SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Yetkilileri Defalarca Uyardık"

0
Güncellendi - 2021-11-11 14:12:18
A- A+ PAYLAŞ

"BİNAYI BELEDİYENİN GÖZÜ ÖNÜNDEKİ KAÇAK ÇALIŞMA VE TADİLAT ÇÖKTÜRDÜ.." Malatya Büyükşehir Belediyesi ile merkez ilçe belediyelerinin denetim görevini sadece seyyar satıcıları kovalamak üzerine kurmasının ve belediye mevzuatının özellikle imar konularında öngördüğü denetimleri savsaklamasının bir sonucu olarak, önceki gün yıkılan ve yaklaşık 15 kişinin yaralanmasına yol açan Sıtmapınarı – İnönü Caddesi’ndeki binanın bulunduğu bölgede enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, yıkımın sadece binadaki izinsiz tadilata bağlanmasının, sorunun kaynağının ortaya çıkmasını engelleyeceği belirtiliyor.

İnşaat Mühendisleri Malatya Şubesi Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, binanın çökmesinin sebebinin, “Belediyenin gözü önünde günlerdir yapılan kaçak çalışma ve tadilat” olduğunu belirterek, bu tür tadilat çalışmalarının, belediyelerden onaylı ‘tadilat projeleri’ ile yapılmak zorunda olduğunu söyledi.

malatyahaber.com muhabirinin, Sıtmapınarı’ndaki binanın çökmesinin teknik boyutlarına ilişkin sorularını cevaplandıran Vehbi Aluçlu, belediyelerin, imar ve yapı denetim konularındaki denetim yetkisini adil biçimde kullanmadığını ifade etti ve özellikle sık sık yapılan imar değişikliklerinin Malatya’nın imar sorunlarını çözümsüzlük yumağı haline getirdiğini söyledi.

“İki katlı tek bir binanın enkazında 9 saatlik çalışmayla birinci kata ulaşılabiliyorsa…”

İki katlı tek bir binanın yıkılması sonrasında, Malatya’ya çok sayıda vilayetten arama-kurtarma ekipleri gönderildiğini ve onca ekibini 9 saatlik çalışması sonucunda birinci kata ulaşılabildiğini belirten Vehbi Aluçlu, Malatya’nın yapı stokunun % 65’nin muhtemel bir depreme dayanamayacağını söyledi.

Aluçlu, Sıtmapınarı’nda çöken iki katlı binadaki arama – kurtarma çalışmalarının 9 saat sürmesi ve çevre illerden gelen çok sayıda ekibin bu çalışmalara katılması örneğinden hareketle, muhtemel bir depremde, İstasyon kavşağından başlayarak cadde boyunca binaların yıkılması durumunda ortaya çıkacak tablonun facia olabileceğini kaydetti. Vehbi Aluçlu, “Böyle bir durumda, enkaz altında kalabilecek vatandaşa ulaşmanın ne derece zor olduğunu tahmin etmeye çalışalım. Şayet bir de binalar yola devrilirse, yangınlar çıkarsa, doğalgaz ve kanalizasyon borularının patladığını düşünün; onlarca binanın içinde kalan vatandaşa nasıl ulaşacağız? Facia ile karşı karşıya kalırız. Çok büyük can kayıpları meydana gelir. Böyle bir yıkımda tabi ekonomik zararların boyutunu da varın siz tahmin edin” dedi.

“Yığma binada kolon olmaz; bina, iki dükkân arasındaki taşıyıcı duvarın kaldırılması sonucunda yaşanmış”

Sıtmapınarı’ndaki binanın yıkılmasının teknik sebebinin ‘izinsiz (kacak) imalat’ olduğunu belirten Vehbi Aluçlu, binanın çökmesinin nedeni olarak halk arasında ‘kolon kesilmesi’ olarak yaygın bir görüş olduğunu hatırlatarak, bunun doğru olmadığını, zira binanın yığma bina olmasından dolayı kolon bulunmadığını, çökmenin, tadilat sırasında, taşıyıcı duvarın kaldırılmasından kaynaklandığını söyledi.

“Mevzuata göre, iş yerinde tadilat yapılabilmesi için tadilat projesi hazırlanmalıydı”

İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi de olan Vehbi Aluçlu, binanın çökmesinin teknik nedenleri hakkında şunları ifade etti:

 “İki dükkânı birleştirmek için kolon kesmişler söylemi var ama bu doğru değil; çünkü yığma bina olduğu için kolon olmaz. Bu binada iki dükkânın arasındaki taşıyıcı olan duvarı kaldırdıkları için bina çöktü. Öğrendiğimize göre yaklaşık 1 aydır süren bir tadilat varmış bu binada. Şimdi burada normalde bilinçli bir vatandaş belediyeye başvurup tadilat projesi hazırlatması gerektiğini bilir. Bu işlem yapılmamış ve iki dükkânı birleştirmek için taşıyıcı olan duvar kaldırılınca bina çökmüş”.

“Çevredeki vatandaşların ve özellikle komşu iş yeri sahiplerinin de bu konuda bilinçli davranmaları gerekirdi” diyen Aluçlu, “Tabi bir başka uyarı da çevredeki vatandaşlar veya bu binanın komşusu olan vatandaşlarımıza. Buradaki vatandaşlarımız, var olan tadilatı belediyeye bildirmesi gerekiyordu. Çünkü hakikaten Allah korudu ve can kaybı olmadı”

Belediyelerin imar mevzuatı ve yapı – denetim mevzuatı konusundaki denetim görevini yeterince ve adil biçimde yapmadığını ifade eden İnşaat Mühendisleri Malatya Şubesi Başkan yardımcısı Vehbi Aluçlu, iki katlı tek bir binanın çökmesi sonucunda ortaya çıkan tablodan hareketle Malatya’nın konut stoku, imar durumu ve yapı-denetim sorunları hakkında şunları söyledi:

"Yetkilileri defalarca uyardık: Bir komisyon kurulmalı ve Malatya’nın yapı stokunun envanteri çıkarılmalı”

Defalarca açıklama yaptık; defalarca ilgili ve yetkilileri uyardık. Bu konuda bir komisyon kurulması gerektiğini belirttik. Bu komisyonda Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Mühendisler Odası, Mimarlar ve diğer ilgili kurumlardan bir temsilcinin yer aldığı komisyon kurulmalı dedik. Bu komisyon Malatya’daki binaların öncelikle envanterini çıkaracak, ne kadarı yığma, ne kadarı betonarme, ne kadarı hangi tarihte yapılmış şeklinde bunların bir analizinin yapılması gerekiyor. Bu komisyon eşliğinde gerek özel sektör veya kamu kuruluşlarının personeli ile binaların deprem dayanıklılık raporlarının çıkarılması gerekiyor. Ve deprem dayanıklılık raporları binanın önüne asılmalı. Hatta yıkılması gerekenlerin hemen dönüştürülmesi gerekiyor. Bir de güçlendirme yapılacakların da güçlendirilmesi gerekiyor. Muhtemel bir depreme bizim binalarımızın yüzde 65’inin dayanmayacağını öngörüyoruz.

“Sürekli yapılan imar değişikliklerinden bıktık artık. Bu değişiklikler büyük sorun yaratıyor”

Yerel idarelere bu konuda çok açıklama yaptık, konuştuk ama hiçbir çabanın olmadığını görüyoruz. Sürekli yapılan imar değişikliklerinden bıktık artık,  Belediye Meclislerinde imar komisyonları toplanıyor, şu ada şu parseldeki imar değişikliklerininiz onayınıza sunuyorum deyip onaylanıyor. Bu değişiklikler kentin yapılaşmasında büyük sorunlar yaratan değişiklikler. Peki, nasıl olması gerekiyor?

“İmar planlarının tıpkı Anayasa gibi hiç kimse tarafından delinmemesi gerekiyor”

