AKP Malatya Milletvekli Fuat Ölmeztoprak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle 2010 yılında yapılan kazı çalışmalarında yaklaşık 4 bin 500 adet nitelikli eser bulunduğunu belirtti. Ölmeztoprak çalışmalar için 30 Milyon TL harcandığını da belirtti.
Malatya ilinin il merkezi ve ilçelerinde bu yıl yarım kalan kültür ve turizm binalarının tamamlanma çalışmalarına ağırlık verileceğini ifade eden milletvekili Ölmeztoprak, Akçadağ ilçesinde 19 yıl önce yapımına başlanılan ve bugüne kadar 3 milyon TL harcama yapılan Kültür Merkezi inşaatı, Yeşilyurt ilçesindeki 1 milyon 500 bin TL tutarındaki sokak sağlıklaştırma projesi, Pütürge ilçesine Nemrut Hizmet evi yapımı, yeni planlanan kültür ve turizm yatırımlarının programda yer aldığını kaydetti.
Pütürge ilçesinde çevre düzenleme çalışmaları kapsamında modern Nemrut Hizmet Evi yapımının toplamda 2 milyon 600 bin TL ödeneğinin olduğunu ve şuanda ödenek sıkıntısının da bulunmadığını belirten Ölmeztoprak, Nemrut Dağı'nın sadece Malatya'nın, Adıyaman'ın değil tüm Türkiye'nin gururu bir milli park içinde yer aldığını ve Nemrut Dağı Milli Park Alanı'nda ziyaretçi merkezi, yol ve benzeri hizmetlerin sunulduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da kurumlar vasıtasıyla iç restorasyonla ilgili çalışmalar
yaptığını ve bu hizmet evinin turistlerin uğrak yeri haline gelmesinin planlandığını aktardı.
DAP kapsamındaki illerin turizm sektörüne 3 yıllık önceliklendirme çalışmalarının yapıldığını belirten milletvekili Ölmeztoprak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Nemrut Dağı yoluna 520 bin TL bu yıl için ödenek ayrıldığını ve ek kaynak talebinde de bulunduğunu söyledi.
Ölmeztoprak, "GAP ve DAP illerinin turizm amaçlı proje ve altyapı uygulamalarına geçen yıl 29 milyon 383 bin TL harcama yapıldı. Bu illerin altyapı turizm alanındaki uygulamalarının toplam proje tutarı 100 milyon TL. DAP kapsamında bölgedeki illerde muhtelif bakım, onarım ve restorasyonları çalışmalarına bu yıl için 19 milyon TL kaynak ayrıldı. Kars, Doğubeyazıt, Erzurum, Malatya ve Elazığ gibi yerleşim merkezlerinde önemli tarihi ve arkelojik SİT alanları yer almaktadır. Bölgede Malatya'mızı tarihi bir marka şehir haline getirmek hedefimizdir. Bu konuda tüm Malatya halkı tarihi eserlerine daha da sahip çıkarak tarihi, kültürel ve turizm alanında bölgenin gelişmesine destek olmalıdır" dedi.