SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

52 İl YHT ve HT İle Birbirine Bağlanacak

52 İl YHT ve  HT İle Birbirine Bağlanacak
A- A+ PAYLAŞ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca kara yollarında, demir yollarında, hava yollarında ve iletişim altyapısında yatırımlar devam ederken, planlanan otoyolu projeleri tamamlanacak, demir yolu ise yeni dönemin öncelikli yatırım alanı olacak.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, seçimlerin sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni Kabine üyelerini açıklamasının ardından Bakanlıklarda görev devir teslimleri yapıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da, yeni görevini devralarak bakanlık yatırımlarıyla ilgili ilk hedeflerini açıkladı. Uraloğlu ilk etapta, Aydın-Denizli Otoyolu, Ankara-Kırıkkale Otoyolu, Antalya-Alanya Otoyolu, Başakşehir-Nakkaş Otoyolu gibi önemli projeleri takip ederek tamamlayacaklarını vurguladı.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin seçim öncesi açıklanan "Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar" başlıklı beyannamesi de gelecek dönemde ulaştırma ve haberleşme altyapısında yapılacak yatırımlara, hayata geçirilmesi hedeflenen projelere yönelik ana başlıkları içeriyor. Söz konusu hedeflere ulaşmak için hangi adımların atılacağı, yol haritası ve takvim ise Bakan Uraloğlu'nun yapacağı açıklamalarla netleşecek.

Beyannameye göre, ulaştırma alanında kara yollarında yolcu taşımacılığında daha hızlı ve daha güvenli ulaşım sağlanması hedefiyle, 2028 yılına kadar 1760 kilometre, 2029-2035 yıllarında ise 3 bin 767 kilometre yeni otoyol inşası gerçekleştirilecek.

Türkiye'nin 2053 yılı net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda, emisyon salınımının yoğun olduğu sektörlerden olan ulaştırmada, yatırımlar yeni teknolojiler en üst düzeyde kullanılarak ve yeşil dönüşüme uyumu dikkate alınarak tasarlanacak, akıllı ve sürdürülebilir ulaşım uygulamaları geliştirilecek.

Kara yolunda Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) uygulamaları yaygınlaştırılacak. Taşımacılıkta kullanılan yetki belgelerinde sadeleştirmeye ve dijitalleşmeye gidilecek.

İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi için artan ticari ve sanayi faaliyetleriyle kara yolu yük taşımacılığında taşınan yük miktarı artarken, tüm taşıma modları içindeki kara yoluyla taşınan yük oranını yüzde 72’den özellikle demir yolu taşımacılığının kapasite ve etkinliğini artırma yoluyla yüzde 57'lere düşürülecek.

Havalimanı sayısı 61'e çıkacak
Yeni havalimanı ve mevcut havalimanlarının genişletilmesi projelerine toplamda 3,2 milyar dolarlık yatırım yapılması öngörülürken, havalimanı sayısı 61'e çıkacak.

Yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı en yakın sürede tamamlanacak, yapımına başlanan Bayburt Gümüşhane Havalimanı ve Yozgat Havalimanı da bu yıl içerisinde hizmete açılacak.

Hedefler doğrultusunda, uluslararası standartlarda, kaliteli, etkin, güvenli, konforlu, insana ve çevreye duyarlı ileri teknolojiye sahip altyapı ve sistemlerle nitelikli insan gücüne dayalı, sivil havacılığın sürdürülebilir gelişimine hizmet eden, tüm paydaşlara açık ve küresel ölçekte rekabet gücüne sahip havacılık sektörü dünya lideri haline getirilecek.

Türkiye demiryolları yatırımları ile lojistik üs olacak
Türkiye’yi lojistik üs yapma hedefi doğrultusunda demir yollarının 2023'te ulaştırma yatırımlarındaki payı yüzde 60'lara ulaştırılacak.

Hızla devam edecek demir yolu yatırımları kapsamında 4 bin 244 kilometre hızlı tren hattı ve 545 kilometre konvansiyonel tren hattı inşası gerçekleştirilecek.

Türkiye Yüzyılı için 2028’e kadar İzmir-Ankara, Halkalı-Kapıkule, İstanbul Havalimanı-Çatalca, Adapazarı-Gebze-YSS-Halkalı, Karaman-Ulukışla, Adana-Toprakkale-Bahçe-Nurdağ-Başpınar, Aksaray-Ulukışla, Ulukışla-Yenice, Bandırma-Bursa-Osmaneli, Adana-Mersin, Sivas-Erzincan, Yerköy-Kayseri, Bursa-Gemlik, Mürşitpınar-Şanlıurfa, Aliağa-Çandarlı-Bergama, Selçuk-Ortaklar-Aydın, Aydın-Denizli, Çetinkaya-Malatya, Konya-Seydişehir-Antalya, Delice-Çorum, Sivas-Çetinkaya, Aksaray-Konya, Gaziantep-Şanlıurfa, Bandırma-Balıkesir ve Balıkesir-Bergama Hızlı Tren projeleri hayata geçirilecek.

