SON DAKİKA
SON DEPREMLER

41,5 Milyar TL'lik İhalelerin Kaçı Taşerona Devredildi?!

41,5 Milyar TL'lik İhalelerin Kaçı Taşerona Devredildi?!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş ve 27 Şubat 2023'teki Yeşilyurt merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan çarşı merkezi ile ilçelerin yeniden imarı kapsamında yapılan 28 konut ve işyeri ihalesi projesinin toplam parasal tutarının 41 milyar 504 milyon 871 bin TL (41 katrilyon 504 trilyon 871 milyar lira) olduğu belirtilirken, Ankara'da yapılan ihaleleri alan bazı büyük firmaların bunları daha sonra taşeron firmalara devretmesinin ileride sorun yaratıp yaratmayacağı endişe konusu oldu.

HANGİ İHALEYİ KİM ALDI?
Ankara'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yönetiminde düzenlenen ihalelerin en büyükleri; 2 milyar 097 milyon TL+KDV ile Lena Yapı ve Proje Taahhüt Ltd. Şirketi'ne verilen Malatya merkez 2. etap 2. kızım konut ve ticaret alanı inşaatı (çarşı merkezi), yine 2 milyar 362 milyon 500 bin T+KDV'ye BCM Uluslararası Madencilik İnşaat A.Ş. ve KARÇAĞ Nakliyat İnşaat Ltd.Şirketi;'ne verilen Malatya merkez 1. etap 2. kısım konut ve ticaret alanı inşaatı (çarşı merkezi), 3 milyar 494 milyon 400 bin TL+ KDV'ye Özülke İnşaat Ticaret A.Ş ve MAKSEM Yapı Ticaret A.Ş.'ye ihale edilen Yeşilyurt İkizce 2. Bölge 1775 konut inşaatı, 3 milyar 774 milyon TL+KDV'ye Özülke İnşaat Ticaret ve Maksim Yapı Ticaret A.Ş.'ye ihale edilen Yeşilyurt İkizce 1961 adet konut, 4 milyar 538 milyon TL+KDV'ye Rec Uluslararası İnşaat A.Ş.'ye ihale edilen Yeşilyurt İkizce 2341 konut, 3 milyar 719 milyon TL+KDV'ye Yıldızlar İnşaat A.Ş.'ye verilen Yeşilyurt İkizce  1551 konut, 4 milyar 111 milyon TL+KDV'ye Kuzu Toplu Konut İnşaat A.Ş.'ye verilen Malatya Merkez Saray Mahallesi, Kışla, Fuzuli Caddeleri 584 konut, 493 dükkan ve 265 ofis inşaatı, 2 milyar 834 milyon TL+KDV'ye Özülke İnşaat A.Ş. ve MAKSEM Yapı Ticaret A.Ş.'ye verilen Battalgazi Bahçebaşı Mahallesi 1130 konut ve 10 dükkan inşaat projeleri en yüksek ihale bedelli projeleri oluşturdu.

Çarşı merkezine ilişkin 2 projenin dışında kalan, toplam 19 bin 361 konut ve işyerini kapsayan toplam bedeli 37 milyar 044 milyon 871 bin TL olan 26 projenin ihalesini alanların tam listesi ile bazı ihale bilgileri şöyle:

'DAHA AZ BEDELLE TAŞERONA DEVREDİLENLER VAR..'
Bu arada, Ankara'daki ihalelerin bir bölümünü alan siyasi ilişkileri güçlü bazı firmaların, daha sonra bunları taşeron denilen alt yüklenici firmalara devrettikleri bilinirken, bu projelerin sayısı ve alt yükleniciler hakkında bilgi bulunmuyor.

İhaleyi ilk alanların, aldıkları bedelin daha altında bedellerle alt yüklenicilere devrettikleri inşaatların zamanında bitirilip bitirilemeyeceği endişe konusu oldu.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • fatih (5 ay önce)
    malatyada çeşme kalmadı çeşme . suyu parayla almakzorundasınız . buna kimse ses çıkarmıyormu. herkesin parası olmuyor
    %84
    %16
    Yanıtla
  • 44kayisikent (5 ay önce)fatih isimli kullanıcı yorumuna
    Hayır
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Cenk semih (5 ay önce)
    Akp akp akp akp inadına akp. Hedef 2854 nozan annaşması bitsin Malatyayi da düzeltecayığ.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (5 ay önce)
    Millet sanıyor bedava ev verecekler. Bu müteahhit şebekeleri ceplerini dolduruyor olan fakir fukaraya olacak .
    %94
    %6
    Yanıtla
  • zeki (5 ay önce)
    İşi bileceksin işe gitmeyeceksin.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ramazan (5 ay önce)
    Sonrada inşaat maliyetleri yüksek diyorlar. Birileri ihaleyi alıyor. Yüzde komisyonunu alarak alt taşerona devrediyor. Sonrada gariban Malatyalı ödesin. Faize karşıyız. Nas var. Haksız kazanca karşı değiliz. Yandaş var
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Asım (5 ay önce)
    İşte Malatya Haber kadar yerel basınımız namertliklere ses çıkarabilse ,deprem bölgesinin artık rant bölgesinin başkenti olduğunu ve dönen yolsuzlukların ne denli devlet imkanlarının nasıl talan edildiği daha gür sesle ifşa olabilirdi.ama ne oluyor rant son sürat devam ediyor.işte değil 2 inci taşerona 4 üncü taşerona havale edilen işler var.o denli dönen yolsuzluklar kimin umurunda.Ankara dan ihale kovalayan vekiller için zaten asıl ilgi alanı komisyonculuk değil mi.şayet böyle olmasaydı bu kadar kazık fiyata vasat oldukça sorunlu evler yapanları sürerlerdi.Hatay da konut ihtiyaç sayısı Malatya nın konut ihtiyaç sayısının 2 katından çok fazla ama Malatya da rezerv alan ilan edilen yer Hatay'da ilan edilen yerden çok daha fazla haddinden fazla.Malatya da vekiller ortaya düşmüş zorbalıkla rezerv alan ilan edilen bölge sayısını artırdıkça artırıp hizmet ettiklerini sansınlar.birde kendisinin toki tecrübeli olduğunu, seçim zamanı söyleyen sayın Sami başkan, hiç bir tecrübeye sahip olmadığını depremlerle sarsıldığı halde yıkılmayan ama Ankara'da ranta kurban edilip rezil edilen şehir insanın hak hukukuna sahip çıkacak ferasetten, donanımdan yoksun ehil olmayan bir figür olarak yerini almış vaziyettedir.şayet öyle olmasaydı kazık fiyata 85 m2 evler üzerinden yapılan yosuzlukların vatandaşa yapılan ihanetlere engel olurdu.işte dönen dolaplar işte şerefli bir yerel medya kuruluşumuzun haksızlık karşısında,deprem bölgesinden rant bölgesine nasıl evrildiğinin ifşası.ilk perde en büyük rant çarşı merkezi.2 inci perde rezerv alan adı altında zorbalıkla dayatarak,alt yapı ve arsası inşaata hazır mükemmel rezerv alan bölgelerinin yine Ankara'dan elini bir şeye sürmeden ihale kazananların 3 üncü 4 üncü alt taşerona aktarılması ve muazzam paralar kazanılması.3 üncü perde hak sahipliği için kırsal da toki evi ihaleleri ki aynı rant buda da dönüyor.neden ihale firmaları kırımlı ihaler için birbirini kırsın ki zaten herkese yetecek yüzlerce ihale var.bir daire için milyonların havada uçuştuğu parayla gerçekten 150m2 daire yapılacakken neden 85m2 yapıp elde edilen paralar rant taksimi olarak haramzadelerce pay edilmesin ki.dünya hayvandan daha aşağı olma yeri değil mi.devletin bir yozlaşırsa vatandaş iki yozlaşmaz mı.halbu ki bu ihale paraları devletten çıkıyor gözükebilir ama günün sonunda bizlerin bu kazık bedelleri ödeyeceğimiz herkesin malumu.zalimlik ranttır, yolsuzluktur.bu dehşet paralara çok modern şehirler kurulması gerekirken nalet olsun talan
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44malatya (5 ay önce)
    Aslinda Deprem Bolgelerine yapilacak Binalari JAPON Firmalarina verilmesi gerekir cunku 10 sidetindeki depreme gore yapiyorlar ulkelerinde surekli deprem oluyor yikilan bina ve olen olmuyot
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Sizin yorumunuz çok insan odaklı olmuş.Bu bize uymaz.Zaten bunu gördük.Görmeye de devam.edeceğiz.Yıkılabilir evler yapılmalıki binalar yeniden yapılsın ve birileri para kazansın.
    %100
    %0
    Yanıtla