- İnönü Üniversitesi'nin 2017- 2021 Stratejik Planı'nda "muhalefet eleştirisi gibi" maddeler...
Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP hükümetinin 15 yıllık icraatları kapsamında eğitim alanında yürüttüğü ve önem verdiği çalışmalarının başında her ilde bir üniversite kurulması gelirken, İnönü Üniversitesi tarafından hazırlanan 2017-2021 yıllarını kapsayan Stratejik Planda, hükümetin övündüğü bu icraat, tehditlerden biri olarak yer aldı.
Özellikle hükümet son 15 yılda eğitim sisteminde birçok değişikliğe giderken, İnönü Üniversitesi için hazırlanan Stratejik Planda, ‘Ortaöğretimdeki eğitim kalitesinin istenilen düzeyde olmaması’ ve ‘Öğrenci kalitesinin yıldan yıla düşmesi’ kurum için tehdit olarak değerlendirilen diğer önemli unsurlar oldu.
Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın geçtiğimiz Temmuz ayında İnönü Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdülkadir Baharçiçek’in yaptığı, Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Prof. Dr. Hakan Erkuş, Prof. Dr. Neslihan Durak, Prof. Dr. Mahmut Durmuş, Prof. Dr. Hasan Arapgirlioğlu, Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, Doç. Dr. Süleyman Nihat Şad, Doç. Dr. Aydın Usta, Doç.Dr. Bünyamin Akdemir, Yrd. Doç. Dr. Cemal Koyunoğlu, Yrd. Doç. Dr. Hulusi Binbaşıoğlu, ile Birol Kılıçaslan, Demet Özdemir ve Feramuz Karaca'dan oluşan komisyon tarafından üniversitenin 2017-2021 yıllarını kapsayan Stratejik Planı hazırlandı.
Söz konusu Stratejik Plan'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti’nin çok önem verdiği ülke genelindeki üniversite sayısının artmasının İnönü Üniversitesi için neden ve nasıl bir tehdit olduğuna ilişkin herhangi bir detay yer almadı.
Stratejik Planda, İnönü Üniversitesi’nin Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar, karşılaştığı veya karşılaşabileceği tehditler (GZFT) sıralandı.
SWOT analizinin ‘Tehditler’ bölümünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eğitime yaptıkları yatırımın başarı göstergeleri arasında ilk sıralara koydukları ‘Her ile üniversite kurduk’ açıklamaları ile büyük önem verdiği bu durum, İnönü Üniversitesi için tehditlerden biri olarak sıralandı.
Özellikle son 15 yılda eğitim politikaları kapsamında ilk ve ortaöğretim ile sınav sisteminde birçok değişikliğe gidilirken, yine stratejik planının ‘Tehditler’ bölümünde eğitim politikasının bir eleştirisi olarak nitelendirilebilecek şekilde ‘Ortaöğretimdeki eğitim kalitesinin istenilen düzeyde olmaması’ ve 6. Maddedeki ‘Öğrenci kalitesinin yıldan yıla düşmesi’ gibi durumlar da üniversite bir tehdit olarak değerlendirildi. Söz konusu bu maddelerde üniversite öncesi eğitim kurumlarında eğitim kalitesinin yetersizliğine dikkat çekildi.
‘Teknolojide dışa bağımlılığın devam etmesi’ bir başka tehdit unsuru olarak belirtilirken, Stratejik Plan'daki tehditler şöyle sıralandı:
“3.9.4 Tehditler
1. Ortaöğretimdeki eğitim kalitesinin istenilen düzeyde olmaması
2. Ödüllendirme sistemi mevzuatının eksik/yetersiz olması
3. Bölgemizde olan savaşlar nedeniyle oluşabilecek ekonomik krizler
4. Teknolojide dışa bağımlılığın devam etmesi
5. Ülke genelinde üniversite sayılarının artması
6. Öğrenci kalitesinin yıldan yıla düşmesi
7. Bazı bölümlerde öğretim üyesi eksikliği
8. Lisansüstü öğrenci sayısının yetersiz olması
9. Öğretim üyelerinin özlük haklarının ekonomik büyümeye paralel artmaması
9. İş bulamama nedeni ile öğrencilerin gelecek kaygısı taşımaları.”
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com