SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"5 Kişilik Bir Aile İçin Dizayn Edildi"

A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da, depremzede öğretim üyeleri için Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının (TCDD) tahsis ettiği eski vagonlar geri dönüşümle ekolojik vagon evlere dönüştürüldü.

İnönü Üniversitesi, Makine ve Kimya Endüstrisi, TCDD ve Arçelik'in işbirliğiyle hurda vagonlar, geri dönüşümle ekolojik vagon evlere dönüştürülüp üniversiteye bağlı Turgut Özal Tıp Merkezi ve Tıp Fakültesinde görevli öğretim üyelerinin kullanımına açılıyor.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, AA muhabirine, Malatya'nın Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasar alan 4 ilden biri olduğunu ve İnönü Üniversitesinin de depremden çok etkilendiğini söyledi.

Her 4 akademik ve idari personelden birinin evinin ağır hasar aldığını ve bir barınma sorununun ortaya çıktığını kaydeden Kızılay, personelin barınma sorununu karşılamak için çalışma yürüttüklerini anlattı.

Çalışma sonucu "vagon evler" fikrinin ortaya çıktığını dile getiren Kızılay, şöyle devam etti:

"Vagon evler, deprem dirençli ekolojik mahallenin birinci etabını oluşturuyor. 100 vagon olarak planladık ama şimdiye kadar Devlet Demiryollarının hurdaya ayırdığı 90 vagonu temin edebildik. Tümüyle Devlet Demiryollarımızın hurdaya ayırdığı, artık kullanımdan düşmüş, hatta yıllar önce kullanımdan ayrılmış hurda vagonlar bunlar. 74'ü metal, 16'sı ahşap vagondu. Bunların tekerlekleri ve diğer kıymetli çelik kısmını kesip ayırarak Makine ve Kimya Endüstrisine devrettik. Kasa kısmını alarak bunları 38 metrekare, 1+1 eve dönüştürdük. Burada Devlet Demiryolları ve Makine ve Kimya Endüstrimizin desteğini aldık. En son Milli Savunma Bakanı'mızın da özel bir desteğiyle mülkiyetle ilgili sorunumuzu da çözerek sağlama bağladık. Arçelik, vagon ev projemizin hem teknik ayrıntılarını hem de finansmanını üstlendi. Vagon evlerin tefrişi Arçelik tarafından yapıldı. Vagonlara cam yünüyle izolasyon yapıldı. Üzerine inoks sacla ikinci bir kaplama yapıldı. Böylece ısı, sıcak, soğuk izolasyonu tam olarak sağlandı. Vagonların üzerine bir çatı yapıldı ki yağmur ve kardan vagonları koruyalım. Pencereler açıldı, kapı açıldı. Sonra da elektrik, su ve kanalizasyon bağlantıları sağlandı. Altyapıyı ise üniversitemizin imkanları ile yaptık."

- 5 kişilik bir aile için dizayn edildi

Vagonların 5 kişilik bir aileye yaşam alanı sağlayacak şekilde dizayn edildiğini dile getiren Kızılay, "Bu deprem sürecinde depremzede hocalarımıza, sağlık grubumuza barınma imkanı sağlayacak. Kalıcı konutlarına geçildikten sonra da üniversitemize uzun yıllar ki en az 30 yıl öngörüyoruz, 1+1 ekolojik lojman olarak hizmete devam edecek. Ümit ediyorum ki bu depremin getirdiği zor zamanlarda hocalarımız, sağlık personelimiz vagon evde rahat edecekler ve ekolojik bir ortamda, belki daha önce bahçeyle toprakla çok ilgilenmeyen hocalarımız da ilgilenmeye başlayacak." diye konuştu.

- Her vagona 80 metrekare bahçe yapıldı

Projenin ekolojik özelliklerine dikkati çeken Kızılay, hurda vagonları eve dönüştürmenin yanı sıra yapımında da ekolojik içerikli malzemelerin kullanıldığını anlattı.

Kızılay, her bir vagona ait yaklaşık 80 metrekare bahçe bulunduğunu, burada ekip, dikme alanı da olacağını, vagon evde kalanların küçük bir alanda tarım yapabileceğini söyledi.

- 4 hafta içinde yaşam başlayacak

"Vagon Ev Deprem Dirençli Ekolojik Mahalle Birinci Etap" projesinin sonuna geldiklerini, yaklaşık 4 hafta içinde vagon evlerde yaşamın başlayacağını, son eksikleri de tamamlamak üzere olduklarını belirten Kızılay, şunları kaydetti:

"Bir taraftan üniversitemiz yüz yüze eğitim öğretime geçti. Bir taraftan da gerek hocalarımızın gerek idari personelimizin kalacak yer problemleriyle ilgili de son rötuşları, son değerlendirmelerimizi, eksiklerimizi tamamlıyoruz. Vagon ev projemiz de bunlardan en önemlisi. Ekolojik mahalle konseptinde, deprem dirençli, bir katlı, iki katlı, 1+1, 2+1 konseptinde projemizse ikinci etap olarak devam ediyor. Üçüncü etapta ise ahşap evlerden yine 2+1 projesini tamamladık, kaynak finansmanını çalışıyoruz. Deprem dirençli ekolojik mahalle böylece tamamlanmış olacak. Yaklaşık 500 akademik ve idari personelimizi barındıracak, bu deprem dirençli kalıcı olarak planladığımız ama biraz daha küçük, bahçeli, az katlı, ekolojik inşaat ve çevreye duyarlı malzemelerin kullanıldığı ve uygulanan yöntemlerin ekolojik konseptte olduğu bu projemizi bir yılda tamamlamayı planlıyoruz."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Mehmet (1 yıl önce)
    Hoca olmuşsunuz, memur olmuşsunuz ama boş boş konuşuyorsunuz. İnsanlar şehir merkezinde ev bulamıyor. Rektörünüz yer yapmış beğenmiyorsanız. Oturmayan oturmasın, gidin merkezde 15-20 Bin kira verin oturun. Asgari ücretli ev bulamıyor. Aldığınız maaş asgari ücretlinin 3-4 katı .
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramiz (1 yıl önce)
    Buradan Ahmet hocaya sesleniyoruz Ahmet hoca lojmanı olup ayrıca evi olan sayısızca hoca var yazlık kışlık olarak kullandıkları lojmanlar var yollardır böyle cüzii bir miktar kira bedeli ve orada devam gören asla çıkmıyor. Barajın hocayı öğretim görevlisini bunların durumları iyi evinde var arabasında yazlığıda garibana idari personele dılarda kalana verin normal bir zamand değil afet olmuş ve kış kapıda geldi geliyor. Burada hocalara bir garazımız yok ama garibana baksın tıp hoca şu bu bırakın Allah aşkına rica ediyoruz arçeliğinde bu konuyu takipçisi olmasını rica ediyoruz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ekolojik (1 yıl önce)
    Bu ekolojik demir yığınlarını oraya koymak için daha kaç bin ağacı katlettiniz, bir de onu söyleyin sayın rektör! Ekolojikmiş, komedi…
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Tarık tarcan (1 yıl önce)
    O değil de, üniversitenin genel sekreteri konuşsaydı daha iyi olurdu.. nasıl yapıldığını anlatsaydı.. trenin teker aksamalarının başına ne geldiğini bir bir anlatsaydı… birde unutmadan aklıma takıldı. Depremden dolayı üniversite deposuna gelen 46 tır hazır su şişelerine ne oldu.. o kadar şey varki, bunları merakımda soruyorum…
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Lütfen ıkı evı olup lojmanları yazlık kışlık olarak kullananlarıda tespit edıp ya kendı evınde yasa yada demir yıgınında desenıze
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    rektör beyi davet ediyoruz kalsın burda metal yığınında
    %67
    %33
    Yanıtla
  • kadir (1 yıl önce)
    Öncelikle yöneticiler vagona taşınmalı ki……..
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (1 yıl önce)
    Depremden önce öğretim üyeleri ve yönetime yakın olmuş idari personellerin evvelden beri kampüste bir lojmanı ve aynı zamanda sehir merkezinde en az bir evleri vardı, depremden sonra öğretim üyelerinin kampüste sağlam durumda bir lojmanı, merkezde hasarlı veya azhasarlı kirada evi ve ihtiyaç duyarlarsa da bir konteynerleri olacak, ironiye bak kendinin veya eşinin evi olmayan bir arkadaşım senelerce bu adil arkadaşlardan lojman talep ettiğini ama olmaz cevabını bile vermediklerinden yakınıyordu, o şahsa konteynermi yok canım daha neler, yiyin beylerler yiyin daha nereye kadar vesselam ..
    %92
    %8
    Yanıtla
  • has (1 yıl önce)
    Kışın ve yazın en şiddetli günlerinde orda oturulması mümkün değil... rektör bey ekabiri villalarını boşaltıp kışın orda otursun bakalım...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Cero (1 yıl önce)
    Biraz daha abarsaydınız da 12 kişilik aile için deseydiniz.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • KORAY (1 yıl önce)
    nerden temin edebiliriz? veya hangi siyasinin torpiline ihtiyaç var?
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Sadece ögretim üyelerine .....
    %80
    %20
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    Devletimiz acilen depremden etkilenen illere yetecek şekilde beton santralleri kurmalı ve bu beton santralleri mıcır vs. gibi malzemeleri kendi bünyesinde üretmeli bence bu çok elzem şantiyeler özele mahkun bırakılmamalı
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Bu söylediğin olması gereken, ama bunu yapacak bürokratı parti ayrımı gözetmeksizin sektördeki siyasiler lime lime eder adamlar kaymaklı fırsat bulmuş yolmak için bırakırmı?? Elazığla Malatya arasındaki yapı malzeme fiyatlarına bakın, Elazığıda Kayseri Konya vs ile karşılaştırın sonrada bunlarla aynı türden olduğumuz için utanın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • erhan (1 yıl önce)
    hastanede bir tek hocalarmı çalışıyor evi olmayan diğer personller ne olacak büyük bir iş yapmış gibi birde poz veriyorsun neden yurtta kalan personlleri çıkartıyorsun nereye gidecekler çocukların okulları var o zaman bunlarında barınmalarına çözüm bul yazıklar olsun malatyamızda malatyamızı ve insanını düşünen kimse yok
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Altta kalanın canı çıksın zihniyeti degişmedikce ilerleyemeyiz her alanda geri kalmaya mahkumuz....
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Hakkaniyetli yönetici aranıyor. (1 yıl önce)
    Öncelikle Vagon ev için bu fikri ortaya çıkaranlara ve Arçelik firmasına teşekkürler. Bu konuda üniversite sanırım sadece yer tahsisi yapmıştır. İnşallah depremzedelere verilmek üzere yapılan bu vagonlar hakkıyla yerine ulaşır. Keyfiyete göre dağıtılmaz. İhtiyaç sahiplerine verilir, para karşılığında kiraya verilmez çünkü üniversite yönetimi kamu kurumu yönetmiyor, şirket yönetiyor sanki. Yakın zamanda yine koç grubunun üniversiteye depremde zarar gören sağlık çalışanları için tahsis ettiği yurtlarda ve depremde zarar gören personelin kaldığı kuruma ait diğer binalarda kalan mağdur personellerden para talep ediyor. Bu nasıl bir yönetim. Kendileri sırça köşklerinde oturuyor. Rahatları yerinde insanların mağduriyeti onların umrunda olmaz tabi ki. Eğitime nasıl başlayacaksınız yıkılacak binanız yokmu bittimi yıkımlar. Rektör beyde zaten kısa zamanı kaldı diye hiç umrunda değildir. Yazık şu şehre böyle yöneticilerle yönetiliyor.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Haksızlık ve çifte standart Çağırdığınız öğrenciler gelsin kalsın
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Tonlarca ağırlıkta vagonlar. Doğu Anadolu kışına soğuğa dayanamayacak malzeme. Depremden geçen 7-8 ay. Konu sadece reklam, farklı bir şeyler yaptık deme çabası. Üniversite arazisi içinde uygun yere toki başlatsaydınız şimdiye kadar lojman olarak oturmaya yakın hale gelirdi ve kalıcı olurdu.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Ad-al-et (1 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Onu düşünecek bilim adamı bizde varsada yok
    %67
    %33
    Yanıtla