SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Acele Festival 'Şemsiye Sokağı'na Sığdırıldı

0
Güncellendi - 2021-07-16 23:06:19
Acele Festival 'Şemsiye Sokağı'na Sığdırıldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesince 24'üncüsü düzenlenen Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali başladı.

5 gün önce yapılmasına karar verilip eski adı PTT Caddesi olan Şemsiye Sokakta düzenlenen festival açılış törenine Vali Aydın Baruş’un yanı sıra CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan,  Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, AKP İl Başkanı İhsan Koca, CHP İl Başkanı Enver Kiraz, MHP İl Başkanı Mesut Samanlı, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın festivale ilişkin yapmış oldukları konuşmaların ardından söz alan Vali Aydın Baruş; “Kayısı denince bütün dünyada Malatya akla geliyor. Biz Malatya’ya ‘Kayısının Başkenti’ diyoruz. Kızgın güneşi, soğuk suyu ve eşsiz iklimiyle Malatya, Kuru Kayısının da başkenti olmayı hak ediyor. Dünyada kuru kayısı ticaretinin %70’ini sağlamasıyla ve yılda yaklaşık 300 milyon dolar ülke ekonomisine değer kazandırmasıyla Malatya bu övgüyü her zaman hak ediyor.

Bugün Malatya’da yaklaşık 850.000 dönüm alanda kayısı ağacı dikili. Yaklaşık bu alanda 8.800.000 kayısı ağacı mevcut. Dolayısıyla her Malatyalı nüfusun başına yaklaşık 9 kayısı ağacı düşüyor. Bu, kayısının Malatya için ne kadar önemli olduğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Kayısıyı değerlendirme noktasında Malatya büyük atılımlar yapıyor. Gerek Ticaret Borsamızın inşa ettiği Lisanslı Depoculuk, Büyükşehir Belediyemizin inşa ettiği ve bitme noktasına gelen Lisanslı Depoculuk hem kayısının değerini bulması hem de kayısı ürünlerinin çeşitlendirilmesi anlamında çok büyük değer taşıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, Toprak Mahsulleri Ofisinin kayısıya desteğini ilan etmesiyle çiftçimiz büyük bir güvenceye kavuştu. Kayısı üreticileriyle görüştüğümüzde devletin bu güveni sağlamasıyla yüzlerinin güldüklerini söylediler.

Geçen yıl kayısının ortalama fiyatı 2.59 dolardı ancak bu yıl 3,5 doların üzerinde. Dolayısıyla bu yılki kayısı gelirimiz daha fazla olacak. İnşallah üreticimizin yüzü daha da gülecek ve alın terinin karşılığını daha iyi bir şekilde alacak.

Malatya sadece kayısı ile ünlü değil aynı zamanda yetiştirdiği ünlüleriyle, insanıyla, Türkiye’ye önderlik etmiş kişilikleriyle övgüyü hak eden bir şehir. Farklı düşüncelerden insanların barış içinde kardeşçe yaşadığı bir şehir. Bu anlamda Malatya’nın sosyal uyumu Türkiye’ye örnektir. Kültür değerlerimizin başında gelen Aslantepe’nin Unesco’nun Dünya Mirası kalıcı listesine girmesi için de çalışmalar devam ediyor. Malatya aynı zamanda müzeler şehri. Malatya’mızın Gastronomide de ön plana çıkmasını istiyoruz. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor. Kayısı Festivalinde olduğu gibi sokak etkinlikleriyle Gastronomi Festivallerinde bir araya geleceğiz, tüm dünyaya tüm Türkiye’ye Malatya yemeklerinin lezzetini tanıtacağız.

Malatya 24. Kültür Sanat ve Kayısı Festivalinin Malatya’nın birlik ve beraberliğine, kardeşliğine çok büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. İnşallah festival, amaçlanan nihai hedefi olan tüm toplumsal kesimleri bir araya getirir ve Malatya’nın değerini hep birlikte anlar, hep birlikte ileriye götürme yönündeki azmimimizi tazeler. Bu festivalin gerçekleşmesinde büyük emekleri olan Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibine buraya gelerek katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

"MALATYA'YI KAPSAYACAK ŞEKİLDE FESTİVALLERİN YAPILMASINI DESTEKLİYORUZ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’ı kutlamak istiyorum. Festivaller kentin tanıtımı ve kentin yetişen ürünlerinin tanıtımı için önemli. Bu nedenle Başkanımızın yaptığı iş çok kıymetli. Bizimde bunu desteklediğimizi belirtmek istiyorum. Kenti kent yapan mahallelerin büyüklüğü, nüfusun büyüklüğü ya da binaların çokluğu değil, kenti kent yapan o kentin yetiştirmiş olduğu değerlerdir. Bunlardan birisi de kayısıdır. Dünya’da nereye giderseniz gidin kayısı denilince akla Malatya geliyor ve Türkiye’de nereye giderseniz gidin kayısı denilince akla Malatya geliyor. Bu nedenle kayısının korunmasında ve tanıtılmasında bizlerin de katkıda bulunması gerekiyor. Festivaller sadece insanların güldüğü, eğlendiği etkinlikler değildir. Eğlenilmelidir ama ürünlerin tanıtıldığı, kentin o gününe sahip çıktığı önemli etkinliklerdir. Malatya şanslı bir şehir. Allah’ın lütfu kayısımız Malatya’mızda yetişiyor. Sadece tarım ürünleri bakımından şanslı bir şehir değil, yetiştirdiği insanlar bakımından da Malatya şanslı bir ilimiz. Hep gurur duyuyoruz. Malatya Türkiye Cumhuriyeti’ne iki Cumhurbaşkanı yetiştirmiş bir kentimiz. Kurtuluş Savaşı’nın mimarlarından İsmet Paşayı yetiştirmiş bir şehir Malatya. Yine hemşerisi olmaktan gurur duyduğumuz Malatya denilince akla gelen Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ı yetiştirmiş bir ilimiz. Kentin büyümesi, gelişmesi ve birliği beraberliği için bu insanlara da sahip çıkmamız lazım. Hiç kuşkusuz kayısı ortak paydamız ama bir ortak paydamız var o da sarı kırmızı renkleriyle Malatyaspor. Ona da hep beraber sahip çıkmalıyız. Kentin değerlerini unutmamak lazım. Biz festivalleri destekliyoruz. Malatya’yı kapsayacak şekilde festivallerin yapılmasını destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

"FİİLİYATTA COŞKU TAM DEĞİL"

Festival hazırlıklarının çok kısa bir süre içerisinde yapıldığını belirten Başkan Gürkan yaptığı konuşmada, “24. Kayısı festivalinin bütün Malatya olarak gönülden coşkuyla ama fiiliyatta coşku tam değil. Gönülden Malatyalı olan herkesin Malatya paydası olan kayısıda birlikte olma kararlılığı var. Ancak fiiliyatta süreç öyle aksaklıklarla geliyor ki bir taraftan Covid hadisesi nedeniyle geçtiğimiz yıl etkinliğimizi yapamadık. Temmuz ayının başına kadar ne olacağı belli değildi. 15 Temmuz akabinde Kurban Bayramı. Ancak, Büyükşehir Belediyesi olarak milletimizin gönlündeki coşkuya tercüman olma anlamında kesintiye uğratmadan festivalimizi gerçekleştirelim istedik. Zaman çok kısa olduğundan dolayı Kültür Bakanlığımız festivalimize paydaş olamadı. Netice itibariyle Malatya kayısının başkenti biz buna güneşin altın yumurtası diyoruz. Kayısı Malatya’mızın milli ürünü Malatya’mızda dünyanın kayısı başkentidir.

Festivallerin temel amacı toplumdaki birlik, beraberlik ve dayanışmanın tezahürüdür. Bugün buradaki bu tablo birlikteliğin en güzel göstergesidir. Bu anlamda bu birliktelikte paydaş olan ve bu katılımı gerçekleştirerek bizi onure eden ve Malatya paydasında biz biriz diyen bütün değerleri takdir ettiğimi ve onlara teşekkür ettiğimi burada ifade etmek istiyorum. Bizim amacımız şehrimizin gülistan olmasıdır. Hacı Bektaşi velinin ifade ettiği gibi, İnsan taşın toprağın arasında şehri inşa ederken kendisini inşa eder. Gönlü taş olanın şehri taş, gönlü aşk olanın şehri gülistan olur diyor. Biz şehrimizi gülistan yapmak üzere buradayız. Yunus Emre’nin dediği gibi, ‘Biz gelmedik kavga için, bizim işimiz sevgi işi dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldik. Gelin tanış olalım işi kolay kılalım sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz’ biz bu şehrimizde birliğin beraberliğin timsali olmamız lazım. Bu şehirde yanan ışık birlik, beraberlik ve dayanışma ışığı Türkiye’ye örnek ve rol model olacak. Malatya mazisine layık istikbale doğru emin adımlarla yürüyor. Festivallerin, kültür etkinliklerinin temel amacı toplumdaki birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu ihdas etmektir. Bugün Malatya huzur kentidir. Yani Dar-ül Rifattır, seçkin insanların yaşadığı diyardır. Himmetli zatların yaşadığı diyardır. Hacı Bektaş Veli’nin dediği gibi ‘Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız’ hep birlikte Malatya olacağız diyoruz. Festivalimizi bütün ilçelerimizi de içerisine alacak bir şekilde kutlanmasını çok arzu ediyoruz. Ama yaşanan süreç sonrasında sadece festivalimizi temsili anlamda bir kutlamaya dönüştürdük. Festivalimizin kortej yürüyüşünü yarın saat 19.00’da gerçekleştireceğiz. Kortej yürüyüşümüzde toplumun her kesim ve kesitinde fotoğrafları görmeyi arzu ediyorum. Bu şehirde en temel görevimiz huzur ve güveni tesis etmektir.

Malatya tarihinin en büyük yatırımlarını gerçekleştiriyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak dünyanın en modern lisanslı kuru kayısı deposunu yapıyoruz ve tamamlanmak üzere. Yanına Malatya’mıza yakışır Şire Pazarı, Buğday Pazarı, Fidancılar Sitesi yapıyoruz. 5 bin kişilik Kapalı Spor salonu, jimnastik salonu, gençlik karşılama merkezi, Fuar Merkezi yapıyoruz. Yeni yollar açıyoruz Güney ve Kuzey Kuşak Yolları, Anayurt Bulvarı, Danişmendgazi Bulvarını yapıyoruz. Altyapı üstyapı çalışmalarımız devam ediyor. Bütün ilçelerimize arıtma tesisi yapıyoruz. Malatya’mızı bütün anlamıyla temayüz ettirecek terakki ettirecek hizmetleri bir taraftan hükümetimiz bir taraftan yerel yönetimler olarak bizler Malatya’yı mazisine layık istikbale hazırlıyoruz. Asfaltlama çalışmalarında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. 2 bin km asfalt çalışması gerçekleştirdik. Bunu yapan bir başka belediye yok. Dün Battalgaziyle kahramanlık destanları yazan şehir, Arslantepeyle medeniyet destanları yazan bu şehir, Sadreddin Konevi, İbni Arabi ve Niyazi Mısrilerle ilim irfan destanı yazan bu şehir bizi hizmet destanları yazmaya mahkûm etmiştir. Cumhurbaşkanımızla, Hükümetimizle, Milletvekillerimizle ve Belediye Başkanlarımızla bu şehri geleceğe hazırlamak gibi bir misyon yüklendik bu misyonu da mazisine layık istikbale hazırlamak dedik. 24. Kayısı festivalimizin başta Malatya’mıza ve Dünya kayısı piyasasına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından geçmiş yıllarda düzenlenen Kayısı Festivallerinin fotoğraflarının yer aldığı sergi gezildi. Kayısı suyu ve hoşafının ikram edilmesinin ardından program sona erdi.

İki gün sürecek festival kapsamında Arslantepe UNESCO Yolunda Bisiklet Yarışı, kortej yürüyüşü, kayısı yarışması ve konser düzenlenecek.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Kovideski (3 yıl önce)
    Festival in ismi gerçekten acele festivali yoksa ironimi
    0
    0
    Yanıtla
  • Akrep828 (3 yıl önce)
    Acayip bir iş !... her yerden sosyal mesafe anonsları yapılırken bayram öncesi ptt bankalar gibi bir lokasyonda vatandaş işlerini halletmeye çalışırken daracık bir yere koca sahneyi sokmak vizyon işidir o kadar geniş alanlarımız varken demi başka birşey beklenemezdi zaten...
    0
    0
    Yanıtla
  • Akrep828 (3 yıl önce)
    Acayip işler!! Her yandan sosyal mesafe anonsları yapılırken vatandaşın yoğun bir şekilde bayram öncesi ptt bankalar gibi yerde işlerini halletmek için yoğunluk oluşturduğu yere sen kalk sahne kur festival kutla acele işleriniz var biliyoruz ama başka yer bulamamış gibi getirip daracık yere sokmak ancak sizin işiniz zaten başka bişey beklenemezdi demi vizyon farklı birşey...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalım (3 yıl önce)
    17 temmuz 2021 kaysı yarışması yapiliyor geç kalinmadımı kale batalgazi doğanyol yeşilyurt püturge akçadağ kaysiyi indirdiler neyin yarışması ???????
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaysici (3 yıl önce)
    Kayısı bu kentin olmazsa olmazıdır MALATYA kaysı kentidir
    0
    0
    Yanıtla
  • Umit (3 yıl önce)
    Allah akıl fikir versin
    0
    0
    Yanıtla
  • Kiremit (3 yıl önce)
    Büyük bir festival yapılsa bu sefer diyeceksiniz ki çok para gidiyor. Sizi memnun etmek zor hemde çok
    0
    0
    Yanıtla
  • Mirro (3 yıl önce)
    Büyük köyün festivalide bu kadar olur .mismis parkta yapılacak degildiya birde Malatya'da yerel yöneticiler vekil yokta STK Lara calismiyor derler .bu ayipta bize yeter
    0
    0
    Yanıtla