YENİ CAMİ HÂLÂ İBADETE KAPALI.. Malatya’nın da büyük ölçüde etkilendiği 24 Ocak 2020 tarihli 6.8 büyüklüğündeki Sivrice merkezli depremde hasar gören, Osmanlı’nın Malatya’daki son dönem önemli mimari eserlerinden biri olan Yani Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün “Acilen onaracağız ve ibadete açılmasını sağlayacağız” şeklindeki açıklamalarına karşın, 8 aydan bu yana herhangi önemli bir çalışma yapılmadan ibadete kapalı bir şekilde, cemaati ile buluşacağı günleri bekliyor.
Hacı Yusuf – Taş Camii olarak da bilinen Yeni Cami, 24 Ocak tarihindeki Elazığ-Malatya depreminden özellikle kubbelerdeki bölgelerde meydana gelen çökmelerle hasar gördü.
Yaklaşık 110 yıllık bir geçmişi olan Malatya Yeni Cami, depremden sonra ibadete kapatıldı ve camide hasar tespiti yapıldı.
Vakıflar Genel Müdürü Ersoy, “Acilen onaracağız” demişti
Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, depremden 4 gün sonra 28 Ocak’ta Malatya’ya gelerek Malatya Valisi Aydın Baruş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile depremin Malatya’da yarattığı yıkımla ilgili olarak bilgi aldıktan sonra, Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte Yeni Cami, Eski Malatya Ulu Cami ve Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda incelemelerde bulundu.
Yeni Cami’nin depremden gördüğü hasarı bizzat yerinde gören ve inceleyen Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Yeni Cami’nin acilen onarılacağını ve ibadete açılması için gereken tüm çalışmaları hızla yapacaklarını söyledi.
Ancak, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’un “Acilen onaracağız ve hızla ibadete açılmasını sağlayacağız” dediği Malatya Yeni Cami 8 aydan fazla bir zamandır ibadete kapalı bir şekilde, bugüne değin, önemli bir restorasyon ya da onarım faaliyeti görmeden ibadete açılacağı ve cemaati ile buluşacağı günleri bekliyor sessizce…
“Belki koronavirüsten dolayı küçük bir uzama olabilir” dediler, “küçük uzama” 8 ayı buldu
Vakıflar Malatya Bölge Müdürü Kenan Doğan, 26 Mayıs 2020 tarihinde AA Muhabiri’ne yaptığı açıklamada, depremde hasar gören tarihi yapılara, artçı depremlerden yeniden zarar görmemesi için ön müdahalede bulundukların, bu kapsamda Yeni Cami’nin kasnağında meydana gelen açılmaya karşı, kasnaklara sargı yaptıklarını söylemişti.
Söz konusu açıklamada, Yeni Cami ve Ulu Cami’nin yeniden ibadete açılması için çalıştıklarını ifade eden Kenan Doğan, “Vatandaşların yoğun kullandığı camilere öncelik veriyoruz. Belki koronavirüsten dolayı küçük bir uzama olabilir. Elimizden geleni yapacağız. İnşallah hedeflerimizde bir şaşma olmaz” demişti.
Ancak, koronavirüs nedeniyle meydana gelebilecek “küçük uzama”nın 8 aydan bu yana devam etmesi, etrafının ahşap ve metal perdelerle çevrilmiş bir şekilde şehirden yalıtılmış olması ve Yeni Cami’nin halen ibadete kapalı olması, vatandaşların yakınmalarına neden oluyor.
Malatyalı vatandaşlar, “Koronavirüs nedeniyle belki eski yoğunlukta cemaat olması şimdilik mümkün değil. Ama, Yeni Cami büyük bir cami ve sosyal mesafe kurallarına uyularak insanlar vakit namazlarını kılabilir. Cuma günlerinde de Yeni Cami avlusunda yine sosyal mesafe kuralları ile Cuma namazının kılınmasında bir sakınca olmaz” diyerek, Yeni Cami’deki onarımın bir an önce bitirilmesini istediklerini söylüyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com