SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Aşağıda Müthiş Bir Güç Var.. Onunla Savaşamayız"!.

A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da 6 milyon civarında konut, 1,5 milyon civarında da iş yeri bulunduğunu belirterek, yaklaşık 600 bin konutun riskli olduğunu söyledi.

Özhaseki, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi İkizce Mahallesi'ndeki Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) yapımı süren deprem konutları alanında TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin konuları değerlendirdi.

Türkiye bir deprem ülkesi olduğunu anlatan Özhaseki, fay hatlarına yakın konutların yapılmaması gerektiğini söyledi.

Ülkede depremlerin yıllardır olduğunu ve devam edebileceğini dile getiren Özhaseki, şöyle konuştu:

"(Fay hatları) Aşağıda müthiş bir güç var. Bu güç hepimizin gücünün çok üstünde onunla savaşamayız. Onu bilmek, ona uygun şekilde hareket etmek ve ona uyum içinde hayatımızı sürdürmek. Bugün tespitlere göre İstanbul'da 6 milyon civarında konut, 1,5 milyon civarında da iş yerimiz var. Bunun içinde 600 bin kadar konut çok riskli görünüyor ve bir an önce değişmesi, dönüşmesi gerekiyor. Bunun yapılması için elzem olan tek şey, kentsel dönüşüm. Şu ana kadar dünyada kentsel dönüşüm dışında başka bir formül bulunamamış. Bunun içinde bir kaç aydır büyük çaba içindeyiz."

Bugün Malatya'daki çalışmaları incelemek adına kente geldiklerini ifade eden Özhaseki, çalışmaları takip etmenin önemli olduğunu belirtti.

"Yerinde dönüşüme 250 bin civarında müracaat var"
Kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini aktaran Özhaseki, şunları söyledi:

"Yerinde dönüşüme 250 bin civarında müracaat var. Ruhsatları alan, inşaatlara başlayanlar var. Köy evlerine de başlıyoruz. Deprem şurasında hocalarımızın aldığı güzel bir karar var, 'çelikten yapı yapın' dediler. Yığma yapıları bırakın, çelik bir karkas koyun temeli o olsun araları doldurun. Taş yünü dediğimiz bir malzeme var. Şu anda inşaatlar başladı. Aralara taş yünü 10 santimetre, içeri tarafa da alçıpanlar konuyor. Şu anda yeni başladık. 51 bin civarında ihale yapacağız ve 6 ay gibi sürede bütün köylerde teslim edeceğiz. Kış günü bile aynı şekilde vidalanıyor ve oturuma hazır hale geliyor. 100-110 santimetre de su basmanı yapıyoruz evin içine su gelmesin diye. Depremden herhangi bir şekilde etkilenmesi söz konusu olmaz, yıkılması söz konusu olmaz. Bütün köylerimizde bunları yapıp 6 içinde, dışarıda vatandaş bırakmadan teslim edeceğiz."

Köy evleri yapım çalışmalarının da sürdüğüne işaret eden Özhaseki, 100 bin köy evi yapacaklarını kaydetti.

İnşaatta kullanılan malzemeleri de yerinde incelediğini anlatan Özhaseki, yapıları kontrol etmenin önemli olduğunu söyledi.

"Bu yıl başına kadar 46 bin konutu veriyoruz"
Deprem konutları ihalesini alan müteahhitlerin konutları 1 yıl içinde teslim etmesi üzerine anlaştıklarını belirten Özhaseki, şunları kaydetti:

"6 Şubat depremlerinden sonra 3-5 ayda temel atmaya başladık. Her birinin teslim tarihi olarak müteahhitlere '1 yıl sonra bize vereceksiniz' diyoruz. Köy konutlarıyla ilgili de 6 ay süre verdik. 200 bin kadar konuta başlamıştık, 50 binde çelik eve başladık. 250 binin ihalesi yapılmış vaziyette. Bu yıl başına kadar 46 bin konutu veriyoruz. 41 bini konut, 5 bin kadar köy evini teslim edeceğiz."

Bölgede yapılan deprem konutlarının yeni yılda yapımının süreceğini anlatan Özhaseki, teslimlerin de yeni yılda devam edeceğini belirtti.

"Öncelik deprem konutları"
Özhaseki, şöyle konuştu:

"(Deprem konutları) Cumhurbaşkanımızla görüşmemizde gündem bu. Cumhurbaşkanı'mız, 'Deprem konutlarında işler nasıl gidiyor? Vatandaşlara evleri ne zaman telsim edeceğiz?', bu konuları sürekli soruyor, bunu da tüm Türkiye biliyor. Önümüzdeki günlerde bakanlıkların bütün bütçeleri onaylanacak. 'Hayır bu olmaz' denilerek bizim bütçemizde silinen bir kalem yok. Öncelik deprem konutları. Enflasyon artıyor olabilir, bir taraftan bütçe açıkları çıkarılıp başka türlü zorluklara sebebiyet verebilir ama Cumhurbaşkanı'mız ve Maliye Bakanı'mız da deprem konutları deyince haklarını teslim edelim, hiç itirazlarını görmedim. Böyle bir ortamda bu konutları en sağlıklı biçimde yapıp insanları içine oturtmak gibi bir zorunluluğumuz var."

