Avrupa Birliği (AB) katılım öncesi fonlarından faydalanmak için hazırlanan projeler kapsamında İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 13 ilde yürütülen Kalkınma Programlarında önemli başarıların elde edildiği bildirildi.
Devlet Planlama Teşkilatı'nın Koordinatörlüğünde yürütülen Düzey 2 Bölgeleri Kalkınma Programları nedeniyle Malatya'da Altın Kayısı Oteli'nde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Vali Halil İbrahim Daşöz, Malatya Belediye başkan yardımcısı Nurettin Sevim, İnönü Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Hasan Küçükbay, Özel İdare Genel sekreteri Ali Kazgan, Vali yardımcıları, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları, bazı daire başkanları, sivil toplum örgütü yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Devlet Planlama Teşkilatı Program Koordinatörü Faruk Tezel, "Doğu Anadolu Bölgesi'nde Ağrı, Ardahan, Bingöl, Elazığ, Iğdır, Kars, Malatya, ve Tunceli, İç Anadolu Bölgesi'nde Karaman, Kayseri, Konya, Sivas ve Yozgat olmak üzere toplam 13 il için 90 milyon 670 bin Euro kullanılmaktadır. Program bütçesinin 70 milyon Euro'su Avrupa Birliği, 20 milyon 670 bin Euro'su ise Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanmaktadır. Programda hibeler için tahsis edilen kaynağın yüzde 100'ü sözleşmeye bağlanmış olup, ek olarak kapasite geliştirme öncelik alanında kullanılmayan 3 milyon Euro civarında kaynak da başarılı projelere aktarılmış ve toplam hibe miktarının sözleşmeye bağlanma oranı yüzde 104'e ulaşmıştır" dedi.
Vali Halil İbrahim Daşöz, Türkiye'nin aday ülke olmasından dolayı bu hibelerin verildiğini belirterek, bu çalışmalarla Türkiye'de Avrupa Birliği Proje Uzmanlığı adı altında yeni bir sektöründe ortaya çıktığını ifade etti.
Mevcut proje çalışmalarıyla Avrupa Kültürü ile proje hazırlanması için de alt yapı oluşturulduğunu söyleyen Daşöz, fonlardan daha fazla yararlanılması gerektiğini söyledi.
Doğu Anadolu Kalkınma Birliği (DOKAB) Teknik Koordinatörü Doğan Tarakçı ise verdiği bilgide, Malatya'nın 37 proje karşılığında 6.6 milyon Euro'luk kaynak elde ettiğini söyledi. Tarakçı, "Düzey 2 Kalkınma Programı; AB katılım öncesi fonlarından yararlanmak üzere DPT tarafından hazırlanan bölgesel gelişme stratejisinin uygulama ayaklarından biridir. Bu program; Türkiye -AB bütçesinin %30unu kapsamakta ve gerek bütçe gerekse de coğrafi alan itibari ile 2004-2006 programlama döneminin en büyük projesi olma özelliğinin yanı sıra 13 ilde çok geniş bir paydaş kitlesine ulaşan, teorik ve pratik eğitim vermesi nedeniyle iller arasında işbirliği ve birlikte çalışma kültürünü güçlendirmesi açısından da çok yararlı olmuştur.
2004- 2006 yıllarını kapsayan 3 yıllık dönemde sunulan ve AB tarafından kabul edilen Tunceli 11, Bingöl 21, Elazığ 35 ve Malatya 37 proje olmak toplam 104 projeye; Malatya 6.697.432.96, Elazığ 6.945.381.20, Bingöl 5.124.479.14 ve Tunceli 3.053.473.38 avro olmak üzere 21.820.875 avro hibe alınmıştır."dedi.
Koordinatör Tarakçının konuşmasından sonra 37 proje arasından Malatya İlinde Toprak ve Su kaynaklarının incelenerek verimliliğin artırılması, Beton Parke Taşı makinesı ve Ekipmanları üretimi ve Sokakta Çalışmaya Son adlı projelerle ilk üçe giren çalışmanın öyküleri sinevizyon eşliğinde izleyicilere tanıtıldı. Tören eğitim çalışmalarına katılanlara sertifika dağıtımı ile son buldu.