Malatya'daki konteyner kentte misafir edilen ve eğitimlerini burada sürdüren 48 Suriyeli genç, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nı (YÖS) kazanarak üniversite hayalini gerçekleştirdi.
Suriye'de yaklaşık 8 yıldır devam eden iç savaşta çok sayıda kişi hayatını kaybederken, yaşananlar en çok kadın ve çocukları mağdur ediyor.
Türkiye'nin kucak açtığı Suriyelilerin konteyner ve çadır kentlerde her türlü ihtiyaçları karşılanırken, kadın ve çocuklara yönelik çeşitli sosyal aktiviteler düzenleniyor. Bunun yanı sıra çocukların eğitimlerinden geri kalmaması için çalışmalar yürütülüyor.
Malatya'daki Beydağı Konaklama Tesisi'ndeki okulda eğitim gören bazı Suriyeli gençler, girdikleri YÖS'de başarı elde ederek üniversitelere yerleşmeyi başardı.
Konteyner kentte eğitim gören öğrencilerden 48'i YÖS sonucu İnönü ve Fırat Üniversitelerinin Türkçe, matematik, resim, sınıf öğretmenliği gibi bölümlerini kazandı.
Öğrencilerden bazıları kayıt işlemlerini tamamladı. Öğrenciler, savaş nedeniyle yaşadıkları kötü günleri geride bırakıp üniversite eğitimi alacak olmanını heyecanını yaşıyor.
- "Türkiye tüm imkanları bize sundu"
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünü kazanan 18 yaşındaki Suriyeli Rima Raswani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıldır Türkiye'de yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi.
Savaş nedeniyle Türkiye'ye geldiklerini anlatan Raswani, "9. sınıftan bu yana Türkiye'de eğitimimi sürdürüyorum. Şu an üniversiteyi kazandım, sınıf öğretmenliği okuyacağım. Üniversiteyi kazandığım için mutluyum. Türkiye'ye bize verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Buradaki eğitimimiz çok güzeldi, hiç aksamadı. Türkiye, bu anlamda tüm imkanları bize sundu. Bu nedenle Türkiye'ye minnettarız." diye konuştu.
- "Suriye'yi inşallah yeniden inşa edeceğiz"
İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünü kazanan 19 yaşındaki Abdulhamit Şaban da üniversiteli olacağı için çok mutlu olduğunu ifade etti.
Üniversiteyi kazanmak için çok çalıştığını dile getiren Şaban, "Sonunda hedefimi gerçekleştirdim. Üniversiteyi bitirdikten sonra yüksek lisans yapacağım. Savaş bitince ülkeme dönerek oradaki çocuklara iyi bir eğitim vermeyi hedefliyorum. Suriye'yi inşallah yeniden inşa edeceğiz." dedi.
- "Ekonomiyi geliştirmek için Suriye'ye döneceğim"
İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü kazanan 19 yaşındaki Suriyeli Muhammed Alhajmuhammed ise üniversite hayaline ulaşmak için çok çalıştığını kaydetti.
Hedefine ulaştığını ve eğitimini sürdüreceğini aktaran Alhajmuhammed, "Üniversiteyi kazandığım için çok mutluyum. Savaş biterse ekonomiyi geliştirmek için Suriye'ye döneceğim." değerlendirmesinde bulundu.
- "Çok mutluyum"
İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Öğretmenliği Bölümünü kazanan 19 yaşındaki İsa Halil de yaklaşık 5 yıl önce ailesiyle Suriye'den Türkiye'ye gelerek Malatya'ya yerleştiklerini ifade etti.
Halil, eğitimini Türkiye'de sürdürdüğünü ve TÖMER'e gittiğini bildirerek, "Bu yıl YÖS'e girdim ve İnönü Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümünü kazandım. Çok mutluyum. Okulumu bitirdikten sonra sergi açacağım, ünlü olmak istiyorum." dedi.
Üniversiteyi kazandığı için ailesinin de mutlu olduğunu anlatan Halil, "Bize okullarını, şehirlerini açtığı için Türkiye'ye çok teşekkür ediyoruz. Yabancı ülkelerde büyük sergiler açmak gibi hedeflerim var, inşallah bunları gerçekleştireceğim." diye konuştu.
- "2014'ten bu yana 307 öğrencimiz üniversiteli oldu"
Beydağı Konaklama Tesisi Eğitim Koordinatörü Metin Yaman ise konteyner kentte 3 bin 400 öğrenciyle eğitim öğretimlerini sürdürdüklerini söyledi.
Yaman, bu yıl konteyner kentte eğitim gören öğrencilerden 48'inin çeşitli üniversiteleri kazandığını belirterek, şunları kaydetti:
"Öğrencilerimin üniversiteyi kazanmalarından dolayı çok mutluyuz. 2014 yılından bu yana 307 öğrencimiz üniversiteli oldu. Öğrencilerimizin üniversiteye kazandığını gördükçe bizler de mutlu oluyoruz. Eğitim verdiğimiz Suriyeliler ülkelerine döndüklerinde bizim gönül elçilerimiz olacak. Biz de burada elimizden geldiğinde Suriyeli öğrencilere yardımcı olmak istiyoruz."
AA