım ve Orman Müdürlüğümüz fidan desteği verecek. Şu ana kadar 70 dekar alanı kapsayan müracaat oldu. Projemiz 300 dekar alanı kapsıyor. Dönüşümü sağlayan çiftçilerimize bu destek sağlanacak. Dal parçalama makinemizi de kullanmak isteyen çiftçilerimize il müdürlüğümüz tahsis edecek” diyerek sözlerini tamamladı.

Bölgeye yakın olan besi çiftliğini de inceleyen heyet, buradan Organize Sanayi Bölgesinde yer alan süt ve süt ürünleri imalatı yapan firmaya ziyarette bulundular. Akabinde Bindal Mahallesine geçilerek burada DAP desteği alan besi çiftliğini ziyaret ettiler.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Deniz (2 yıl önce)
    Malatya battalgazi meydancik köyünde her yil sezonun ilk kayisi hasati burdan cikiyor insanlar ne gucluklerle bahceleri yetistiriyor ama aksa geliyor borcu olan cifcinin sulama elektrigini kesip gidiyor yuzlerce agac dalinda meyve ile susuz sonrada tarimi gelistirelim uretim yapalim lan siz uretilen mali kurutmaya birakiyosunuz neyi kazandiraksin millete
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Elazığlı iki Tarım bakan yardımcısından birisi Hadi bey. Tarım bakanlığının dört yardımcısından ikisi Elazığlı. Elazığlı olmaları bizim için önemli değil, hatta komşu ilimiz ancak birisi Sultansuyunu yok etmek için elinden geleni arkasına koymuyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya Elazığ çekişmesi çok ilkel.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    Maşallah sayın bakan yardımcımızı iyi ağırlamışsınız.keşke 1-2 tanede küçük çiftçinin yanına öyle kalabalık olarak değilde 2-3 kişi gidip bi dinleseydiniz,bir soğuk ayranını içip bir hasbihal etseydiniz.daha çok bilgi sahibi olurda sayın bakan yardımcısı.
    0
    0
    Yanıtla