Türkiye’de; geçen yıl, aralarında Malatya’nın da bulunduğu 13 ilde, yüksek hava kirliliği tespit edildiği, ülke genelinde yeterli ölçüm yapabilen 175 istasyonun % 97’sinde yıllık partikül madde değerleri (PM10) ortalamasının, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınır değerleri aştığı ortaya çıktı.
Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından hazırlanan “Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” başlıklı rapor göre; Türkiye’de 2020 yılında yapılan istasyon ölçümlerinde, aralarında Malatya’nın da bulunduğu 13 ilde DSÖ standartlarına göre, yüksek hava kirliliği belirlendi.
“Kara Rapor 2021”e göre; Malatya, İstanbul, Ankara, Kayseri, Edirne, Sinop, Tokat, Denizli, Düzce, Karabük, Ağrı, Muş ve Iğdır’daki 15 istasyonda 2020 boyunca yapılan ölçümlerde "yüksek hava kirliliği" gözlendi. Raporda, Türkiye'de sadece Bitlis ve Hakkâri’de hava kirliliği (PM10), DSÖ'nün kılavuz değerlerinin altında ölçüldü.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sınır değeri (PM10): 20 μg/m3 iken, Malatya’nın 2020 yılı hava kalitesi ölçümleri (PM10): 67 μg/m3 olarak gerçekleşti. Bu veriler, Malatya’daki hava kalitesinin, DSÖ’nün belirlediği sınır değerinden 3 kattan daha fazla kalitesiz olduğunu gösteriyor.
Malatya’da, salgında trafik azalmasına rağmen hava kirliliği azalmadı
Temiz Hava Hakkı Platformu’nun yayınladığı aşağıdaki grafik incelendiğinde; aralarında Malatya’nın da bulunduğu 13 ilde, salgın sürecindeki kapanmalar nedeniyle, trafiğin düşmesine rağmen, hava kirliliğinin yıl boyunca DSÖ standartlarının çok üzerinde devam ettiğini gösteriyor.
Kara Rapor 202’de bu veriler şu şekilde yorumlandı: “Muş, Iğdır, İstanbul, Sinop, Malatya, Edirne, Tokat, Kayseri, Denizli, Düzce, Karabük, Ağrı, Ankara’daki 15 istasyonda, 2020 boyunca yaşanan yüksek hava kirliliğinin aynı zamanda tüm yıla yayılan bir sorun olduğunu görülebilir. Bu istasyonların bir kısmı aynı zamanda 2020 yılının en kirli istasyonları arasındadır. Bu durum; COVID-19 hastalığı pandemisi zamanında Mart ayında azalan taşıt trafiğine rağmen, tüm yıla bakıldığında DSÖ’nün kılavuz değerlerinin çok üzerinde kirli hava solunduğunu göstermektedir”.
Malatya, son 5 yılda hava kalitesi düşen iller sıralamasında 2. sıraya yerleşti
“Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” başlıklı raporda, “Son 5 Yılda Hava Kalitesi İyileşen ve Kötüleşen Ölçüm İstasyonları (PM10)” da yer aldı.
Bu başlıkta verilen istatistiklere göre, Malatya, hava kalitesi kötüleşen iller arasında Edirne’den sonra ikinci sırada yer aldı.
2019 yılında hava kalitesi ölçülemedi
Raporda ayrıca, 2019 yılında Türkiye nüfusunun %21’inin yaşadığı 30 ilde hava kalitesi (PM10) ile ilgili yeterli ölçüm yapılmadığı belirtildi ve Malatya’nın da 2019 yılında hava kalitesinin ölçülemediği iller arasında bulunduğu kaydedildi.
Güler HAZAR, malatyahaber.com