SON DAKİKA
SON DEPREMLER

81 İlden 500 Genç Malatya’da Buluştu

0
Güncellendi - 2017-03-05 01:51:41
81 İlden 500 Genç Malatya’da Buluştu
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Gençlerin Gözüyle Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sempozyumu’ 81 ilden 500 genç ile birlikte Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımlarıyla başladı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Malatya Büyükşehir Belediyesince kentteki bir otelde düzenlenen ve 81 ilden 500 gencin katıldığı "Gençlerin Gözüyle Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, yurt dışında gerçekleştirdiği temasları aktardı.

Bozdağ, Almanya'nın Gaggenau kentinde vatandaşlara hitap edeceği toplantısının iptal edilmesine ilişkin, “Almanya'daki bu skandal uygulama tam anlamıyla faşist bir uygulamadır. Biz Berlin duvarı yıkılalı çok oldu diyorduk. Ama görüyoruz ki Almanya'da hala bazı zihinlerde ideolojik Berlin duvarları var, yenileri de inşa ediliyor” dedi.

Bakan Bozdağ, Almanya’nın Gaggenau şehrinde bölgede yaşayan Türk toplumu temsilcilerinin oluşturduğu organizasyon heyetinin Gaggenau Belediyesi’ne toplantı için 27 Şubat Pazartesi günü talepte bulunduğunu anımsatarak, “Yer tutulmuş, gerekli hazırlıklar yapılmış, hatta Çarşamba günü denetim yetkilisi polis ve organizasyon adına temsilciler toplantıyla ilgili ortak bir tutanağa imza atmışlar. Ama maalesef toplantıya saatler kala bütün bunları yapan belediye ‘otopark yetersizliği’ gibi sudan bir bahaneyle Türk toplumuyla buluşmamızı engelleyen bir karar aldı. Ben soruyorum, o salon yetmiyordu da pazartesinden beri neden gereken uyarıları yapmadınız? Otopark sorunu vardı da neden bir gün önce polisle beraber ortak bir tutanak imza ettiniz? Toplantının olacağı ilandan da belli, kimin katılacağı, kaç kişinin katılacağı belli, bunun tamamı bilinmektedir. Ama buna rağmen toplantıya saatler kala belediye aldığı bir kararla toplantıyı iptal etti” dedi.

“SKANDAL BİR KARAR”

Bakan Bozdağ, kararın, skandal bir karar olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Çok net bir şekilde görülüyor ki bu belediyeyi de aşan bir karar. Skandal bir karardır, diplomatik nezakete aykırı bir karardır. Her daim 'Demokrasi, hukuk devleti, insan hakları, hukukun üstünlüğü' diyen ve kendisi dışındaki herkesi demokrasi özürlü, insan haklarına hakkıyla riayet etmeyen olarak suçlayan Almanya ve Almanya yetkilileri, Türk toplumunun İnsan Hakları Sözleşmesinin evrensel hukukun temel ilkesi olan toplanma hakkını ihlal etmiştir, toplanma hakkına engel olmuştur. İnsan haklarının hukuk devletinin en önemli unsurlarından birisi ifade hürriyetidir. Türk toplumunun ve onların çağırdığı bir hatibin kendisini demokratik bir ülkede özgürce ifade edebilme hakkı vardır, bu hak hem Alman Anayasasıyla hem de Türkiye ve Almanya’nın taraf olduğu İnsan Haklarına ilişkin Uluslararası Sözleşmelerle teminat altına alınmıştır.”

İfade hürriyetinin engellendiğini dile getiren Bozdağ, “Hani siz demokrattınız. Hani siz ‘insan hakları’ dediğiniz zaman onu başınızın üstünde taşıyordunuz. Hani siz ‘ifade hürriyeti’ diye diye her gün Türkiye’yi suçluyorsunuz. ‘İfade hürriyetine saygı duyun’ diyorsunuz. Peki, bu yaptığınız demokrasinin hangi kuralına uyar? İnsan haklarının hangi ilkesine uygundur? İfade hürriyetiyle uzaktan yakından bir alakası var mıdır, yoktur” dedi.

