SON DAKİKA
SON DEPREMLER

40 Yılda Malatya'dan 'Bir Malatya' Göçtü

0
Güncellendi - 2017-08-22 03:57:40
40 Yılda Malatya'dan 'Bir Malatya' Göçtü
A- A+ PAYLAŞ

  • HANGİ YIL KAÇ KİŞİ GİTTİ?: 1976-2016 yılları arasında Malatya’dan 500 bin 648 kişinin göç ettiği açıklandı. Göç edenler arasında nitelikli ve sermaye sahipleri kişilerin önemli bir yer tuttuğu, bunun dışında eğitim çağındaki genç nüfusun öğrenim için gittiği illerden dönmediği ve bu durumun göçü tetikleyen etkenler arasında yer aldığı kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan illerin göç verilerine göre 1976-2016 yılları arasında Malatya 500.648 göç verdi. Aynı dönemde Malatya 387.495 kişi göç aldı.

Geçtiğimiz yıllarda TÜİK tarafından açıklanan ekonomik ve sosyal gelişmişlik rakamlarına göre Malatya'nın okuryazar nüfus oranına göre 81 il içerisinde 62. sırada, yaşam memnuniyeti sonuçlarına göre %59,92,  mutluluk düzeyi ile 81 il içinde 67. sırada ve illerin gelişmişlik düzeyi açısından 81 il içinde 53. sırada yer aldığı dikkate alındığına, yaşanan bu göç ekonomik sosyal ve kültürel olumsuzlukların en belirgin göstergesi olarak değerlendiriliyor.

“Yatırımcı için ikinci planda”

TÜİK’in göç verilerini değerlendiren konuyla ilgili uzmanlar,  Malatya’nın Doğu Anadolu Bölgesi’nin cazibe merkezi illeri arasında olmasına rağmen yatırımcı açısından ikinci planda bir il olduğunu belirterek, bu sürecin göç üzerinde etkili bir neden olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Acil olarak beyin göçü planlaması yapılması ve genç kuşaklara yönelik beklentilere cevap verecek sosyo-ekonomik ve kültürel gelişimlerin önünü açacak yatırımların hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, “İl genelinde yaşanan bu göçün Malatya'nın demografik yapısını nasıl etkileyeceği konusunda yerel yönetimlerin gereken tedbirleri almamaları halinde gelecekte şehrin ekonomik, sosyal, eğitim, kültürel hayatının şekillenmesinde olumsuz bir sonuç vereceği kaçınılmazdır” şeklinde görüş belirtti.

Hangi yılda Malatya'dan kaç kişi gitti, kaç kişi geldi?

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • alparslan (7 yıl önce)
    malatyaya artık vizyonu olan yöneticilerin gelmesi gerekiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (7 yıl önce)
    malatya kayısı ile var olan bir şehir,coğrafya olarak merkezi bir bölge şehri olamaz.geçmiş dönemlerine de bakılırsa bu görülür,ne Osmanlıda ne Selçukluda nede Bizans döneminde merkezi bir yer olmamış , toprak güneş su yapısı tarıma elverişli değil.hiç bir dönem cazibe bölgesi olmamış,son 40 yıl içerisinde kayısı nedeniyle hiç bir dönem olmadığı kadar ilgi görmüştür.buda tıkanmıştır artık,birazda siyasi güç olduğu varsayılırsa İnönü,özal ,sonrası akp ,zorlamayla ayakta kalan bir şehir,malatya olabileceğinin en iyisi durumundadır.coğrafya ve iklim bir yerin durumunu özetler.dönemsel gelişmeler uzun vadedeki sonu etkilemez.şöyleki :ağrı kars ,sinop Artvin,erzincan,gümüşhane,hakkari sivas,uşak ne olabilir.malatya bir nesil sonra ihtimal ki birkaç yüz bin düşecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (7 yıl önce)
    sosyal aktiviteli yöneticiler olmazssa olacağı bu.. üç yıldır kayısı festivali yapılmıyo. çerçi döneminde ünlü sanatçılar geliyodu hergün gidiyorduk.. çakırın projesinde telefirik vardı.. hayvanat bahçesi vardı.. ne oldu bu projelere.. kaldırım kenarlarında.. gitar.. klarnet.. ve saz çalan adamları zabitalar tekme tokat dövüyo ne beklenir bu şehirde
    0
    0
    Yanıtla
  • mahmut (7 yıl önce)
    Mehmet kardeş değişen bir şey yok. hala kaldırım söküp yapıyoruz. her tarafı kazıyorlar. doğru dürüst yol yok. çilesizde 6 yıldır oturuyorum ana caddede daha oranın kaldrımına başlamadılar. malatya aynı yani merak etme.ama yine oylarımızı veririz biz. battalgazinin torunları olarak.
    0
    0
    Yanıtla
  • SONGÜL POLAT (7 yıl önce)
    1- Kayısı para etmiyor. insanlar geçinemiyor. 2- Zaten turist çeken bir şehir değil ve cazibe merkezi olacak bir vizyon yakalayamadı. 3-tiyatro, müzik vb. gibi insanların sosyalleşmesini sağlayacak ortamlar yok. 4-Halen çevre yolu yapılmadı. 5- kayısı para etmediği için , Malatyalılara yeni istihdam alanları oluşturulmadı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Altyapi yo ben kendimi bileli kaldirimlar sökülür aynisi yapilirdi Carmizi yi bilen varmi kanalizyon suyuyla tahil. Sebze .meyve ve hayvanlari o pis suyla sular lar malatya da tüketirdi Bunu bilen cok kisi var tabiki göc normal 10 yildir görmüyom ne galde TEK MALATYA SPOR GURURUMUZ
    0
    0
    Yanıtla
  • kürşat (7 yıl önce)
    Vah Malatya'm vay saflığını, güzelliğini, hoşgörünü güzel insanlarınla beraber kaybettin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alparslan (7 yıl önce)
    Malatya da ne yazık ki nitelikli iş ortamı olmadığından insanlar nitelikli işin olduğu şehir veya ülkelere göçüyor. Şehrin nitelik kazanması gerekiyor
    0
    0
    Yanıtla