SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Açıklanan Destekler Maliyetlere Göre Oldukça Yetersiz"

A- A+ PAYLAŞ

Kayısı hasat dönemindeki Malatya ihracatın artmasını bekliyor

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise 6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen 4 ilden birinin kentleri olduğunu hatırlattı.

Şehir merkezinde, kent tarihiyle eş zamanlı büyüyüp gelişim gösteren tüm alanların depremde hasar gördüğünü belirten Sadıkoğlu, bu durumun ciddi bir nüfus, iş gücü ve motivasyon kaybına neden olduğuna dikkati çekti.

Sadıkoğlu, nitelikli iş gücü kaybının özellikle ilk aylarda üretimde ciddi düşüşlere sebep olduğunu ancak devletin ve firmaların sağladığı barınma olanaklarının artmasıyla üretimde iyileşme sağlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Fabrikalarımız yüzde 20-25 kapasite ile çalıştı. Şubatta 17 milyon dolar olan ihracatımızın haziranda 30 milyon dolar bandında olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında 212 milyon dolar olan ihracatımız bu yılın aynı döneminde 177 milyon dolar olarak gerçekleşti. Şehrimizin en önemli ürünü olan Malatya kayısısının hasat dönemindeyiz. Önümüzdeki aylarda bu alandaki ihracatımızın artmasıyla farkın kapanmasını umut ediyoruz."

"Taleplerimizin birçoğu karşılık buldu"

Deprem sonrasında iş dünyasının beklentilerini sürekli dile getirdiklerine işaret eden Sadıkoğlu, özellikle ticaret ve sanayi odaları gibi meslek kuruluşlarında toplanan talepler doğrultusunda devletin, firmaları ve esnafı desteklediğini bildirdi.

Sadıkoğlu, iş dünyasının faizsiz kredi, çek sürelerinin uzatılması, vergi ve prim borçları ile bankalara olan borçların ertelenmesi ve yapılandırılması gibi taleplerinin birçoğunun karşılık bulduğunu anlatarak, "Toparlanma sürecinin en hızlı sürede tamamlanması için gündeme getirdiğimiz konuların da takipçisi olmayı sürdürüyoruz." dedi.

Şu anda ticaretin büyük kısmının geçici konteyner iş yerlerinde sürdürüldüğüne ve bu durumun çeşitli ihtiyaçları beraberinde getirdiğine işaret eden Sadıkoğlu, yol kenarlarına, kaldırımlara gelişigüzel konulan konteynerlerde altyapı eksikliklerinden dolayı ciddi sorunlar yaşandığını söyledi.

Çözüm konusunda yerel idarecilerinin daha hızlı hareket etmelerini isteyen Sadıkoğlu, henüz su, lavabo, internet gibi ihtiyaçlar tam olarak sağlanamadığı bir ortamda sağlıklı ve tatmin edici bir ticaretin yapılamayacağını kaydetti.

Sadıkoğlu, bölge sanayicisi açısından finansmana erişimin önemine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Son dönemde krediye erişimin sınırlandırılması firmalarımız için kısa ve uzun vadede sorunlara yol açacaktır. Depremzede firmalarımıza bu konuda gerekli kolaylıkların sağlanmasını bekliyoruz. Finansmana erişimdeki zorluklar, ciddi sorunlarla boğuşan firmalarımızı üretimden istihdama kadar her alanda etkileyecektir."

KOSGEB tarafından verilen faizsiz kredi desteklerinin miktar ve kapsamının genişletmesinin, NACE kodu ayrımı yapılmamasının ve işlemlerin kolaylaştırmasının bölge ticareti için önemli olduğunu anlatan Sadıkoğlu, şunları söyledi:

"Yerinde dönüşümü destekliyoruz. Buna karşılık açıklanan destekler mevcut maliyetler göz önüne alındığında oldukça yetersiz kalıyor. Depremde evini, iş yerini, sermayesini kaybetmiş vatandaşımızın arta kalan inşaat maliyetini karşılaması mümkün değil. Yerinde dönüşümde, TOKİ deprem konutlarında olduğu gibi maliyetin yüzde 60'ını devlet, yüzde 40'ını vatandaş üstlenmeli. Malatya'daki yıkım ve hafriyat işlemlerinin koordinasyon sorunları nedeniyle diğer illerimizden daha yavaş ilerlediğini, işlemlerde asbest salınımına özen gösterilmediğini de sıklıkla dile getirdik. Özellikle şehir merkezinde, ticari alanlardaki yıkım işlemlerinin bir an önce usule uygun şekilde tamamlanmasını ve dönüşümün en hızlı şekilde bitirilmesini arzu ediyoruz. Şehirdeki ticari aksı hızlıca ayağa kaldıramazsak depremin etkilerini uzun yıllar atlatabilmemiz, gidenlerin dönüşünü sağlayabilmemiz mümkün değil."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • erol (1 yıl önce)
    Sayın başkan; şire Pazar’ı esnafı, kuru kayısı fiyatları üzerinde spekülasyon yapmaktadır. Hangi esnafa sorsan: Şimdi satmayın kuru kayısı yok , 150-180 tl ye gidecek sabredin diyorlar, gel sana 150 tl kayısı satalım dendiğimde alıcı çıkmıyor. Geçmiş yıllardada bu politikayı izlediler, köylünün elindeki kayısıları ucuza kapattılar. Malatya’yı ayağa kaldıracak bu zor günlerde çıkartacak tek güç kayısıdır. Kayısıda bir kaç esnaf tarafında ayağa düşürülürse, 1939 depreminde her bakımda yıkılan Erzincan gibi olur, eski günlerimize dönemeyiz Malatya için bakırcılar çarşısının, tüccar pazarını, kuyumcular çarşısının elbette önemi büyüktür ama kayısı ,olmasa o çarşıların varlığı bir işe yaramaz kayısıya ve üreticisine destek olunmalı Malatya nın geleceği buna bağlıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • METİN (1 yıl önce)
    Sen değilmiydin yıkılan binaların yerinde ayrıştırımı için konuşan.Ne oldu şehrin içinde ihaleleri alan para kazansın diye evi sağlam olana iş yeri sağlam olana bu asbest tozunu yutturan şimdi asbestten şikayet ediyorsun Sanayicinin kredisi derdinde Seni oraya sanayiciler oturtmadı küçük esnaf şehir merkezindekiler oturtdu.Bankalar kosgeb kredi girişi yapmıyor Nace ayrımı yapılmadın diye nereye ne yazdın Malatya habere onu gönder yayınlasın
    %100
    %0
    Yanıtla