SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya 'Kirli' Havasıyla 'Kara Rapor'da..

0
Güncellendi - 2021-10-18 10:03:43
Malatya 'Kirli' Havasıyla 'Kara Rapor'da..
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye’de; geçen yıl, aralarında Malatya’nın da bulunduğu 13 ilde, yüksek hava kirliliği tespit edildiği, ülke genelinde yeterli ölçüm yapabilen 175 istasyonun % 97’sinde yıllık partikül madde değerleri (PM10) ortalamasının, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınır değerleri aştığı ortaya çıktı.

Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından hazırlanan “Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” başlıklı rapor göre; Türkiye’de 2020 yılında yapılan istasyon ölçümlerinde, aralarında Malatya’nın da bulunduğu 13 ilde DSÖ standartlarına göre, yüksek hava kirliliği belirlendi.

“Kara Rapor 2021”e göre; Malatya, İstanbul, Ankara, Kayseri, Edirne, Sinop, Tokat, Denizli, Düzce, Karabük, Ağrı, Muş ve Iğdır’daki 15 istasyonda 2020 boyunca yapılan ölçümlerde "yüksek hava kirliliği" gözlendi. Raporda, Türkiye'de sadece Bitlis ve Hakkâri’de hava kirliliği (PM10), DSÖ'nün kılavuz değerlerinin altında ölçüldü.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sınır değeri (PM10): 20 μg/m3 iken, Malatya’nın 2020 yılı hava kalitesi ölçümleri (PM10): 67 μg/m3 olarak gerçekleşti. Bu veriler, Malatya’daki hava kalitesinin, DSÖ’nün belirlediği sınır değerinden 3 kattan daha fazla kalitesiz olduğunu gösteriyor.

Malatya’da, salgında trafik azalmasına rağmen hava kirliliği azalmadı

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun yayınladığı aşağıdaki grafik incelendiğinde; aralarında Malatya’nın da bulunduğu 13 ilde, salgın sürecindeki kapanmalar nedeniyle, trafiğin düşmesine rağmen, hava kirliliğinin yıl boyunca DSÖ standartlarının çok üzerinde devam ettiğini gösteriyor.

Kara Rapor 202’de bu veriler şu şekilde yorumlandı: “Muş, Iğdır, İstanbul, Sinop, Malatya, Edirne, Tokat, Kayseri, Denizli, Düzce, Karabük, Ağrı, Ankara’daki 15 istasyonda, 2020 boyunca yaşanan yüksek hava kirliliğinin aynı zamanda tüm yıla yayılan bir sorun olduğunu görülebilir. Bu istasyonların bir kısmı aynı zamanda 2020 yılının en kirli istasyonları arasındadır. Bu durum; COVID-19 hastalığı pandemisi zamanında Mart ayında azalan taşıt trafiğine rağmen, tüm yıla bakıldığında DSÖ’nün kılavuz değerlerinin çok üzerinde kirli hava solunduğunu göstermektedir”.

Malatya, son 5 yılda hava kalitesi düşen iller sıralamasında 2. sıraya yerleşti

“Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” başlıklı raporda, “Son 5 Yılda Hava Kalitesi İyileşen ve Kötüleşen Ölçüm İstasyonları (PM10)” da yer aldı.

Bu başlıkta verilen istatistiklere göre, Malatya, hava kalitesi kötüleşen iller arasında Edirne’den sonra ikinci sırada yer aldı.

2019 yılında hava kalitesi ölçülemedi

Raporda ayrıca, 2019 yılında Türkiye nüfusunun %21’inin yaşadığı 30 ilde hava kalitesi (PM10) ile ilgili yeterli ölçüm yapılmadığı belirtildi ve Malatya’nın da 2019 yılında hava kalitesinin ölçülemediği iller arasında bulunduğu kaydedildi.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • HACI (2 yıl önce)
    Çok güzel bir çalışma emeği geçenlere teşekürler
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ERCAN (2 yıl önce)
    Temiz Hava Hakkı Platformu Kim?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Çok sayın yetkililer bu rezalet için ne diyecekler.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (2 yıl önce)
    havaalanı yolu üzerinde 2. organize de fabrika bacalarından sürekli duman çıkıyor..bunlar denetleniyor mu? filtre takılmış mı bakılıyor mu?özellikle tekstil fabrikası demir yolunun yanında ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Şaşırdık mı ? (2 yıl önce)
    Şehrin en önemli sorununu haber yapmışsınız. Tebrik ederim. Şehir içi trafik, egzoz gazları, inşaatların tozu toprağı, kontrolsüz bacalar vs va. Olacağı bu. Selahattin bey yine Cumhur rekoru kırmış. Maalesef bu şehirde siyaset, bürokrası ve medya her gün geriye gidiyor. Bu şehirde en çok sesi çıkanlar en boş olanlar. Boş tenekenin sesi çok çıkıyor. Bazı oda başkanı bazı vekil bazı belediye reisleri bazı haber siteleri. Hasüdlüğü bırakıp şehre hizmet edenlerin, edeceklerin kıymetini bilelim. Başka Malatya yok
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Niyazi (2 yıl önce)
    Anadoluyu anayurt yapan Destan şehri Malatyadan bahsedilmiyordur umarım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vedat Kaya (2 yıl önce)
    Son dönem Malatya açısından okuduğum en önemli haber.Yaşadığımız trajedinin ete kemiğe bürünmüş hali. Şehrin koca koca laflar eden belediye başkanı Selahattin Gürkan'ın çevre dairesini temizlik dairesi olarak görme ufuksuzluğunun Malatya tabiri ile eşkere oluşu. Sağlığımız açısından yaşanan riskin açıklığı karşısında şehrin hala Şevket Keskin'i kanaat önderi gösterme hezeyanı ve yok adıyamanlı yok meşaleci gibi boş gereksiz gündemlerle asıl olanı önemli olanı unutma hatası yanlışı. Amaçta bu zaten. Havası kirlenmiş bir şehir, toprağı arıtmasız kirlenen bir şehir, suyu malum. Trafiği artık felç olmuş, kaldırımları hem pazarcıların hemde ticari taksicilerin işgali altında yeşile ağaca hasret büyük projelerden uzak büyük lafların ve küçük yöneticilerin altında anası ağlayan bir şehir. Sokak köpeklerinin veteriner dairesince toplanmaktan tasarruf diye vaz geçildiği şehir. Çevre Dairesi, Ulaşım Dairesi, Zabıta Dairesi, İmar Dairesi, Maskisi, Park Bahçe Dairesi işlemez hale gelmiş büyükşehirin malum başkanı selahattin gürkan bunun vebali ağırdır. Sadece bizim değil çocuklarımızın ciğerleri de karbondioksit ve partikül doluyor. Zehir soluyoruz. Coronada birinci olan Zonguldak'a bu hava kirliliği ile biz mi ulaşacağız. Kimse kusura bakmasın. Suçlu biziz. Büyük laflarla büyük yalanlarla geçmiş yönetimleri karalamakla bu makamlara gelenlere ve bu makamı destekleyenlere inanarak hata ettik. Artık şehrimiz açısından çevre, sağlık, eğitim, ulaşım, trafik, park bahçe, suçun önlenmesi vb konularda adım atmak gerekmiyor mu? Yeter artık . Batıyoruz. Hala anlamıyor musunuz?
    %100
    %0
    Yanıtla