İmar planlarının olması gerekiyor. İmar planlarını da tıpkı Anayasa gibi hiç kimsenin delmemesi gerekiyor. Malatya’nın imar anayasası olacak bir çalışmanın bir an evvel yapılması gerekiyor. Nereye okul yapacağız, nereye sağlık tesisleri, nereye kamu binaları yapacağız, kat yükseklikleri nasıl olacak, şehri nereye doğru geliştireceğiz bütün bunların bir imar anayasasına bağlanması ve onun üçerinde asla bir değişikliğin olmaması gerekiyor. Binanız 4 kata ruhsatlı, üzerine ne kadar yük bindirirseniz ekstradan kat çıkarsanız ne olacak o bina çökecek. Taşıyamayacağı yük nedeniyle binanın statiği de bozulmuş olacak.  Farklı şekillerde bizim belediyelerimizden maalesef ruhsat alınıyor. Belediyenin gözü önünde günlerdir yapılan bu kaçak çalışma ve tadilat binayı çöktürdü”.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Erol (3 yıl önce)
    Tecde mahlesi Mıhlı dut caddesinde bulunan çınar kurs merkezinin üstüne kaçak yapılan yerlerin durumu tonlarca ağırlığındaki çatıyı dört tane vida ile tutturulan profiller tutuyor 5-6 büyüklüğündeki bir depremde yıkılması kuvvetle muhtemel. Allah burada eğitim gören çocuklarımızı korusun. Linki tıklayarak rezaleti görün İlğilileri uyarıyoruz https://photos.app.goo.gl/3Qd8y5rXCGkaAcTT6
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (3 yıl önce)
    https://photos.app.goo.gl/TK8pvKo9GNx8Yktx6 Çınar kurs merkezine yapılan kaçak çıkma Allah burada kurs görecek çocuklarımızı esirgesin dört tane vida ile tutturulan tonlarca ağılığı taşıyan kolonlar 5-6 büyüklüğündeki bir debremde yıkılması kuvvetle muhtemel
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (3 yıl önce)
    https://www.battalgazi.bel.tr/p/prestij-sokak-projesinin-starti-verildi-1636449419242 Belediye halen 1-2 katlı 50-60 yıllık binalara cephe giydirmesi yaparak prestij projesi olarak açıklıyor. Dikkat edin cephe giydirmesi yaparken binaları çökertmeyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Yıkılmak üzere olan bu binalara nasıl sağlam raporu verilir. İlla hasarlı mı olması gerekiyor. Binaların depreme dayanıklılığı böyle belirleniyor ise Malatya nın vay haline. Her depremde felaketi yaşayacağız demektir. Vekiller, belediye başkanları bir an önce binalarıın depreme dayanıklılığını tekrardan tek tek bağımsız kuruluşlara inceleterek şehrin bina yapı stokunun bir planını ortaya çıkarmalı. İkinci aşamada ise en kötü olanlardan başlamak üzere gerekirse yıkmalı, mühürlemeli ve kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi sağlanmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (3 yıl önce)
    Tecde Mahallesi Mıhlı dut caddesi 30/2 de bulunan çınar kurs merkezine yapılan kaçak yerleri Yeşilyurt belediyesine dilekçe ile bildirdik malatya deprem bölgesi 5-6 büyüklüğündeki bir depremde muhtemel yıkılacak yerlerin başında gelecek olan bu kaçak yapılaşmada tonlarca agırlığındaki çelik çatıyı dört tane vida ile tutturulan profil kolonlar taşımaktadır bakalım bu şikayetimizden ne gibi bir sonuç çıkacak
    0
    0
    Yanıtla
  • bina yıkılırsa gelip fotoğraf çekilirler merak etme
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (3 yıl önce)
    Sayın hocama çok teşekkür ediyorum olayın sebeplerini , sorumlularını ve sonuçlarını çok güzel özetlemiş;; hocamın değindiği imar konuları bütün Malatya’nın gözü ününde hiçbir kriter gözetmeden kişiye ve siyasi yandaşa özel belediye meclislerince değiştirilip uygulanabiliyor örneğin eski şirket hanın yeri. Denetim mekanizmasına gelince özellikle Büyükşehir belediyesi birimleri yasalardan yönetmenliklerden bihaber olup görev ve sorumluluk bilinci taşımayan birbirlerinin üzerine atan bir anlayışla oturdukları makamları boş yere işgal eden müdürler ve amirler . Tecde mahallesinde bir yıldır yol yapımından söktükleri Damlacık sokak üzerine Büyükşehir belediyesi kamyonlarının döktükleri molozları, hafriyatları bir yıldır resimleri ile belgeleyip ilgili birimlere bildirmemize rağmen sorumluluğu birbirlerinin üzerine atıp sorunu bir türlü çözmüyorlar zora geldimi Büyükşehir belediyesinin sorumluluk alanında olmasına rağmen ilçe belediyesine topu atıyorlar bu sokakta yaklaşık 200 aile oturuyor ticari alanın arsa sahipleriyle birlikte yaklaşık yıllık 500 bin ₺ emlak vergisi ödüyoruz ödenen verginin karşılığı yolun ortasında moloz kaldırım yok , yol kısmen asvalt, tek taraflı ışıklandırma , kanalizasyon sürekli tıkanıyor ama lafa gelince mangalda kül kalmıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer (3 yıl önce)
    İlimizde bu tür binalarla dolu Malatya deprem bölgesi o yüzden biran önce deprem risk haritası oluşturulmalı Battalgazi belediyesi ilçeye bir çivi cakmamis böyle bir belediye ve başkandan bu tür istekler hayalden öteye gitmez. Çevre şehircilik il müdürlüğünde bir arkadaş ilde birçok sorunlu bina olduğunu ve hatta Kamu binalarında depremden ağır hasar görmüş binalarda hala hizmet verildiğini söyledi inanmadım örnek de verdi Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü binası ağır hasar kaydı verildiğini söyledi bu konu hakkında olsun deprem konusunda Malatya Haber sürekli gündemde tutarak belki sayenizde biraz çalışır belediyeler
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Benim dikkatimi çeken yorum istasyon caddesinden devlet hastanesine kadar olan bölümdeki eski binalarin olası bir depremde yola dogru ozellikle yıkılması facia olacaktır yorumu... gerçekten de dogru... orda oturanlar mezarını hazırlasınlar dese aynı anlama gelirdi... baştan sona sağlı sollu binalarin yıkılması ve kentsel dönüşüme girmesi şart...
    0
    0
    Yanıtla
  • Cihan (3 yıl önce)
    Belediyelerin umurunda mı? Aman o oturduğunuz koltukları soğutmayın... Dukkanimizin onundeki kaldirima park ediyorlar, sikayet ediyorsun, "Buyuk şehrin trafik birimini arayin" diyorlar. Kaldirima duba koymak ici talepte bulunuyorsun, "Karayollari yönetmeliğinin bilmem kacinci maddesine göre yetkimiz yoktur" diyorlar. Koydugunuz dubalarin nasil bir yonetmeligi var peki ? Dukkan sahanligina biri gelip bir gecede kulube koyuyor, sikayet ediyorsun ilgilenen yok. Emlak vergimizi çatır-çatır tahsil ediyorsunuz ama. Cevre temizlik vergisi, yol yaptik vergisi vs. Ama belediyecilik bir kac kaldirim, park yapmaktan ibaret degildir. Memleketin butun kurumlarında denetimsizlikten yana sikayet aldı basini gidiyor. Ancak buyuk mutahitlerin arz ve taleplerine koşarsiniz zaten. Birde imar affi rezaleti var, o konuya hiç girmeyelim isterseniz. Yazik memleketin düştüğü duruma.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Yae hele durhele hocam bunlar ufak tefek işler.başkanımız çokkk yaşaa.malatyanın 50 yılını planlıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Ne alaka bu binanin tasiyan duvarmarini kaldirmislar onda yikilmis destek vermeden bu binanin tuglalarini gorduk şuan bu böyle tuglalar uretilmiyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • adnan (3 yıl önce)
    Sorumlular kimse savcılık soruşturma başlatmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Itfaiyeci (3 yıl önce)
    Itfaiyeye acil personel takviyesi lazım. Ben itfaiyecim inanın çok sıkıntı çekiyoruz vallahi yetişemiyoruz kimi şubede 3kisi var kimi yerde 4-5 kişi. Allah için sorunu dile getirin. Bu gidişle ıtfaiyede kimse kalmak istemeyecek. Ses olun artık
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa evc (3 yıl önce)
    Malatya da dört katlı yığma binalar var..Malatya da üç katlı yüzlerce yığma bina var..Bina statiğine aykırı yükleme olayı ise tam bir vicdansızlık..Ticari olarak kullanılan dükkanlarda depolarda tahıl bakliyat kayısı gibi tonlarca yük konuluyor..Bu durumla ilgili şikayetlerde belediye burdaki yükü hesaplama gibi bir görevimiz yok diyor!!Yapıların deprem yönetmeliğine eskiliğine yapılacak şey dönüşüm bu tamam..Peki mevcut binalardaki tadilat değisim ve aşırı tonaj yüklenmesiyle ilgili belediyelerin çevre şehirciliğin bir çalışması olmuş mu???Denetim mekanizması adalet kadar değerli bu durum ülkemizde bir türlü anlaşılmadı içselleştirilmedi..Gözünü para bürümüş vicdansızlar insanların hayatlarını tehlikeye atıyor..Daha yeni yapılan binalarda bile onlarca problem var..Emsali dört kat olan binaya kot farkından dolayı yükseklik hakkı veriliyor mütahhit burayı toprak dolgu alan olarak yapacağına dükkan olarak değerlendiriyor binayı beş katlı yapıyor ve bu daha sıfır binada yapılıyor,nerde denetim!!!Bu şekilde yüzlerce örnek var..Tavukçu şimdi kazansın para hadi bakalım!!!
    0
    0
    Yanıtla