SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ağaçları Kuruyan Çiftçilerden Birliğe Baskın

0
Güncellendi - 2017-08-16 03:48:19
Ağaçları Kuruyan Çiftçilerden Birliğe Baskın
A- A+ PAYLAŞ

  • "DSİ SUYU VERDİ DE BEN Mİ İÇTİM!": Bir grup çiftçi Derme Sulama Birliği’ni bastı. Arbedenin de yaşandığı olay nedeniyle çok sayıda polis bölgede güvenlik önlemi aldı.

Eskimalatya’da kayısı bahçeleri bulunan çiftçiler, bahçelerini uzun bir süreden beri sulayamama nedeniyle yaşadıkları sulama suyu sıkıntısı nedeniyle yaklaşık 50-60 kişilik bir grup halinde önce DSİ Şubesine gittiler. Ancak çiftçiler buradan Derme Sulama Birliği’ne yönlendirildiler. Çiftçiler; Eski Şire Pazarı’nda daha önce Ticaret Borsası olarak kullanılan binada faaliyet gösteren Derme Sulama Birliği’ni bastılar.

Derme Sulama Birliği’ndeki görevliler ile çiftçiler arasında arbede yaşanması üzerine bölgeye çok sayıda polis ekibi ile çevik kuvvet polisi yönlendirildi. Polisin araya girmesi üzerine grup arasında bazı muhtar ve çiftçiler Derme Sulama Birliği Başkanı Abdullah Polat ile görüşerek, sorun ve sıkıntılarını anlattılar.

-“Çat Barajı’ndaki su ile ihtiyaca cevap veremeyiz”

Derme Sulama Birliği Başkanı Abdullah Polat, yaşanan olay sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada; “Bugün hiç hoşumuza gitmeyen bir olayla karşılaştık. Aslında biz bu olayı hak etmiş bir kurum değiliz. Biz kurum olarak Türkiye genelinde parmakla sayılan bir kurumuz. Ne yazık ki bu yıl bir taraftan suyumuz olmadı, bir taraftan da DSİ’deki bazı yetkililer bizi kendilerine rakip görürcesine üzerimize gelmeye başladılar. Bunu yaparken sanki barajdaki suyu biz biriktireceğiz zannediyorlar. Sizin bilmeniz gereken şu; bizim sulama birlikleri olarak bizim görevimiz DSİ’nin bize vermiş olduğu suyu çiftçiye ulaştırmak. Bu yıl Şubat ayında barajımızda olan suyun oranı 23 milyon metreküp. Biz 23 milyon metreküp su ile bütün çiftçileri memnun etmeye çalışıyoruz. Ama siz de biliyorsunuz ki 23 milyon metreküp su ile bu kadar alanın sulanması mümkün değil.” dedi.

-“Sıkıntı olacağını ta Şubat ayında söyledik…”

Polat şunları söyledi:

“Biz bu sorunun olacağını ta Şubat ayından beri Malatya’daki bütün yetkililere söyledik. Ama ne hazindirki tüm yetkililer suçsuz görünürken, basın ve DSİ’deki bazı art niyetli arkadaşlar bizi suçlu olarak seçtiler. Suçlu olarak seçen bu insanlar bugünde çiftçileri üzerimize saldırtıyorlar. Ben sizin huzurunuzda yine söylüyorum; DSİ su biriktirdi, bana verdide, ben çiftçiye ulaştırmadım mı? Ben geçen yıl Çat Barajı’nda su oranı olarak yüzde 5’i bıraktım, yüzde 5 bizim tabirimizle 15 milyon metreküp su. Fakat Şubat ayına geldiğimiz zaman Çat Barajı’ndaki suyun 60 santimetre aşağı düştüğünü söylediler. Bunun sebebini ne basın, ne yetkililer araştırmadan üzerimize geliyorlar. Ben size adres veriyorum; Çat Barajı’nın bu hale gelişinin gitsinler Çat Köyünün muhtarına sorsunlar, gitsinler çat Köyündeki Ramazan dayıya sorsunlar. DSİ Başmühendisinin niye burayı tamir etmediğini kendileri görsünler. İstemiş olduğumuz yeni denetim raporu kesinleşsin; o zaman çat Barajı’nı kim bu hale getirmiş, niçin bu hale getirmiş, neden bu kadar Derme Sulama Birliği’nin üzerine varıyorlar, o zaman hepiniz çok güzel bir şekilde göreceksiniz.

