SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Araştırmacı- Yazar Adnan Işık'ı Kaybettik

0
Güncellendi - 2020-12-24 05:40:41
Araştırmacı- Yazar Adnan Işık'ı Kaybettik
A- A+ PAYLAŞ

malatyahaber.com yazarlarından, Araştırmacı- Yazar Adnan Işık, İstanbul'da koronavirüs nedeniyle tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

20 gün önce rahatsızlanan ve koronavirüs teşhisi konulan Adnan Işık, tedavisi evinde sürmekte iken 10 gün önce ağırlaşınca hastaneye kaldırılmış ve yoğun bakım servisinde tedavi altına alınmıştı. Işık, 23 Aralık Çarşamba sabahı hayatını kaybetti.

2 çocuk babası olan 88 yaşındaki Adnan Işık'ın cenazesi, Çekmeköy Baklacı Mezarlığı'nda kılınan cenaze namazından sonra toprağa verildi.

BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

Adnan Işık’ın vefat ettiğini öğrenen AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık da bir başsağlığı mesajı yayınladı.

Sosyal medya hesaplarında yayınladığı mesajında, Adnan Işık’ın Malatya kültürüne yönelik çalışmalarını hatırlatan AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden Malatyahaber.com yazarlarından, Malatya kültürü ile alakalı çalışmalarıyla tanınan, araştırmacı Adnan Işık’a Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dilerim. Mekânı cennet olsun” dedi.

Galatasaray Kulübü de, Adnan Işık'ın vefatı nedeniyle, sosyal medya hesabından bir başsağlığı mesajı yayınladı.

Galatasaray'ın mesajı şöyle:

"Kulübümüzün 8860 Sicil Numaralı Divan Kurulu Üyesi İbrahim Adnan Işık'ın vefat haberini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız.

Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve camiamıza başsağlığı dileriz."

ADNAN IŞIK KİMDİR?

Adnan Işık, 1932 yılı Haziran ayı sonlarında Malatya’da dünyaya geldi. 1944 yılında ilkokulu, 1952 yılında Ticaret Lisesini bitirdi. 1955 yılında Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulundan mezun olan Işık, askerlik görevini 1957 yılında yedek subay olarak Erzurum’da tamamlayarak Sosyal Sigortalar Kurumunda memur olarak çalışmaya başladı. 1965 yılında başladığı Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsündeki eğitimini 1968 yılında tamamlayarak, çalışma yaşamına Ticaret Şefi olarak Erzincan Sümerbank Bez Fabrikasında devam etti. 1977 yılında Ticaret Müdürü olarak Sümerbank Malatya Pamuklu Sanayi Müessesine atandı. Yine Ticaret Müdürü olarak görev yaptığı Sümerbank Filyos Ateş Tuğlası Fabrikasından 1991 yılında emekli oldu.

1999-2008 yılları arasında Galatasaray Kulüp Müzesinde müze müdür yardımcılığı görevinde bulundu. 2000 yılından 2005 yılına kadar, Cumhuriyet Gazetesinin 1924-1928 yılları arasında yayınlanan Osmanlıca nüshalarının yeni Türk harflerine çevirisini yaptı.

1950-52 yılları arasında Malatya Gençlik Spor Kulübünde futbol oynadı. 1959 ve 1960 yılında “Pazar Postası” ve “a” dergilerinde hikâyeleri yayınlandı. Küçük yaşta başladığı Malatya tarihi ve kültürü araştırmalarına emekli olduktan sonra hız verdi. 1992 yılında hazırlamaya başladığı ve alanında önemli bir boşluğu dolduran 850 sayfalık “Malatya 1830-1919” adlı kitabını 6 yıl süren çalışması sonucunda 1998 yılında yayımladı. Özellikle Osmanlıca çeviri çalışmalarına devam eden Işık, geniş kapsamlı bir Malatya fotoğrafları arşivine sahipti.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

ARŞİV FOTOĞRAF: Adnan Işık (Orhan ALKAYA)