“TERÖRİSTLERİN HER TÜRLÜ İFADE HÜRRİYETİ ALMANYA’DA VAR”

Bakan Bozdağ, toplantının iptal edilmesinin faşist bir uygulama olarak değerlendirerek, “Teröristlerin her türlü ifade hürriyeti Almanya’da vardır. PKK terör örgütü üyeleri, Fetullahçı terör örgütü üyeleri, DHKP-C terör örgütü üyeleri, Türkiye’nin aleyhine suç işleyen kim varsa Almanya bugün onların sığınağı olmuştur. Darbeyi yapanlar oraya kaçıyor, Türkiye'nin aleyhine suç işleyen herkes oraya kaçıyor. Demokrat nasıl olur, 15 Temmuz’da Türk milleti bütün dünyada gösterdi. Demokrasi nasıl müdafaa edilir gösterdi. Türk milleti hukukun üstünlüğüne, insan haklarına, cumhuriyete ölümüne sahip çıkmıştır. Türk milletini, Türkiye devletini takdir ettiler mi, etmediler. Etseniz ne yazar, etmeseniz ne yazar. Bu millet demokrasisine her şeye rağmen bundan sonra da sahip çıkmaya devam edecektir. Almanya'daki bu skandal uygulama tam anlamıyla faşist bir uygulamadır. Biz Berlin duvarı yıkılalı çok oldu diyorduk. Ama görüyoruz ki Almanya'da hala bazı zihinlerde ideolojik Berlin duvarları var, yenileri de inşa ediliyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Almanya’dan alacağı demokrasi dersinin olmadığını dile getiren Bozdağ, şunları söyledi: “Türkiye’nin Adalet Bakanı’nın ifade hakkı yok mu? Teröristlerin ifade hakkı var, onun hürriyeti var, onlara ifade hakkı verilmediği zaman bütün insan haklarına ilişkin örgütler, uluslararası raportörler herkese açıklama yapıyor. Peki, şimdi var mı konuşan, yok. O zaman mesele ne, demek ki ifade hürriyeti değil. İşin arkasında başka şeyler var. Ama her ne olursa olsun Türkiye yoluna devam edecektir. Türk yargısı, Alman yargısından daha bağımsız, daha tarafsız bir yargıdır. Verilen kararlar hukuki kararlardır. Terör örgütü üyeliği, terör propagandası, Türkiye aleyhine işlenen ve kanunların suç saydığı suçlar varsa, buna dair deliller varsa yargının yapacağı bir şey yok. Kanuna uymaktan ve kanunu uygulamaktan başka yapacağı hiçbir şey yok. Kimse Türkiye’nin yargısına emir ve talimat veremez, vermesi de mümkün değildir. Türkiye’ye demokrasi ve hukuk dersi vermeye kalkanlar, dönüp kendilerine bakması lazım. Dönüp tarihlerine baksınlar. Eski hastalıkların hortladığını görüyoruz, onların tedavisiyle uğraşsınlar. Eğer o hastalıkları tedavi etmezlerse korkarım ki bugün Türkiye’nin Adalet Bakanı’nı Almanya’da konuşturmayanlar, kendi topraklarında kendileri de konuşamayacak hale geleceklerdir. Nerede bir seçim var Türkiye malzeme, Almanya’da bir seçim var, Türkiye’yi malzeme yapıyorlar. Başka ülkelerde de seçim var, bakıyorsunuz sanki Türkiye’de birisi orada milletvekili seçilecek, bir Türk başbakan seçilecek veya cumhurbaşkanı seçilecek. Yok, öyle bir şey. Bu Türkiye’nin gücünü gösteriyor. Türkiye’nin başka ülkelerin iç politikalarının malzemesi haline getirilmesini doğru görmüyoruz, görmemizde mümkün değildir. Bizim istediğimiz şey Türkiye’ye karşı adil, objektif olunmasıdır.”

“KENDİLERİ YORMASALAR, CHP’NİN PARTİ SİTESİNE GİRSELER YETERDİ”

Venedik Komisyonu’nun yayınlayacağı raporun tasladığını okuduğunu ifade eden Bozdağ, “Önümüzdeki günler, Türkiye için tarihi günler. 16 Nisan, ülkemizde büyük bir dönüşümün kararının verileceği gündür. Herkes burada odaklandı. Zannetmeyin ki sadece Türkiye’deki insanlar buraya odaklandı, emin olun başka ülkelerde buraya odaklandı. Başka güçlerde buraya odaklandı. İşte Almanya’daki bizim konuşmamızın engellenmesinin arkasında yatan nedenlerinden bir tanesi de burada yatıyor. Venedik Komisyonu’nun hazırladığı raporun taslağını okudum. Keşke Türkiye’ye bu kadar ziyaret yapıp, kendilerini bu kadar yormasalardı. CHP’nin parti sitesine girip, oradaki anayasaya dair eleştirileri alsalardı, hem masrafsız hem de zahmetsiz bir iş yapmış olurlardı. Zira rapor, CHP’nin eleştirilerinin ve ‘hayır’ diyen diğer HDP’nin eleştirilerinin, diğer çevrelerin eleştirilerinin derli toplu, bir arada yazılı hale getirilmesinden başka hiçbir şey değil. Objektif, adil değil. Türkiye’nin objektif, adil olmayan değerlendirmelere itibar etmeyeceğini herkesin bilmesi lazım” değerlendirmesinde bulundu.

