SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Kayısı Fiyatı Fırladı, 70 TL'yi Gördü

0
Güncellendi - 2021-11-30 13:52:57
Kayısı Fiyatı Fırladı, 70 TL'yi Gördü
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye’nin Coğrafi İşaret belgesi alan 7 üründen biri olan Malatya kuru kayısısının pazar fiyatı 70 TL’yi gördü.

Lezzeti dünyaya yayılan ve 115 ülkeye ihraç edilen Malatya kayısısı bu yıl adeta altın yılını yaşıyor. Kayısıda bu yıl rekoltesinin düşük olması, yurt dışında kuru kayısıya talebin artması ve dolar kurundaki yükselişin de bu artışa etkisinin olduğu biliniyor.

Üreticinin ihracatçıya ulaşmasında etkin rol oynayan Malatya kent merkezindeki Şire Pazarı'nda kuru kayısının kilogramı en yüksek 70 TL’ye satıldı. Geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl değer gören kayısı, doların yükselmesiyle birlikte daha da değerli hale geldi. Şire Pazarı esnafı ise uzun yıllardır düşük olan kayısının hak ettiği fiyatı bulduğu için memnun.

“Kayısı Malatyalılar için önemli gelir kaynağı”

Kayısı işletmecisi İrfan Yılmaz, kayısıdaki fiyat artışlarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Dolar yükselince buna bağlı olarak kayısıda yükseldi. Kayısı geçen yıl 30 TL idi, bu yıl 65-70 TL. Üretim için, Malatyamız için harika bir şey oldu. Kayısının emeği çok. Masrafını kurtarmıyordu. Bir kayısının satış haline getirilmesi için en az 5-10 kez çiftçimizin elinden geçmesi gerekiyordu. Ben hak ettiği yeri bulduğunu düşünüyorum. İnşallah düşmez. Malatyamızda düğün olsun, nişan olsun kayısı hasadından sonra yapılır. Çünkü kayısı Malatya’mızın bir gelir kaynağı” dedi.

Dolar ve eurodaki artışla birlikte kayısı fiyatının da yükseldiğini belirten esnaf Fatih Yaşar ise “Kayısıdaki fiyat artışı dolar ve euronun yükselmesiyle birlikte yükseldi. Şu an jumbo gün kurusu 65 TL civarında. Sarı jumbo kayısımız da 70 TL civarında işlem görüyor. Biz üretici olarak memnunuz. Üreticimiz de kazanıyor, tüketicimizden de güzel talep var. Bu şekilde devam etmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

İşletmeci Musa Akbulut da altın ve doların yükselmesi kayısıya büyük bir etkisinin olduğunu belirterek, “Çiftçimiz altın çıktı, dolar çıktı, neden kayısı çıkmasın diyor. Kayısı da değer kazandı. Kayısı biraz daha pahalı oldu. Doların yükselmesi her şeyde etkili oldu, her şeyin fiyatının yükselmesine sebep oldu” diye konuştu.

“Fiyat artışı tüketimde azalmaya sebep olacak”

Kayısı fiyatlarının yükselmesinin üretici için iyi olduğunu fakat tüketici için çok iyi olmadığını vurgulayan işletmeci Mehmet Adıyaman ise “İşletmeci olarak şöyle söyleyebilirim, kayısının belli bir fiyata yükselmesi üretici için, köylü için iyi bir şey. Benim görüşüme göre, fiyatın yüksek olması tüketimde azalmaya sebep olan bir şey. Çünkü temel gıda gibi değil. Tabii kayısı direkt ihracata giden bir ürün olduğu için doların yükselmesi kayısının yükselmesine sebep oluyor” dedi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • cafanalı (3 yıl önce)
    vallaha kimsede kayısı kalmadı bir depo bakır ilacıda 800 tl olmuş 200 tl yede atılır 1000 tl ilaç alacak para yok nedemki kayıs 70 tl ola kazanan yine zenginler .
    0
    0
    Yanıtla
  • Vay Be (3 yıl önce)
    1-"Üreticinin ihracatçıya ulaşmasında etkin rol oynayan Malatya kent merkezindeki Şire Pazarı" burada mantık hatası va.Reelde böyle olması gerekir fakat biz üreticiler belki şire pazarını görmeyiz bile. Toptancı gelir kayısı için fiyatını söyler biz de satarı. Alır gider. 2-Yükselen bu fiyatlar gerçek çiftçiye değil, toptancıya ve satıcıya yaradı. Biz üreticiler kayısıyı gübre, ilaç, işçi masraflarını karşılamak için tez elden satmak zorunda kaldık. Tabi bunda net olmayan rekolte tahminlerinin de etkisi oldu. Çiftçiye yaradı bu fiyatlar tabiri tamamıyla hata çünkü yazın 25 tl den başlayan çiftçiden alım fiyatları maksimum 35 tl yi gördü. Yani şu anki 70 tl yine aracılara yarıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • M. Öz (3 yıl önce)
    Ne kadar yükselirse yükselsin. Çiftçiye faydası yok. Çünkü çiftçide kayısı yok. Zaten bu sene kayısı rekoltesi oldukça düşüktü.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (3 yıl önce)
    Nasıl bir millet olduk kim bu haberleri programlıyor Bu haberle milleti kandırmayın alacak varsa gelsin verelim..
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacı (3 yıl önce)
    Artan bir şey yok Ağustos ayında sezonda 1. kalite 4 dolar olan kayısı 35 TL den toptan 50 TL den perakende satılıyordu. Şimdi de dolar 13 TL olunca Toptan 55 TL perakende 70 TL olmuş. Faizler birazda insin 100 TL bulur
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyaaa (3 yıl önce)
    dolar bi kaysı fiyatını etkilememişti şükür onuda ele geçirdi.
    0
    0
    Yanıtla