SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Akçadağ Halısı'na Coğrafi İşaret Belgesi

0
Güncellendi - 2018-12-08 04:33:25
'Akçadağ Halısı'na Coğrafi İşaret Belgesi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce ‘Akçadağ Halısı’ için yapılan Coğrafi işaret başvurusu kabul edildi.

Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan ‘Akçadağ Halısı’ adlı coğrafi işaret başvurusu Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayınlanarak Coğrafi İşareti almış oldu.

Akçadağ’da el sanatları içerisinde en önemli yeri el dokuması halı ve kilim üretimi alırken, Akçadağ Halısının ünü sadece Malatya'da değil çevre illerde de tanınıyor. Akçadağ halıları Osmanlı Devleti salnamelerinde "Kürne, Kürecik aşiretleriyle, Hasan Çelebi nahiyesinde kadınlar tarafından yünden, iplikten, hayli halı, kilim, seccade, döşeme ve perdeler dokunur. Her taraftan istendiğinden ve arzu edildiğinden, ayrıca ince ve sağlam olduğundan yılda yüz bin kuruşluk ihracatı vardır"ifadeleri ile yer alıyor.

1892 tarihli Ma’muretül Aziz salnamesinde ise Akçadağ Halısı ile ilgili ise “Kazada dokunan halı ve kilimler pek zarif ve güzeldirler. İşbu makbul kilim ve halıların böyle ucra mahallerde tekemmül etmiş olması insanı hayrete düşürmektedir” ifadelerine yer veriliyor.

Akçadağ halılarında hakim renk kırmızı olarak öne çıkarken, kırmızı ile birlikte siyah veya lacivert de sıkça kullanılıyor. Akçadağ-Kürecik halılarının bir desimetrekaresinde ise 700 civarında düğüm bulunduğu belirtiliyor.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız