SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"7 Mahallenin Suyunu Toplayacak Sistem Kuruyoruz"

0
Güncellendi - 2017-08-10 03:30:07
A- A+ PAYLAŞ

Beydağı’nın eteğinde kurulu Malatya’da, olası sel felaketleri ve su taşkınlarının önlenmesi için ıslah edilmesi gereken doğal dere yatakları, plansız kentleşme sonucu tamamen yapılaşırken,  Büyükşehir Belediyesi 4 ana dere yatağı üzerindeki bu tehlikeyi bertaraf etmek için suları toparlayacak bir drenaj sistemini kurmaya hazırlanıyor.

Büyükşehir Belediye Başkan Ahmet Çakır, TOKİ bölgesinde kurulan ve önemli dere yataklarının bulunduğu yaklaşık 7 mahallenin sularını toparlayacak bir drenaj sistemi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Maalesef dere yataklarının altı yapılaşmış”

Geçmişte verilen hatalı imar izinleriyle dere yataklarının yapılaştığını ve ciddi bir sel riski oluşturduğunu söyleyen Başkan Çakır, söz konusu bu bölgelerde taşkına sebebiyet verecek 4 büyük derenin bulunduğunu hatırlattı.

Çakır, “Horata, Karagöz, İnderesi ve Selyarığı dediğimiz sel riski büyük olan derelerimiz var.  Bunların alt kısımları maalesef yapılaşmış ve geçmişte planlara konulmamış” dedi.

Eski TOKİ bölgesinden başlayarak yaklaşık 7 mahallenin yağmur ve sel sularını toplayacak bir drenaj sistemi kurmayı planladıklarını kaydeden Çakır, bölgede nasıl bir drenaj sistemi planladıklarına ilişkin şunları söyledi:

“Malatya’nın uzun yıllar yağış ortalamaları alınıp ikiyle çarpılarak şehir merkezinde oluşabilecek yağmur sularını drene edecek sistemi kurduk. Ancak bundan sonraki süreçte özellikle iklim değişikliklerinin ortaya koyduğu şiddetli yağışların oluşabildiğini görüyoruz. Dünyanın birçok yerinde var. Afetlere karşı alabileceğimiz maksimum tedbirler nedir diye buna çalışıyoruz. Birincisi TOKİ bölgesinde kurulan yeni yerleşim bölgelerinde oluşacak suları alacak ikinci bir drenaj sistemi kuruyoruz. Onun planlaması yapılıyor.  Bu sistem yaklaşık 6-7 mahalleyi kapsıyor.   Eski TOKİ bölgemizden, Yavuz Selim, Beydağı, Fırat Mahallesi’nden Çöşnükten devam ederek, Yıldıztepe Mahallemizden indirip Yeşilçam Caddemizden Hanımınçiftliği bölgemizden iki kola ayrılarak, şu ana kadar yapmış olduğumuz hatlardan daha büyük bir ana hat üzerinden yağmur sularını toparlayacağız.  Onun haricinde bütün yerleşim yerleri üzerinde imar planlarında ortaya koyduğumuz yeni bir yol açarak, yukarıdan gelecek sel taşkınlarını içerisine alacak yeni bir kanalı yerleşim yerleri üzerinden imar planları üzerine işliyoruz. O yolu açtıktan sonra yeni bir açık kanal projesi DSİ ile birlikte yapmayı planlıyoruz.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • burak inan (7 yıl önce)
    yıllar sonra şehre geldim berbat olmuş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (7 yıl önce)
    Şimdiye kadar neredeydiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (7 yıl önce)
    yağmur drenaja gerek yok zaten olanı kapatıyorsunuz ne gereği var .
    0
    0
    Yanıtla
  • battalgazi44 (7 yıl önce)
    kernek ve beydağının önüne kara çalı gibi dikilen bu toki konutları yüzünden şehrin hava sirkilasyonunun önü kesildi ve şehir hava alamaz hale geldi. malatya'daki aşırı sıcakların bir nedeni de budur. ağaçlar katledilir, betonlar dikilirse olacağı bu.
    0
    0
    Yanıtla