SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Ağır Hasarlı Apartman Yıkıldı

0
Güncellendi - 2020-02-03 03:00:02
Ağır Hasarlı Apartman Yıkıldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremde ağır hasar gören bir bina boşaltıldıktan sonra kontrollü olarak yıkıldı.

Kent merkezindeki Sivas Caddesi'nde bulunan 6 katlı Yağmur Apartmanı'na, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince ağır hasarlı raporunun verilmesinin ardından bina sakinlerinin başlattığı tahliye işlemi tamamlandı.

Apartmanda ikamet eden Safa Tercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni bir ev kiraladıklarını söyledi. Malatya Büyükşehir Belediyesinin anlaştığı nakliye firmasının taşıma işlemini gerçekleştirdiğini dile getiren Tercan, "Belediye personeli sağ olsun yardım da ediyor. Asansörle eşyalarımızı indiriyorlar. Hep beraber evimizi taşıyoruz. Yeni bir ev tuttuk, oraya yerleşeceğiz." dedi.

Deprem anında evde olduğunu ve aşırı sallandıklarını dile getiren Tercan, "Bina ağır hasar gördü, boşaltmak zorunda kaldık. Sıkıntılar çektik ama çok şükür atlattık. İnşallah her şey daha iyi olur. Eşyalarımızın çıkarılması belediyeye ait, sağ olsunlar yaralarımız sardılar." diye konuştu.

Bölgeye sevk edilen iş makineleri geniş güvenlik önlemleri altında binayı kontrollü olarak yıkmaya başladı.

Malatya'da ilk yıkımı takip eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, devletin bütün kurumları ile yaraları en kısa sırada sarma çabasını gösterdiğini belirterek, "Şu anda bakanlık olarak yapmış olduğumuz tespitlerde 53 tane yıkılması gereken bina tespiti yapıldı. Bunların bir kısmını da mühürledik. İlk olarak Yağmur Apartmanını yıkıyoruz. Daha sonrada diğer binaların yıkımlarına devam edeceğiz. Diğer kısımdan tek katlı kerpiç binaların hasarlı olanlarını yıkmaya başladık. Onlarda da 25 tane tespit edilen bina vardı onlarında yıkım işlemi başlatıldı. Bu mühürlenen apartmanların yanlarında binalar olduğu için tedbirli şekilde yıkımı başlatılacak" şeklinde konuştu.

Bölgede artçıların da sürdüğünü belirten Demirtaş, "Bu binalardaki eşyaların bir kısmını tahliye ettik ama bazılarını edemedik. Ama hasarlı binalarımızın yeni bir artçı depremle yıkılmasını önlemek maksadı ile hızlı ve kontrollü olacağız. Ben yıkım süresini veremiyorum çünkü güvenliği de sağlamamız lazım. Şuanda hasarlı binaların yıkılması ve diğer binaların kesin hasar tespitleri yapılıyor. Şuan 60 tane ekibimiz teknik olarak yerinde inceleme yaparak kesin hasar tespitleri yapıyor. Bu tespitler sonucu yıkılacak olan binaların yerine yeni araziler ile ilgili yerler bakıyorlar. TOKİ başkanlığımız gerekli çalışmalarını da yapıyor. 2 bin 550 tane konut yapılması ile ilgili talimat verildi” ifadelerini kullandı.

Malatya Valisi Aydın Baruş da, Yağmur Apartmanında artçı depremlerin sürmesi nedeniyle 3 ailenin eşyalarını tahliye etmesine izin verilmediği ifade ederek, "Dün akşam Sivrice merkezli 4,5 üzerinde iki depremin olması nedeni ile binada hasar artmış. Dolayısıyla can güvenliğini tehlikeye atamayız hiçbir vatandaşımızın. Onlara eşya yardımı yapacağız devletimiz her türlü imkanı sağlıyor. Çok katlı yapılar Alacakapı mahallemizde var. Daha sonra Yeşilyurt’ta var. Biz vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Eşyaların taşınma tahliyesi ile ilgili olarak. Saha sonra eşyaların tahliyesinin arından yıkım işi devam edecek" dedi.

Malatya'da deprem nedeniyle 5 bine yakın binada hasar oluştuğunu da dile getiren Baruş, "Şuan ağır hasarlardan dolayı evi yıkılan vatandaşlarımıza ev sahibi iseler 11 bin lira kira yardımı, kiracı olarak oturuyorlarsa 5 bin lira kira yardımı ayrıca eşyası zarar gören vatandaşlarımıza da 30 bin lira eşya yardımı yapılacak” diye konuştu.

AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • Esma (4 yıl önce)
    Şehir merkezinde Malatya da çoğu binalarda hasar tespiti bile hala yapılmadı neyi bekliyorlar binaların altında kaldıktan sonra gelip ah ah vah vah demeyi
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (4 yıl önce)
    Bu vesile ile ak koyun kara koyun belli oldu piyasada bu işle alakası olmayıp müteahhitliğe soyunan bir çok kişinin yüzü ortaya çıktı malatyda en çokta çöşnük bölgesinde inşaat yapan bi firmanın bostanbaşındaki daha sıfır binanın merdiven boşluklarında patlaklar oluştu bu demekki hala sıkıntı var yine yıllarını bu işe vermiş firmaların 33 sene önce yaptığı binalarda çizik dahi yok bu vesile ile müteaahit kaliteside belli olmuş olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Mesut (4 yıl önce)
    Abi ağzı olan konuşuyor ya gerçekten de bi geçmiş olsun diyen yok Demet ve Yücel hariç ağzınıza sağlık yani Allah herkesin yardımcısı olsun önce can sağlığı!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Muzaffer Oktay (4 yıl önce)
    İnşaat Mühendisi olmayanlara veya yeterince deneyimi olan mühendis çalıştırmayan insanlara muteahhitlik yaptırılmamalı işten anlamayanlar bina yapıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhsin (4 yıl önce)
    Resimde yıkimi gösterilen binanın müteahhiti C.E.'dir. Kendisi de ailesiyle o apartmanda oturuyorlardı..Curuk bina da bile bile oturmazlardı herhalde..Malatya'nin çeşitli yerlerinde de binalar yaptı..Kontrol edilmesi lazım tum binalarının ama ben suclu oldugunu zannetmiyorum...
    0
    0
    Yanıtla
  • Seda ulusoy (4 yıl önce)
    Malatya'da 40 yaş üstü bütün binalara mühür vurulması gerekiyor benim ailem 4 k sitesinde deprem anında öyle bir sallandıki ve kırılma sesleri ve çatırtılar duydum şoka girdim bina çökecek sandım ve bu bina 44 yıllık duvara yetkililer bakmak için bir tarafı kırdı resmen un gibi dağılıyor lütfen bunu görmezden gelmeyin birilerine bişey olmadan önlem alınmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    Bu binaları kim yaptı? İbret alem için açıklansın!
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Ben böyle kontrolsüz yıkım görmedim bi tane greyder ortadan bodozlama dalıp binaya çökertti yanındaki iki apartmanında duvarlarını yıktı. 1 saat de apartman mı yıkılır. Normalde üstten başlanıp yavaş yavaş yıkılması gerekirdi. Hiçkimsenin apartmanları umurlarında bile degil.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih Yavuz (4 yıl önce)
    Malatya daki butun 40 yas ustu eski binalarin hepsi kontrol edilsin. riskli olanlara muhur vurulsun. artik mal sahibi satiyor mu yenisi mi yapiyor bi ozum bulsunlar. 6 lik bi depremde eskiler de risk altina girer. insan canindan kiymetli deil
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (4 yıl önce)
    bu bina gibi binlerce var ..6.8 lik deprem malatya da 5.5 olarak hissedildi biraz dsha uzun sürseydi taş üstüne taş kalmazdı onun için ada bazlı dönüşüm olmalı kat yüksekliği 4 ü gememeli modern yatay mimari dizayn uygulanmalı...10 ..15 katlı yapılar 1. derecede deprem bölgesine uygun değil..
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (4 yıl önce)
    Yağmur apt ve yanındaki apt aynı müteahhit yapmış ve kendisi de aynı binada oturuyormuş, ilginç.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yucel (4 yıl önce)
    Maşallah bi geçmiş olsun diyen yok...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    Malatya'da çok bina çürük
