DÜNYA ÖLÇEĞİNDE REKOR ATIF YAPILAN BİLİMSEL MAKALELERİN MALATYALI YAZARI.. İnönü Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özdemir, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyesi Prof. Dr. Adil Denizli başkanlığında yürütülen "Altın Molekül - Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk" başlıklı araştırmada, 'Kimya Bilimine Yön Veren 100 Bilim İnsanı' arasına girdi.
Bilim ve ekonomi portalı turkishtimedergi.com için hazırlanan araştırmanın takım liderliğini yapan Prof. Dr. Adil Denizli, çalışmanın kapsam ve yöntemine dair bilgi verirken, "Çalışmada, özellikle uluslararası Web of Science veri tabanında yer alan, bilim insanlarının yıllardır birçok emekle yapmış oldukları yayınlarının hem üretkenliğini hem de alıntı etkisini ölçerek hesaplanan H-indeksi verilerine göre sıralama yapılmıştır. Ayrıca akademik isimlerin SCI indeksindeki çalışmalarına almış oldukları atıf sayıları da göz önünde bulundurulmuştur" dedi.
Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar ile aynı listede
Aralarında Nobel Kimya Ödülü (2015) sahibi - ABD North Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, Johannes Kepler Üniversitesi (LIOS) Organik Güneş Hücreleri Linz Enstitüsü Öğretim Üyesi Niyazi Serdar Sarıçiftçi, ABD Maryland, National Institute of Standards and Technology (NIST) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miral Dizdaroğlu gibi isimlerin de yer aldığı "Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk" listesinde, İnönü Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi, Malatyalı bilim insanı Prof. Dr. İsmail Özdemir de, Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk'ten biri olarak yer aldı.
"Altın Molekül - Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk" Araştırma ve Listesi'nin Kriterleri
Ulusal ve uluslararası mecrada kimya alanında önde gelen Türk bilim insanlarını tespit etmek amacıyla yürütülen proje; H-İndeksi değerlerinin yanı sıra, SCI kapsamında taranan dergilerde yayınlanan makalelere, alınan ödüllere, patentlere, araştırma alanlarına, bilime ve insanlığa katkı gibi ölçütlere dayanıyor.
Söz konusu kriterlere göre yapılan değerlendirmede sıralamaya giren Prof. Dr. İsmail Özdemin'in uzmanlık alanlarını; anorganik kimya, organometalik kimya, kataliz (C-H bağ aktivasyonu, C-C- eşleşme tepkimeleri, transfer hidrojenasyonu, amin alkilasyonu, hidrosilasyonu, amit bağ oluşumu, vb..) biyolojik (antikanser, antimikrobiyal) aktiviteye sahip molekül tasarımı ve sentezi oluşturuyor.
Prof. Dr. İsmail Özdemir: Dünya ölçeğinde rekor atıf alan bilimsel makalelerin Malatyalı yazarı
Farklı zamanlarda yurtdışındaki üniversitelerde de araştırmalarda bulunan Prof. Dr. İsmail Özdemir, yurtiçinde ve yurtdışında organize edilen çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel etkinlikte yönetici, moderatör ve konuşmacı olarak yer aldı.
10’u uluslararası olmak üzere toplamda 40 projede yürütücü ve araştırmacı olarak görev alan Prof. Dr. İsmail Özdemir, 2005 yılında TÜBİTAK tarafından Temel Bilimler alanında Genç Bilim Adamı Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. 2007-2013 yılları arasında TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daie Başkanlığı (BİDEB) ve 2017-2020 yılları arasında TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Değerlendirme ve Destekleme Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini üstlendi.
2021 yılı itibariyle SCI kapsamında taranan dergilerde 290 makalesi yayımlanan, Google Scholar verilerine göre 6300 atıfı olan Prof. Dr. İsmail Özdemir'in H - İndeksi'nin ise 39 olduğu öğrenildi.
Anti-kanser uygulaması alanında 2 bilimsel patente sahip
Çok sayıda yerli ve yabancı öğrenci ve akademisyenin yetişmesine katkıda bulunan Prof. Dr. İsmail Özdemir, sentezledikleri bileşiklerin antikanser uygulamaları ile ilgili 2 patente sahip bulunuyor.
İngiltere ve Fransa'daki üniversitelerde araştırma projeleri yürüttü
Malatya'nın Hekimhan ilçesinde doğan Prof. Dr. İsmail Özdemir, 1987 yılında İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nü bitirdikten sonra, 1995 yılında Fen Bilimleri Enstitüsü’nde doktorasını tamamladı. 2002 yılında Anorganik Kimya alanında doçent, 2007 yılında da profesör unvanı aldı. 1994 yılında İngiltere’nin Sussex Üniversitesi’nde araştırmalarda bulunan Prof. Dr. Özdemir, 1996-2019 yılları arasında TÜBİTAK-CNRS (Fransa) arasında ortak yürütülen projeler kapsamında Rennes Üniversitesi’nde araştırmalarda bulunmuştur.
2008- 2009 yılları arasında İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü, 2014-2016 yılları arasında Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Prof. Dr. Cemil Çelik'in Rektörlük döneminde (2009-2016), İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı olarak görev yaptı.
İlaç Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kuruculuğunu yaptı
Kataliz Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kuruculuğunu yapan Prof. Dr. İsmail Özdemir, bu yıl içinde kurulan İnönü Üniversitesi İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kuruculuğunu yaptıktan sonra bu merkezin müdürlüğünü de üstlendi.
Her iki merkezde çalışma arkadaşlarıyla birlikte başta yeni katalizörlerin dizaynı, sentezi ve uygulamaları olmak üzere antikanser ve antimikrobiyal ilaç adayı olabilecek farklı molekül tasarımı ve sentezi üzerine araştırmalarına devam eden Prof. Dr. İsmail Özdemir ve ekibi, İlaç Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin, Türk İlaç Endüstrisi'ne yerli ve milli ilaç bağlamında bilimsel destek sağlayacak projeler üzerinde çalışıyor.
Beyin tümörü tedavisinde kullanılmak üzere geliştirdiği ‘Gümüş (I) N-Heterosiklik Karben Bileşikleri' adlı çalışması, Türk Patent Enstitüsü'nden uluslararası patent alan Prof. Dr. İsmail Özdemir'in bu çalışması, medyada "Bilim dünyasını heyecanlandıran buluş" başlığı ile duyurulmuştu.
Güler HAZAR, malatyahaber.com