SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'400 Bin Kişinin İhtiyacını Karşılayacağız'

0
Güncellendi - 2021-11-26 01:55:20
'400 Bin Kişinin İhtiyacını Karşılayacağız'
A- A+ PAYLAŞ

MEĞER GÜRKAN'IN DA TRAMBÜS PROJESİ VARMIŞ!.. Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin İller Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile birlikte Malatya’nın 11 ilçesinde su teminine yönelik projelerin ön tamamlanmasına yönelik açılış töreni düzenlendi.

Orduzu Arslantepe’de düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan toplam 600 milyon TL’yi bulan projelerin 400 bin nüfusun ihtiyaçlarına cevap vereceğini söyledi.

Törene Malatya Valisi Aydın Baruş, AKP Malatya Milletvekili MKYK üyesi Bülent Tüfenkçi, Japonya Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro, Sasaki Daisuke, Doma Akifumi,  NobuhiroIkuro, YurikaSaito, Ali Bekin, , Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Emrah Baydemir, MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, siyasi parti il temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

“Japonya ve Türkiye’nin çok güzel bir işbirliğine şahit oluyoruz”

Törendeki konuşmasında, Türkiye ile Japonya arasında çok güzel bir işbirliğinin bulunduğunu söyleyen Vali Aydın Baruş “JICA’nın Türkiye’de gerçekleştirdiği çok önemli çalışmalar var. Çok teşekkür ediyoruz. Her Türk vatandaşı sağlıklı çevrede yaşama hakkı var. Sağlıklı çevre için arıtma tesisleri ve altyapı çalışmaları gerekiyor. Ancak bu işler çok maliyetli olduğu için uluslararası kredi temini gerekiyor. Bu noktada Büyükşehir Belediyemiz çok aktif çalışıyor. Bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz çok önemli projelerimiz var. İçmesuyu isale hatları, kanalizasyon hatları ve arıtma tesisleri inşa ediliyor. Bir şehrin altyapısı sağla bir şekilde inşa ediliyor. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

“Malatya örnek gösteriliyor”

AKP Milletvekili Bülent Tüfenkci ise Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın Malatya altyapısına destek vermesinin büyük bir takdiri hak ettiğini belirtti.

“Malatya yatırımlarıyla Türkiye’de örnek bir şehirdir” diyen Tüfenkci “Belediyecilik noktasında diğer belediyelerle karşılaştırıldığında farkı çok net görebiliyoruz. Yolları, altyapısı, parkları, hastaneleriyle güzel yatırımlar yapılan kadim şehirdir. Bu yatırımların, Malatya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.” İfadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da 100 milyon TL’si MASKİ, yaklaşık 500 milyon TL’si de JICA tarafından karşılanacak toplam 600 milyon TL tutarında 42 projeyi başlattıklarını söyledi.

Bitmesi durumunda 400 bin nüfusun su temini konusundaki ihtiyaçlarına cevap vereceğini kaydeden Gürkan şunları söyledi:

“Trambüs projemize de destek olacaklar”

“4 yıldır, Japon Büyükelçiliği, İller Bankası ve JICA ile ortak projeler üretip, hayata geçiriyoruz. Kuzey kuşak yolu, Güney kuşak Yolu, trambüs hattı projemizi ve Malatya’nın trafikle ilgili olan problemlerini de birlikte JICA ortaklığı ile gerçekleştireceğiz. 100 milyon lirası MASKİ Genel Müdürlüğümüzün özkaynakları ile 500 milyon lirası ise JICA’dan sağlanmak üzere 600 milyonluk çalışmaların açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu yatırımlarımızla yaklaşık 400 bin kişinin ihtiyacını karşılayacağız. Tamamlanan, devam eden 42 projemizi JICA ortaklığı ile gerçekleştiriyoruz. 6 adet atıksu arıtma tesisi, 34 adet içmesuyu ve kanalizasyon hattı, 2 program araç filosu, doğu ve batı kollektörü kanalizasyon projeleri, yeni içmesuyu kaynakları, Beylerderesi Kaptaj tesisi ve Orduzu bölgesi altyapı yatırımları gerçekleştiriliyor.341 bin 550 metre içmesuyu ve kanalizasyon hattı inşa edildi. İlçelerimize arıtma tesisleri inşa ediyoruz. Memlekete hizmet etme yolunda emin adımlar atıyoruz. Hizmetlerimizi memleketimizin insanlarına hak ettiği şekilde sunmak gibi bir sorumluluğun içerisindeyiz. Programımızı gerçekleştirdiğimiz Orduzu Mahallemiz 718 mahallemizden bir tanesidir. Orduzu Mahallemize bu yıl yapılan ve yapılmakta olan yatırımlar yaklaşık 2 milyar TL civarında bir rakama tekâbül etmektedir. Malatya’mızın 718 mahallesinde aktif olarak çalışıyoruz. Hizmetlerimizin başta Malatya’mıza, Orduzu’muza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyorumHizmetlerimizi memleketimizin insanlarına hak ettiği şekilde sunmak gibi bir sorumluluğun içerisindeyiz. Programımızı gerçekleştirdiğimiz Orduzu Mahallemiz 718 mahallemizden bir tanesidir. Orduzu Mahallemize bu yıl yapılan ve yapılmakta olan yatırımlar yaklaşık 2 milyar TL civarında bir rakama tekâmül etmektedir. Malatya’mızın 718 mahallesinde aktif olarak çalışıyoruz. Hizmetlerimizin başta Malatya’mıza, Orduzu’muza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyorumHizmetlerimizi memleketimizin insanlarına hak ettiği şekilde sunmak gibi bir sorumluluğun içerisindeyiz. Programımızı gerçekleştirdiğimiz Orduzu Mahallemiz 718 mahallemizden bir tanesidir. Orduzu Mahallemize bu yıl yapılan ve yapılmakta olan yatırımlar yaklaşık 2 milyar TL civarında bir rakama tekâmül etmektedir. Malatya’mızın 718 mahallesinde aktif olarak çalışıyoruz. Hizmetlerimizin başta Malatya’mıza, Orduzu’muza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyorumOrduzu’muza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Orduzu’muza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“Malatya’ya katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz”