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    2000 sonrası yapılıp bugün yıkımına karar verilen binaların müteahhitlerinin, özellikle bu binaların ruhsatlarına olur veren kamu görevlilerinin tespit edilip yargılanması gerekmez mi? Tecde ana yol (Fidanlık civarı) şimdi inşaatı devam eden ve 15 kat ruhsat alan 3 bloklu sitenin temeli için sadece 1 metre kazı yapıldı. Çünkü kod farkını kapatmak için belki 250-300 kamyon toprak taşındı ve arsa yol seviyesine getirildi. Bilahare ruhsat alındıktan sonra taşıma toprak kaldırıldı ve normal zeminden sadece 1 metre kazı yapılarak temel atıldı. Ve şimdi o inşaatta daireler için 1,5 milyon yani 1.5 trilyon para isteniyor. YEŞİLYURT BELEDİYESİNİN de hissesi olan bu inşaat için acil inceleme yapılması gerekiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Sivas caddesinde 40 45 yıllık apartmanlar var, onlarda zarar yok. Bu binayı yapandan hesap sorulmalı. Zaten oturanlar otobüs geçce sallanıyordu diyolardı
    0
    0
    Yanıtla
  • ali veli (4 yıl önce)
    O binada temel yok tabanı topraktan ayırmak için serilmiş tabla betonu var sadece yerindeki eski yapı Rahmetli Şekerci Ahmetindi mütahit aldı yıktı bu ucubeyi dikti en baştan belliydi malatya haber son halinide paylaşki sağında solundaki binalar etkilenecekmi göelim
    0
    0
    Yanıtla
  • Kocamaniletisim (4 yıl önce)
    Kentsel dönüşüm planına evet
    0
    0
    Yanıtla
  • kayısı kentli (4 yıl önce)Kocamaniletisim isimli kullanıcı yorumuna
    zaten evet dediler kocaman iletişim yıkılacak eski binalar eski hanlar eski apartmanlar
    0
    0
    Yanıtla
  • muhsin (4 yıl önce)
    peki ya müteahhit?
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (4 yıl önce)
    Bu binayı yapan müteahhit mahkemeye verilmeli. Çünkü bu bina yeni yapıdır. Yapım esnasında ihmali olan herkes kanunlar önünüde hesap vermeli diye düşünüyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (4 yıl önce)
    Bu yağmur apartmanı cicili bicili süslü bir görünümü var. Demek ki süsüne püsüne bakmaya can. Kemik yapıya bakacan. Vatandaş Ahmet 35 yıl çalıştı emekli oldu. Tüm birikimiyle ikramiyesiyle buradan bir ev/daire aldı. O da yok oldu. Gitti. Vatandaş Ahmet kolunun ve kirişin içindeki demiri betonu ve işçiliği nereden bilecekti? Belediye baktı. Yetkilileri baktı. İmarı vardı. Mühendisi vardı. Parasını alan müteahhidi de vardı. Üstelik oturma ruhsatı da alınmıştı. Bu kadar kişilerin ilgili olduğu bu yapının ağır hasar alıp yıkılacağı vatandaş Ahmet'in aklına hiç gelmemişti. Fakat 6,8 lik bir deprem bile burayı yok etmeye yetti. Tek teselli can kaybının olmamasıdır. Kısacası bu binada eksikler vardı. O eksikler ne müteahhidin ve de diğer ilgili kişilerindi. Bu eksiklik vatandaş Ahmet beyin kaderiydi. Herkes böyle düşünüp arsızları hırsızları ve çürükleri kollayıp kamufle ederken unuttukları bir şey var. Bir sonrakinde sıra size de gelebilir. Siz Ahmet beyi kandırdınız peki Allah’ı nasıl kandıracaksınız. O çürük binanın bir gün başınıza yıkılıp yok olacağını hiç düşünmediniz mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (4 yıl önce)
    Yanındaki mavi apartmanda yıkılacak mı? O apartman da baya eski duruyor. Ayrıca şehir merkezinde bir çok eski bina var. Emeksizden paşaköşkü'ne,başharık'a 1960-1999 arasında yapılmış bir çok binaya kesinlikle kontrol edilmeli ve süratle kentsel dönüşüm olmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Pasakoskunde 42 senelik binada oturuyoruz sikintilar var dilekce verdik 1 haftadir arayan soran yok. Ben sunu anlamiyorum tecde de 600 650 bin tlye daire alan 1-2 yillik mulk sahipleri neden dilekce verip devletin islrini zorlastiriyor? 18 daire var cik isinde cikabilirsen 42 yillik.
    0
    0
    Yanıtla
  • Demet Beren (4 yıl önce)Vatandaş isimli kullanıcı yorumuna
    Sanırım yıkım aşamasında o bina da hasar almış an itibariyle boşaltılıyor hatta onun yanındaki bina tedbir amaçlı boşaltılıyor. Allah herkesin yardımcısı olsun.
    0
    0
    Yanıtla