SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yangın Var, Hani O Bomba Nerede?'ye Yanıt Geldi

0
Güncellendi - 2021-08-05 21:35:10
'Yangın Var, Hani O Bomba Nerede?'ye Yanıt Geldi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da iki yıl önce geliştirildiği duyurulanyangın söndürme bombasının prototiplerinde üretim aşamasına gelindiği bildirildi.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde araştırma görevlisi olan Murat Toptaş, 2019 yılında orman ve petrol boru hatlarında çıkacak yangınları söndürmek için ‘Yangın Söndürme Bombası’ geliştirmişti. Toptaş, dünyada benzeri olmayan projeyle ilgi odağı olmuş ve TÜBİTAK tarafından yapılan yarışmada dereceye girmişti. İçerisinde yangın söndürmede oldukça etkili olan bor minerali malzeme içeren 180 kilogram ağırlığındaki bombanın prototiplerinin üretim aşamasına gelindi.

Devasa yangınlarda kullanılmak üzere geliştirildi

Yangın söndürme bombasının yaşanacak devasa yangınlarda kullanılmak üzere geliştirildiğini belirten Toptaş, “Akıllı yangın söndürme mühimmatı olarak başlattığımız ve yangın söndürme bombası olarak bilinen projenin yürütücüsüyüm. Bu proje, 2019 yılında orman yangınlarında, mühimmat depolarında meydana gelen yangınlarda ve petrol ile gaz boru hatlarında ortaya çıkması muhtemel yangınlarda kullanılmak üzere geliştirildi. TÜBİTAK tarafından projemiz ödüllendirildi. 2019 yılından itibaren projenin itibaren projenin üzerinde çalışmaya devam ettik. Projeyle ilgili sayısal analizler, akış analizleri benzeri çalışmalarımızı bitirip bunları bilimsel yayın olarak yayınladık. Aynı zamanda çalışmanın uluslararası kongrelerde sunumları yapıldı” dedi.

“Ürün en mükemmel hale geldiği anda kullanıma geçebilecek”

Projenin prototiplerinin üretim aşamasına gelindiğini ve projeye Japonya, İsviçre başta olmak üzere yurt dışından yoğun ilgi olduğunu belirten Toptaş, “Bu tür yangınların küresel ısınmaya bağlı olarak çoğalacağını öngörmüştük. Projede; kavramsal tasarımlarımız bitti, sayısal analizlerimiz bitti ve artık proje özel veya devlet desteğiyle prototiplerinin üretim aşamasında. Yani test prototipleri üretilip, kontrollü yangınlar çıkarılacak ve bu yangınlara bu prototipler atılarak bize geri dönüş sağlanacak. Geliştirilmesi gereken bir şey varsa biz üzerine tekrar ekleyeceğiz. Ürün en mükemmel hale geldiği anda kullanıma geçebilecek. Projeye devlet kurumlarının ve özel firmaları çok yoğun bir ilgisi var. Aynı zamanda yurt dışından da telefonlar alıyoruz. Japonya’dan, İsviçre’den bu ürünle ilgili ve geliştirilmesiyle ilgili. Bazı teklifler oluyor. 2 yıl bu tür projeler için çok kısa bir zaman. Biz bu zaman aralığında elimizden geleni yaptık. Bu noktaya kadar getirdik. Bundan sonrası özel sektör ve devletin elinde” ifadelerini kullandı.

450 derece sıcaklıktaki yangın 10 saniyede kontrol altına alınacak

Yangın söndürme bombasının içerisinde yer alan bor mineralli özel malzemeyle 450 derece sıcaklığa ulaşan yangınların 10 saniye gibi kısa bir sürede kontrol altına alınacağını belirten Toptaş, “Mevcut yangınlara uçaklar, helikopterler taşıma suyla bir takım kimyasalı yangınların üzerine bırakmaya çalışıyor. Hava direnci ve ısınan hava akımıyla bu malzemeler doğru miktarda doğru yere düşmüyor. Aynı zamanda bunların söndürücü özelliği oluyor ama soğutucu özelliği olmuyor. Şimdi bu bombanın içerisin de bor minerali oldukça kıymetli ve yerli bir firma tarafından üretilen özel bir malzeme mevcut. Bu malzeme 400-450 derece sıcaklıklara ulaşan yangınları 10 saniye gibi bir kısa zaman aralığında oda sıcaklığına düşürme potansiyeline sahip. Aynı zamanda bunlar söndürücü malzemeyi paket halde yangının olduğu merkeze gönderme özelliğine sahip” dedi.

Sosyal medya üzerinde projeyle ilgili yapılan provokasyonlara tepki gösteren Toptaş, yangın söndürme bombasının ülkemizde geliştirilmeye devam ettiğini vurgulayarak, “Projenin satıldığı ile ilgili söylentiler var. Proje ülkemize ait, geliştirilmeye devam ediyor. Bizim ismimizle sahte sosyal medya hesapları oluşturulmuş ve bombayla ilgili sorulan sorulara biz cevap veriyormuşuz gibi cevaplar veriliyor. Projenin işe yaramadığını gördüğümüz gibi şeyler yazılıyor bunların hiçbiri doğru değil. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. Halkımız bu projeden ümidini kesmesin biz çalışmalarımızı devam ettiriyoruz, bu mühimmat öyle yada böyle hayata geçecek. Test ve sertifikasyon süreci biraz uzun sürüyor olabilir, sürecektir de ama biz burada olması gereken bir iş planı konusunda yanlış bir şey yapmadan sonlandırmaya çalışıyoruz. Bu ürünle ilgili firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor inşallah yakın bir zamanda seri üretimini de göreceksiniz. Dünyada buna benzer bir ürünün kullanımı yok” şeklinde konuştu.

“Proje imalat aşamasına girmiş bulunmaktadır”

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapan ve projede danışmanlık görevini yürüten Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, yangın söndürme bombasının prototiplerinin üretilmesi aşamasına gelindiğini belirterek, “Yangın söndürme bombası diğer bir adıyla akıllı yangın söndürme mühimmatı olarak geliştirdiğimiz bu projeyi 2019 yılında Murat Toptaş ile birlikte geliştirdik. TÜBİTAK üniversiteler arası öğrenci yarışmasında Türkiye 2’ncisi oldu. O aşamadan itibaren teknik olarak çeşitli araştırmalarımızı yaptık. Şuanda bu yangın söndürme bombası orman yangınları ve meskun mahal dışındaki yangınlar için geliştirilmiş ve prototip üretilmeye aşamasına gelmiş bulunmaktadır. Küresel ısınmanın dünya çapında yangın sayısının aldığı bir ortamda, maalesef ülkemizi de son bir haftadır çok sayıda yangın meydana gelmektedir. Bu projenin önemini ortaya koymakta. Bu aşamada proje imalat aşamasına girmiş bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

iha- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Tarık tarcan (2 yıl önce)
    Kolay değil haklısın! Koca üniversitenin ismi bu kadar basite kaçar mı? TÜBİTAK tan ödül almak bir başarıdır ancak TÜBİTAK’ın heryıl nelere ödül verdiğini merak edenler TÜBİTAK sayfasında baka bilir. Neyse bu kısım çokta önemli değil, başarılı bir proje olsaydı fikrin bile milyonlar edeceğini biliyoruz. Garip yerli milli füze gündem deyken kaynakçı ustasında yangın topu (füze) çıktı. Hazır yerli füzeler kamuoyunda gündem olmuşken topu füze etmek reklam açısında iyidir? Malum birde üniversitenin Teknokent’i var ? Türkiye başarıları yürek yakıyor. Yazık!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yms06 (2 yıl önce)
    Burda yorum yapanlara bakıyorum da sanki bu tip işler çok kolaymış gibi yorumlar yapıyorlar.. Arkadaş si bile evinizin lavabo hortumunu bile değiştirirken birkaç gün deneyerek olup olmadığına karar veriyorsunuz.. Klavye başında atıp tutmak sizin için en kolay olanı sanırım...Hocalarımıza başarılar dilerim.. İnşallah istedikleri gibi olacaktır...
    0
    0
    Yanıtla
  • sinan (2 yıl önce)
    Ya arkadaş evinin iaşesini yönetmekten aciz insanlar lafla devlet yönetiyor. Ülke cadı kazanına atılmış herkes duyar kasıyor. Unutmayın İtalyada geçen yıl huzur evlerindeki yaşlı insanlar ölüme terk edilmişti. Yapmayın batılı diye kutsadığınız tapındığınız ülkeler nasıl patır patır döküldü.Avusturalya, Brezilya yangınları söndürmekten vazgeçmişti.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (2 yıl önce)
    Ya bu mühimmat yapılmadı, böyle bir şey yok diyeceğim ama yapıldığını biliyorum.Ülke yanarken ,bu mühimmatın mükemmeline mi bakılır yoksa derhal eldeki her imkan kullanılırmı? Çok iyi hatırlıyorum bu mühimmatı yapan kardeşimiz 2019 da mühimmatın uçakla deneme safhasına bile geçildiğini söylemişti ve bu haber , bu sitede yayınlanmıştı.Aradan 2 yıl geçmiş.Muhtemelen herşeyde olduğu gibi birilerinin menfaatine uygun olmadığı için bir köşeye atıldı.Unutuldu.Memleket yanıp kül olduktan sonra da gündeme geldi.Burası Türkiye.
    0
    0
    Yanıtla
  • Taylor (2 yıl önce)
    Cek-cak la bu işler olmuyor . Savaşlar 100 yıl hatta dahada fazla zamanda bile çıkmıyor ama asker herdaim teyakkuzda olması gerek. Ülke 100 yılın enbüyük yangınları ile karşı karşıya şimdi olmazsa, normal zamanda gerek yok .
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan ince (2 yıl önce)
    bu işler böyle olmuyor 2019 sene 2021 bulduk demek ayrı şov yaparak üretip satmak ayrı anladınızmı yerli tank 2015 te üretttik aya gidiyoruz yerli araba vs sahi hani nerede
    0
    0
    Yanıtla
  • Tarık (2 yıl önce)
    Komik olmayın! Portatifi nasıl? , F-16 yada savaş uçakları denmişti yanlış hatırlamıyorsam. Sanayiden Tank savar füze modeli ile -yazılımı oyun konsolunda mı yapılacak. Bu şahsi düşüncem; ülkeme kazandırılacaksa gurur duyarım ancak modelin içine sıvı doldurmakla bu işi yaptım demek ile olmaz! Bunun yerine havvan da atılan deseydiniz daha iyi olur du… Yinede başarılar?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Eğer zamanında bu projeyi bitirmiş ve üretime geçmiş olsalardı şimdi dünyada ses getirir ve müşterileri de hazır olurdu. Ne zaman yangınlar pik yapınca böyle bir projemiz vardı prototip üretime geçeceğiz deniliyor. Şimdi prototipe geçecekseniz, bunun bir de pilot üretim aşaması var. En son seri üretim aşamasına gelinecek ki böyle giderse daha çok bekleriz. Hazır yangınların pik yaptığı bir dönemde prototipiniz hazır olsaydı deneme yapma imkanı olurdu. Eksikleri görülür ve giderilirdi.
    0
    0
    Yanıtla