Yapımına 2008 yılında başlanan, 2011 yılında fiilen kullanılmaya başlanan Malatya Kongre ve Kültür Merkezi, yapımının üzerinden 10 yıl bile geçmeden 3. defa onarıma giriyor.
Yapım sürecinde, eksiklikler, kalitesiz imalat ve hatalar ve niteliksiz inşaat nedeniyle ortaya çıkan sorunların giderilmemesinden dolayı dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın sorumlu ve denetçileri sert ifadelerle uyardığı, buna rağmen sorunların giderilmediği Malatya Kongre ve Kültür Merkezi için yeni bir onarım ihalesi düzenlendi.
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yayınlanan ilanda, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi binasının onarımı için ihale düzenlendiği açıklandı.
Kongre ve Kültür Merkezi onarım ihalesinin 28 Ağustos tarihinde, merkezdeki Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ilgili biriminde yapılacağı belirtildi. İhale ilanına göre, işin yapım süresi 50 takvim günü olarak açıklandı.
2017 yılında da onarım ihalesi düzenlenmişti
Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nin yapımına 2008 yılında başlandı. 2010 yılındaki 2,5 milyon TL’lik ek ödenekle birlikte yaklaşık 10 Milyon TL büyüklüğündeki bir harcamayla inşa edilen merkezin yapım işini yürüten 2 firmanın ekonomik sorunları nedeniyle yapım süreci bir hayli sıkıntılı geçti.
Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın 2009 yılında yaptığı inceleme gezisi sırasında yaptığı “Gördüğüm kadarı ile burada denetimsizlikten kaynaklanan önemli imalat hataları var. Buranın denetiminin aralıksız yapılsın” uyarısına rağmen, yağmur iniş sistemleri (çatı olukları) ve yağmur suyunun toplama ve deşarjının (su akışı) olmaması gibi sorunlar ortaya çıkarken, kanalizasyon sisteminin hatalı olması ve kanalizasyonun vidanjörlerle temizlenmesi gibi sorunlar, 2011 yılında Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün kongre merkezine taşınmasıyla ortaya çıktı.
Bakan Günay’ın 5 Eylül 2009 tarihinde Malatya’ya yaptığı ziyarette Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki incelemenin sonunda yine o dönemin Malatya Valisi Ulvi Saran'dan inşaat aşamalarında gerekli incelemelerin yapılmasını isteyerek, "Burası bitiği zaman 40 tane düzelteceğiniz iş çıkar. Size emanet ederek gideceğim buradan. Milletvekili arkadaşlarda kendi evleri gibi gelsinler-gitsinler kontrol etsinler. Çünkü bir- çok yerde bu işler bitiyor, bittikten sonra 'Vay böyle olmamış, malzeme şöyle olsaydı. İşçilik şöyle olsaydı' gibi haklı itirazlar ortaya çıkıyor" ifadeleriyle uyarıda bulunmuştu.
Yeni bir binada olması ve yaşanılması düşünülemeyecek bu tür sorunların yanı sıra, çevre düzenlemeleri kapsamında müteahhit firmalar tarafından yapılması gereken işler, binanın geçici kabulünün yapılmadan 2011 yılında fiilen kullanılmaya başlanmasından sonra Malatya Belediyesi ve İl Özel İdaresi’nin ortaklaşa yürüttüğü onarım çalışmalarıyla hayata geçirildi.
Belediyelerin yürüttüğü bu onarım ve çevre düzenlemeleri merkezin bir süre hizmet vermesi için ortam sağlarken, yapım ve malzeme kalitesizliğinden kaynaklanan sorunların birikmesi sonrasında bu defa da 2017 yılı Aralık ayında “Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Onarım” ihalesi düzenlendi.
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 28 Ağustos 2019 tarihinde yapacağı yeni onarım ihalesi ile Malatya Kongre ve Kültür Merkezi kullanılmaya başlandığı 2011 yılından bu yana, yani 8 yılda 3. defa onarıma girmiş olacak.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com