Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, il nüfusu 750 binin üzerinde olan yerlerin büyükşehir yapılacağı açıklamasının ve Malatya'nın "il nüfusu olarak" bu rakamın altında kalması, dolayısıyla büyükşehir olamayacağı sonucunun ortaya çıkmasının ardından, Malatyalı vatandaşlardan da, Başbakanlığa tepki mesajları iletilmeye başlandı.
Merkez nüfusu 402 bin olan Malatya'nın 750 bin il nüfusu barajını geçemediği için büyükşehir yapılamayacak olmasına karşın, merkez nüfusu 61 bin olan Muğla'nın, il nüfusu nedeniyle büyükşehir belediyesi kapsamına girmesinin anlaşılamadığını belirten "duyarlı" bir hemşehrimiz, Başbakanlığa gönderdiği e-maili kamuoyuyla paylaştı ve buna benzer tepkilerin aynı makama iletilmesi düşüncesini dile getirdi.
İsminin açıklanmasını istemeyen hemşehrimiz, Başbakanlığa ve AKP genel merkezine şu mesajı gönderdiğini, kamuoyuyla paylaştı:
"Saygıdeğer Başbakanım, değerli Başbakanlık çalışanları,
Konuyu çok özet bir şekilde iletiyorum, gerektiği takdirde verilerle, grafiklerle sonrasında detaylandırabilirim.
Malatya, 90'lar başında büyükşehir furyasında bu kapsama alınmış iken o dönemki siyasilere destek vermediği için son anda bu kapsamdan çıkarılan, uzun yıllar büyükşehir oldu olacak diye konuşulan, ancak bir türlü beklediğini alamayan bir şehir. Malatya merkezi artık 2 ilçe ile birleşmiş, belediyecilik olarak ilçe ve belde belediyelerinin vizyonuna mahkum olmuş, merkezde sıkışıp kalmış. Malatya merkez, sınırlarını aşmış. 402 bin olarak gözüken merkez nüfus, esasen merkezde sayılmayan yerlere kaydığından 540 bin civarında. Malatya bu MERKEZ nüfusuyla mevcut büyükşehirlerin birkaçından da büyüktür.
Hal böyle iken, il toplam nüfusu 741 bin olan Malatya, son olarak Sayın Başbakanımız'ın açıkladığı büyükşehir kriterine uymamaktadır (Toplam 750 bin nüfus krtiteri). Ancak nüfusu bu krirere uyan 11 ilin 10'undan Merkez nüfusu fazladır. Malatya, Doğu'nun göçünü frenlemesi bakımından da bir cazibe merkezi olup bu politikanın büyükşehirlikle desteklenmesi büyük önem arz etmektedir. Son açıklanan kritere göre, Merkez nüfusu 61 bin olan Muğla, büyükşehir olacak. Bu sadece bir örnek.
Malatya'nın 2000 yılı nüfusunun 853 bin olduğunu da düşünecek olursak, son kritere göre de çoktan büyükşehir olmayı haketmiş Malatyamız, kanaatimizce bu yıl da büyükşehir olarak ilan edilmezse, bir daha zaten bu kriteri sağlayamacak kadar duraklayacağı, gerileyeceği yönündedir. Bu da ulusal politikalarla, cazibe merkezleri politikalarıyla bağdaşmamaktadır.
Malatya halkı olarak, bu yanlışlığın acilen düzeltilmesini beklemekteyiz. Kurulduğu günden itibaren Ak Parti'nin kalesi olan Malatya, Sayın Başabakanımıza çok büyük teveccüh gösteren Malatya, 17 Mayıs'taki Malatya mitinginde Sayın Başabakanımız'dan müjdeyi beklemektedir.
17 Mayıs'ta bu müjdeyi alamazsa Malatya halkımız bir yol ayrımına gelecektir. Hali hazırda, ilimizin büyük sorunları olduğu, Ak Parti'ye kesintisiz ve tam destek vermesine karşın beklenen karşılığı bir türlü alamadığı kamuoyunda, halk arasında yoğun olarak dile getirilmeye başlanmıştır.
Ben de bir Malatyalı olarak, halkımızın istikrara, demokratikleşmeye ve büyümeye desteğinin daha da artarak devam etmesini tememnni ediyor, bu tememnnilerin gerçekleşmesi için ise artık Malatya için bazı adımların atılması gerektiğini Sayın Başbakanımız ve değerli Başbakanlık çalışanlarıyla paylaşmayı bir görev olarak, bir borç olarak biliyorum.
Malatyamız ve Türkiyemiz için hayırlısının olması temennisiyle,
Saygılarımla."