“ADI BİLE CHP’Yİ DEĞİŞTİRDİ”

Bozdağ, Cumhuriyet Halk Partisi’nin anayasa değişikliğiyle ilgili Anayasa Mahkemesine gitmemesine ilişkin olarak ise “Değişim dedik ya sistem, adı bile yetti CHP’yi değiştirmeye. CHP, her şeyi Anayasa Mahkemesine götürüyordu. Götürdü mü bunu? Komisyonda, genel kurulda, her yerde ‘götüreceğiz’ dediler, götürdüler mi, götürmediler. Niye götürmediler, çünkü halka ihtiyacı olduğu için yapmadılar. AK Partililerin, MHP’lilerin, diğer partilerin oyuna ihtiyacı olduğu için yaptılar. Eğer yüzde 26’yla netice alacaklarını bilselerdi, Anayasa Mahkemesine gitmekten hiçbir güç onları vazgeçiremezdi. Millete muhtaç onun için vazgeçti” değerlendirmesinde bulundu.

“EN ÖNEMLİ AKTÖRLER GENÇLER”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise Türkiye’nin önemli bir sürece girdiğini ifade ederek, bu sürecin 16 Nisan’da milletin vereceği kararla nihayete ereceğini belirtti.

Bakan Tüfenkci, ‘söz de, karar da milletin’ diyerek yola çıktıklarını kaydederek, “Biz inanıyoruz ki millet en doğru kararı verecek. AK Parti iktidarları olarak hep millete inandık, güvendik. Ne zaman sistem tıkansa biz hep millete gittik ve millette önümüzü açtı. Umuyoruz ve bekliyoruz ki millet yine Türkiye’nin geleceği noktasında Türkiye’nin önünü açacak. Millet yine Türkiye’nin geleceği konusunda önünü açacaktır. Burada inanıyorum ki en önemli aktörler siz gençlersiniz. Anayasa elbette çok önemli unsurları içeriyor ama o unsurların en önemlisi de gençlerini önünü açma değişikliğidir. Buradan çıkan tabloya göre, gittiğiniz illerde çıkan sonucu her bir gencimiz kapı kapı gezerek bu Anayasa değişikliğinin neler getirdiğini çok daha rahat bir şekilde anlatmış olacak” dedi.

“GENÇLERE HER ZAMAN GÜVENDİK”

Tüfenkci, gençlere her zaman güvendiklerini kaydederek, şunları söyledi: “Biz iktidara geldiğimizde gençler için seçme ve seçilme yaşında bir değişiklik yaptık. Bizler iktidarımız boyunca Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde gençlere her zaman güvendik ve güvenmeye devam ettik. Hep gençlerimizin enerjisinden yararlanmak istedik. Gençlerimize canımızı, malımızı, namusumuzu memleketimizi ve bizi biz yapan hangi değerlerimiz varsa onlara karşı yapılan saldırılara karşı canını veren bu gençliğin mecliste bu milleti temsil edeceğine inandık. Birilerinin ifade ettiği gibi, 18 yaşında milletvekili seçilemez sorununa takılmamalı. Yeter ki kendinizi iyi geliştirin, iyi donanın ve milletle bağınızı koparmayın. Biz gençlerimizi, kadınlarımız, yaşlılarımızı ve Türkiye’yi oluşturan tüm milletimizi her zaman kucakladık ve kucaklamaya devam edeceğiz. Ben şuna inanıyorum; yapacağınız işin, atacağını adımların ete kemiğe bürünüp bir yerlerde kısacası Mecliste anlam bulması çok önemlidir. Yani sizin fikirlerinizi, sizin enerjinizin mecliste temsil edilmesi çok önemli ve bunun içinde sizlerin bu anayasanın her bir değişikliğini iyi anlayıp bu yolda yürümeniz.”