Malatya’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden JICA Türkiye Ofisi Başkanı NobuhiroIkuro “Bugün yerel yönetimler altyapı geliştirme projesi kapsamında Malatya’dayız. Dünya miras alanı olarak tescillenen Arslantepe Höyüğü’nde, Malatya’nın hemen hemen tamamında yürütülen su, kanalizasyon ikmal projelerinin açılış töreninde bir aradayız. JICA, 2015 yılından itibaren yerel yönetimlere, su, kanalizasyon ve atık yönetimi gibi sosyal altyapı projelerinin geliştirilmesi için gerekli olan uzun vadeli fonları sağlamaktadır. Yeni imzaladığımız anlaşma ile Kuzey Kuşak çevre yolunu yapmayı planlıyoruz. Tamamlanmasını bugün kutladığımız birkaç projeden bahsetmek isterim. Doğu Kollektörü Kanalizasyon Hattı, Şahnahan içmesuyu ve kanalizasyon hattı, Akçadağ Bahri ve Kozluca içmesuyu kanalizasyon hattı Malatyalı vatandaşlara hizmet edecektir. Malatya’ya temiz ve sağlıklı bir su sağlaması konusunda katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum.” Diye konuştu.

“Güney- kuzey çevre yolu ve trambüs hattı için Büyükşehir Belediye’mize destek olacağız. ”

Malatya’nın altyapısı ve üstyapısı için ortaklıklarına devam edeceklerini belirten İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Emrah Baydemir ise son yıllarda ülkenin artan alt yapı ihtiyaçlarına cevap verebilmek için uluslararası bir çok kuruluşla işbirliği halinde olduklarını kaydetti. Baydemir, “Bu işbirliklerimizin en güzel örneğini bugün burada hayata geçiriyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. JICA ile birlikte Malatya’da çevresel altyapı projelerinin hayata geçirilmesi, bu konuda sıkıntıların giderilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda Kuzey Çevre Yolu’nun hayata geçirileceği müjdesini vermek istiyorum. En yakın zamanda Güney Kuşak Çevreyolu ve trambüs projeleri için Büyükşehir Belediyemizle ortak çalışmalar yapıp, destek olacağız. Bugün burada açılışını yaptığımız projelerimize, yeni yılın ilk aylarında yeni projelerimizi ekleyeceğiz. 2022 yılının sonunda kuşak çevre yollarının tamamlanmasını planlıyoruz.” dedi.

“Japon- Türk dostluğu daha da pekişecek”

Törende kısa bir selamlama konuşması yapan Japonya Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro da “Japonya, olarak halkın suya dair ihtiyaçlarını karşılaması için destek vermiş olmaktan memnunuz. İçmesuyu, kanalizasyon altyapısı ve atıksu arıtma tesislerinin yapılması için işbirliği içindeyiz. Sonraki projelerimizle de Japonya-Türkiye dostluğunun daha da pekişeceğine inanıyorum.” dedi.

MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert ise yıllardır içmesuyu sorunu yaşayan Orduzu ve Hanımınçiftliği bölgelerindeki yatırımların bu sorunların giderilmesi açısından önem taşıdığını vurguladı. Yeni su kaynaklarının temini noktasında da MASKİ olarak çalışmalarını devam ettirdiklerini ifade eden Mert, “Projelerimize destek veren, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan başta olmak üzere, Japon Büyükelçimize, JICA Heyetine, İller Bankası Genel Müdürüme ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından yatırımların açılış kurdelası kesildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan açılışın anısına Japonya Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro ile JICA Türkiye Ofisi Başkanı NobuhiroIkuro, Arslantepe’de çıkan kılıçların sembollerinden oluşan kılıç seti hediye etti. İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Emrah Baydemir’e hediyelerini ise Malatya Valisi Aydın Baruş verdi.

