Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı toplantıları 2. oturumu Başkan Vekili Selim Pilten başkanlığında yapıldı ve gündemdeki maddeleri görüşüp oylayarak karara bağladı.
MOTAŞ’a sermaye artırımı
Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden olan 137 Milyon sermayeli MOTAŞ’ın için 15 milyon lira sermaye artırımı maddesi görüşülürken söz alan CHP’li Günnur Tabel; “Bu sermaye artırımı fiyat artışlarından dolayı mı? Bir de zaten otobüslere de zam yaptınız.” sorusuyla yapılan zamma rağmen sermaye artırımına neden gerek duyulduğunu sordu.
Sermaye artırımına neden gerek duyulduğu yönlü soruya MOTAŞ Genel Müdürü Erkoç; Elektrik giderlerinde yüzde 127 artış olduğunu belirtikten sonra “Biliyorsunuz bizim harcamalarımızın çoğunu akaryakıt, yedek parça gideri ve trambüslerde kullandığımız elektrik giderleri oluşturuyor. Bunlardaki artışlar açıklanan enflasyonun rakamlarının çok çok üzerinde akaryakıt giderimiz iki kat, elektrik giderimiz yüzde 127 arttı. Finansal olarak bunları karşılamada sıkıntı yaşıyoruz. Fakat bu hizmetinde devam etmesi gerekiyor. Biz ticari olarak düşünmüyoruz ama hizmeti aksatmamak içinde bu şekilde bir desteğe ihtiyacımız var.” ifadeleriyle Büyükşehir Belediye Meclisinden sermaye artışına destek istedi.
Sermaye artırımına ilişkin talep onaylandı.
"Esenlik kar mı ediyor, zarar mı?"
İlgili finans kurumu ve bankalardan 30 milyon lira uzun vadeli ve düşük faizli borçlanma yetkisi maddesi üzerine söz alan Esenlik Genel Müdür Ata Ünlü, “Şirketimizin here sene rutin olarak alınan bir yetkidir. Geçen sene de 30 milyon borçlanma yetkisi aldık. Fakat bunun sadece 10 milyonunu kullandık. Bu rakamın hepsini kullanacağız diye bir kaide yok. İhtiyaç halinde bazı aylarda 2, 3, 4 milyonu ürün tedarikinde kullanıyoruz. Uygun fiyatta ürün alabilmek adına bu krediye başvuruyoruz. Durum bundan ibaret takdir meclisindir.” ifadeleriyle borçlanma yetkisinin nedenlerini açıkladı.
CHP’li Meclis üyesi Fehmi Kütan, “Esenlik marketlerde genel anlamda fiyat düşüklüğü söz konusu değil tamamen tüketim maddeleri de öyle bunun yanı sıra personel yoğunluğu da gözle görülüyor. Esenlik market piyasanın altında halkı destekleyecek noktada bir arz yapmazken, acaba kar mı ediyor zarar mı ediyor? Bu süreci eğer bir ticari sır olarak değerlendirmeyecekseniz, bilgi edinebilir miyiz?” sorusuyla şirketin karda mı zararda mı olduğu yönünde bilgi verilmesini talep etti.
Genel Müdür Ünlü, soruyu” Esenlik bildiğiniz gibi belediyemizin yüzde 100 hissesine sahip bir şirket, buranın karı da zararı da bize. Burada kimsenin cebine bir şey girmez. Fakat bizim burayı başa baş götürmek ve zarar etmeden ayakta tutmak bizim görevimizdir. Biz burada büyük karlar yapmıyoruz, yıl içerisinde yüzde 1-2 ile ancak kar marjını koyuyoruz. Fakat bu fiyat yüksekliği bizden kaynaklanan bir şey değil tedarik ettiğimiz ürünlerin maalesef tedarikinde yüksek fiyattan kaynaklanıyor. Personel konusuna gelince de yüzde 50 personel sayımız azalmış durumda.” ifadeleriyle yanıtladı.
Yapılan konuşmalardan sonra maddeler oylanarak kabul edildi.
350 Milyon liralık kaynak
Büyükşehir Belediyesinin 2022 yılı stratejik plan çerçevesinde yapılacak projelere kaynak bulma amacıyla 350 milyon iralık kaynak temin edilmesi için yetki verilmesi maddesi de oylanarak kabul edildi.
Darende’deki planlı alanlar kapsamındaki merkez mahalleleri için geçtiğimiz yıl hazırlanan nazım imar planının uygulamasında ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesi ve uygulanabilirliğini artırmak amacıyla plan revizyonu yapılması maddesi mecliste onaylandı.
Gündemdeki maddelerin bir kısmı bir sonraki oturuma ertelenmesi ve 3. Oturumun 14 Ocak 2022 Cuma günü yapılmasına karar verildikten sonra oturum sona erdi.
malatyahaber.com- Bülten