SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Altın Mumyalar Vadisi' Mısır'ın Antik Tarihine Işık Tutuyor

'Altın Mumyalar Vadisi' Mısır'ın Antik Tarihine Işık Tutuyor
A- A+ PAYLAŞ

Antik Greko-Romen döneminden kalma büyük bir defin merkezi olan Altın Mumyalar Vadisi, başkent Kahire'ye yaklaşık 420 kilometre uzaklıkta, Mısır Batı Çölü’ndeki Bahariye Vadisi'nde yer alıyor.

Yerel basındaki haberlere göre, 1996'da ünlü Mısıroloji Uzmanı Zahi Havas başkanlığındaki heyet tarafından keşfedilen arkeolojik alan, restorasyon çalışmasının ardından 12 Kasım 2021'de yeniden ziyarete açıldı.

Şu ana kadar 250 mumya çıkarıldı
Bölgedeki çalışmalarda şu ana kadar 250 mumya gün yüzüne çıkarıldı. Resmi olmayan açıklamalara göre, keşfedilmeyi bekleyen mumya sayısının ise 10 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Mumyaların çoğunun bölgenin ileri gelenlerine ve soylulara ait olduğu öngörülüyor.

Yaldızlı maskeler, hiyeroglif yazıtlar ve dini içerikli çizimlerle süslenmiş altın işlemeli sandıklara konulmuş mumyaların yanında çömlek, para, bilezik ve küpe gibi el yapımı işçiliklere de rastlanıyor.

Çalışmalar sonucu tarih öncesine ait bıçaklar ve baltalar da ortaya çıkarıldı.

Bölgede ayrıca Greko-Romen dönemde inşa edilmiş Büyük İskender Tapınağı'nın enkazı bulundu.

Mısır tarihine ait en büyük keşiflerden
Altın Mumyalar Vadisi, İngiliz arkeolog Howard Carter'ın 20. yüzyılın başlarında ünlü firavun Tutankhamun'un mezarını ve Kasım 1992'de Tutankhamun'un altın hazinelerini keşfetmesinden sonra Mısır tarihine ilişkin en büyük keşifler arasında sayılıyor.

Bölge, kültür turizmi açısından önemli bir merkez olmasının yanında keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda arkeolojik kalıntıyla tarihçiler için adeta bir "hazine" niteliği taşıyor.

Bölgedeki arkeolojik kazılara öncülük eden Zahi Havas, 2016'da Suudi Arabistan'ın Şarkulevsat gazetesinde yayımlanan makalesinde, Altın Mumyalar Vadisi hikayesinin detaylarını anlattı.

Tüm kazıların tamamlanması için 50 yıla ihtiyaç var
Kazı çalışmalarının başında 100'den fazla mumya ortaya çıkarıldığını aktaran Havas, ilk kez bu kadar çok sayıda mumya keşfedildiğini ve çoğunun da arkeolojik olarak iyi durumda olduğunu ifade etti.

Mumyaların geçmişinin Greko-Romen dönemine kadar uzandığını kaydeden Havas, bazılarının, baştan göğüs kısmına kadar altın tabakayla kaplı olduğuna, bunun da yaptıranların zenginliğini yansıttığına işaret etti.

Mumyaların sadece görsel açıdan dikkat çekici olmadığına, bölgenin tarihi, siyasi, ekonomik durumu ve dönemin günlük hayatı hakkında da bilgi verdiğini vurgulayan Mısırlı bilim insanı, Altın Mumyalar Vadisi'nde tüm kazıların tamamlanması için 50 yıla ihtiyaç olduğunu belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız