SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arguvan Türkülerinin Bir Kaynağını Daha Kaybettik

0
Güncellendi - 2020-09-03 23:01:31
Arguvan Türkülerinin Bir Kaynağını Daha Kaybettik
A- A+ PAYLAŞ

Arguvan türkülerinin kaynak kişilerinden Hacı Engüzel (Davulcu Hacı) vefat etti.

1 Eylül 2020 Salı günü vefat eden Engüzel, 2 Eylül'de doğum yeri olan Arguvan ilçesinin Dolaylı Mahallesinde (Halpuz Köyü) toprağa verildi.

2004 yılında Süleyman Özerol ile birlikte “Arguvan Türküleri Halkbilimsel Bir Araştırma Denemesi” kitabını yazan Hüseyin Şahin, “Arguvan türkülerinin önemli kişilerinden, Davulcu Hacı olarak tanınan, Hacı Engüzel hakka yürüdü. Kültür Bakanlığının yanı sıra birçok araştırmacı ve sanatçı Engüzel’den türkü derlediler. Dinlediğimiz birçok Arguvan türküsünün kaynağıydı. Arguvan türkülerinin Ulu Çınarını kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz ”dedi.

Şahin, Hacı Engüzel'in Arguvan türkülerine katkısını göz önüne alarak, Özerol'la birlikte hazırladıkları kitabın kapağına onun fotoğrafını koyduklarını belirtti.

Arguvan Türkülerinin Sevdalısı

Hüseyin Şahin, 2009 yılı Ekim ayında Arguvan Yolu  Dergisi adına Hacı Engüzel'le bir röportaj yapmıştı. Derginin 2. sayısında yer alan röportaj şöyle:

***

“Sabahın erken saatlerinde 6 Eylül 2009 Pazar günü Malatya'dan Arguvan'a doğru yola çıkıyoruz. Arguvan yolları dolanı dolanı… Bir Arguvan türküsünde “Arguvan'ın yolu tozdur dumandır / Bizi böyle eden ahdır amandır ” denildiği aklıma geliyor… Hemen Tohma Köprüsü, Kuruçay'ı geçiyoruz; "Kuruçaydan öte yana / Yolum düştü Arguvan'a / Arguvan'da bir güzel var / Yollarına ölem ölem"

Evet, menzile yaklaşıyoruz. Morhamam-Arguvan yol ayrımına vardığımızda hemen sola dönüyoruz. Levhada "Arguvan 14 km." yazıyor. Eski Arguvan'dan yukarı düzlükteki, heyelan sonrası inşa edilen Arguvan'a vardık bile… Arguvan'ın dışarıya verdiği göçle nüfusu oldukça azalmış. O küçücük çarşısında bir iki dükkân açılmış bile. Canımız çay çekiyor, sormaya bile gerek kalmıyor, hemen buluveriyoruz ocağını… Sıcak ikişer bardak çayın ardından tekrar yola koyuluyoruz; hedef Arguvan türkülerinin çoğunu bağrından-toprıp çıkarmış Halpuz (Dolaylı) Mahallesi…

Halpuz'un altında harman yeri var

            Sıktırmış kemere ince beli var

            Kimin yârisin soruşturdum sordum

            Şekerden gaymaktan datlı dili var.

Halpuz önceleri köy statüsünde iken, şimdi Arguvan'ın “Dolaylı” adıyla mahallesi olmuş durumda. Kuruçay'dan beri yeşillikten pek nasibini yazı-yaban, burada aniden ağaçların yeşillik denizini hediye ediyor sanki. “Hey güzel Halpuz, nerede Hacı Dayı'nın evi” diye birilerini bulup sormaya hazırlanıyorduk ki, Halpuz'dan Niyazi imdadımıza yetişiyor, Arguvan'a ekmek almaya gidiyormuş Niyazi. Hacı dayı'nın evi köyün hemen girişinde, düz damlı kerpiç bir ev. Damın üzerinde elindeki mala ile toprak ve samanla yaptığında (saçak) onarırken O'nu. Arguvan türkülerinde bile yer almaz mı süyük… Genç sevdiğini damın üzerine çıkmış epey bir süre beklemiş. Gelmez olmuş, geçmez olmuş oralardan sevdalandığı güzel. Kış günü, hava ayaz mı ayaz, ta ciğerlerine işlemiş soğuk… Yakıyor bir türkü süvüğün ucunda beklerken sevdiğini:

Süyüğün ucunda bekledim durdum

            Üşümedim amma belamı buldum

Hacı dayı, bizi hemen fark ediyor ve “Hoş geldiniz” diyor. Bir beş hamur işi kalmış, kattığı çamurda tükenmek üzere, hemen yardımlaşarak bitiriveriyoruz o günlük kışa hazırlık onarımını… Zaten bir ay sonra İstanbul'a çocuklarının yanına gidecekmiş, buat tamir şart yani. Çünkü kışın buralarda olamayacakmış…

Hacı Dayı Arguvan türkülerini yaşatan-kuşaklara özüyle görevini devam ettiren bir kaynak, bir ulu çınar Davulcu Hacı… Eve buyur ediyor bizi; evi iki oda bir hayat dediğimiz girişten oluşuyor. Bize hemen ceviz içi çıkıyor, sonra karşıdaki odaya giriyor. Karşımıza iş elbiselerini çıkartmış, günlük elbiselerini incelemek için çıkıyor. Yanına gelme nedenimizi anlatıyoruz; Arguvan türkülerinin özünü bozmadan bizlere-bu günlere taşıdığı için ilk teşekkürlerimizi iletiyor ve söyleşimize başlıyoruz.

Arguvan Yolu (AY): Hacı Dayı bize kendinizden biraz söz eder misiniz?

Hacı Engüzel (HE): Doğumum 1932. Esas geldiğimiz yer, çok olmuş dedelerimizin geldiği yer Engizek (Darende / Ağılbaşı). Bize Engizeklioğlu derler, soyadımızı “Engüzel” koymuşlar. Oraya gidip gelmediğimiz için akrabalarımızı-soyumuzu çok tanımıyoruz. Mişedi'den (Yamaç Köyü), sonra İsa Köyüne bağlı Karakaya'ya, sonra da Halpuz'a gelmişler. Ben Halpuz'da doğmuşum, anam buralı. Anam Hacı'nın gelini, Hakkıgillerden Haydar'ın da kızı… Biz beş kardeşiz; dört erkek, bir de kız. Şimdi ben, İbrahim ve Haydar hayatta. İbrahim burada, Haydar'da İstanbul'da oturuyor. Benim de iki oğlum bir kızım var.

 AY: Kaç yaşlarında evlendiniz? 

HE: Siftah evlendiğimde 16 yaşındaydım.14 yaşımda bir kız kaçırdım Halpuz'dan. Burası nahiye idi, babası bizi Karakol'a şikâyet etti, orada kızı elimden alarak babasına verdiler. Kız bir Hâkim'in çocuğuna bakmış, bana dedi ki “Sen hiç korkma Hâkim'in yanına gideriz, bizi evlendirir”. Ondan sonra gine kaçırdım, Malatya'da Çavuşoğlu'nda Hâkim'in yanına vardık. Hâkim, "Elif kızım hayrola?", "Evlenecek, benim üvey anam var, dirlik etmiyi" dedi. Ondan sonra iki tane şahit bulduk, o şahitleri dinletti, yaşlarımızı büyüttü, bizi yıldırım nikâhıyla evlendirdi. Evliliğimiz bir sene devam etti, çocuğumuz olmadı. Huya düşüyordu (bayılma), ailesine teslim ettim. O da başkasıyla evlendi, sonra da öldü.

AY: Sonraki evliliğiniz?

HE: Onu da 16 aldım. Askerden sonra evlendim. Eymir Köyünde “Birkucak Hüseyin” derlerdi, onun kızıydı. Davullu zurnalı bir düğünle evlendik. Ondan iki oğlan bir kızım oldu. Kırk sene evliliğim sürdü, üç sene önce bu eşimi kaybettim.

AY: Üç senedir hayatını nasıl devam ettiriyorsun? 

HE: Güzün İstanbul'a gidiyorum. Burada gelinim gelip yardımcı oluyor, bazen de ben kendim işlerimi yapıyorum. Kaymağım, sütüm, yoğurdum bolca geliyor.

AY: Gelelim türkülere… Arguvan-Halpuz türkülerine sevdalanmanız ne zaman, nasıl başladı bir de bu sevdanızı anlatır mısın? 

HE: 13 yaşında davar güderken, kuzu güderken söylerdim. Türküleri anam iyi söylerdi, çoğunu üzerinde öğrendim. Anamdan öğrendiğim mesela ölü havasında söylüyordu:

Meyveler içinde yemem alıcı

            Ben gorkuyum bu dert benim alıcı

            Keskin olur gözelerin gılıcı

            Gırdı ganadımı büktü belimi

AY: Ağıtlar mı söylüyordu? 

HE: O… Cenazelerde de söylerdi. Fadime'ydi adı. Hacı'nın geliniydi. Haydar'ın kızı. Emmisi kızıydı babamın.

AY: Çocukken davar-menç (koyun-kuzu sürüsü) yayarken de türküler anlattın dedi. O zaman bir çalgı çalıyor muydun? Davul gibi… 

HE: Yok. Çalmıyordum. Ondan sonra da 23-24 yaşlarında davul çalmayı öğrendim. Ustam İskidöğ, gittik bir zaman yani Hüseyin… Ondan sonra Ellez (Zurnacı Ellez-İlyas) 'inen gittik düğünlere. Mişedili Ellez'nen. O da öldü. Çok iyi zurna çalardı. İsgidöğ, Ellez sonra Türkmen vardı. Onlar öldü. Sonra da Germişi'de (Ermişli) Hasan Hüseyin vardı, o da öldü. Simdi bir ben kaldım, ben de sıramı bekliyorum.

AY: Davul çalarken o zurnanın melodisi kulağına nasıl geliyor, bu seni nasıl etkiliyor o anda? 

HE: Ooooo… O zaman çok işlahıma (iştahıma) geliyor. Daha bir heyecanla davulu çalıyorum.

O anda halayın içerisine de girdiğim oluyor, davulu mesela Hüseyin'e veriyorum, üç tane oluyoruz bazen. Her türlü halayı da çok güzel oynarım.

AY: Bu Arguvan'da halaylardan örnek verebilir misiniz bize? 

HE: Elazığ dik oynuyorum, Gaççike, Avaraş, Nazikke… Topal oyunu kadınlar oynar mesela. Arguvan'ın Düz halay; kadın erkek oynanır.

Hacı Dayı, halayları sayarken birden heyecanlandı. Yüzünde bir gülümseme vardı. Sanki bir düğünde halayın başında gibiydi… “Oyunun havası şöyle” diyerek ezgisiyle okumaya başlamıştı bile:

Yüce dağ başında kervan yol eyler oy kervan yol eyler

            Soğuk su üstüne ördek eyler oyyy oooy göl

            Üç güzel oturmuş bana el eyler oy bana el eyler

            Hayırsızla yad eylerim gönlümü oyyy oyy ..

“Nefesim fazla yetmiyor yaşlandık artık” diyor ve biraz dinleniyor. Tekrar soruyoruz. Söyleşimiz devam ediyor.

AY: Kaç yıl davul çaldınız düğünlerde?

HE: 25 sene davul çaldım. İhtiyar olduk artık, ayak başı duramıyorum, tokmak vururken tutmuyor… Bıraktık böylece…

AY: Şimdi şuraya gelmek istiyorum; dediniz ki daha çocuk yaşlarda Arguvan-Halpuz ağzı ağzı vermeye başladım. Türkülemeye anamdan etkilenerek başladım dediniz. Başka böyle köyde söyleyenler var mıydı? 

HE: Hee… Halpuz deyince, türkülerin yurdu. Herkes söyler. Simdi yoruldum söyleyemiyorum. Bir saz çalan olsa yine de söylerdim.

AY: Eskilerden kalan, sizin bildiğiniz kimsenin unutulmuş türküler de var mı? 

HE: Vardır tabii. Bu çok zamanın türküsü ... Bunu çok önceden bilirim mesela.

            Yücedağ başının bir yanı yoldur

            Bir ince ses geliy bilirim yardır

            Yarın yanakları gırmızı güldür

            Sanki kan damlamış karın üstüne

AY: Senin yaktığın türküler var sanıyorum… Ya da eskilerden öğrendiklerin türkülerden…

HE: Evet… Ben söyledim.

            Aşağıdan gelir yar güle güle

            Mendili elinde ter sile sile

            İlayık mı ben ağlayam yar güle

            Ben ağlarken gülen yarı neylerim.

 

            Şöyle bir yar sevki saa sana yar ola

            Senin gibi kaşı gözü kar '(a) ola

            Ağlarsan ağlaya gülersen güle

            Ben ağlarken gülen yarı neylerim.

Hacı Dayı, türküyü okuduktan sonra, bize soruyor hemen; “Güzel türkü değil mi… Devam edem bir başka türkü daha diyem mi size” diyerek Arguvan havalarından bazılarını artırıyor:

            Dereye aşağı zeytin

            Uyanmış erkenden ötüyü kuşlar

            Azrail can yerine can alsa

            İnsan Sevdiğini Bir Can Bağışları

            …           

            Göksünü geçirip garşımda durma

            Ayrılık okunu sineme vurma

            Dolanıp çevrinip benim olursan

            Ayrılık ataşına dağlanam durna

AY: Türkü söylediğinizde, duyuldukça muhabbetlere, düğünlere de çağrılıyor muydunuz? 

HE: Heee… Tabii. Köye bir misafir geldi mi hemen beni de çağırırlardı: “Hacı Engüzel gel misafirimiz var” diye. Düğünlere davet için “saçı” da gönderirlerdi…

            Âşık olan erken kalkar yataktan         

            Bir gülüdüm kopardılar yarpaktan

            Ala gözlüm bir öpüş ver yanaktan

            Aramızda ayrılık var ölüm var. 

AY: Bu kime ait, Halpuz yöresinin mi? 

HE: Bu da benim hee. Sevdiğime söylemiştim.

            Sabah onu sabah çıkıp baktığım

            Aşk ataşı bu sinemi yaktığım

            Benim böyle saa (sana) serin baktığım

            Bir Allahtan korkmaz kulun suçundan

Hacı Engüzel ile söyleşimiz sürüyor… Bazen hüzünleniyor, bazen de gülüyoruz. Hacı Dayı, çok nüktedan biri… Bu arada O’nu çok fazla da yormak istemiyoruz aslında. Biraz dinlenme molası verirken, bize evinin hemen önündeki bağdan üzüm ikram etmek istiyor. “Biraz sonra” diyerek, teşekkür ediyoruz. Evet, biraz dinlenmenin ardından yine başlıyoruz söyleşiye…

AY: Şimdi Hacı Dayı düğünlere, muhabbet toplantılarına çağrıldınız, festivallere çağrıldınız… Size plaketler verildi, Arguvan Türküleri kitabının kapağında resminize yer verildi… Sizi Arguvan kültürüyle, türküleriyle ilgilenenler yalnız bırakmadı bildiğim kadarıyla. Bu türküleri gelecek kuşaklara aktarmak adına kaset çalışmaları da yaptınız mı?

HE: Yapıldı he… Unuttum kaç yıl oldu. Çok önceleriydi. Fethiyeliler vardı Akbabalar Müzik grubu, onlara çok söylediydim. Onlar o bandı doldurdulardı.

AY: Aslında şunu sormuştum; siz çok önce Malatya’da Umut Bant’a bir kaset yapmışsınız. 

HE: Hee. O zaman ben Kırk yaşındaydım. 1972 yılları felan işte. Bu kaset hala çok satıyormuş. Ama bana hiçbir faydası olmadı. Ben söyledim parayı başkaları kazandı.

AY: O kaseti yaptığınızda hiçbir ücret vermediler mi yani? 

HE: Beni arabaya bindirdiler, Arguvan’a gidek dediler… Biraz da içmişim. Bir gözümü açtım Malatya’da Çavuşoğlu’ndayım. Çavuşoğlu Mahallesinde bir evde doldurduk kaseti. Umut plaktı adı her halde…

AY: Sonra niye bir kaset daha yapmak istemediniz, nedeni neydi bunun? 

HE: Kızdım tabii. Birini de aldı Almanya’ya götürdüler. Meydana vermediler.

AY: Biz rahmetli Şemsi Belli ile olan dostluğunuzu ve onun sizinle ilgili düşünceleri olduğunu da duyduk. Bu nasıl oldu?

HE: Ankara’da asker idim. Rahmetli Gızıluşaklı Şair (Yenisu Köyü) Şemsi Belli geldi beni bölükten aldı; Binbaşı’ya “Hacı Engüzel’i bana bir günlüğüne müsaade eder misiniz işimiz var”dedi. İzin aldı. Beni aldı götürdü, evine TRT’den adamlar da geldi. Çaldık çağırdık, türküler söyledim, beğendiler yani. “Çok şahane sesi var” dediler. Yirmi yaşımda, ben burada (Halpuz’da) söylüyüm, İsa Köyünde dinle… Bana dedi ki Şemsi Belli,  “Hacı bak, teskereyi aldığın gün dorgu (doğru) benim yanıma gelecen… Köye gitmek yok” dedi. “Ben seni TRT’ye alacam” dedi. Ben teskereyi alınca çektim memlekete döndüm… Olmadı duramam dedimdi oralarda. Bu mart ayında Ankara’da oğluyla karşılaştım, orada da konuştuk.

AY: Burada(Arguvan)’da Türkü Festivali yapılıyor.(2009 yılında 7.cisi yapıldı).Bir de Arguvan Türküleri ile ilgili kitap yayınlandı. Arguvan türkülerini kuşaklara-geleceğe taşıyan bir kaynak kişi olarak sizden bahsedildi. Size emeklerinizden dolayı ödüller verildi mi acaba? Arguvan Kültür Vakfı sizinle ilgilendi mi bu anlamda? 

HE: Hee. Bana plaket verdiler. Benimle çok ilgilendiler, sahnede türküler söyledim. Yine beni birinci seçtiler. İstanbul’a gittim, Ankara’ya davet ettiler. Hepsi de çok değer verdiler bana... Ankara Arguvanlılar Derneği de çok ilgilendi; vardık, oturduk, muhabbet ettik,  sonra konuşmalar yapıldı. Beni çağırdılar… Ortalık alkış hep… “Hacı Engüzel çıktı” diye alkışlıyorlar. Birkaç tane türkü söyledim. İlkin şu Arguvan türküsünü söyledim orada:

Hacı Engüzel burada duygulandı birden. Ankara’da kendisine çok ilgi göstermişler. Nasıl duygulanmasın ki, zaten Arguvan türküleri hep duygu yüklü değil mi… Orada ilk okuduğu türküyü ezgisiyle okumaya başladı hemen:

Yaz ayı da güz ayına bağlıdır (aman aman)

            Ahhh adam..

            Benim yarım gırmızılı allıdır oyyy oyyy

            Vefasız oooy oyyyy

            Yaralar oyyy oyyy

            Dünyanın dolusu hep güzel olsa oyyy oyyy

            De zalım de…

            Ahhh… Benim göğnüm bir esmere bağlıdır (aman aman)

            Gevur gızı aman aman… Yar aman oyyyy…

AY: Sizi takip eden, sizden türküler öğrenen, “çıraklarım” diyebileceğiniz kimler var mesela? Sizden etkilenenler… Halpuz’da, Arguvan’da… Malatya’da.

FOTOĞRAF: (Soldan sağa) Süleyman Özerol, Hacı Engüzel ve Hüseyin Şahin

HE: Halpuz’da Murat var, Murat Ulukaya. Çok güzel çalıp-çağırıyor. Onun Emmisi oğlu Asgar var… Başka daha bilemiyorum… Onun da (Murat Ulukaya) kaseti çok satılıyor.

AY: Biz çocukken söylerdi; Halpuz’da bir Abbas Ekici vardı, hatırlayabildiklerim arasında. Daha çok var ya… 

HE: Abbas Ekici çok engin söylerdi. Eniştemiz o. Halpuz aslında engin söyler. Türkülerin özü Halpuz’dan… “Gençliğimde acı günler çok gördüm/Bırak beni yaşayayım bir zaman” onu çook güzel söyler Abbas. Tamamını hatırımda tutamadım. 

AY: Şunu sormak istiyorum bir de; “Kirvem n’olur n’olur” diye bir türkü okunuyor kasetlerde. Bu türkünün aslı böyle mi, yoksa “Sunam n’olur n’olur” diye mi, bunu anlatır mısın bize?

Bu şekilde türkülerin okunması onu çok üzüyormuş. “Aslına bağlı kalmak lazım” diyor ve “Aslı öyle değil. Ben söylediydim önce. Bir ‘Kirvem kirvem’ eklediler sonra”, hemen ezgisiyle okuyor türküyü:

Daramış saçını dökmüş kulunca

            Ben bir hoş olurum yarı görünce ooy ooy

            Sunam n’olur n’olur oyy ooy 

Yarım n’olur n’olur oyy oyy

AY: Sizin bir türkünüz vardı, ta çocukken dinlerdik: “Öğlen ile ikindinin arası” diye başlıyordu… 

HE: “ Öğlen ile ikindinin arası/Yaktı beni gaşlarının garası…” hee…

Garadır gaşların kirpiğin sıktır

            Aradım cihanı menendir yoktur

            Gezdiğin yerlerin güzeli çoktur

            Görüp güzelleri unutma beni 

Çoğu bu türküleri benden öğrendi. Söylediler hepsi…

AY: Halpuz Köyü dışında sizden etkilenenler var mı? 

HE: Var tabii. Bunu kitapta da bulamamışlar:

Mestane ey deli gönlüm mestane

            Ben de düştüm el diline destana         

            Bir gönlüm de der ki Arabistan’a

            Masıra çölünde meydanımız var

                                    …

            Arar gönlüm akranını bulursun

            Almadan huyumu eşmer olursun

            Gönlüm demedim mi pişman olursun

            Ahırı sözüme geldin mi gönül

Bu çok… çook asırların bir türküsüdür.

AY: Sanki Karacaoğlan’ı akla getiriyor… 

HE:  Yook. Karacaoğla’nın değil bu. Çok bir eski türkü.

AY: Karacaoğlan’dan da söylediğiniz var mı? 

Hacı Dayı’nın ezberinde şiir çok… “Var tabii.”  diyor ve ‘Bana kara diyen dilber/Kaşların kara değil mi’ diye devam eden şiirin tümünü hemen okuyor bize.

AY: Cemlerde, görgülerde zakirin (*) yanına oturup da deyişler, duazlar da okudun mu? 

HE: Yok o zamanlar. Deyişlerden de bilirim ama ben hep Arguvan havası okurum.

Hacı Dayı hemen Derviş Muhammed’e ait olduğunu belirttiği bir deyişin sözlerini hatırladığı kadarıyla okuyor bize:

“Ya Ali dedim de kalktım dergâha

            Yüzüm tabanığa sürmeye geldim”

AY: Söyleşimizin sonlarına gelirken, sizi daha fazla yormak istemiyoruz aslında… Bir de şunu öğrenebilirsek;  Arguvan-Halpuz türkülerini okumalarını çok beğendiğiniz kimler var sayabilecekleriniz? 

HE: Murat var, Asgar var, Sultan var çok iyi söylerler. Daha var da aklıma şimdi gelen bunlar.

AY: “Yaşlandıktan sonra davul çalmayı bıraktım” dediniz bize. Ya müziği, Arguvan türkülerini okumayı ne zaman bırakacaksınız? Çocuklarınız sesinizi kaydettiler mi hiç? Bunu da öğrenmek istiyorum? Yani önemli olan arkada bir şeyler bırakmak değil mi? 

HE: Müziği hiç bırakmadım. İmkânı yok ölene kadar söyleyecem. Şimdi kuvvet gitti çok söyleyemiyorum. Torunum kaydetti sesimi. Kaset yapıldı önceden. Araştırmacılar geliyor.

AY: Güzün İstanbul’a gidiyorsun, sonra tekrar Halpuz’dasın. Nasıl geçim sağlıyorsun burada bulunduğun zamanlar? Bir ekonomik-sosyal güvencen var mı ya?

HE: İstanbul’da Değerköy’lü (Arguvan) çok. Buralardan tanıdık çok. Ama zaman geçmiyor. Buralar bir başka tabii. Bir güvencem yok,  yaşlılık maaşım var az bir şey. Köyde-İstanbul’da çocuklarım var, onlar yardımcı oluyor. Evin bütün işleri üzerime eşimin vefatından sonra tabii…

AY: Sizi çok yorduk. Bize evinizi-hanenizi, gönlünüzü-yüreğinizi açtınız… Sizi Arguvan türkülerini daha çok uzun seneler söylerken görmek en büyük dileğimiz. Haydi, kalın sağlıcakla. Bir şey daha söylemek ister misiniz?

Bize o güzel gönlünü açan Hacı Engüzel, “Sizi bir Arguvan türküsüyle uğurlamak istiyorum” diyerek, türküyü ezgisiyle okumaya başladı hemen:

Ahhh amannn…

            Görünüyü Arguvan’ın eteği

                          Diloy diloy diloy da diloy

            Akşam maksi giyer sabah eteği

 Yolcum aman aman sucum aman aman

Ahhh amannn…

Beri gel beri de derdim ortağı

Diloy diloy diloy da diloy

            Ahhh… Yavaş yavaş yocu eyleyem ben seni

                         Yolcum aman aman sucum aman aman…

Evet, Arguvan türkülerinin yaşayan en değerli kaynaklarından birisi olan Hacı Dayının (Engüzel) evinden ayrılmanın zamanı gelmişti. Bizi sıcak bir ilgiyle hanesinde-türkülerinde konuk eden Hacı Dayı’nın yanından ayrılırken, aklımız o yüreği türkülerle çarpan gönlü güzel insanda kalacaktı…

Teşekkürler Hacı Dayı…

Teşekkürler Arguvan türkülerinin sevdalısı…”

(*) Zakir: Alevi-Bektaşi cem geleneğinde dedenin yanında deyim-duvazimam çalıp söyleyen âşık.

malatyahaber.com

 

[video width="480" height="360" mp4="http://malatyahaber.com/wp-content/uploads/2020/09/haci-enguzel.mp4"][/video]

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Gazi şahin (4 yıl önce)
    Hacı engüzele allah rahmet etsin yakınlarına ve tüm sevenlerine sabırlar diliyorum. Güzel bir sesi vardı severek begenerek dinlerdik arguvan türkülerini engüzel ve içeten okuyordu yöresel tarzını bozmadan türküyü türkünün özü gibi okurdu gerçekten arguvan kültürüne katkısı emegi çoktur yeri asla doldurulamaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Karadaş (4 yıl önce)
    Allah taksiratını hayra tedbil eylesin,rahmetini merhametini esirgemesin.Mekanı Cennet olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Rıza Aktaş (4 yıl önce)
    Böyle değerler bakım evine bırakılıp bir köşede değersiz halde ölmemeliy di Allah rahmet eylesin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şükrü (4 yıl önce)
    Mekanı cennet olsun nur içinde yatsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • argavunlu (4 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Çok değerli bir insandı
    0
    0
    Yanıtla
  • Yeni Malatyasporlu (4 yıl önce)
    Rahmetlinin 60 lıg kasetini babamda almıştı teybe takar hem içer hemide dinlerdi Arguvan türkülerini rahmetli Hacı engüzel dayı ve rahmetli teslim Budak hasan durak agabeglerimiz ile sevdik tabi daha nice agabeglerimiz var onların hakkını yememek lazım...
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (4 yıl önce)
    Allahtan.rahmet.diliyorum.mekani.cennet.olsun.
    0
    0
    Yanıtla