Kültür ve Turizm Bakanlığı, Malatya Valiliği, Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İnönü Üniversitesi, Roma La Sapienza Üniversitesi, Battalgazi Belediyesi, İtalyan Kültür Merkez inin katkılarıyla İnönü Üniversitesinde düzenlenen 1. Uluslararası Arslantepe Arkeoloji Sempozyumu İnönü Üniversitesi’nde başladı.
İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, sempozyuma gönderdiği mesajında, Arslantepe Arkeoloji Heyeti’nin uluslararası şöhrete kavuştuğunu ve kazı çalışmalarının birçok ödül aldığını belirterek “2015 yılında verilen Vittorio De Sica Bilim Ödülü ile Uluslararası Şanghay Arkeoloji Forumunda verilen Keşif Ödülü ve 2017 yılında verilen Rotondi “Sanatın Kurtarıcıları” (Salvatoridell’Arte) ödülü gibi önemli ödüller bunlar arasındadır. Arslantepe Arkeoloji Heyeti İtalya ve Türkiye arasında mükemmel bir işbirliği örneği olup, bu işbirliğinden gurur duyuyoruz” dedi.
“O düzenleme kazı ve restorasyonlara engel çıkardı”
Mesajında, bu yıl yabancı arkeolojik kazılara getirilen ‘%50+1 yerli çalışanın görev yapması’ şeklindeki düzenlemenin kazı ve restorasyon çalışmalarına engel çıkardığına dikkat çeken Büyükelçi, “Bu düzenleme Türk çalışanların becerilerinin geliştirilmesini hedefliyordu ancak yerel düzeyde yabancı uzman sayısı kadar uzman bulmak imkânsız olduğundan düzenleme birçok büyük kazı ve restorasyon çalışmasına engel çıkardı. Bu konuda, Türk makamlarının yurtiçindeki uzmanlığı geliştirmeyi amaçlayan haklı dileklerine tamamen saygı duyarken, kuralların arkeologlarımızın çalışmalarına zarar oluşturmayan esneklikte uygulanabilmesi için pratik çözümler getirme hususunda birlikte çalışmaya hazır olduğumuzun sözünü veriyorum” ifadelerine yer verdi.
Sempozyumun açılış törenine Vali Ali Kaban, Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İtalya Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Margherita Gianessi, Roma La Sapienza Üniversitesi Rektör Yardımcısı ile öğretim üyeleri, yurt içinden ve yurt dışından pek çok akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Frangipane: Sempozyumunun Arslantepe’de elde edilen olağanüstü sonuçları ortaya koymasını ümit ediyorum
Sempozyumda konuşan ve 1990 yılından bu yana Arslantepe Kazı heyetinin başkanlığını yapan Roma La Sapienza Üniversitesi’nden Prof. Dr. Marcella Frangipane, sempozyuma katkı sunan, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Malatya Valiliğine, Büyükşehir ve Battalgazi Belediyelerine, Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne, İnönü Üniversitesi ile İstanbul İtalya Kültür Enstitüsü Müdürlüğü ve Roma Sapienza Üniversitesi yönetimine teşekkür etti.
Arslantepe’nin kendileri için çok önemli ve sevdikleri bir alan olduğunu söyleyen Prof. Dr. Marcella Frangipane, “Bu nedenle 1. Arslantepe Sempozyumunun Arslantepe’de elde edilen olağanüstü sonuçları ortaya koymasını ümit ediyorum. Bu buluşmanın, genel anlamda her türlü arkeolojik ve bilimsel araştırmanın esasını oluşturan ana meseleleri ortaya koymasını ve yeni soruları gündeme getirmesini diliyorum. Arslantepe’de hem sahada hem akademik düzeyde yıllar süren önemli araştırmalar yapıldı. Bu sempozyum araştırmalarda elde ettiğimiz sonuçları meslektaşlarımız ve öğrencilerle paylaşma fırsatını verecek.” diye konuştu.
İtalya Büyükelçisi: Elde edilen sonuçlar Arslantepe’yi uluslararası bir şöhrete kavuşturdu
Sempozyumda konuşan İtalyan Kültür Ataşesi Margherita Gianessi, Büyükelçi Luigi Mattiolo’nun mesajını okudu.
Mesajına, sempozyuma destek veren Türk ve İtalyan hükümetlerinin yanı sıra hocaları kutlayarak başlayan Büyükelçi Luigi Mattiolo, Türkiye’deki İtalyan arkeoloji çalışmalarının varlığının 1950li yıllara kadar gittiğini, La Sapienza Üniversitesinin Arslantepe kazıları İtalyan arkeoloji kazıları arasında en eskilerden birisi olduğunu söyledi. Arslantepe’de elde edilen sonuçların Arslantepe Arkeoloji Heyetini uluslararası şöhrete kavuştuğunu ve uluslararası bir çok ödüle layık görüldüğünü hatırlatan Büyükelçi, “2015 yılında verilen Vittorio De Sica Bilim Ödülü ile Uluslararası Şanghay Arkeoloji Forumunda verilen Keşif Ödülü ve 2017 yılında verilen Rotondi “Sanatın Kurtarıcıları” (Salvatoridell’Arte) ödülü gibi önemli ödüller bunlar arasındadır. Arslantepe Arkeoloji Heyeti İtalya ve Türkiye arasında mükemmel bir işbirliği örneği olup, bu işbirliğinden gurur duyuyoruz” dedi.
“Yerel-kültürel mirasın ve turizmin gelişmesine katkıda bulunacak”
Türkiye’deki İtalyan arkeoloji kazı ekiplerinin yaptığı çalışmaların, yerel kültür mirasının geliştirilmesine, turizmin tanıtımına ve kazı yapılan yerlerin sosyo-ekonomik gelişimine katkı sunacağını kaydeden Büyükelçi Luigi Mattiolo, mesajında daha sonra şu ifadelere yer verdi:
“İtalya, Türkiye ve diğer ülkelerde bilimsel bilgilerin yayılması açısından yararlı olduğuna kesinkes inanıyorum. İstanbul’da yıllık düzenlenen arkeoloji sempozyumuyla da tüm bunlara etkin biçimde katkı sağlıyoruz. İtalya Sapienza Üniversitesi Heyetiyle işbirliği halinde ve Türkiye ve yurtdışından birçok akademisyenin ve uzmanın katılımıyla,1. Uluslararası Arslantepe Arkeoloji Sempozyumunu düzenleyen İnönü Üniversitesi, Malatya Valiliği ve Malatya belediyelerini kutluyorum.
Ayrıca Roma Sapienza Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Profesör Doktor Teodoro Valente ile sempozyuma katılan tüm İtalyan akademisyenlere hoş geldiniz diyorum. Profesörlerimiz İstanbul İtalyan Kültür Merkezinin katkıları sayesinde burada bulunuyorlar. Kültür Merkezine de teşekkür ediyorum.
Bu etkinlik vesilesiyle İtalyan devletinin, bilhassa arkeoloji alanında, Türkiye Cumhuriyetiyle kültürel işbirliğine verdiği öneme ilişkin birkaç cümle söylemek istiyorum.
Türkiye’deki İtalyan arkeoloji çalışmalarının varlığı çok eskilere, 1950li yıllara kadar gidiyor. La Sapienza Üniversitesinin Arslantepe kazıları İtalyan arkeoloji kazıları arasında en eskilerden birisidir. Kazılar, 1961 yılında Profesör Salvatore Puglisi yönetiminde başlamış ve daha sonra Profesör Alba Palmieri ile devam etmiştir. Kazılar 1990 yılından bu yana Profesör Marcella Frangipane başkanlığında sürdürülmekte, kazılara İtalya Dışişleri Bakanlığı destek vermektedir. Türkiye’de İtalya Büyükelçisi olarak görev yaptığım süre içerisinde, Profesör Frangipane’nin sorumlusu olduğu arkeolojik araştırmaları yönetirken, yorulmak nedir bilmez özverisine ve heyecan dolu şevkine defalarca tanık olma fırsatını yakaladım. Kendisine karşı duyduğum kişisel derin takdir ve minnettarlık duygularımın son yıllarda Profesör Frangipane ile işbirliği halinde olan Türk resmi yetkililerince de paylaşıldığını görmekten mutluluk duyuyorum. Profesör Frangipane’nin Türkiye ve yurtdışında aldığı birçok ödül ve takdirler bunun göstergesidir.