Konuklar törenin ardından Arslantepe Höyüğünü gezdi.

Güler HAZAR, malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Yusuf (3 yıl önce)
    Verilen paraya yazık günah kardeşim. Trambüs dediğin körüklü otobüsleri 40 yıl önce Avrupa ülkeleri kullanıyordu. Ama artan nüfusla beraber artık trambüs ulaşımı karşılayamıyor şunun kanaatine varın artık. Sabahın köründe o soğukta, yağmurda, karda, kışta, insanlar bitap duruma düşüyor beklemekten. Trambüsün saatte taşıyabildiği yolcu sayısı 1.800 iken, otobüs bekleyen yolcu sayısı 20-30 bini aşkın. Çevreye de zararı var. O trambüs direkleri çok ciddi görüntü kirliliği yaratıyor, hele de trafiği felç ediyor. Malatya için tek çözüm raylı sistemdir, anlayın şunu kardeşim!
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (3 yıl önce)
    Baknnnnnn millet accccccccc bir işe yaramak istiyorsanız, herkes için geçerli milletin cebine giren ateş. İçin çaba olsun yol Muş köpruymussss bıktık artık
    0
    0
    Yanıtla
  • Fth (3 yıl önce)
    Ne gerek var simdi su zamanda katrilyon harcamaya sosyal yardimlara artis yapin bunun yerine
    0
    0
    Yanıtla
  • zurna44 (3 yıl önce)
    Hafif raylı sistem yapmıyorsunuz bari trambüs yerine elektirikli otobüs getirin lüzumsuz direk ve kablolarla şehri kirletmeyin. İsraf yazık, günah.
    0
    0
    Yanıtla
  • sinan (3 yıl önce)
    Ya ben bu haber içeriğinden hiç bir şey anlamadım. Ne zaman başlamış bu japonların Malatya sevdası. Sonra bu japonların Malatya aşkı, Malatyalılara nekadara mal olacak? Şimdiye kadar niye hiç bir bilgilendirme yapılmamış? Trambüsü üreten Bozankaya Otomotiv yerli bir firma. Trambüsü üreten şirkete borçlanın madem. Niye uzun vadeli dış borçlanıyoruz? ( Faiz oranı ne?) Hatt niye öz kaynaklarla yapılmıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Captain Price (3 yıl önce)
    Gürkan'ın laflarından anladığım kadar yeni yapılacak trambüs projesinde kuzey kuşak yolu ve güney kuşak yolu da var peki sorarlar size şuan kuzey kuşak yolu hala devam etmekte 8-10 yıldır bitiremediler daha doğrusu bitirmek istemiyorlar şuan bile öylesine trafiğe açılmış ve aktif olarak kullanılıyor yani Malatya için ihtiyaç bunu bir kenara bırakalım madem bu yollardan da trambüs geçirekseniz bana göre ralı sistem olmalı zaten yeni yapılan bir yol buna göre altyapısı ve düzenlenmesi en baştan yapılırdı fakat böyle olmayacağı aşikar bizim her şeyimiz yarım ya da iş bittikten sonra hadi bunu böyle yapalımcılar ile dolu plan program yok Malatya halkı böyle yöneticileri hak ediyor kendisi seçiyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdullah Altunkaya (3 yıl önce)
    Memlekette aklı başında bir tane adam yokmu arkadaş METRO hedefi olan, Topu Topu baştan sona 25 km olan bir şehir, Ya Metronun maliyetini biliyormusun kardeşim derler evet biliyorum şu yapılan trambüs hattı ve direk, yol düzeltmesi işlemlerinin 3 katı kadar bir masrafı olacak ve tabi biraz süre olarak uzun olacak ama METRO ya ulaştırma bakanlığı desteği de alırsınız, bu ÇAĞDIŞI TRAMBÜS ve GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNİN KİME NE FAYDASI VAR ANLAMIŞ DEĞİLİM, MADEM ELEKTRİKLİ BİR ARAÇ KULLANMAK İSTİYORSUNUZ ELEKTRİKLİ OTOBÜS ALIN....!!
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan ince (3 yıl önce)
    TRAMBÜS PROJESİ TRAFİĞİ katletmek için bir projedir allah aşkına işleyen hataarımızda görmüyormusunuz yolda trafiği nasıl kilitliyor trambüs önümüze geçince geçmek imkansız onunla her durakta duruyoruz türkiyede hangi ilde var başka yok
    0
    0
    Yanıtla
  • pasa44 (3 yıl önce)
    Bence trafik ve depreme dayanıklı bina sorununu Japonlara sunun onların yapacağı projeleri bire bir uygulayın en azından şehrimizin iki büyük sorunu çözülmüş olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ KARAOĞLU (3 yıl önce)