ARŞİV FOTOĞRAF: Adnan Işık, Malatya Tren Garı- 15 Aralık 2010 (Orhan ALKAYA)

ARŞİV FOTOĞRAF: Merhum Adnan Işık, bir Malatya ziyaretinde babasının mezarı başında (Hasan Demirbağ)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Yahya KARAKAYA (3 yıl önce)
    Malatya'nın gök kubbesinden bir yıldız kaydı. Malatya sevdalısı olan Adnan Abi, Hakka yürüyen yolculuğun mübarek olsun. Malatya Kitaplığı yayınlarında ve Malatya konulu sempozyumlarda onun Malatya hakkındaki birikimlerinden çok istifade ettik. Selam ve dua ile. Rabbim rahmetini üzerinden eksik etmesin, mekanın cennet olsun. Rabbim aile efradına sabır ve hayırlı ömürler versin
    0
    0
    Yanıtla
  • NİYAZİ DOĞAN (3 yıl önce)
    Adnan Işık’ın vefatı, sadece Malatya sevgisi ile dolu bir değerimizin kaybı değil, aynı zamanda Malatya’nın kültürel portrelerinden birinin daha aramızdan ayrılmasıyla, Malatya’nın kültürel ve sanatsal derinlik bakımından biraz daha yoksunlaşmasıdır. Adnan Beyi tanımak, hatta onun eşsiz sohbetlerinde bulunmak ve Malatya tarihi açısından kült bir eser olan MALATYA (1830-1919) kitabına Adnan Işık imzasıyla sahip olmak benim için gurur verici sahiden… Malatya kent tarihinin Osmanlı döneminin aydınlatılması bakımından son derece değerli ve önemli çalışması ile çok sayıda akademisyene rehberlik ve kaynaklık yapan Adnan Işık, bu yönüyle kent tarihçiliği çalışmalarının üstadları arasında yer alır. Diğer yandan, Malatya’nın kültürel kimliğini oluşturan birçok konuda yazdığı sayısız yazı ile geriye geniş bir yelpazede yazı külliyatı bırakan Adnan Işık’ı; Malatya şehir kimliğinin için dolduran, bu bakımdan Malatya’nın geleneksel / yerel değerleri ile evrensel değerleri harmanlayan kişiliği ve kalemi ile hatırlayacağız hep. Malatya aşığı Adnan Ağabeye Allah’tan rahmet diliyorum. Yakın akrabası olmakla birlikte, Adnan Işık Ağabey ile olan ilişkisini kadim / sarsılmaz / derin bir dostluk bağlamında gözlemlediğim ve bu algıyla zihnimde konumlandırdığım bir başka Malatya aşığı Orhan Alkaya’ya başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Ayrıca, ilk gençlik yıllarından günümüze kadar, kardeşten öte derin bir muhabbetle sevdikleri akranları, ortak çalışma ve kader arkadaşları Adnan Işık’ı kaybeden Sevgili ve Saygıdeğer Celal Yalvaç’a ve Saygıdeğer Mustafa Kuşçuoğlu’na da “başınız sağ olsun” diyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Nurettin Cemal (3 yıl önce)
    Yüce Rabbim gani gani rahmet eylesin, mekanını cennet eylesin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yaşar Gündüz (3 yıl önce)
    Rahmetli Adnan Işık'ı Malatya kitabıyla tanıdım çok muhterem ve beyefendi bir insandı Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan tuğrulca (3 yıl önce)
    Adnan IŞIK, Malatya tarih, kent ve kültürü üzerinde çalışan herkesin tanıdığı muhterem bir insandı. Malatya'da yapılan birtakım kültürel faaliyetlerde tanımıştım. Son derece nazik, güleryüzlü ve sevimli, tam bir Malatya beyefendisi idi. Rabbim rahmeti ile muamele etsin. Şehir çalışmalarında en çok zorlandığımız Osmanlıca belgeleri büyük emekler harcayarak ve hiç bir maddi beklentisi olmadan araştırmacılara sunan bu değerli insanı kaybettik. Nezir KIZILKAYA'nın serzenişlerine aynen katılıyorum. Hiç bir maddi kaygısı olmayan sadece yaşadığı şehrin kimlik ve kişiliğine katkı sağlamayı amaçlayan, gelecek nesillerin “Malatyalıyım” derken kendine güçlü bir aidiyet kazandıracak eserler vermiş, emekler vermiş bu insanlar hayatta iken ne yazıkki çok da değerini bilmiyoruz. Geleneğimize ait ne varsa herşeyin buharlaştığı bir zamanda yıllarını sayfalar arasında geçiren, çoğu zamanda “bu kadar emek veriyorsun kârın ne” ? gibi lüzumsuz sorulara muhatap olan bu insanların kıymetini bilemiyoruz. Şehir ile ilgili her araştırmanın-kitabın birer tapu kaydı olduğunu keşke bilebilseydik. Bu taziye mesajını belki biraz uzatmış olacağız ama, burada ifade etmemde yarar görüyorum. Malatyalı şehitlerimiz ile ilgili yapmakta olduğum bir araştırma sırasında, Birinci dünya savaşı öncesi “hasta adamın mirasını paylaşma vakti gelmiştir” diyen emperyalist güçler Osmanlıyı Ortadoğu’dan tamamen atmak için hazırlıklarını yaptıkları bir sırada Osmanlı arşiv belgeleri arasında Hariciye Nezaretinin Beyrut ve Şam gibi bölgenin en önemli şehirlerinin tarihi ve kültürü ile ilgili kitapların araştırılmasını istemiş olduğunu gördüm. Bu bir ülke için ibretengiz bir durum. Sahip oldukları şehirleri anlamak için artık çok geçti.. Nitekim dört yıl sonra tüm Ortadoğuyu kaybettiler… Adnan ağabeye Rabbim rahmet eylesin, mekanı cennet olsun, yakınlarına sabır versin, sen üzerine düşeni fazlasıyla yaptın…ruhun şad olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Raşit Kısacık (3 yıl önce)
    Son nefesinde bile yine Malatya dedi ve aramızdan ayrıldı Nur içinde yat. Mekanın cennet olsun Adnan abi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şahin Doğan (3 yıl önce)
    Malatyahaber.com yazarlarından, Malatya kültürü ve irfanına bir ömür adayan,  Adnan Işık Covit 19 nedeniyle hayatını kaybetti.850 sayfalık “Malatya 1830-1919” adlı kitabın da yazarı olan Işık  Malatya Kültürü ve İrfanıyla ilgili çok geniş bir arşive de sahip olduğunu biliyoruz. ..Bu geniş ve zengin arşiv, Malatya araştırmalarına ışık olur. Adnan Işık 'a Allah'tan rahmet ve mağfiret diliyorum, Ailesine ve tüm sevenlerine sabır diliyorum Şahin Doğan Malatya Kitap ve Kırtasiyeciler derneği adına
    0
    0
    Yanıtla
  • selo (3 yıl önce)
    yeri dolmayacak insan malatya aşığı allah gani gani rahmet eylesin mekanı cennet eylesin.
    0
    0
    Yanıtla
  • M. Kadıoğlu (3 yıl önce)
    Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun Malatya yeri doldurulamayacak bir değerini daha kaybetti Nur içinde yatsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Enver KALAYCIOĞLU (3 yıl önce)