-“ Benim hiç ihtiyacım yok, hemen bırakıp gidebilirim.”

Derme Sulama Birliği ile ilgili kamuoyuna yansıyan iddialar ile ilgili olarak da konuşan Abdullah Polat, “Ben Derme Sulama Birliğini borçlu olarak aldım, bugün borçsuz bir kurum haline getirdim. Türkiye’de sayılı kurumlar arasında Derme Sulama Birliği var. Bugün bile çiftçide, Malatyalı yetkililerde, DSİ istemezse de, benim hiç ihtiyacım yok, hemen bırakıp gidebilirim. Ben yine söylüyorum, benim hangi konuda hırsızlığım varsa, buyurun söyleyin, benim hangi konuda yolsuzluğum varsa buyurun söyleyin. Ben 57 defa Ankara’ya gitmişim; evet 57 defa Ankara’ya gittim. 57 defa Ankara’ya gittiğimi İl Başkanı da biliyor, milletvekilleri de biliyor, yaptığım işlerde ortada. Hesapları blokeli olan bir kurumun hesaplarını temize çıkartmak için 15’kez defa gittim, F.. şirketine olan borçlarını halletmek için 10 defa gittim, 690 bin TL olan parasını 190 bin TL’ye düşürdüm. D… şirketinin hesaplarını halletmek için yine 10 defa gittim. Bunların hiç birini sormadan kendi yolda bulduğu adamlarla tutanak tutarak beni suçlamaya çalışan insanların ifadesiyle sizin yaptığınız iş büyük bir vebaldir. Hiç kimseye kırgın değilim. Ben bugün yine söylüyorum; Derme Sulama Birliği olarak veremeyeceğimiz tek kuruşluk hesabımız yok. Hiçbir yanlışımızda yok.” İfadelerini ileri sürdü.

-“DSİ suyu verdi de, ben o suyu içtim mi?”

Sorunun Çat Barajı’ndaki su seviyesinin çok düşük seviyede olmasından kaynaklandığını belirten Polat şöyle devam etti; “Olabilir, yağış yağmadı, olmadı. Bunu hepimiz biliyoruz. Her sene 50-60 milyon metreküp su baraja girerken, bu yıl baraja giren su 23 milyon metreküp. 23 milyon metreküp su ile benim tutup da 170 bin dönümlük alanı sulamam mümkün değil. Yetkililere söylüyorum; ben bu konuyu bakanıma da söyledim, Öznur hanıma da söyledim, milletvekillerine de söyledim, bölge müdürüne de söylerdim, genel müdüre de dilekçem var. Su yok. Bunun çaresini DSİ buldu da, bana su verdi de, Demirel’in tabiriyle ben o suyu içtim mi? Vermediler. Verirseler bende getirip, Karabağ’a, Alibaba’ya kavuştururum.”

“HES’e su verilerek, çiftçiye su verilmedi” şeklindeki iddiaya ise Polat, “HES’in ne zaman çalıştığı, çalışmaya başladığı, gidin kendilerinden sorun. HES, biz barajı açtığımız zaman çalışmaya başlar. Biz kapağı kaldırmadan HES çalışmaz. Ayrıca biz DSİ’nin müsaadesi olmadan kapağı indirmek, bindirmek onların görevi.” dedi.

-"Ağaçlarımızı kesiyoruz"

Çiftçilerden Mehmet Akif Şeker, “Karabağlar Mahallesi mağdurlarından biriyim. Bizim bölgeden Kuzey Çevre yolu geçiyor. Oradan devlet yol geçirecek yol geçerken ağaç her zaman daha kıymetli ve bedeli yüklüdür. Burada yapılan bir söylentiye göre de orayı kurutarak yolu rahat geçirebilmek. Kuzey Çevre yolu üzerinin tamamı su sorunu yaşıyor. Biz artık bunu da düşünüyorum.” dedi.

Çiftçilerden Nihat Balta ise, “Olmayan suya para veriyoruz fatura ödüyoruz üç aydır derdimizi kimseye anlatamadık. Buraya geliyoruz neredeyse dayak yiyoruz küfür işitiyoruz bunları Allah'a havale ediyorum” derken, Ramazan Balta ise “DSİ derdimize derman bulamıyor. 3 aydır derdimizi anlayan yok.” dedi.

Çiftçilerden Mehmet Olgun ise, 160 adet ağacını kestiğini belirterek, “Bahçemi sulayamadım, yüreğim yandı. 160 ağacımı kestirdim. Malatya’da 5 metre kazınca su çıkıyor, Malatya’nın suyu çok ama biz susuzluktan bahçemizdeki ağaçları kesiyoruz” dedi.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • 44malatya (7 yıl önce)
    Meydanlarda.nutuk.atan.vekiler.cozum.uretin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (7 yıl önce)
    Birlik başkanı istifa etmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (7 yıl önce)
    Isi.bilen.yetgililer.baraja.7.km.mesafe.var.boru. Doseyerek.suzuzluk.giderilir.cifciler.her.konuda.hakli.meydanlarda.nutuk.atan.vekiler.neredesiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Oktay Özelçi (7 yıl önce)
    DSİ kanalları Sulama birliklerine bakım ve onarımı yapılması şartıyla devir edildiğini biliyorum 2000 yılından beri bu sorunun yaşandığı; Çözümünde DSİ kanallarındaki su kaçak kaybın azaltılması için onarımın ivedilikle yapılması gerekmektedir. Bu konuda gerekli işlemler yapılmaz ise Daha Çok konuşuruz.Bunula berber suyu disipline etmek gerekir Kapalı sistem v.s Saygılarımla M.Oktay Özelçi İnş muh.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet YILDIRIM (7 yıl önce)
    abdullah polat bey sizin bu makama bu mevkiye ihtiyacınız yok sa zaten siz bu insanların derdine derman olamazsınız eğerki bulunduğunuz makamın hakkını veremiyorsanız insanların dertleriyle dertlenemiyorsanız çözüm üretemiyorsanız olay bitmiştir.madem siyasiler konuya vakıf ken onlarda kulak tıkıyorsa onlarda duyarsız kalıyorsa biz kime yanacaz derdimizi zaten şu saatten itibaren çözüm olsanız nolurki 30 YILLIK EMEĞİM GÖZLERİMİN ÖNÜNDE KURUYOR KURUDU BEN SORUMLULARI YÜCE RABBİME HAVALE EDİYORUM..
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet YILDIRIM (7 yıl önce)
    abdullah polat bey sizin bu makama bu mevkiye ihtiyacınız yok sa zaten siz bu insanların derdine derman olamazsınız eğerki bulunduğunuz makamın hakkını veremiyorsanız insanların dertleriyle dertlenemiyorsanız çözüm üretemiyorsanız olay bitmiştir.madem siyasiler konuya vakıf ken onlarda kulak tıkıyorsa onlarda duyarsız kalıyorsa biz kime yanacaz derdimizi zaten şu saatten itibaren çözüm olsanız nolurki 30 YILLIK EMEĞİM GÖZLERİMİN ÖNÜNDE KURUYOR KURUDU BEN SORUMLULARI YÜCE RABBİME HAVALE EDİYORUM.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nabi Şavata (7 yıl önce)
    Çat barajı planlanırken , çat barajının beslenmesi civardaki dağların kar sularından , değerlendirilerek , su TEM'ini hesaparı yapılmıştır. Fakat baraja su tutulduğundan beri barajın dolmasına müsade edilmedi. Zira derme sulamasında acil suya ihtiyaç duyuldu. Ve Dünyamız kuraklık periyoduna girdiğinden , Çat barajına planlamada düşünülen su miktarları gelmedi . Ve barajın ilk yılında hiç su alınmaması gerekirken, çiftçimizin feryadları karşılığı, ölü hacimden pompa ile su aktarıldı. Muazzam bir kar yağışı olmaması halinde durum vahim. Bazen düşünüyorum, planlamada bir yanlışlıktı yapıldı. Havzaya gelen su ölçümleri doğru yapılmadığı? Hale'n kafamda soru işaretidir. 7 yıllık şube müdürlüğümde , görevimin en büyük sıkıntısı başta derme sulaması olmak üzere, sulamaları . Zira birliklere devredilmemişti.D.S.