SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

500 Yıllık 'Harabe' Cami Ayağa Kaldırılıyor

0
Güncellendi - 2018-12-31 05:55:06
500 Yıllık 'Harabe' Cami Ayağa Kaldırılıyor
A- A+ PAYLAŞ

Arapgir ilçesinde 1398-1515 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen, bugün harabe halinde olan ata yadigarı caminin restore edilerek ibadete açılması için çalışma yürütülüyor.

Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, ilçe merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıktaki Osmanpaşa Mahallesi'nde bulunan ve "Yeni Cami" diye bilinen tarihi caminin ayağa kaldırılması için çalışma başlattı.

Külliye tarzında inşa edildiği tahmin edilen, kubbesi ve üç duvarı yıkılmış vaziyette günümüze ulaşan ecdat yadigarı tarihi camide ekipler öncelikle temizlik çalışması yaptı. Bunun yanı sıra alanda kazı çalışmaları da yürüten ekipler, caminin güney kısmında sıralı halde tuvaletler buldu. Tuvaletin duvarlarında pişirilmiş topraktan yapılan su borularına rastlandı.

Batı duvarının içinde de yine pişirilmiş topraktan yapılan bir oluk yer alan caminin kubbe kısmında da yağışlardan dolayı birikebilecek suyun tahliye edilmesi için yerleştirildiği düşünülen oluk bulundu.

Ecdat yadigarı tarihi camiyi ayağa kaldırmak için çalışmalarını sürdüren Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, restorasyonun tamamlanmasının ardından tarihi camiyi yeniden cemaatle buluşturacak.

- "Külliye tarzından inşa edilmiş"

Malatya Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin tam olarak ne zaman inşa edildiğini bilmediklerini söyledi.

Tarihi yapının bulunduğu Kozluk Vadisi'nin geçmişte ilçe merkezi olduğunu bu nedenle tarihi bir zenginliğe ev sahipliği yaptığını anlatan Doğan, şu bilgileri verdi:

"Bu cami de eski Arapgir'in merkezi camilerinden biri. Plan ve mimari özeliklerine bakıldığında yapının Akkoyunlulara ait olduğu düşünülüyor. İki katlı ve alt katında dükkanların bulunduğu caminin giriş kapısı kuzeye bakıyor. Yapının orta kısmında bir kubbe ile 3 tarafı da beşik ve aynalı tonozlarla örtülü bir sisteme sahip. Yapıda ilçenin mimarisi için farklı bir özellik var. Kubbe yarım bir tonozla genişletilmiş. Bu da ilçe mimarisi için bir yenilik. Yapıda kesme, moloz taş ve tuğla kullanıldığını görüyoruz. Burası külliye tarzında inşa edilmiş, cami, dükkanlar ve medreseden oluşuyor. Yapılan kazı çalışmalarında yapıya ait lavabolara da rastlandı. Lavaboları da gün yüzüne çıkaracağız."

- "İnşallah eseri ayağa kaldıracağız"

Camiyi ayağa kaldırmak için bu yıl ihale yapıldığını söyleyen Doğan, ecdat yadigarını eski görkemli günlerine döndüreceklerini ifade etti.

Proje hakkında bilgi veren Doğan, şunları kaydetti:

"7 milyon 375 bin lira proje bedeli var. İnşallah eseri ayağa kaldıracağız. İlk etapta zeminin kaymasını önlemek için fore kazık uygulaması yapılacak. Maalesef eski Arapgir bölgesindeki tüm eski eserlerde zemin kayması problemi yaşıyoruz. Biz burada ilk etapta zemin kaymasını önleyeceğiz. Daha sonra eserin onarımına başlayacağız. Yapının taşlarında numaralandırma yapıldı. Mümkün olduğunca orijinal taşları kullanarak, beden duvarları yükseltilecek. Cami ibadete açılacak şekilde elden geçirilecek."

Restorasyon ve onarım çalışmalarının titizlikle yapıldığını anlatan Doğan, 2020'de caminin onarımını tamamlamayı planladıklarını söyledi.

Doğan, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının tamamlanmasıyla caminin tekrar eski görkemli günlerine döneceğini vurguladı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • feramuz karaca (6 yıl önce)
    Bir Sürgü'lü olarak emeği geçenlere teşekkür ederim. İlimizde bulunan ve tarihi özellikleri olan her şeyin envanterinin çıkartılarak imkanlar dahilinde hepsinin restore edilerek ya da korunarak kazandırılması dileği ile..
    0
    0
    Yanıtla
  • Erdinç Mengi (6 yıl önce)
    Bir Arapgirli olarak Vakıflar Bölge Müdülüğünün Arapgirde kaybolmaya yüz tutmuş bir çok eseri onararak ilçemize tekrar kazandırdıkları için kendilerine çok teşekkür ederim. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (6 yıl önce)
    Büyük lokma ye büyük konuşma
    0
    0
    Yanıtla
  • Çok anlamsız ver yersiz bir yorum olmuş!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • remzi (6 yıl önce)
    Malatya da restorasyon işleri nedense yapının tarihi dokusunu yok ediyor.Düğüne giden köylü kızı makyajı gibi hep aşırı rengarenk.Sonuç beşkonaklar yada battalgazi surları gibi olacaksa hiç yapmayın derim.En azından oralarda geçtiğimizde burada önceden bir cami varmış diyebilelim.Cami yapılmış değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • Çetin ÇOLAK (6 yıl önce)
    Bu haber yerine otobüse,elektriğe , suya zam haberi yayınlansaydı yorumlar ardı ardına gelirdi veya bir siyasinin veya yöneticinin normal hayattan bir haberi olsaydı yine yorum yapılırdı. neden bu habere kimse yorumunu yazmaz ki. neden sıradan bir habermiş gibi okunup geçiliyor veya önem arzetmiyor ki...Dün birimizin babası dedesi vefat etti diyelim üzüldük acı duyduk ama eserleri,hatırası için titizlik göstermeye çalışırız. Bu yıkılmış ya da yıkılmak üzere olan eser de yine bizim atamız babamız dedemiz ait değil mi ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Bence bu harabeler olduğu gibi koruma altına alınıp yanına aynı isimde bir cami yapılsın. Caminin ana unsurlarından tavan zaten yok olmuş. Aslına yapabilecek ustalarımız ise maalesef yok. Zira caminin eski fotoğrafları yok. Rezil ediyorlar tarihi , kültürden anlamaz amelelerin insafına bırakıyorlar. Oysa bu camileri yapanlar her taşı itina ile yontar ve besmeleyle duvara kondururlardı. Aralarına harç olarak yumurta akından yapılmış macunvari kaynaştırıcılar kullanırlardı. Yok o kültür artık. Vakıflar bunu nasıl aslına uygun yapacak merak ediyorum. Karşımızda bir sürü örnek var. Fethiye Caminin havalandırmalarını kapatmışlar cami durup dururken hava sirkülasyonundan mahrum bırakılmış. Yusuf Ziya Paşa Camii girişindeki tarihi yazıyı tamirci işçiler rezil etmişler. Zengibar Kalesinin durumu malum tarihten bir paragraf okumamış ameleler tarihin izlerini siliyorlar. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Aslında son zamanlarda bu duyarlılığın olması da sevindirici. Umulur ki eski ustalar gibi ustalarımız da ortaya çıksın ve tarih yeniden canlansın.
    0
    0
    Yanıtla