    1975- 1976 Yıllarında Malatya Görüş Gazetesine şiir fıkra gibi çalışmalarımı veriyor.Bu arada Malatya ile ilgili araştırmalarda yapıyordum. Gazeteci Rahmetli Baahattin Erdem Ağabeyim bana bir kaç dergi verdi.Adnan Işık Ağabeyimin araştırmaları güzel makaleleri vardı.Malatyanın Malatyalılın bam teline basan güzel yazıları okuduğumda araştırma nasıl yapılır mesajını alıyordum.Bana ışık tutan o yazılar beni Malatya ile ilgili araştırma yapmaya makale yazmaya teşvik etti.Bu arada değerli büyüğümüz Celal Yalvaç Ağabeyizin de teşviklerini de söylemem gerekiyor... Adan Işık Malatya tarihine Malatyanın araştırmacılarına IŞIK olmuştur.Allah gani gani rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun.Nurlar içerisinde yatsın...Nezir Kızılkaya arkadaşımın yorumunu zevkle okudum.Malatya Adnan Işık gibi bir değere sahip olmasının şans olduğunu söylemek mümkün...İsminin Güzel bir yere verilmesi değerli büyüğümüzü kalıcı kılacaktır...
    0
    0
    Yanıtla
  • Nezir Kızılkaya (3 yıl önce)
    Bir kent kaç "Adnan Işık" yetiştirir? Ya da "Adnan Işık" gibi bir değer kaç kente nasip olur? Öncelikle bu sorulara cevap verildiğinde Adnan Abi'nin değerinin daha iyi anlaşılacağına inanıyorum. Yıllardır Malatya için biriktiren, araştıran, derleyen ve yazan, üstelik bundan büyük haz duyan Adnan Işık, bu kentin başına gelebilecek en güzel şeylerden biri olmuştur. Peki kent bunun karşılığını vermiş midir? Cevabım kocaman bir Hayır! Şimdi burada bunun açıklamasını uzun uzun yapacak değilim. Ya da Adnan Abi'nin böyle bir beklentisi olduğunu asla söyleyemem. Ama maalesef onu kaybettikten sonra söylüyorum. "Kıymetini bilmedik" Malatya'nın Osmanlı dönemi son yüzyılını gün yüzüne çıkartmış ve bunu kitap olarak yayınlamış birinin adının Malatya'da bir yere verilmemiş olması (Yüzlerce saçma sapan sokak ismi varken) en hafif ifade ile cehaletten başka bir şey değildir. Adnan Işık ve onun gibi bu kentin kültürüne hizmet edenlerin ne kadar küçük şeylerden mutlu olduğunu çok iyi bilen biri olarak, o hayatta iken adının biryerlere verilmesinin, geri kalan ömründe uyandığı her sabah kendisini daha mutlu hissetmesine neden olacağından eminim. Malatya'ya bir kere gelmemiş, hatta Malatyalı olmadığını özellikle vurgulayan, iki müzik eseri ile "bir ara" gündem olmuş onlarca ismi zorla Malatyalı yaparak onlarla öğünmeye çalışan bizler, Adnan Işık ve onun gibi bu kentin kültürüne bir ömür hizmet edenlerin isimlerini unutmakta ve unutturmakta en küçük bir beis görmüyoruz. Oysa kent kültürünün popüler kültür girdabının içerisinde kaybolmaya yüz tuttuğu ve mutlaka kültürün yaşatılması gerektiği ile ilgili nutuklar atarak günlerini geçiren bir kalabalık da mevcut. Ancak bunlar daha çok "laf ola beri gele" cinsinden. "Kültür" için bunca kurum, kuruluş ve organizasyon varken, hiç bir kurumsal destek almadan çalışmalarını sürdüren bu insanları manevi karşılıklarla mutlu etmenin bir mecburiyet haline gelmesi gerekmektedir. Malatya son derece samimi, doğal ve içinden geldiği gibi konuşan, davranan, sevimli, çalışkan ve yüreği Malatya sevgisi ile dolu "Adnan Abi"sini kaybetti. Mekanı Cennet olur inşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan Demirbağ (3 yıl önce)
    Malatya hakkında düşünen, yazan, çizen herkesin muhterem ağabeyi Adnan Işık tanıdığım en müstesna insanlardan biri , tam bir Malatya sevdalısı idi. Cenabı Allah'tan rahmet eylesin. Başa ailesi olmak üzere tüm dostlarının başı sağ olsun.
    0
    0
    Yanıtla