SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arslantepe'de ICOMOS Heyeti'nden İnceleme

0
Güncellendi - 2019-09-30 02:17:59
Arslantepe'de ICOMOS Heyeti'nden İnceleme
A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi Belediyesi tarafından 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapmış olduğu protokol doğrultusunda hazırlanıp ilgili bakanlık aracılığı ile UNESCO’ya teslim edilen ve tarihi dip derinliği M.Ö 5 bin’li yıllara dayanan Arslantepe’nin Dünya Kültür Miras Listesine girmesinde sona yaklaşıldı. Dünya Kültür Miras Listesine alınması için tavsiyede bulunmak ve 2020 yılındaki UNESCO değerlendirmesine rapor hazırlamak için ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) adına Portekiz’den Malatya’ya gelen Uzman Mariana Correia, rapor çalışmalarını hazırlamak için incelemelerde bulundu. İncelemesini büyük bir titizlikle yürüten heyet, 2020 yılının Haziran ayında toplanacak olan Dünya Miras Komitesi’ne raporlar sunulacak. Bu tavsiye raporlar doğrultusunda Arslantepe,  UNESCO Dünya Kültür Miras listesine alınıp alınmayacağı karara bağlanacak.

BAŞKAN GÜDER’DEN HEYETE YAKIN İLGİ

Heyet ile yakından ilgilenen Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Arslantepe’nin tarihi dip derinliğinin ve dünyada bilinirliğinin artması ve Malatya’nın marka değerinin yükseltilmesi adına önemli bir çalışmaya ev sahipliği yapmanın mutluluğu içerisinde olduklarının altını çizdi.

Özellikle Eskimalatya Bölgesindeki Silahtar Mustafapaşa Kervansarayı ve Orduzu Galip Demirel Çınar Park’ta yapılan çalışmaları oldukça beğendiklerini söyleyen heyet, Battalgazi Eskimalatya ev tipolojisini ve yerel dokusunu ve ev tipolojisini beğendiklerini belirtti. Heyet, incelemelerinde Arslantepe’yi sahiplenerek UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu) sürecinde yapmış olduğu çalışmalardan dolayı Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’e teşekkürlerini iletti.

“Heyetin incelemesi 4 gün sürdü”

Heyet, Malatya gezileri kapsamında; Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir ve Battalgazi Belediyesine ziyarette bulunurken, alan incelemesi yapmak üzere Arslantepe Açık Hava Müzesi’ni gezdi. Arslantepe Kazı evi ve Kazı Evi Depolarında incelemelerde bulunan heyet, incelemelerini Malatya Müzesinde sürdürdü. Ziyaret çerçevesinde ilimizde yapılması planlanan yeni müze çalışmaları ile ilgili bilgiler alan ICOMOS uzmanı Mariana Correia, sergilenen misafirperverlikten dolayı oldukça memnun ayrıldı.

4 gün boyunca Arslantepe Höyüğünde incelemelerde bulunan Uzman Mariana CORREİA, değerlendirmelerini tamamlayarak raporlarını sunmak için ilimizden ayrıldı.

Raporlama çalışmaları kapsamında Mariana Correia’ya eşlik etmek üzere ICOMOS Milli Komite temsilcisi Aslı Özyar Mizrahi, ICOMOS Türkiye Uzmanı Zeynep Eres Özdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığından Aslı Hetemoğlu, Evrim Ulusan, Pınar Kuşseven, Uğur Işık, Kıvılcım Neşe Akdoğan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman, Alan başkanı Sivas Koruma Kurulu Bölge Müdürü Ömer Kalın, Kazı Heyeti Başkanı Marcella Frangipane, Francesca Balossi Restelli, Restoratör Giuseppina FAZİO, Battalgazi Belediyesi Malatya Müze Müdürü Mustafa Bayram, Battalgazi Belediyesi UNESCO birim sorumluları, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Orduzu Mahalle muhtarı, Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Mimarlar Odası Malatya Şubesi, Orduzu Eğitim ve Kültür Derneği, İnönü Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığı, İnönü Üniversitesi Peysaj Mimarlığı Bölümü, Turgut Özal Üniversitesi Turizm Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü eşlik etti.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Okan (5 yıl önce)
    Turgut Öztürk Kardeşim Nemrutun nereye ait olduğu önemşli değil orası da dünyanın ortak mirası Malatyadan da 95 km bir yakınlıkta ulaşma imkanı var Malatya gelen insanlar bu kadar yakın mesafede Nemrut dağına ulaşma imkanı varken neden bu imkandan faydalanmasın Malatya tarafına Kültür ve turizm bakanlığı Malatyadan giden ziyaretçilerinde faydalanması için güzel bir kafeteryası otoparkı olan karşılama merkezi yapmış önemli olan insanların daha rahat ve kısa mesafede ulaşabilmesi hiç bir malatyalı demiyor nemrut dağı bizim diye ama gerçek şuki Malatyay ya kadar gelen bir ziyaretcinin bu yabancı turist olur yerli ziyaretci olur 95 km bir mesafe varken neden 262 km meafeden gitsin amaç Nemrut dağına ziyeretçi sayısını artırmak buraya nerden gidilmesi değil insanlar en rahat nerde ulaşım imkanı buluyorsa orda gider gönül arzu edediki Malatyadan giden yol ile Adıyamandan gelen yolun birleştirilerek hiçbir ziyaretçinin çıkmaz yolu tercih etmesdi zorunluluğu olmazdı bu durum da Adıyaman ve malatyanın atanmış ve seçilmiş siyasilerinin eğer gerçekten bölgenin Turizminin gelişmesi ziyaretçi sayısının artmasını istiyorlarsa bu konuuyu acilen çözmeleri gerek
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (5 yıl önce)
    Bu alan etrafına ilerde bir mini müze ,kafetarya ve aslan ,kılıç aslantepeyi simgeleyen satış mekanı duzenlenmeli .
    0
    0
    Yanıtla
  • Yunus Ertan (5 yıl önce)
    Alın teri ne kadar kutsalsa akıl teri,zihin teri ve yürek teri de bir o kadar kutsaldır. Bu terin tamamını döken her iki arkadaşımı yürekten kutluyorum. Evet bu perde arkasına atılan isimleri zikredilmeyenler Bülent Korkmaz ve Cem Kaya'dır.
    0
    0
    Yanıtla
  • St (5 yıl önce)
    Birde yıllardır anlatılır orda kazmislar gomu cikmis yok soyleymis yok boyleymis,bence muze mudurlugu kampanya yapip sehirden gonullu insan toplayip burda kazilari hizlandirsin,millet zaten merakli,isin tekniginide ogret jandarma kontrolunde herkes kazsin,ne hastalari var isci dolar oar
    0
    0
    Yanıtla
  • St (5 yıl önce)
    Valla bildiğim kadarı ile bu alan okadar buyukmus ki bu kazilarla 50 100 sene surer diyorlar,40 yil once dogdum arslantepede kazı vardi hala var,gittim son halini gezdim ortada bisey yok,bir hoyuk icinde yollar bosluklar var,bu olacagina keske bir roma mozaigi felan ciksaydi,gorsellik,mitoloji,efsane,hikaye vs olmadigindan hic bir zaman turist tarafindan deger gormez,malatyanin zaten en zayif yani turist cekecek bir yanı olmaması,suna inanirim tarihi yapın yoksa yeni tarihi yapi olacak seyler yapmalisin,ama layikiyla,
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (5 yıl önce)St isimli kullanıcı yorumuna
    Dünyanın ilk metal kılıcı, ilk gümrükleme ,devlet sistemine nde kayit ilk burda . Bilmeden yazıyorsunuz. Bilinen ilk devlet sistemi . Elinizdeki değer hakkında bilginiz yok . Malatya'nın yüzde 90 ni burayı ziyaret etmemiştir . Çok biliyorsunuz çok ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Kültürcü (5 yıl önce)
    Zaten bir arkolog cem bey ki sanırım arkeolog demek istediniz birde bülent bey var işin emek kısmında. Bu iş ilgili bütün kurumlarca paydaş olarak hazırlanmıştır. Isimlerden çok umarım bir arpa boyu yol gidilebilmistir derdinde olmak gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • ÖZGÜR (5 yıl önce)
    ELİNİZİN ALTİNDA NEMRUT DAĞI GİBİ BİR HAZİNE VAR.ARSLANTEPE İLE UĞRAŞIYORSUNUZ .YURT DIŞINDA EN ÇOK RANINAN YER OLAN NEMRUT DAĞINA SAHİP ÇIKIN..DİĞERLERİ HİKAYE.
    0
    0
    Yanıtla
  • İlinde (öyle adıyamanlıların bizim demediği) şehre 5 km ötede başka bir Unesco hazinesi tescili olsa, Malatya ne kaybedecek. Sen çok biliyorsun da elin italyanı kara cahil 60 yıldır burada kazı yapıyor. Malatya’da sadece bu zihniyet kalmış, geri kalan da bunların elinden kaçıp gitmiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut Öztürk (5 yıl önce)ÖZGÜR isimli kullanıcı yorumuna
    Nemrut bize ait değil neden zorluyorsunuz hala?
    0
    0
    Yanıtla
  • OKAN (5 yıl önce)
    Gönül isterdiki bu haber metnini hazırlayanların bu Aslantepenin Dünya ortak miras listesine alınması çalışmalarının baştan beri yürütülmesinde dosyaların hazırlanmasında büyük özveri ile çalışan bugünlere getiren ve bugünde bunlarla öğünenler den şunu beklerdik en azında bu aşamaya gelmesişnde büyük emekleri olan batalgazi belediyesinden Arkolog Cem bey ve Kültür Müdürlüğü Turizm Uzmanı Bülent Korkmaz ında isimlerinden bahsedilseydi
    0
    0
    Yanıtla