Ayrıca, İstanbul-Ankara Süper Hızlı Tren açılışının da 2028'e kadar yapılması hedefleniyor.

Halkalı-Havalimanı Metrosu, Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem Hattı da hizmete sunulacak projeler arasında yer alıyor.

52 il YHT ve HT ile birbirine bağlanacak
Hizmete açılacak Yüksek Hızlı Tren ve Hızlı Tren bağlantısına sahip il sayısı 2053'e kadar 8'den 52'ye yükseltilecek.

Demir yolu taşımacılığını artırmak amacıyla lojistik merkezlere, fabrikalara, OSB’lere, madenlere ve limanlara bağlantı sağlayacak iltisak hattı yatırımları gerçekleştirilecek.

Yıllık 38 milyon tonla yüzde 4 olan demir yolu yük taşımacılığının payı, 2028'e kadar 146 milyon tonla yüzde 11,24'e, 2035'e kadar 306 milyon tonla yüzde 20,12'ye ve 2053'e kadar 448 milyon tonla yüzde 22'ye çıkarılacak. Yıllık 19 milyon yolcuyla yüzde 1 olan demir yolu yolcu taşımacılığı payı, 2028'e kadar 97,9 milyon yolcuyla yüzde 4,15'e, 2035'e kadar 145,67 milyon yolcuyla yüzde 5,31'e ve 2053'e kadar 269,8 milyon yolcuyla yüzde 6,2'ye çıkarılacak.

TÜRASAŞ’ın ürettiği Milli Tren Setleri üretimi çalışmalarından edinilen tecrübelerle Hızlı Tren Seti proje çalışmalarına devam edilecek.

Milli tasarım ve ileri teknoloji ile Elektrikli Ana hat lokomotif üretiminde dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması için çalışmalara devam edilecek.

Lojistik merkez sayısı 26'ya çıkarılacak
Türkiye’yi orta koridorda lojistik üs haline getirme hedefiyle, lojistik merkez sayısı 13'ten 26'ya çıkarılacak, Tekirdağ, Mersin, İskenderun ve Kocaeli illerinde 4 yeni kuru liman yapılacak.

Mevcut 13 lojistik merkeze ilaveten 2028'e kadar Habur, Kemalpaşa, Sivas, Karaman, Tatvan Bitlis, Mardin, Yeşilbayır İstanbul, Çerkezköy Tekirdağ, Bozüyük Bilecik, Boğazköprü Kayseri, İyidere Rize, Filyos ve Çandarlı Lojistik Merkezleri hizmete açılacak.

Ülkenin ana sanayi ve ticaret merkezleri, büyük limanlarla önemli kara ülke sınırı geçiş noktaları çok modlu ana ulaştırma koridorlarıyla birbirine bağlanacak.

Karadeniz Bölgesi'nin Güneydoğu ve Akdeniz Bölgesi'ne bağlanması için çok modlu kuzey-güney ana koridorları geliştirilecek.

İstanbul Boğazında yaşanan gemi trafiğinin azaltılması, seyir emniyetinin sağlanması ve ülkenin jeopolitik konumundan kaynaklı gücünün daha artması amacıyla hayata geçirilecek Kanal İstanbul Projesinin bağlantı yollarına ve altyapı çalışmalarına hızla başlanacak.

5G tüm nüfusu kapsayacak, 6G çalışmaları başlayacak
İnternet altyapısının dünya standartlarına uygun şekilde geliştirme çalışmalarına hızla devam edilecek, saniyede 100 megabit internet hizmeti her eve ulaştırılacak. 5G teknolojisiyle yüzde 100 oranında nüfus kapsaması sağlanacak, 6G teknolojisine yönelik çalışmalar yapılacak.

Fiber geniş bant abone yoğunluğu uzun vadede tüm Türkiye’yi kapsayacak hale getirilecek. Planlanan 67 milyar dolarlık haberleşme yatırımlarıyla, kısa vadede mobil geniş bant abone yoğunluğu yüzde 100'e çıkarılarak her eve yüksek hızlı internet hizmeti ulaştırılacak.

Fiber optik alt yapısı mümkün olan alanlarda ortak yatırımlar maliyet etkinliği teşvik edilerek güçlendirilecek.

Genişleyen uydu filosu ve uluslararası iş birlikleriyle Türkiye, küresel ölçekte hizmet verebilen dünyanın en büyük 10 uydu operatöründen birine dönüştürülecek.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu TÜRKSAT 6A bu yıl uzaya fırlatılacak.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • Depremzede (1 yıl önce)
    Ya yapılan yorumlara bakıyorum,alınan oy oranlarına bakıyorum çok tutarsız bu işte bir yanlışlık var sanki "HİÇ BİR ŞEY OLMASA DA KESİN BİŞEYLER OLMUŞ GİBİ GELİYOR BANA"
    0
    0
    Yanıtla
  • ESKİMALATYALI (1 yıl önce)
    ay'a dört şeritle yol çizmişler ne'edek hızlandırılmış treni h alaybaşı hayde halaya Allahınıza gurban maletyalılar verin coşkuyu
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (1 yıl önce)
    Vekil ablamız vermişti hızlı tren müjdesini daha gelmedimi Malatya'ya...kaç dönem işi hızlı tren müjdesi ile götürdü..gelir gelir yakında bekleyelim hızlı treni..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (1 yıl önce)Mlx isimli kullanıcı yorumuna
    Bu işler söz vermekle olmuyor. Yoksa şimdiye kadar 3/5 defa gelmişti hızlı tren. Ama daha alt yapı yok. 20 seneye ins. Yalan siyasiler için yaratılmış.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kamil (1 yıl önce)
    salyonz hizi projeler 100 yil önce avrupa yüksek hizli tren agi her yerde vardi 1 yilda 81 il bitmeli cine bile yetisilmiyor 550 km hiz da ve proje simsek hizinda
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Deli (1 yıl önce)
    27 yıl sonraki bir projeyi bugüne yazmak. Haber sayfasını abesi iştigalden öteye gitmez. Siz önce mavi trenimize ne oldu? hele onu geri verin..Hızlısı şurda kalsın.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    Bizi kandırıyorlar. Hızlı tren Malatya'ya gelmeyecek. Morhamam'a kadar gelip oradan Baskil'e dönüp Elazığ'a devam edecek. Herşeyde olduğu gibi bu konuda da havamızı alacağız.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Kadir Düzel (1 yıl önce)
    2028 e kadar bunların yarısı bile yapılmayacak hep hayal hep tiyatro.. 2023 ü yıllardır gözümüzde nasıl da büyüttünüz sözde ilk on ekonomi içine girecektik noldu sondan onuncu olduk. Refah lozan vs diyordunuz noldu troller bilgisizler. 2028de de 2033 diyecekler saray saltanatı devam edecek neyse çadıra su girmiş sonra devam ederiz.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Sami (1 yıl önce)
    Niye YHT değil de HT acaba? Malatyaya yıllardır sözünüz var es geçtiniz bari hizmet için iyi bir şey olsun. Hoş gerçi bunlar bakanlığın hayalleriymiş gerçekleşmesi zor yoksaki olsun da HT olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Bana malatya kısmı pek inandırıcı gelmiyor nedense
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatan44 (1 yıl önce)
    Önce bizim çevreyolunu yapın. Şehrin bir yolu yok yav. Köy mü bu şehir ? Günah yav.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet Gerçek (1 yıl önce)
    Otobüs firma sahipleri otobüslerini satıp lokomotife ortak olsa ardından her bir vagonun işletme hakkı kendilerine devredilse Almanya’ya petrol şirketlerine bağımlılık da biter. Hızlı tren olan hatlarda kara taşımacılığına sınırlandırma getirilmeli. Malatya’dan Sivas’a belirli saatlerde TCDD otobüsleri konulsa ve hızlı trenden Malatya’ya özel vagon ayrılsa hızlı tren şimdiden kullanılmaya başlanır. Kullanıp rahatına alışınca Malatya’ya çok daha erken talep edilir. Eskiden farklı illere gidip havaalanı kullanmaktan farkı yok aktarmanın. Tren saatine yetişecek tarifeli TCDD otobüsleri bunu sağlamaya yeter.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Büyükşehiri küçükşehire mi aktaracaksınız? Yani kulağımızı tersten tutacağız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Malatya ya bu dönem kesinlikle hızlı tren gelmesi lazim
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Niçin gelsin. Gelse de gelmese de tam destek olduktan sonra niye gelsin? Şehir hastanesi gelmedi, Malatyanın hakkı Elazığa verildi. Ne oldu bir şey değişti mi? Hep destek tam destek. Kusura bakma Malatya kendisine yapılan haksızlıkların hesabını sormadığı sürece hiç bir hizmeti haketmiyor. Cumhurbaşkanı Malatya ya mitinge gelmiş, diğer şehirlere yaptığı hızlı tren, şehir hastanelerini anlatıyor. Tabi Malatyalı da alkışlıyor. Daha çoook bekleriz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Sen oyları Anadolu dan al yatırıma gelince batı ya yap.. 20 yıldır reise oy verdim.. bu son defa oy verisimizdi.. o yht Sivas tan aşağı malatya ya inmez ise 2028 kadar açılmaz ise oy vermem.. şehir hastanesi 2028 kadar yapılmaz ise oy vermem. Yeni havalimani yapılmaz ise oy vermem.. bakan trabzonlu.. Trabzon denize havalimani yaoacagini neden bahsetmemis hayret:)
    %22
    %78
    Yanıtla
  • İsterse getirsin yine vermeyeceğim. 5 sene sonra şuanki perişanlığımı unutacak değilim. Hizmet edilir halk yalvarmaz. Liyakat dürüstlük ve dosdoğru müslüman olmak, benim için mühim olan bu, o yüzden bunlara oy vermem.
    %100
    %0
    Yanıtla