İtalya ve Türkiye arasındaki işbirliği sadece bundan ibaret değildir. İtalyan Dışişleri Bakanlığı Türkiye’de 10 arkeolojik kazının finansmanına destek sağlamakta olup, bu durum Türkiye’yi İtalya’nın arkeolojiye sağladığı destekten en çok yararlanan ülke haline sokmuştur.
Sadece Türkiye değil genel hatlarıyla Akdeniz Bölgesi de kültürel tanıtımımızda çok önemli bir rol oynamaktadır. İtalya yurtdışında 190 arkeolojik kazıyı finanse ederken, bunların 90 tanesi MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesinde yer almaktadır.
Bu noktada, bu olumlu ve verimli işbirliğini mümkün kılan tüm bürokratik işlemlerin yerine getirilmesini kolaylaştırmak amacıyla, Türkiye’de İtalya’yı temsilen bulunan büyükelçilik ve konsolosluğumuz ile İstanbul İtalyan Kültür Merkezinin gösterdiği çabaları bir kez daha vurgulamak istiyorum.
Beni dikkatle dinlediğiniz için teşekkür ederken, sempozyumun başarılı geçmesi için en içten dileklerimi sunuyorum.”
Vali Kaban: Arslantepe evrensel bir değerdir
Sempozyumda konuşan Vali Ali Kaban ise, Malatya’nın tarihsel konumuna ilişkin çok önemli verilen sağlayan Arslantepe’nin evrensel bir değer olarak dünya arkeoloji tarihindeki yerini aldığını söyledi. Arslantepe’yi tanıtmanın bu anlamda kendileri için önemli bir sorumluluk olduğuna belirten Vali Kaban, “Bu anlamda bir başka projemiz de Roma La Sapienza Üniversitesi'ne konuk olmak ve orada Arslantepe’mizi dünyaya tanıtmak. Ayrıca Arslantepe motiflerinin işlendiği gündelik hayata dair kullanımda olan ve herkese bir anı değeri olarak hediye edebileceğimiz objeler üzerinde çalıştık. Masa örtüleri ile peynir tabakları ile çaydanlık atlarıyla yastıklarla plakayla yani aklınıza gelebilecek her sektörde değişik çantalar da kullanarak Arslantepe’yi gündeme taşıma hususunda gayret sarf ettik. Malatya olarak Göbeklitepe'nin yanında Arslantepe'yi de buradan götüreceğimiz objelerle; Tarhunza Heykeli, Aslan Heykelleri ve aslında bir türlü değerini fark edemediğimiz kılıçlarımızla tanıtacağız. Ayrıca çok değerli kreatör Ahmet Giray Yılmaz’ın Arslantepe’den esinlenerek yaptığı çalışmaları Brüksel'de ayrı bir programla üst düzey bir sunumla defileyle sunacağız. Brüksel'de yaptığımız bu çalışmanın benzerini Roma'da da aynı şekilde gerek Arslantepe’mizi evrensel bir değer olarak gerekse gastronomik üstünlüğümüzü Roma'daki dostlarımızla paylaşacağız Malatya Arslantepe ile bir başka güzel olacak. Sempozyumlarla çalıştaylarla ve bilimsel her türlü çalışmayla Arslantepe daha çok tanınır, bilinir hale gelecektir. Çok değerli kazı başkanımızı ve ekibini bu çalışmalara vesile olan herkesi sevgiyle saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.
Kaban, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu'nda 5-7 Kasım'da düzenlenecek etkinlikte, höyükten çıkarılan eserlerle Arslantepe'yi tanıtacaklarını kaydetti.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da höyükte ilk sistemli kazıların 1932 yılında başladığını anımsatarak, sempozyumun kazılara katkı sağlayacağını dile getirdi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise Prof. Dr. Marcelle Frangipane'nin yaptığı kazılarla höyükte evrensel bir değeri gün yüzüne çıkardığını ifade etti.
Arslantepe'nin, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınmasının önemli bir başarı olduğuna dikkati çeken Polat, "Ancak höyüğün kalıcı listeye bir an önce alınması gerekiyor. Sempozyumun Arslantepe'nin kalıcı listeye alınmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum." dedi.
İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Margherita Gianessi de Büyükelçi Luigi Mattiolo'nun mesajını okudu.
İki gün sürecek sempozyuma, yurt içi ve dışından 60 akademisyen katılıyor.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- AA- Bülten