SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Taşhoron Kilisesi Restorasyonu Tamamlandı

0
Güncellendi - 2021-07-28 21:39:14
Taşhoron Kilisesi Restorasyonu Tamamlandı
A- A+ PAYLAŞ

Yıllardır kendi haline terk edilen, 1893 yılında yapılan Taşhoron Kilisesi Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalarla yeniden ayağa kaldırıldı.

Malatya’nın geçmiş yüzyıllarına ışık tutan tarihi eserlerin bir bir ayağı kaldırılması noktasında gayret gösteren Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının tamamlandığı Taşhoron Kilisesinde incelemelerde bulundu.

Taşhoron Kilisesi’nde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Genel Sekreter Yardımcısı Latif Okyay, “Taşhoron Kilisesi’nin geçtiğimiz yıl restorasyon çalışmalarına başlamıştık. Şuan itibariyle restorasyon çalışmaları tamamlandı. Alanda peyzaj düzenleme işlemleri de tamamlandı. Şuan için iç tefrişat çalışmalarına devam ediyoruz. Tefrişat çalışmalarımızı da tamamladıktan sonra Taşhoron Kilisesi hizmete açılacak” dedi.

Çavuşoğlu Mahalle Muhtarı Murteza Ede ise yapılan çalışmalardan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve ekibine teşekkür ettiklerini söyledi.

Tarihi değerlerin ayağa kaldırılmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının çok önemli olduğunu belirten Başkan Gürkan, AKP İl Başkanı İhsan Koca'nın da katıldığı inceleme gezisi sırasında yaptığı açıklamada, “Taşhoron Kilisesi 1977 yılında Adana Kültür Varlıkları tarafından tescil edilmiş daha sonra değişik zamanlarda gerek röleve gerekse restorasyon noktasında Gaziantep ve Sivas Kurulunda değişik zamanlarda gündeme getirilmiş. Süreç sonunda biz göreve geldiğimizde özellikle Sivas Koruma Kurulundan son nihai kararı alarak Taşhoron Kilisesi’nin röleve ve restorasyon projelerini onaylattık. Onaylama sonrasında projenin ihale sürecini başlattık. İhale süreci de geçtiğimiz yıl başlamıştı ve 2021 yılı Temmuz ayı itibariyle çalışmalar bitirilmiş oldu. Taşhoron Kilisesi, kültür merkezi ve zaman zamanda ilgili vatandaşlarımız tarafından kilise olarak ziyarete açık olacak. Kilisenin içerisinde kütüphanemiz olacak. Kütüphaneden vatandaşlarımız istedikleri gibi yararlanabilecekler. Vatandaşlarımız Taşhoron Kilisesi’ne geldiğinde geçmişte işlevi noktasında nasıl bir uygulama yapıldığını kilisenin mevcut yapısı içerisinde görecekler.

Ayrıca kültür merkezinin genel detayı itibariyle geniş bir çevre alanına sahip. Alan içerisinde çiçeklendirme, çimlendirme ve ağaçlandırma çalışmaları da tamamlandı. Alan içerisinde kafeterya ve geniş bir kültür bahçesi düzeni oluşturulmuş durumda. İkinci kısım olarak tabir ettiğimiz, Millet Bahçesi olarak değerlendireceğimiz ve halka açacağımız bir park yapısını da Necatibey Ortaokulu ve Nureddin Zengi İlkokulu binasının doğu tarafındaki kısmında planladık. En kısa zamanda gerekli planlama ve proje çalışmalarının tamamlanmasının akabinde yine milletimize açık bir şekilde, herkesin kullanabileceği, gezip görebileceği ve dinlenebileceği Çavuşoğlu Mahallemize yakışır güzel bir park olacağını, güzel bir Millet Bahçesi olacağını ifade etmek istiyorum. Şuanda Millet Bahçemizle ilgili çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. İnşallah Ekim ayı itibariyle çalışmalarımızı bitirerek kendisine mütenasip güzel bir yer olacak. Yeşiliyle, çiçekleriyle, çevre düzenlemesiyle, kütüphaneleriyle, kafeteryalarıyla ve oyun bahçeleriyle güzel bir saha olacak. Çalışmaları yapan ilgili arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Milletimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Altan (3 yıl önce)
    Gerçekten iç yapısı bozulmadan aslına uygun olarak restore edilmiş. Hangi ekip yaptıysa emeklerine sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (3 yıl önce)
    Sayın başkanım tarihi bir eseri üstelik,bir ibadethaneyi restore ettirmeniz takdire şayan bir davranış.Başkanım keşke o tarihi freskleride bir elden geçirseydiniz.Burada mensubu oldukları dini törenler için adıyaman,elazığ,diyarbakır yada mardine gitmek zorunda kalan insanlar için güzel bir hizmet olmuş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gökmen (3 yıl önce)
    Helal olsun Selahattin Başkan'a.. İç ve dış turizmde Malatya'yı, bölgede cazibe merkezi yapacak önemli çalışmalardan biriydi tarihi taşhoron kilisesi restorasyonu.. Ayrıca Venk köyünde Hazretti Cercis Aleyhiselama ait olduğu rivayet edilen kabrinde bulunduğu tarihi bir yapı var. Orayla ilgili tarihi çalışmalarla birlikte bir restorasyon çalışması yapılsa çok iyi olur. Şimdiden teşekkür ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Malatya ya kazandırılmış bir kültür eseri olmuş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fikri Demirtaş (3 yıl önce)
    Basında ve halkın dilinde Taşhoron Kilisesinin gerçek adı; Malatya Surp Yerrortutyunf/ Üç Horan ( Taş kilise ) Ermeni Kilisesidir . Kilisenin kubbesinde dini fresklerin yapılmaması büyük bir eksiklik. Surp Yerrortutyun Kilisesinin restorasyondan sonra , bir yandan Malatya'da yaşayan, Hristiyan cemaat mensuplarının inanç ihtiyaçlarını karşılarken diğer yandan da şehrimizin kültürel değerlerine ve inanç turizmine önemli bir katkı sağlayacaktır. Malatyalı hemşerilerimiz Hristiyan cemaat dini bayramlarında ,ayinlerinde Elazığ'a , Adıyaman'a, Mardin'e gitmeyeceklerdir. Kilisenin ayağa kaldırılmasında Tarihi hafızayı yıllardan sonra yeniden canlandıran emeği geçen herkese teşekkür ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (3 yıl önce)
    tebrik ve tesekkür ederim! Olmasi gereken de buydu!
    0
    0
    Yanıtla