    başkanım bunlar ile gündem olmaz, kredi bul da bir proje geliştir, havaalanı ile inönü üniverestesi arasına metro projesi bu memleketin tek çözümüdür. taşımada ve şehir trafiği rahatlayacaktır. dünya bakın akılı şehirler üretin. yeter artık eskileri tamir bakımını yapmak yeni proje gibi göstermekten , bunlar size ve şehirimize yakışmıyor, lütfen
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 yıl önce)
    Yapmis oldugum yorumda hakret kufur yoktur ozgurce gorusumu yazdim
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 yıl önce)
    Nekadar Meraki varmis kurdela kesen millet ac esnaf emekli calisanlar ogrenciler is sizler yaslilar ac gecim derdine dusmus bunlar ne pesinde once like ac issiz kalan vatandaslar icin sozum bulun
    0
    0
    Yanıtla
  • Goktug (3 yıl önce)
    Yapmayın şu trambüsü kaldırın abi rezalet ya şu şehre adam akıllı bir raylı sistem yapılamaz mı allah kahretsin ya kaldırın abi şu trambüsü bu şehre bu trambüsü 60 70 lerin teknolojisini reva görene lanet olsun ya Rezalet abi harbiden rezalet ya .
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Maşti - Beylerderesi arasında kalan kısımda Trambüs hattı yoktur. O kısım tamamlanacak galiba. Akaryakıt fiyatları çok yükseldi, tüm dünya ve otomotiv şirketleri önümüzdeki dönemlerde elektrikli araçlara dönüşüm planlaması yapıyor. Malatya'nın imajı açısından raylı sistem yapılsa görsel olarak daha güzel olur tabi fakat şehrimizin yollarının buna pek elverişli olmadığını da hepimiz biliyoruz. Hayırlısı olsun...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Biz trambus kaldirilsin raylı sistem yapılsın istiyoruz... hala trambus projelerine destek olucaz diyorlar... halktan kopuk olduklari ne kadar belli... trambus tekerlekli bir otobüsün elektirkli telli versiyonudur... pik saatte 3,4 bin yolcu taşımakta yan yoldan giderek ye trafiği alt üst etmektedir... direkleri ve telleri de kirli bir görüntü sunmaktadır... yolun ortasından giden bir raylı sistem pik saatte 10 bin yolcu taşımakta, trafiği karismamakta, kötü bir görüntü vermemektedir... bunu Japonca mi yazalım anlamaları için...
    0
    0
    Yanıtla
  • sen neden raylı sistem diyorsun uygun olsa yaparlar herhalde kulağa hoş geliyor diye rayli sistem istenmez ki. zaten yollar dar iki şerit git gel için ayrılsa çevre yolunun trafiğini düşünemiyorum. zaten sabah akşam saatlerinde 10 dakikada 1 km yol gidiyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (3 yıl önce)mahrez isimli kullanıcı yorumuna
    Alt geçitler yapılınca metro tamamen hayal oldu, keşke hafif raylı sistem olsaydı ama maalesef olmadı
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet kardeş trambus projesi insaat asamasina geldiginde başkan Çakır' a sayisiz tweet attik proje yolun ortasina kurulsun diye ama karayollari cevreyolunu buyuksehire devretmedi dedi. Ayrica cevreyolunun ortasinda natoya ait boru hatti varmis. Bunu trambus hattini kuran sirketin yoneticisi soylmisti.Bunun da kaldirilmasi buyuk maliyetmis mis mis mus mus. Bir de ust gecit coplugune cevirmek istememisler begler... o soylediklerinin ustune kac tane yaya koprusu yapildi ve bugun trambus yan yollarda millete izdirap...
    0
    0
    Yanıtla
  • Gariban ÇALIŞAN (3 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Haklısın ama Raylı sistem için Nüfus Yetmiyor. Kanuni Sınırlama var... Diğer bir konu Japon kardeşler bu projenin neresinde ben çözemedim. Finansör mü ? Proje Danışmanı mı ? Yoksa Bizzat akıl edip yapanlar mı konu havada kalmış... Tr de yapacak kimse yok mu oda ayrı soru . Tüp geçit değil ya bu... Mühendislerimiz Kasiyerlij yaparken Mühendis/Mühendislik hizmeti mi ithal ediyoruz. ?
    0
    0
    Yanıtla
  • borç veriyorlar.600 milyon alt yapı çalışmasının 500 milyonunu bunlar vermiş hibe değil borç veriyorlar.maski de deliler gibi çalışıyor.bu parayı bitirmek için olayın özeti bu arkadaş.
    0
    0
    Yanıtla