İ kendi yapıyordu. Sulamanın mak ulaştığı temmuz ve ağustos ayı, biz yöneticiler ve bu sahalarda görev yapan müh.ve teknisyenler çok zorlanırdık. Memuriyet hayatımın en zor günleri bu yıllardır. Fakat çalışırken başaramadığımız hususlarda vardı. Malatya çiftçimiz bol suya alışmıştır. Bir türlü tasarruflu su kullanmaya alışmamıştır. Alan bazında tedbirler almaya, ekim sahalarını daraltmaya ve münavebe ile ekin yapılmasını ( pancar dışında) sağlayamadık. Yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayamadık. Siyasiler çok müdahil oldular. Projeye revizyon ve ilave tedbirler ile ilgili projeleri uygulamaya geçiremedik. 25 yıl geçmesine rağmen aynı problemler devam ediyor. Yine söylüyorum bu durumlarda suçlu aramayalım. Hepimiz suçluyuz. Gelelim Medik barajına , Orda, da problem devam edecek , baraj görevini bitirdi . Çevirme bendi olarak çalışıyor. Medik barajından sulana alanlar, geçmiş yıllardaki gibi su imkanı bulamayacaklar. Çözüm genel olarak söylüyorum, ilave su kaynağı temini, ilave barajlar, Karakaya barAjından pompa sulaması ( bu pahalı çözümdür, çiftçimiz Elektirik parasını karşılıyamazlar) , mevcu sulama şebekelerinin revizyonu( borulu sistem. Yağmurlama , damla sulaması) , ağaç sayısının azaltılması, ilave ağaç dikimi yapılmaması, Ekim'lerin kontrollü olarak munavebeli yapılması ve en büyük görevde çiftçimize düşmektedir. Suyu ekonomik olarak kullanmalı ve yukarıda izah ettiğimiz hususları kabullenmelidir. Yoksa , kişileri suçlama, bağırma ve çağırma ile değil akıl , mantık ve teknik bilgiler ile çözmeliyiz. 25 yıl geçti. Çok şeyler yapılırdı, yapamadık. Günü kurtardık. Kamuoyunu gerçek ve doğru bildiğim, Malatya'mız ve çiftçilerimiz için aydınlatmayı bir görev olarak biliyorum. Sevgi ve saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • Nabi bey Malatya da siyasiler günü kurtarmak için DSİ ye çok karışıyorlar. Şimdide çat barajından ölü hacimden pompajla su alıp eskimalatyayı sulayacaklar. Ben DSİ 92, Şube dahil Malatya da hiç kimse nin suyu eskimalatyaya indireceğini sanmıyorum. Sizinde dediğiniz gibi kuvvetli bir kar yağışı olmasa çat barajı dolmaz. Artık şu çapsız siyasiler DSİ den baskılarını çeksinlerki DSİ daha iyi çeksin. Siyasi lerden hiçbiri demiyorki bölge müdürlüğü olsun. Yalnızca günü kurtarmaya çalışıyor lar. Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Şerefhan çayı Regületörü ihaleye verildi ve 2015 yılında bitecek ve dere Çat barajına akıtılacaktı. Yıl Ağustos 2017 ihale niçin bitmedi ,sorumluları kimler.Sayın başkan niçin takibini yapmadı,Vekilllerimize konuyu aktardımı ! çözüm aradımı.Ekim 2016 da sular boşuna akıtıldı. Başkanımız koltuğunun hakkını veremiyor.Yerine çözümler bulacak,deneyimli bir başkanın acilen atanması gerekmektedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (7 yıl önce)
    Çat barajında sızıntı varmış eğer o sorun çözülürse sı sıkıntısı kalmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (7 yıl önce)
    Değerli arkadaşlar Beydağına yağan kar miktarı düştü, Malatyanın ortalama yağış miktarı pat diye azaldı vesaiere vesaire sonuç pat diye çat barajının suyu azaldı. Rakımı yüksek olan bir yerdeki barajın suyu pat diye azalmaz. Bunu çıkın adam gibi ne halt yendiyse açıklayın. O barajın suyu ne oldu. Deprem olmadı ki faydan kaçsın. Bazı arkadaşların dediği gibi bir halt bilmiyorsunuz ve insanları cahil zannediyorsunuz. ha ayrıca kaptaja HES buna müsaade edilmemeli. Yönetici iseniz arıtmayı adam gibi çalıştırın besleyin baraja Malatya'yı on defa su ile çimdirin. Saygılarımla Ayrıca Fahri Kayahan ışıklandırma direklerine verilen para ile çokkkkkkkk şeylerde yapılırdı? Yazıklar olsun. Gösterişlerin sonu kötüdür. O para ile bir adet fabrika kurulurdu en az 100 kişi yıllarca ekmek parası yerdi. Şimdi 3 kişi yedi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aaaaar (7 yıl önce)
    Suyu boşa akıttın gecen yıl şimdide d s i iyi suçloyon yazıklar olsın
    0
    0
    Yanıtla
  • Bulent (7 yıl önce)
    Karakaya baraji yanimizdayken vatandaşimiz susuz kalmasknin tek sorumlusu dsi.ve duyarsiz vekiller ..validir..akp ..halkini unuttu...bu gun ordaydik 70 kişi bir kişiye hakaretler etmesi dinin neresinde var muslumanlik bumu kardeşli bumu....polat linç etseydiniz suyunuz gelecekmiydi...her vatandaş ayri ayri hakli...ama biz muslumaniz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Berk (7 yıl önce)
    Ne polat nede vatandaş suçlu. Suçlu mu? Seçtikleriniz! Boş laflarla konuşuyorlar.. gümrük bakanı diyor ki, "kayısı sahipsiz". Sormazlar mı adama sen ne bakanısın. Geçenlerde yine bir açıklama yapmış o bakan diyor ki, kayısı firmaları elini taşın altına koysun.. yine sormazlar mı adama sen ne bakanısın diye ege-akdeniz gaziantep de meyve sebze ihracatı firmaları malatya ya davet et bakalım neler oluyor.. 3- 5 firma zenginliğine zenginlik yapacak diye bizide aptal zannediyorlar.. kayısı rekoltesini halen izmir ve ege ihracactcılarında öğreniyoruz. TSO da bakanın odası var o oda da ne yapmış ne proje hazırlamış beylik ve fosilleşmiş sözlere karınlar tok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (7 yıl önce)
    Abdullah POLAT ihtiyacın yoksa bırak git kardeşim. Bu birliği yönetecek adam mı yok! Abdullah POLAT olmadan sanki Derme Sulama Birliği olmaz diye bir şey yok. Sen ve senin zihniyetin yüzünden bu durumdayız. Arkandaki ağa babaların olan Belediye başkanı ve milletvekillerine güvenme. Her şeyi de Allah'a bağlama. Allah her işini düzgün yapar. Biz liyakatsız yöneticiler yüzünden bu durumdayız. Bırakın boş konuşmaları da köylüye hizmet edin. Yok DSI vermedi, yok Allah vermedi demeyin. Bırakın çıkn gidin. Zaten ihtiyacın da yokmuş. BIRAK KARDEŞİM İSTİFA ET
    0
    0
    Yanıtla
  • Nabi Şavata (7 yıl önce)
    Defalarca yorumda bulundum. , Çat barajı ve medik barajı sulamaları önümüzdeki yıllarda da sıkıntılı olacak. Çözüm bulununcaya kadar tahmini TEM'in edilecek su miktarına göre ,ekime müsade edilmeli ve bu sulama sahalarında meyvası ağaçlara müsade edilmelidir. Boş yere birliklere yüklenmeyelim. Birlikleri eğitecek ve şuurlandıracak , Tarım il müdürlükleri ve D.S.İ , birlikler müşterek çalışma yapmalı ve çiftçilerimiz , tarım odaları birlikleri ile uyumlu bilgilendirilmelidir. Su çok ekonomik kullanılmalıdır . Süratle klasik sulamadan, borulu ve yağmurlama veya damla sulamasına geçilmelidir. Oda bir bedel ve zaman karşılığıdır. Sayın il yöneticilerimiz ve siyasilerimizin ilgilenmesi gereklidir. Yoksa önümüzdeki yıllar pek parlak görünmüyor. Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • Nabi bey siz o zaman şube müdürüydünüz en iyi siz bilirsiniz. Eğer planlama yapılırken baraj kretini şerefhan deresini içine alacak şekilde bir kaç metre ileriye yapsalardı hiç bu sorunlar yaşanmazdı. Elazığ bölge olduğu sürece malatya DSİ doğru dürüst proje yaptırmazlar. Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla