SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Laikliğin Anadolu'da Doğduğunu Gösteriyor"

0
Güncellendi - 2021-08-09 01:45:43
A- A+ PAYLAŞ

'TEKE TEK' PROGRAMINDA ARSLANTEPE KONUŞULDU.. Haberturk TV'de Fatih Altaylı'nın hazırlayıp sunduğu 'Teke Tek' programında bu hafta, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne alınması nedeniyle,  tüm yönleriyle Arslantepe Höyüğü konuşuldu.

Programda, Fatih Altaylı'nın sorularını cevaplandıran Arslantepe Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Doç. Dr. Francesca Balossi, Arslantepe Höyüğü'nde elde edilen arkeolojik ve tarihsel verilerin, devletin oluşumuna ve devletin kökenine ilişkin çok önemli bulgular sunduğunu belirterek, "Yeryüzünde ilk devletin Arslantepe'de kurulduğunu söyleyemeyiz. Arslantepe devlet oluşumunun ilk örneklerinden biri, ancak aynı dönemlerde başka devletlerden de söz etmek mümkündür. Mesela Sümerler'den. Sümerler'de sistem dine dayalı çalışıyor. Ekonomi, tarım, toplum tapınaklardan yönetiliyor. Fakat bizimki (Arslantepe) laik bir sisteme sahip" dedi.

Fatih Altaylı'nın, "Peki bu bulgunuza dayanarak, laikliğin Anadolu'da doğduğunu ya da laikliğin merkezinin Anadolu olduğunu söyleyebilir miyiz?" şeklindeki sorusuna, Francesca Balossi, "Şu ana kadar elde ettiğimiz bulgularla bunu söyleyebiliriz" cevabını verdi.

Kimler katıldı?

Programa, uzun yıllar Arslantepe Kazı Heyeti Başkanı olarak görev yapan İtalya - Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Marcella Frangipane, güncel durumda Arslantepe Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Francesca Balossi ve Arslantepe Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal katıldı.

Arslantepe, 'devlet'in kökenini anlamamız için çok önemli veriler sunuyor"

Yaklaşık üç saat süren programda, Arslantepe'nin arkeolojik ve tarihsel değeri, insanlık tarihi açısından önemi, ilk devlet modelinin oluşmasında ve devletin kökenine ilişkin arkeolojik buluntuların siyaset felsefesi bağlamında kritiği yapıldı.

Arslantepe Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Francesca Balossi, insan topluluklarının avcılık ve toplayıcılıktan yerleşik düzene geçişinin ilk örneklerinden birini oluşturan Arslantepe'nin, ekonomik, tarımsal üretim ve dağıtımın ilk defa sistematik biçimde kontrol ve dağıtımının yapıldığı yer olduğunu belirterek, "Kazılarımızda bulduğumuz mühürler, ekonomik üretim ilişkilerinin bir devlet modeliyle yönetildiğini gösteren ilk örnekler olması bakımından büyük önem taşıyor" dedi.

"Sümerler dinsel bir devletti ama bizimki (Arslantepe) laik sisteme sahipti"

Devletin kökenini, özellikle de laik ve bürokratik devletin oluşumunu anlamak açısından Arslantepe'nin eşsiz veriler sunduğunu söyleyen Balossi, "Yeryüzünde ilk devletin Arslantepe'de kurulduğunu söyleyemeyiz. Arslantepe devlet oluşumunun ilk örneklerinden biri, ancak aynı dönemlerde başka devletlerden de söz etmek mümkündür. Mesela Sümerler'den. Sümerler'de sistem dine dayalı çalışıyor. Ekonomi, tarım, toplum tapınaklardan yönetiliyor. Fakat bizimki (Arslantepe) laik bir sisteme sahip. Zaten, Arslantepe'yi dünyada "unique" yani benzersiz, biricik ve tek yapan en önemli özellik; Arslantepe'nin çağdaşı olan diğer devletlerin; dinsel devlet olmalarına ve tapınaklardan yönetilmelerine karşın, Arslantepe'nin bürokratik hiyerarşiye dayanan bir devlet ve dinsel kurallara değil, laik bir sisteme dayalı olarak yönetilen bir sisteme sahip olmasıdır" diye konuştu.

Teke Tek Programı yöneticisi Fatih Altaylı, Balossi'nin bu sözleri üzerine, , "Peki bu bulgunuza dayanarak, laikliğin Anadolu'da doğduğunu ya da laikliğin merkezinin Anadolu olduğunu söyleyebilir miyiz?" şeklindeki sorusuna, Francesca Balossi, "Şu ana kadar elde ettiğimiz bulgularla bunu söyleyebiliriz" sözleri ile cevap verdi.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • ruşen uçar (2 yıl önce)
    Ankara etnografya muzesine taşinan eserler ivedikle malatyamiza getirilmeli ,arslantepe civarina büyük muze yapılarak unesco kazanımımiz taçlandırılmalıdir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Meraklı Malatyalı (2 yıl önce)ruşen uçar isimli kullanıcı yorumuna
    Haklısınız ancak duzetmek zorundayım: Çıkartılan eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    İnsanlar daha 5 bin yıl önce fark etmiş laikliğin önemini bizimkiler hala laikliği alkol içmek zannediyor ?
    0
    0
    Yanıtla
  • koray (2 yıl önce)
    Program çok güzeldi. Tesadüfen denk geldim ve keyifle izledim. Keşke Malatyanın en çok kazı yapan kişisini de çağırsalardı. Nede olsa medyatik olmayı seviyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Emre Aslan (2 yıl önce)
    Merhaba. Tüm emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ederim fakat Belediyenin heryere "çabalarımız sonuç verdi" diye reklam asması, sanki kendi başarılarıymış gibi insanları kandırması inanın ağrıma gidiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Meraklı Malatyalı (2 yıl önce)Emre Aslan isimli kullanıcı yorumuna
    Bircok konuda abarttiginina bende katiliyorum. Ama aslında bu konuda biraz hakli olabilir. 3-4 yıl önce UNESCO geçici listesine alınması için gerekli kurum görüşleri için cabaladigini, konu ile ilgili toplantıya bizzat başından sonuna kadar katılarak konunun önemine vurgu yaptığına şahidim. Sonrası nasıl gelişti, bilemiyorum...
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (2 yıl önce)
    Desenize irticanın yeni hedefi Arslantepe olacak! :))
    0
    0
    Yanıtla