İŞTE YENİ 'KERNEK PARKI VE MEYDANI'.. Malatya'da 1960'ların ilk yarısında yapılan, 30 yaş ve üstündekilerin hafızalarında yer alan 'Kernek Parkı ve Meydanı', daha sonra 3 ayrı belediye başkanı döneminde, birbirinden tamamen farklı projelerle düzenlendi. Geçtiğimiz 29 Ekim'de törenle yeniden açılışı yapılan Kernek Parkı ve Meydanı 3. düzenlemesinde, Ahmet Çakır dönemindeki 2. düzenlemede 5 bin 500 metrekareye düşen yeşil alan, çevredeki bazı konutların kamulaştırılarak dahil edilmesiyle 3 misli artıp 16 bin 500 metrekareye çıktı. Bu arada, Malatya'nın nostaljik tesislerinden biri olan Kernek Hidroelektrik Santrali de, ziyarete açıldı.
30 yaş üstü Malatyalıların hafızasında yer alan 'Kernek Parkı' görüntüsü, 1998'de yıllarda Ahmet Münir Erkal'ın belediye başkanlığı döneminde yapılan düzenlemeyle değiştirilmişti. Parkla ilgili her yönüyle çok tartışılan ve büyük tepkilere yol açan ikinci düzenleme 2010'larda Ahmet Çakır'ın döneminde gerçekleşti. Çakır'ın, imar uygulamalarından sorumlu yardımcısı Mimar Zeki Sarılar'ın yaptığı projede, Kernek'in simgesi olan kaynağın suyu yeraltına gömülerek kaybedilirken, suya ilişkin özellikleri de yok edilip, büyük bölümü betondan oluşan bir düzenleme yapıldı. Bütün bunların üstüne, parka bir de 'ucube' olarak adlandırılan ahşap yel değirmeni yerleştirildi. Vatandaşlar ve ilgili çevrelerin büyük tepki gösterdiği bu projenin 'tacı (!)' olan yel değirmeni, yine Çakır döneminde bir süre sonra sökülerek Orduzu Pınarbaşı'na taşındı. Bu arada, Kernek'in betonlaşmayla baskılanıp yok edilen suyu, çevre binaların bodrumlarından çıkarak zarar binalara zarar verirken, sakinlerinin de mağduriyetine yolaçtı.
Kernek Parkı ve Meydanı düzenlemesi 3. kez Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan döneminde yapıldı. Projede, söylentilere dayanılarak yer verilen 'Kernek Baba' türbesi, yaşlıların ve konuyu bilenlerin böyle bir ziyaret- yatır olmadığı, tamamen uydurma bir söylentiden kaynaklandığı yolundaki itirazlarının malatyahaber.com'da yer alması sonucu projeden çıkarıldı. 7 ay süren çalışmalar sonunda,Kaybedilen kaynak suyu 15 metre derinlikte yeniden bulunarak yüzeye çıkarılıp, su havuzu ve şelalede kullanılmaya başlanırken, bu suyun bir bölünün İnderesi'ndeki Beydağı Tabiat Parkı'na verileceği de açıklandı. 2. düzenlemede tamamen ortadan kaldırılmış olan havuz, yapıldığı 1960'lardaki düzenlemede yapılandan küçük de olsa yeniden yapıldı.
Kernek'in dağlık bölgesinden 'şelale' olarak dökülen Derme Suyu'nun kullanılarak bir dönem Malatya için de elektrik üretmek üzere 1964 yılında DSİ tarafından yaptırılan, ancak Derme Suyu'nun tamamının şehir içme suyu olarak kullanılması, sulama dönemi haricinde Çat Barajı'ndan yapılan su takviyesinin de yetersizliği nedeniyle devre dışı bırakılıp, daha sonra 'özelleştirme' kapsamında satılan Kernek Hidroelektrik Santrali de, Büyükşehir Belediyesi tarafından satıldığı şirketten alınarak, yapılan düzenlemelerle 1 mgv. elektrik üretebilecek hale getirilirken, vatandaşın ziyaretine de açık hale getirildi. Ayrıca Kernek Meydanı'nın, Arkeolojik Müze'ye bakan kısmındaki seki duvarları, Dünya Kültür Mirası Daimi Listesi'ne giren Arslantepe Höyüğü'nden geçmiş yıllarda yapılan kazılarda çıkarılan 225 adet mühürün görselleriyle işlendi.
Her Malatyalı için adeta 'Malatya Marşı' olarak kabul edilen ve Kernek Türküsü de olarak bilinen türkünün şu sözleri de parkın girişindeki ahşap bir yapıya işlendi:
"Malatya malatya bulunmaz eşin,
Gönülleri coşturur ayla güneşin,
Anam anam anam Kernek'li misin,
Kernek'e gelmeye de yeminli misin,
Malatya'yı baştan başa çiçek bürümüş
Malatya'nın gençleri almış yürümüş
Anam anam anam Kernek'li misin
Kernek'e gelmeye de yeminli misin”
malatyahaber.com
FOTOĞRAFLAR: Kernek Parkı ve Meydanı'nda ilk halinden sonraki 3. düzenlemeye ilişkin görseller