ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, "Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" sözünden sonra yeni bir Türkçe deyim daha öğrendiğini açıkladı. Ricciardone, Türkçe deyimleri kullanmayı sevdiğini ifade ederek, Başbakan Erdoğan'ın daha önce dile getirdiği "Bayram değil, seyran değil, eniştem beni niye öptü?" deyimini kullanmaya başladığını vurguladı.
TGRT HABER Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'a konuşan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Ricciardone, Başbakan Erdoğan'ın Obama ile yaptığı görüşme sonrasında açıkladığı predator konusuna açıklık getirdi. Predatorların ne zaman devreye gireceği sorusunu cevaplayan Ricciardone, "Bu konuda zaten uzun zamandan beri aktif işbirliğimiz vardır" dedi. ABD Büyükelçisi, konuşmasına teröre kurban verilen şehitlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.
Terör saldırılarını en güçlü şekilde kınadıklarını belirten Ricciardone, "Teröre karşı işbirliği konusunda uzun zamandır, çok verimli, çok olumlu işbirliğimiz bulunuyor. Tabii ki ayrıntılı bir şekilde yorum yapamam. Ama genel olarak söyleyebilirim ki, istihbarat, yasal, diplomatik her alanda çok önemli yardımlarımızı sunuyoruz ve desteğimizi devamlı olarak sürdüreceğiz" dedi.
ABD kongresinin diplomasi konusuyla yakından ilgilendiğini söyleyen Ricciardone, "Ama bu predator konusunun bazı ayrıntılarının gizli kalması lazım. Operasyonlarda nasıl kullandığımız falan, gizli kalması lazım" değerlendirmesini yaptı.
"TÜRKİYE'YE ABD'DEN BAŞKA YARDIM EDEN ÜLKE VAR MI?"
Türkiye'ye anlık istihbarat paylaşımının halen devam ettiğinin altını çizen ABD Büyükelçisi, Batuhan Yaşar'ın "Türkiye'de 'terörle mücadelede ABD'nin Türkiye'ye yeterli desteği vermiyor' şeklinde bir algı var. Bu tür eleştirilere neden maruz kalıyorsunuz? Algı yeterli şekilde yönetilemiyor mu?" şeklindeki sorusuna ise, "Haklısınız. Bizim için biraz tuhaf geliyor. Maalesef bu konuda böyle bir algı var söylediğiniz gibi ve böyle bir algı olduğunu biliyoruz" diyerek Batuhan Yaşar'a bir soru sormak
istediğini söyledi. "Türkiye'ye ABD'den başka yardım eden bir ülke var mı?" diye soran ABD Büyükelçisi, "Biz istihbarat, yasal, diplomatik yardım sunuyoruz. Başka bir ülke var mı bugüne kadar böyle destek veren?" dedi.
Terörle mücadelenin basit bir mesele olmadığına vurgu yapan Ricciardone, "Böyle olsaydı daha önceden çözülürdü" dedi. Ricciardone, ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın Ahmet Davutoğlu ile birlikte bu konuyu görüştüklerini ve görüşmenin ardından Clinton'ın çok net bir şekilde "Biz Türkiye'nin terörle mücadelesine yüzde 100 destek veriyoruz" dediğini hatırlattı. ABD'nin PKK'yı resmi terör listesine aldığına da belirten ABD Büyükelçisi, "Demek ki, PKK resmen Amerika ve Türkiye arasında ortak bir düşmanımız" şeklinde konuştu.
Batuhan Yaşar'ın ABD'den 3 tane Süper Kobra'nın Türkiye'ye geleceği şeklinde haberler olduğunu hatırlatması üzerine Ricciardone, "Helikopterler geliyor. Bu gizli bir şey değil. 3 tane Süper Kobra helikopter geliyor" dedi.
