SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Ağbaba'dan Bakana Monilya Soruları

0
Güncellendi - 2020-10-04 02:12:35
Ağbaba'dan Bakana Monilya Soruları
A- A+ PAYLAŞ

"PARA, KİMLERE NE KADAR VE NASIL DAĞITILDI?".. Kayısı üreticilerinin monilyadan kaynaklı sıkıntılarının çözümü için girişimlerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yaşanan gelişmeler üzerine bir kez daha Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM’ye bir soru önergesi verdi.  Ağbaba, Malatya’daki kayısı üreticilerinin monilya çilesini meclis gündemine taşıdı ve Bakan Bekir Pakdemirli’den kapsamlı ve objektif bir çalışma yapılarak monilyadan zarar gören tüm üreticilerin tespit edilmesini  ve zararlarının karşılanmasını istedi.

Monilya hastalığı ile ilgili Malatya’ya gönderilen 10 milyon liranın dağıtımında yaşanılan sıkıntıların kamuoyunda eleştirilmeye devam ettiğini belirten Ağbaba, üreticilerin sorunlarının ilgililer tarafından dinlenmediği,dilekçelerinin işleme konulmadığı,yeterli ve gerçekçi bir hasar tespiti yapılmadığı ve gönderilen paranın Malatyalı üreticiler arasında ayrım yapılarak dağıtıldığı iddialarından hareketle, Malatyalı  üreticilerin monilyadan kaynaklı zararlarının karşılanması için kapsamlı ve objektif bir çalışma daha yapılması gerektiğini söyledi.

"YÜZDE 1-2 HASAR VAR DEDİLER,ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETTİLER"

Malatyalı kayısı üreticileri her yıl farklı bir tabii afet nedeniyle ürünlerini kaybettiğini belirten CHP’li Ağbaba, “Üreticiler ürünlerini hastalıklardan korumak için çeşitli tarım ilaçları kullanmaktadır. Bu ilaçlardan biri de monilya hastalığından korunmak için atılmaktadır. Malatyalı üreticiler kayısı ağaçlarını ilaçlamalarına rağmen  Mart ayındaki yağan yoğun yağmurdan dolayı çiçekler kurumuş, Monilyadan dolayı ağaçlarda tek bir meyve kalmamıştır. Üreticiler tarafından zararlarının karşılanması istenmiş, hasar tespiti için il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurular yapılmıştır. Ancak Malatya İl  Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü tarafından -çok kısa süre içerisinde yapıldığı için eleştirilere de sebep olan- hasar tespit çalışmaları sonucunda ‘Akçadağ, Yeşilyurt, Yazıhan, Battalgazi ve Kale ilçelerinde çiçek Monilyası hastalığına yakalanan bahçelerin oranının yüzde 1-2 civarında’ olduğu açıklanmıştır.” ifadelerini kullandı.

"PARA GELDİ, AYLARCA HESAPTA BEKLETİLDİ,KİME DAĞITILDIĞI AÇIKLANMADI"

 “Malatyalı üreticiler tarafından ağaçlarında ürün kalmadığı zararın yüzde 100 olduğu belirtilmesine rağmen yetkililer tarafından zararın yüzde 1-2 civarında olduğunun açıklanması tartışmaları beraberinde getirmiştir” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Monilyadan zarar gören üreticilere gönderilen 10 milyon liranın aylarca üreticilere dağıtılmayıp hesapta bekletildiği, gelen paranın kimlere nasıl ve ne kadar dağıtıldığı ise Malatya’da merak edilmektedir. Son günlerde gelen paranın AKP’li siyasiler ve yerel yöneticilerin akrabalarına dağıtıldığı, diğer üreticilere ise hiç para verilmediği en çok dillendirilen konuların başında gelmektedir.”dedi.

BAKANA SORULAR..

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına bir de soru önergesi verdi.

Ağbaba, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yönetti:

1-     Malatya İlinde Monilyadan kaynaklı zarar gören gerçek üretici sayısı ne kadardır?

2-     İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından monilyadan kaynaklı hasar tespit işleminin 3 gün gibi ‘uygulamada imkansız’ sürede yapıldığı doğru mudur?