“GENÇLERİMİZE GÜVENİYORUZ”

Malatya Valisi Mustafa Toprak da Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a düzenlenen sempozyum dolayısıyla teşekkür ederek, “Biz gençlerimize güveniyoruz. 81 ilden 500 gencimizin böylesi önemli bir konuda geleceğimizin şekilleneceği, insanlarımızın gelecekten ümitlerinin daha fazla yeşerebileceği ve istikrarın, güzelliklerin yaşanabileceği bir konuda müzakerenin yapıldığı, kararların verilebileceği bir ortamda böylesi güzelliklerin yaşanmasına vesile olan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve çalışma ekibine teşekkür etmek istiyorum. Şüphesiz ki güçlü Türkiye ve aydınlık yarınlarımızın emanet edileceği siz değerli gençlerimizin önüne çıkan fırsatların iyi bir şekilde de değerlendirilmesi gerekiyor. Bu anlamda sizlerin, 81 ilden bu kadim kente, Battalgazi’nin memleketine teşriflerinizle burada çok okuyan, müzakere eden, güvenin ve birleştiriciliğin merkezi Malatya’dan bu sesin tüm Türkiye’ye, insanlarımıza, milletimize hep birlikte bu fikirlerin ortaya çıkarılacak bir şekilde aktarılması önemlidir” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN YARINLARINI İNŞA EDECEĞİZ”

AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ise Malatya’da Türkiye’nin yeni yüz yıllını inşa edecek bir sisteminin konuşulacağını ifade ederek, “AK Parti kurucu genel başkanımız ve cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve yol arkadaşları olarak bizler bu ülkeyle dertliyiz. Derdimizin sizlerle paylaşılması ve derde çözüm bulunması en önemli temennimiz. Derdi olan dertlenir. Dert, insana yol gösterir. Bir dokunmada dert, sevince döner, sevinç dertlenir. Bu dertler inşallah sevince dönecek ve hep birlikte Türkiye’nin yarınlarını inşa edeceğiz. Burada ülkemizin güzel yarınlarını kendilerine dert edinen sevgili gençlerimizle ve yol arkadaşlarımızla, akademisyenlerimizle Türkiye’mizi konuşacağız” dedi.

“ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise Malatya’nın bölgenin önemli illerinden bir tanesi olduğuna dikkat çekerek, “Malatya’da 9 bin yılları bulan medeniyet izlerini görebilirsiniz. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu kadim topraklarda, bu güzel topluluğu ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Çakır, Eğitime, okumaya, araştırmaya, yargılamaya, sorgulamaya bir namzet şehrinde bu toplantıyı yapmanın çok anlamlı olduğuna inandığını dile getirerek, şunları söyledi:

“Zor bir süreçten geçiyoruz. Ülkemizin hemen bütün şehirlerinden çok değerli katılımcılar var. Bu organizasyona 5 bin gencimiz müracaat etti, 5 bin gencimizden 500 gencimizi ağırladık. Bütün gençlerimizin ülkenin geleceğine dair bir sorumluluk hisseden, ‘bende varım’ diyen gençlerin olması bizleri ümitlendirdi.”

Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından başladı.

Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Abdullah (7 yıl önce)
    Yapılan bu kadar masrafların karşılığı olarak bu toplantıların MALATYA'MIZA katkısı ve getirisi ne olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fevzi Çelik (7 yıl önce)
    Salon Bin kişilik el insaf Malatya'ya 500 genç geliyor mutlu olup destek olacağımıza kendi gözümüzü çıkarıyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ozz (7 yıl önce)
    Yağcılığın başkenti Malatyaya hoşgeldiniz Bugün Mescid-i takvâ camiinde cuma kıldık. sayın bakanlarda ordaydı. Birşey gözlemledik malatya kendini geliştirmiş ve aşama kaydetmiş.Artık birileri geldimi şehrin bir çok yerine şöyle yazılacakmış.DÜNYA YAĞCILIK BAŞKENTİ NE HOŞGELDINIZ.
    0
    0
    Yanıtla
  • SELAHATTİN (7 yıl önce)
    Toplantının yapıldığı salon 500 kişi kapasitesi varmı. Ordakilerin çoğu protokol üyeleri.
    0
    0
    Yanıtla
  • atakan (7 yıl önce)
    Yapılan Anayasanın RTE için hazırlandığı ap açık ortada, umarım halkımız bu konuda particilik olarak değil de Türkiye Cumhuriyet' inin bir vatandaşı bilinci ile hareket eder...Saygılar
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz karaca (7 yıl önce)
    Temenni ediyorum hayırlara vesile olur.Şahsen üzüldüğüm nokta bu ülkede önemli görevlere gelmiş Başbakan lar bakanlar millet vekilleri hala referandum oylamasını parti seçimi gibi gösterip algı yanıltması yapmaları son derece yanlış ve üzüntü vericidir.Yok efendim şu parti hayır diyor şu evet diyor inadına tersine verin gibi telefuzlar yakışmayan milletin aklıyla dalga geçmenin ötesinde sözler değildir.Her Türk vatandaşı helal oyunu kendi iradesiyle sandılar yansıtır ülkemiz için en iyi sonucun çıkmasını Cenab-ı Rabbimden diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla