İnönü Üniversitesi’nde Arslantepe Arkeoloji Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.
Kısa adı İNÜARSAM olan İnönü Üniversitesi’nde Arslantepe Arkeoloji Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.
İNÜARSAM, temel olarak, Malatya’da gerçekleştirilecek arkeolojik yüzey araştırmaları ve kazılar için ilgili kamu, özel kurum ve kuruluşlarla iletişim ve bağlantı kurmak; arkeolojik çalışmalarda yurt içi ve yurt dışından ilgili kurum, kuruluşlarla işbirliği ve protokollerin yapılmasını sağlamayı amaçlıyor.
Arkeolojik arşiv oluşturulacak
Malatya’da ve yurt içinde devam eden veya tamamlanmış yüzey araştırmaları ve kazı çalışmalarından elde edilen arkeolojik materyallerin fiziksel, arkeobotanik, kronolojik, jeolojik, metalürjik, maddesel ve mekanik özelliklerini belirleyerek arkeolojik arşivin oluşturulmasını sağlamayı da hedefleyen İNÜARSAM, Türkiye’de görev yapan yerli ve yabancı kazı başkanları ile iletişime geçmek ve arkeolojik sorunların çözümlenmesine yardımcı olmak. Merkezin geliştirilmesi ve arkeolojik sorunların çözülmesine dönük olarak, ilgili mevzuat çerçevesinde finansman için sponsorlarla görüşmek ve ilgili protokolleri gerçekleştirmeyi de öngörüyor.
Benzer faaliyetlerde bulunan yerli ve yabancı birimler ve kurumlar arasında iletişim kurarak bilgi alışverişini sağlamak, personel ve araştırmacı değişimi ile kültürel ve toplumsal bilgi, beceri ve teknolojilerin gelişmesine aracı olmak, disiplinler arası çalışmalar yapmak. 4. Özel ve kamu kuruluşlarında seminer, konferans, kongre ve sempozyum gibi eğitsel faaliyetlerde bulunmak ve bu kurumlara teknik hizmet verecek olan İNÜARSAM, Merkez imkânlarını kullanarak ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerin bilimsel ve teknolojik çalışmalar yaparak eğitimlerine yardımcı olacak.
Merkezin faaliyet alanlarında neler var?
İnönü Üniversitesi’nde Arslantepe Arkeoloji Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin faaliyet alanları geniş bir yelpazeye yayılıyor.
Tarihi, turistik ve doğal değerlerin açığa çıkarılması ve değerlendirilmesi için ilgili kamu ve özel kurum ve kuruluşlarla iletişim ve bağlantı kurmak ve her türlü olanaktan yararlanarak Malatya ilindeki arkeolojik yerleşmelerin; kültürel, bilimsel, tarihsel, doğal ve turistik açıdan tanıtımını yapmayı merkezine alan İNÜARSAM, bu amaçla kitap, broşür, afiş, harita, duyuru levhası ve benzeri yayım faaliyetlerinde bulunmak ve bu bağlamda yapılan çalışmaları desteklemeyi öngörüyor.
Malatya’da yapılan ve yapılacak olan, kazı, yüzey araştırması, röleve ve restorasyon çalışmaları için maddi olarak ya da araç-gereç ve insan gücü ile katkıda bulunmak, çalışma atölyeleri ve sergi salonları oluşturmak, yapılan çalışmaları destekleyecek olan İNÜARSAM, Malatya’da bulunan ve bulunacak eski eserlerin yurt turizmindeki önemini konferans, seminer, sergi ve benzeri yollarla ulusal ve uluslararası düzeyde geniş kitlelere anlatacak çalışmalar yapacak.
Lisans ve lisansütü öğrencilerin araştırmalarına destek olacak
İNÜARSAM, anılan bu faaliyet ve görevlerin yanı sıra, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin arkeolojik alandaki araştırmalarına da destek sağlayacak, ayrıca çocuklara yönelik eğitici aktiviteler gerçekleştirecek.
MTÜ’ye devredilen “İnönü Üniversitesi At, Atçılık ve Atlı Sporlar Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı
Bu arada, yüzlerce dönümlük arazi üzerine kurulu devasa Battalgazi kampüsü, 2 fakülte, 8 meslek yüksekokulu, çok sayıda meyve türüne ait binlerce ağaçtan oluşan araştırma ve geliştirme bahçeleri, çok sayıda bahçe bitkileri ve süs bitkilerine ait seralarla birlikte, İnönü Üniversitesi’nden ayrılarak ikinci üniversite olarak konumlandırılan Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne devredilen “İnönü Üniversitesi At, Atçılık ve Atlı Sporlar Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin Yönetmeliğinin yürürlükten kaldırılmasına ilişkin Yönetmelik de Resmi Gazete’de yayımlandı.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com