SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ağbaba, Üreticilerin Taleplerini Anlattı

0
Güncellendi - 2021-07-14 13:03:14
Ağbaba, Üreticilerin Taleplerini Anlattı
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tütün ticaretine 3 ile 6 yıl arasında hapis getiren teklifin görüşülmesi esnasında üreticilerin taleplerini dile getirdi.

Ağbaba komisyonda yaptığı konuşmada; “Zaman zaman “kaçak tütün” deniyor ama aslında bölgemizde yetişen tütüne isim verilecekse “yerli tütün” demekte fayda var çünkü bu tütün o bölgenin topraklarında üretiliyor, bölgenin insanları emek vererek, alın terlerini o toprağa dökerek üretiyorlar. Ancak çıkarılan bir yasa var, maalesef öyle ucube bir yasa ki üretmek serbest, satmak yasak. Özellikle Adıyaman yöresinde, Çelikhan yöresinde 300-500 metrekarelik seki yapılarak tütün üretiliyor. Tütün dünyanın en zor tarım ürünlerinden birisi. Sabahın dördünde kalkıyorsunuz, suyunu veriyorsunuz, aylarca uğraşıyorsunuz. Bu bölge de hakikaten çok yoksul bir bölge, ben yakinen biliyorum. Abdurrahman Tutdere’nin seçim bölgesi ama Malatya’yı da çok ilgilendiren bir yer. Burada bu insanların tek geçim kaynağı tütün. Eğer bu yasa çıkarsa altı ay sonra bu insanların tekrar açlıkla, ölümle karşıya karşıya kalmasına yol açacak.”dedi.

“Geçtiğimiz haftalarda bu insanlar ayağa kalktı. Adıyaman’da, Kahta’da, Çelikhan’da, Doğanşehir’de bu yasanın kendilerini yokluğa, açlığa mahkûm edeceğini ifade ettiler” diyen Veli Ağbaba, “ Bu yasa teklifini getirenlerin o insanları dinlemesi lazım. O insanlar ki öyle size de çok uzak insanlar değil. Örneğin Çelikhan’da AKP’nin oy oranı yüzde 90’lara varıyor,Adıyaman’ın tütün üretilen bazı bölgelerinde AKP’nin oy oranı çok yüksek. Keşke teklif hazırlanmadan önce gidip oradaki üreticilerle konuşulsaydı,dinleselerdi o insanları, fikirlerini alsalardı.”şeklinde konuştu.

CHP’li Ağbaba, “Kendi seçim bölgemde de Kurucaova’dan başlayarak Battalgazi’ye kadar tütün ekimi yapılıyor ve bu tütün ekimi sayesinde son dönemde kayısısı olmayan Malatyalılar önceye göre daha düzgün bir yaşam sürmeye çalışıyor. AKP’nin en çok kullandığı ifadelerden birisi yerlilik ve millîlik. Tütünü savunmak yerlilik ve millîliğin turnusol kâğıdıdır. Adıyaman tütününü yasaklamak ya da satışını engellemek yerli ve millî bir tutum değil.”dedi.

Tütünün bölgedeki insanlara hem sosyal anlamda hem istihdam anlamında katkısı olduğunu belirten Ağbaba, “O insanları Adıyaman’ın köyünde ya da Bulam’ın köyünde ya da Doğanşehir’in Fındık köyünde yaşama bağlayan şey tütün.Bunu siyasi bir meseleden çıkarıp vicdanınıza seslenmek istiyorum: Bu çok ciddi bir mesele; Malatya için ciddi mesele, Adıyaman için ciddi mesele. Şimdi, altı ay erteleme falan olmaz. Bu konu 2017’den beri gündemde.”ifadelerini kullandı.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • sdt (2 yıl önce)
    Tek parti döneminde millete süpürge sapı ve tohumu yemeye layık gören partinin milletvekillerine bak hele milleti nasıl da düşünüyorlar göz yaşlarıma hakim olamıyorum
    0
    0
    Yanıtla