SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Adil, Hukuka Bağlı Hakim ve Savcılara İhtiyacımız Var"

0
Güncellendi - 2018-12-02 21:58:36
A- A+ PAYLAŞ

'Sahtecilik ve Dolandırıcılık Suçları' meslek içi eğitim semineri Malatya'da başladı

Adalet Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş, "Ülkemizde son yıllarda yaşadığımız hadiseler, özellikle de FETÖ terör örgütü mensuplarının TSK, MİT, emniyet ve yargıya sızmaları, kamu görevlisi olmalarına rağmen terör örgütüne olan aidiyetlerinin devlete olan bağlılıktan önce gelmesi, hakim ve savcıların devlete olan bağlılığı ile insani ve ahlaki kalitesinin en az hukuk bilgisi ve tecrübesi kadar önemli olduğunu göstermiştir" dedi.

Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından 'Sahtecilik ve Dolandırıcılık Suçları' konulu meslek içi eğitim semineri Malatya'da başladı. 2 Aralık'ta sona erecek olan seminer kapsamında 'Sahtecilik ve Dolandırıcılık Suçları' ile ilgili sunum ve bilgilendirme yapılacak. Seminer kapsamında ayrıca, sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarına bakmakla görevli Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanı ve üyeleri, Ceza Mahkemesi hakimleri ve Cumhuriyet savcıları ile Yargıtay üyeleri buluşturularak, yargılamaların adil ve hızlı bir şekilde yapılması, uygulama birliğinin sağlanması hedefleniyor.

'Sahtecilik ve Dolandırıcılık Suçları' konulu eğitim seminerinin açılış törenine katılan Adalet Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş, Malatya'nın, Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı Hakim ve Savcı Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen 'Sahtecilik ve Dolandırıcılık Suçları' meslek içi eğitim semineri gibi önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptığını belirtti.

Yargılama neticesinde bireyi, aileyi ve bütün toplumu derinden etkileyen kararlar verildiğini ifade eden Menteş, "Mensubu bulunduğumuz yargının en temel görevi, toplumsal barışı sağlamak ve kamu düzenini korumaktır. Hukuk ve yargılama faaliyeti, hayatımızın her alanını kuşatan bir süreçtir. Yargılama neticesinde bireyi, aileyi ve bütün toplumu derinden etkileyen kararlar verilmektedir. Bu nedenle etkin ve verimli bir yargılama süreci sonunda verilmiş adil kararlarla, toplumsal barışı sağlamak ve kamu düzenini korumak, yargının en temel, başta gelen görevlerinden biridir. Yargının en temel kriterlerinden birisi, hakimlerin niteliği, yani kalitesidir. Çünkü, hızlı ve adil bir yargılama; ancak nitelikli hakimler eliyle yapılabilir. Ülkemizde son yıllarda yaşadığımız hadiseler, özellikle de FETÖ terör örgütü mensuplarının TSK, MİT, emniyet ve yargıya sızmaları, kamu görevlisi olmalarına rağmen terör örgütüne olan aidiyetlerinin devlete olan bağlılıktan önce gelmesi, hakim ve savcıların devlete olan bağlılığı ile insani ve ahlaki kalitesinin en az hukuk bilgisi ve tecrübesi kadar önemli olduğunu göstermiştir. Bugün, her zamankinden daha çok bir yere ya da bir kesime bağlı olmayan, devleti ve milletiyle problemi olmayan, tam tersine ülkesine ve milletine hizmet etmek isteyen, hukuk ilkelerine bağlı, vatansever, adil ve güzel ahlak sahibi hakim ve savcılara ihtiyacımız vardır. Bu nedenle hem meslek öncesi eğitim, hem de meslek içi eğitim hayati derecede öneme sahiptir. Zira, ideal hakimlik ve savcılık için gerekli nitelikler, ancak iyi bir mesleki eğitimle sağlanabilir" diye konuştu.

Menteş, konuşmasında şu ifadelere verdi:

"Hukuk fakültelerinden mezun olan adayların, meslek öncesi eğitimleri; zaman içinde yürürlüğe giren yeni yasaların, bilimsel alandaki yeni görüşlerin ve gelişmelerin takip edilebilmesi amacıyla mutlaka meslek içi eğitimler ile desteklenmesi gerekmektedir. Hakim ve Savcı Eğitim Merkezinin büyük hedefi de; bu destek kapsamında ülkemizin ihtiyaç duyduğu hakim ve savcıları mesleğe hazırlamak ve sisteme kazandırmaktır. Nitelikli hakim ve savcılar eliyle yapılabileceğini belirttiğimiz adil ve hızlı yargılamanın gerçekleşmesi için, hukuk fakültelerinden teorik bilgilerle mezun olan adayların meslek öncesi eğitimleri, göreve başlayan hakim ve savcıların da meslek içi eğitimleri ile bilgi, birikim ve yeteneklerinin geliştirilmesinde bakanlığımızca gereken hassasiyet gösterilmektedir. Hepimizin malumu olduğu üzere, ‘sahtecilik ve dolandırıcılık suçları’ ceza hukuku sistemimizde önemli bir yer tutmaktadır. Bu meslek içi eğitim semineri ile; iş bölümü gereği sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarına bakmakla görevli Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanı ve üyeleri, Ceza Mahkemesi hakimleri ve Cumhuriyet savcıları ile Yargıtay üyelerini buluşturarak, yargılamaların adil ve hızlı bir şekilde yapılması ve uygulama birliğinin sağlanması hedeflenmiştir. Yargılamada yaşanan somut problemlerden yola çıkılarak düzenlenen bu seminerin hakim ve Cumhuriyet savcılarımıza büyük katkılar sunacağına inanıyorum."

Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran ise "Her şeyin çok hızlı değiştiği ve geliştiği günümüz koşullarında mevzuat bilgisine ulaşmak ne kadar kolay olsa da uygulamayla ilgili vasata ulaşmak maalesef çok da kolay olmuyor. Kürsüdeki her hakim, bilgi ve birikimi ölçüsünde farklı bakış açılarıyla farklı kararlar ortaya koyabiliyor. Uygulama birliğinin sağlanması konusunda bu tür etkinliklerin yapılması çok önemli. Zira yerel mahkemelerde hüküm veren hakimler ile bu kararları yargısal olarak denetleyen yüksek yargı mensuplarının aynı amaçla bir arada olması çözüm adına çok değerli bir adım" diye konuştu.

Konuşmaların ardından program boyunca sunum yapacak olan öğretim görevlilerine, Adalet Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • 44malatya (6 yıl önce)
    Siyasiler yarginin.ustunde.ellerini ceksinler. Cok.adeletli.vicdanli durust.hakimler.savcilar. Var.
    0
    0
    Yanıtla
  • ATTİLA (6 yıl önce)
    adını masum koyanlar gizli fetocular sakın inanmayın bunlara !
    0
    0
    Yanıtla
  • Masum (6 yıl önce)
    Adalet diyince Hz Ömer ler olmak lazım ama şuan da cezaevleri doldu taştı suçsuz ev hanımları bebekler mi suç işledi. Tek hakim olan Allah'ın mahkeme sini unutmamak lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalee (6 yıl önce)
    Adaleti ak partinin il ya da ilçe teşkilatında görev almış , hakim ve savcılar mı sağlayacak , çok komiksiniz ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Adalet (6 yıl önce)
    Hakimlerimizden savcilamizdan tek istediğimiz adil bir yargılama. Zira herkese vatan haini gözüyle bakmamak lazım. Binlerce anne bebeği ile içerde. Vatanımızın bir karış toprağına canımız feda olsun. Tek istediğimiz bu çocuklar suçsuz yere cezaevinde buyumesin. Vatanına milletine hayırlı evlat olsunlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (6 yıl önce)
    Boş konuşuyorsunuz.. kılıçtaroğlunun doğru söylediği tek cümle "adalet yok" hakketen yok. Mahkemeye düşen bilir..
    0
    0
    Yanıtla