3-      İl Müdürlüğünün ilçe tarım müdürlüklerine Mayıs ayı içerisinde gönderdiği resmi yazıda 2 gün içinde tespitlerin yapılarak kendilerine bildirilmesini istediği ilçe müdürlüklerinin de masa başında bu işlemi yaptıkları gerçek midir?

4-     Malatya’ya gönderilen 10 milyon lira hangi tarihte hesaba geçmiştir? Bu paranın dağıtımına ne zaman başlanmıştır?Dağıtım gecikti ise sebebi nedir? Mağdur üreticilerin yarasını sarmak için ne beklenmiştir?

5-     Paranın ne kadarı dağıtılmıştır?Tamamının dağıtılmadığına dair iddialar doğru mudur?

6-     Binlerce üretici ‘monilya’ dan kaynaklı zararı olduğunu belirtmesine rağmen gönderilen 10 milyon lira devede kulak olarak değerlendirilmektedir. Üreticiler için aynı veya farklı bir kaynaktan yeni bir ödenek gönderilmesi düşünülmekte midir?

7-     Belirtilen para kimlere hangi kriterler göz önüne alınarak dağıtılmıştır?Paranın AKP’li siyasilerin akrabalarına dağıtıldığı yönünde ciddi eleştiriler gelmektedir. Malatya’ya gönderilen 10 milyon liralık destek hangi ilçede hangi üreticilere kaçar lira dağıtılmıştır?

8-     Bazı ilçelerde 6, bazı ilçelerde 55 bazı ilçelerde ise 550 çiftçi monilya desteği almıştır. Bu tespit neye göre yapılmıştır? Malatya kayısısının 4’te birini üreten Akçadağ ilçesinde 55 çiftçiye ödeme yapılması konunun inandırıcılığının olmadığının ve sağlıklı yapılmadığının ispatı olarak görülmektedir. Bakanlığınız tarafından konuyla ilgili yeni bir inceleme yapılması düşünülmekte midir?

9-     Tarım ilçe müdürlüklerinin monilya hastalığından çiftçinin zarar gördüğü ancak destek alamadığı köy muhtarlarına giderek baskıyla ‘monilya hastalığı köyümüzde görülmemiştir’ şeklinde imzalı dilekçeler aldığı iddiaları doğru mudur?

10-  Malatya İlinde en fazla organik tarımın yapıldığı, bu nedenle monilyadan en fazla etkilenen bölge olan Cumhuriyet Örnekköy,Kırlangıç,Oluklu, Gözene,Topraktepe,Sütlüce, İkizce  bölgesinde  monilya hastalığının çok ciddi zarara yol açtığı belirtilmesine rağmen ,üreticilerin hasar tesbiti yapılması talepleri reddedilmiş,dolayısıyla belirtilen havzada yardım parası alan kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmemiştir.

11- Yeşilyurt İlçesi’nin 2019 yılı kayısı rekoltesi ne kadardır? 2020 yılı kayısı rekoltesi ne kadardır?Rekoltede meydana gelen düşüş miktarı dertlerini anlatmak için dillerinde tüy biten üreticilerin haklılığını ortaya koymak için yeterli değil midir?

12-  Monilyadan  kaynaklı yaşanılan tüm bu olumsuzluklar Malatyalı üreticiler arasında ayrım yapıldığı, üreticilerin sorunlarının ilgililer tarafından dinlenmediği,dilekçelerinin işleme konulmadığı,yeterli ve gerçekçi bir hasar tespiti yapılmadığı sonuçlarını ortaya koymaktadır.Bu sorunlar göz önüne alınarak kayısı üreticilerinin monilyadan kaynaklı zararlarının karşılanması için sistemli bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Çırmıhtılı44 (4 yıl önce)
    Veli Agbaba yine çiftçinin,köylünün,ezilenin yanında.
    0
    0
    Yanıtla
  • TÜTÜNCÜ (4 yıl önce)
    görürsünüz yarın bir gün bu kayısı üreticileri bizim kayısımız geçen sene 20 ton olmuştu bu sene 19 ton oldu 1 ton zararımız var bu 1 tonun parasını devlet versin derseler hiç şaşırmam el vicdan el merhamet edin allahtan korkun yazıktır bu devlet hepimizin şunu unutmayın yarın bu günleri çok arayacaksınız hemde çok
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Rıza bozkurt (4 yıl önce)
    Bürokrasiyi çalıştıramıyorlarKanun ve mevzuatta korkmuyorlar.yazılı değil keyfi uygulama yürürlükte bunun en bariz örneği monilya dan % 100 zarar gören organik kaysı üreticilerine yeşilyurt çerkez yazısındaki çiftçilere ödenmemesidir. #ılce Tarım.Il Tarım % zararı biliyor... #ihracatçı biliyor.... #kayısı borsası ,ticaret odadı biliyor... #malatya,Adana güzargahına giden tüm şöför yolcular o havzanın çiçekte sonra ağaçların solup kapKARA olduğunu,sonrada yeşillendiğini biliyor TÜm parti il ve ilçe başkanları biliyor... #vali doğansehire giderken görüyor...??? #kaymakam biliyor..? #TarsimEksperleriRaporlamış ##birOrganik firmasının ilaç firmasına karşı açtığı davada bilirkişi raporunda tesbit edilmiş. #Ilçe Tarım,"bölgede yaptığımız İncelemede Monilya hastalığı görülmüstür" resmi yazısıda ortadayken #IlgınçOlan 6 vekilimizin 6 sıdaDoğanşehir gezilerinde görüyor...??? #BunaRağmenÇiftçiyeDestekÖdenmiyor!???? AMA HERKES ÜÇ MAYMUNLARİ OYNUYOR.Üreticiye monilya desteği verilmediği halde,yakında o bölgede monilya hastalîğı görülmemiştir açıklaması gelince şaşırmayalım???
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    312 bin aile geçimini karşılamaktadır.yanlızca 5423 kişiye bu para ulufe olarak dağıtıldı306 bin ailenin hakkı çalındı.Devlet kurumlarına sorduğumuzda gizlediler.Yok öyle bir yardım dediler .Gizli yapılan her şey kirlidir.Milletten alıp akrabalara dağıtılan bu paralar dağıtanlara zehir zıkkım olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (4 yıl önce)
    Yav biraz Elazığ gibi olsanız herşeyi devletten beklemeseniz bu kaysisi olan herkes don vurdu devlet ödesin yok manolya oldu devlet ödesin heryil 10tondan assagi kaydı kaldirmayan kaysi üreticileri ozaman devlete kaldirdigi tonlarca kaysidan vergi versin bence devlet yüzde 20 vergi alsin dön ve manolyada destek çıksın
    0
    0
    Yanıtla
  • Trilyonları götüren holdinglere bak sen tüm malatyaya gelen para 10 trilyon bunuda kimin aldığı belli değil çiftçiyle alıp veremediğin ne senin kardeşim
    0
    0
    Yanıtla
  • Yılmaz (4 yıl önce)
    mololja dan ciddi zarar gòrdük .Pandemi sebebiyle Akçaxag tarım ilçe ye yaz aylarında dilekçe verebildik.Ne para ödendi.Ne de dikekçemize cevap verildi.Bizim gibi yüzlerce çiftcı Akçadağ da mağdjur edildi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battal Gazi 44 (4 yıl önce)
    Normalde koyu AKP'liyim ama bu adama hastayım valla İşin rast gelsin Veli Bey ??
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Bu sefer de Manolya mı?, Elazığ-Malatya depremzedelerin evleri teslim olmuş mu?, Hekimhan'da depremde zarar gören kerpiç evlerin zararları karşılanmış mı? Esnafın yüzü ne zaman gülecekmiş? Kobilerde dağıtılan paralar nereye gitmiş? AB hibe projelerinden neden bazı köylülerin haberi yokmuş? Solucan gübresi yetiştirmek için neden köylülerimiz başvuru yapmamış? Kahvehanelere oyun için neden Sıfır kağıt dağıtılmamış? Bizim Doğu Akdenizde ne işimiz var? Irak'a neden girdik? Libya'ya askerlerimizi niye gönderdik? Camilerde neden cemaat yok? Vesaire vesaire.. Anlayana sivrisinek...VeSSelam...
    0
    0
    Yanıtla
  • zekai (4 yıl önce)
    ah monilya vah monilya Malatya'nın haberi yok monilya Rekolteyi yüksek gösteren monilya 10 milyonluk monilya Neredesin monilya Neredesin 10 milyonluk monilya Çiftçi sormaz, halk sormaz, gazeteciler sormazsa Veli Bey sen de sorma boş ver :)
    0
    0
    Yanıtla