"BDP ŞİDDETE SON VERSİN"
Batuhan Yaşar'ın, BDP'nin Meclis'e gelme kararı almasına rağmen halen şehit haberlerinin geldiğini hatırlatması ve BDP'nin Meclis'e dönme kararı almasını nasıl değerlendirdiklerini sorması üzerine ABD Büyükelçisi, "Tekrar ayrıntılı bir şekilde içişlerinize müdahale etmeyiz ve edemeyiz de. Ama aynı zamanda Türkiye'nin demokrasisinin ne kadar çok geliştiğini gördük son zamanlarda. Ve Türkiye demokrasisini destekliyoruz, teşvik ediyoruz. Hepimiz demokratik ülkeler olarak, demokrasilerimizi korumak ve geliştirmek için daima çalışmalıyız" diye konuştu.
BDP'nin de demokrasi içerisinde kalması gerektiğini söyleyen Ricciardone, BDP'nin de seçilmiş olduğunu hatırlatarak, "Onların Meclis'e katılmasını olumlu bir şey olarak görüyoruz. Biz bu konuyu yakından takip ediyoruz ama müdahale edemiyoruz" şeklinde konuştu.
Bundan sonraki süreçte de BDP'ye nasıl önerilerde bulunacakları sorusu üzerine Ricciardone şunları kaydetti:
"Dışişleri Bakanı Hilary Clinton'ın Türkiye'deki terör sorunu ve BDP'yle ilgili ilginç bir benzetmesi vardı. SİNN FEIN ve İRA silah bırakıp barış görüşmelerine katılacağını açıkça ifade etmedikçe hiçbir barış yolu bulunmuyordu. ABD'nin Türkiye'deki tüm partilere ve hatta PKK'ya çağrısı var; Bu problemin üstesinden gelmek istiyorsanız silah bırakın... BDP bu süreçte Türk demokrasi sistemi içinde kalmalı. Bu ABD'nin bu konuya ilişkin görüşüdür. Şiddete son verin. Şiddet bir yere
varmanızı sağlamaz. Bir şey kazanamazsınız. Türkiye'yi her zaman teröre karşı destekleyeceğiz. Çünkü Türkiye bizim müttefikimiz. Ama çekinceleriniz varsa da Türkiye'de demokrasi kültürü de var. BDP de tabii ki bu demokrasi çerçevesinde Meclis'te. O halde sorumluluğunuzu yerine getirin. Siz kanuna uyan bir parti olduğunuz müddetçe, ABD'de size saygı gösterecektir ve beraber çalışmaktan mutluluk duyacaktır. Tabii ki bu çağrımız BDP'nin yanı sıra tüm muhalefet partilerine de..."
"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ, TÜRKİYE'Yİ İKİNCİ PARLAK DÖNEMİNE TAŞIYACAKTIR"
"Yeni Anayasa ve terörle mücadeleyi aynı fotoğraf karesine koyduğumuz zaman ne görüyorsunuz?" sorusunu da cevaplayan Ricciardone, "Düşünüyoruz ki, Anayasa değişikliği çok önemli bir şey. Türkiye'nin demokrasisi için gayet olumlu bir şey olabilir. Türkiye demokrat bir ülke olarak daha güçlü olursa, terörizme karşı, her düşmana karşı güçlü olacaktır. Yeni Anayasa Türkiye Cumhuriyeti'ni ikinci parlak dönemine taşıyacaktır" değerlendirmesini yaptı.
SONDAJ KRİZİ
Ricciardone, Doğu Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmalarını ve Türkiye ile İsrail arasındaki gerilime olan etkilerini de değerlendirdi. Doğalgaz arama çalışması yapılacak olan bölgenin Akdeniz'in stratejik bir bölgesi olduğunu belirten Ricciardone, "Barışsal bir çözüm bulmamız gerek. Bunun için gerilimi artıracak herhangi eylem ve söylemlerden kaçınılmalı" diye konuştu.
Ricciardone ayrıca, "Siz Telaviv ile Ankara arasında bir arabuluculuğa soyunacak mısınız?" şeklindeki bir soruya da, "Arabuluculuk söz konusu değil. Zaten verimli diplomatik diyoloğunuz devam ediyor. Ve İsrail ile Türkiye arasındaki doğrudan diyoloğun devam etmesi de lazımdır ve çok önemli bir şey. Bunu destekliyoruz. Başkan Obama'nın dediği gibi, diploması kapısı hep açık tutulmalı" cevabını verdi.
ABD Büyükelçisi Ricciardone, Batuhan Yaşar'ın "Neden ABD kayıtsız-şartsız İsrail'in yanında yer alıyor?" şeklindeki sorusuna ise, "Türkiye ile olduğu gibi İsrail ile de pek çok ortak değeri paylaşıyoruz. Çok esasi, hayati değerlerimiz var. İsrail ve biz, özgürlüğe çok bağlıyız. Demokrasiye bağlıyız ve destekliyoruz" diye konuştu.
ARAP BAHARI ARAP ÜLKELERİ İÇİN MAALESEF GEÇ GELDİ
Ortadoğu'yu yeniden şekillendiren Arap Baharı konusuna da değinen ABD Büyükelçisi Ricciardone, "Bence Arap Baharı hepimiz için iyi bir şey olabilir. Bu bölgeye büyük bir demokratik açılım lazımdı ve Arap ülkeleri için geç geldi maalesef. Ama İsrail ve Türkiye çok güçlü birer demokrasi ülkesi olarak bu bölgenin istikrarı için, bu bölgenin demokrasisinin gelişmesi için gayet önemli rolleri vardır" değerlendirmesini yaptı.
Suriye'deki ABD Büyükelçiliği'nin taşlanması ve Arap Baharı kapsamında Suriye'nin durumu da değerlendiren Ricciardone, "Suriye ile ilgili Libya ile ilgili basit cevaplar, çözümler bulunmaz. Bunun için biz ve Türkiye, diğer dost ülkelerimizle birlikte yakın bir diyalog içinde kalmalıyız. Tabii ki Suriye'nin son davranışlarını en sert şekilde kınıyoruz. Bu gayri medeni davranıştır. Onun için kınıyoruz. Suriye konusuna hemen hemen Türkiye'nin bakış açısından bakıyoruz" şeklinde konuştu.
FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ NATO İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KARAR
Malatya'ya kurulacak olan Füze Savunma Sistemi'ne de değinilen programda, Ricciardone, Türkiye'nin Füze Savunma Sistemi'ne izin vermesinden dolayı Türkiye'ye minnettar olduklarını söyledi. "NATO için çok önemli, çok olumlu bir karar. Hepimiz için çok olumlu bir şey" diyen Ricciardone, Füze Savunma Sistemi'nin İran'a karşı kurulduğu iddiaları içinse, "Hiçbir ülkeye karşı değil. Bu bir savunma sistemi, bir radar Bir füze sistemi değil, savunma sistemi. Demek ki, hiçbir ülkeye karşı olduğu söylenemez. Ama İran kendi füzelerini NATO'ya karşı kullanmak isterse o başka bir şey. Bu bir savunma sistemi" diye konuştu.
Ricciardone, Türkiye'nin gelecekte Avrupa Birliği'ne girip giremeyeceği hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine de şunları söyledi:
"Bizim için Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılması mantıklı bir şey. Çünkü biz de ortak çok önemli. Stratejik, ekonomik, politik ortak menfaatlerimiz var. Avrupa ve Türkiye ile ortak menfaatimiz bulunuyor. Bu malum bir şey. Tabi ki çok önemli gerçek meseleler kaldı ama yolun sonunda Türkiye ve Avrupa beraber kalacaklar bize göre. Bizim için bu çok mantıklı bir şey."
Batuhan Yaşar ayrıca, daha önce bir meseleden dolayı "Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" diyen Ricciardone'ye o sözün ardından Başbakan Erdoğan ile aralarının nasıl olduğunu sordu. "Aramız iyi diyen" Büyükelçi, "Son zamanlarda görüşmüştük. Aramızda dostluk var. Birbirimizi anlıyoruz" dedi.
Ricciardone, ayrıca "Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" sözünün ardından, Başbakan Erdoğan'ın daha önce bir konuşması sırasında söylediği "Bayram değil, seyran değil, eniştem beni niye öptü?" deyimini öğrendiğini söyledi. Ricciardone, ayrıca bu tür deyimleri de sevdiğini de belirtti.