Özhaseki, iklim değişikliğiyle mücadele ve Sıfır Atık Projesi'ndeki çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Turan (1 yıl önce)
    Sayın bakan malet 2 konteynir kentte kaliyorum yukarimizda malet 1 konteynir kent var butun yardimlar süslemeler okullar oraya yapiliyor neden mi turizm bakanligina ait oldugu icin orayi susleyip püsleyip gosteris yapiyolar malet 2 konteynir kenti kendi kaderlerine mahkum ettiler görün artq malet 2 konteynir kenttede insanlar var calisanlar typ den girenler ayrı bir sorun insanlari it gibi azarliyolar gereginin yapilmasini istiyoruz .drpremzedeler arasinda cok büyük ayrımcaliklar yapiliyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Muhittin (1 yıl önce)
    Adam hakli beyler. Sire pazarinda halay cekenlere az bile yapiyorlar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aydın Ay (1 yıl önce)
    Yalan söyleme yav.Kim ruhsat almış.Nereden almış.Güzümüzün içine baka baka yalan söylüyor.Eğer seçimden sonra bunların biri piyasaya çıksın bende anırmaya çıkacam.Liyakatsizler sürüsü.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Pırasa (1 yıl önce)
    Ama yukarıdakine savaş açılmış. Faiz rant yersiz ödeme haksız atama. Bugün resmi gazetede birşey dikkatimi çekti. Bingöl üniversitesi eleman alıyor. O kadar alakasız saçma sapan sertifikalar istiyor ki aklınız durur. Mesleğinize ait gereksiz ama atama için alakasız konulardan sertifika sahibi olmak. Tek şart şu; ilandan sonra alınan sertifikalar kabul edilmeyecektir. Allah'a savaş açmışsınız beaaaaa. Bayan büro personeli için bunu yazmış Tütün, Alkol ve Madde Bağımlılığı sertifikasına sahip olmak diğer bir bayan büro personeli için, 1- Herhangi bir lisans programından mezun olmak. 2- 2022 KPSS P3 sınavından en az 60 puan almış olmak, 3- Son başvuru tarihi itibariyle 32 yaşını doldurmamış olmak, (04.12.1990 tarihinden sonra doğmuş olmak) 4- Bilgisayar İşletmenliği (Operatörlüğü) belgesine sahip olmak, 5- Temel Robotik Kodlama belgesine sahip olmak, 6- Nesnelerin interneti belgesine sahip olmak, 7- Blok tabanlı Robotik ve Kodlama belgesine sahip olmak, 8- Web Tabanlı İçerik Yönetim Sistemleri belgesine sahip olmak, 9- Dijital Becerilerin Geliştirilmesi belgesine sahip olmak, 10- Bu kapsamda istihdam edilecekler Üniversitemiz Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile Kadın ve Aile Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezinde istihdam edilecektir. 11- İlanın Resmi Gazetede yayınlandığı tarihten sonra alınan sertifikalar kabul edilmeyecektir. 12- Belgelendirmek kaydıyla bilgisayar alanında deneyime sahip olmak.Madde Bağımlılığı Farkındalık Eğitimi sertifikasına sahip olmak, İlanın Resmi Gazetede yayınlandığı tarihten sonra alınan sertifikalar kabul edilmeyecektir. Allah var yerin altını boşverin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Alaaddin Kaya (1 yıl önce)
    O zaman bırak git,o koltuğu boşuna meşgul etme
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Malatyada depremden önce vakit namazlarında ortalam cemaat sayısı 10-15 geçen bir camiye rastlamadım.Camiler gösteriş yeri değildir.Allah ıslah etsin.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Sayın bakanım yerinde dönüşüm için aylardır şu kadar başvuru var aldık diyorsunuzda .Sonuç 0.Bizler Malatya dışında hâlâ bekliyoruz.Herkes birbirini bekliyor.10 ay oldu. Hergün e-devleti kontrol etmekten usandık..Bu işin bu şekilde olmuyacağı başından belliydi Bir şekilde toki inşaatları yükseliyor.Yerinde dönüşüm ışi yerinde sayıyor ve muhtemelende olmuyacak.Vatandaş sizin belirttiğiniz şartlara göre ne bu işe başlayabilir ne de bitirebilir.Bu işi bu kadar zorlaştırmak yerine,Toki bu işe el atarak pekala dönüşümü çok kolay gerçekkeştirebilir.Daire başı maliyeti belirler Devletimizin vereceği hibe ve kredi belirlenir. Böylece Eski evinin yerinde oturmak isteyen hesabına gelirse oturur.Beğenmiyende diğer Toki evine taşınır.Bu işin en kolay yolu bu değilmidir Sayın büyüklerimiz?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bynedim (1 yıl önce)
    O güç her zaman var dı ülkeyi yediniz mahvettiniz gerek bilerek gerek bilmeyerek ama o güç size dur dedi anlayana sonuçu kötüde olsa iyi bir ibret.. Adamı olana iş aş verdiniz olmayanı bitirdiniz sizden olmayanı yok ettiniz dolaylı olarak kalacakmıydı yanınıza asla
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Onuncu Köy (1 yıl önce)
    Sayın editör, haberin başlığını verirken size ait olmayan sözler olduğunu belirtmek için tırnak içinde kullanıyorsunuz. Merak ettiğim tırnaktan sonra kullanılan ünlem işareti. Yanlışlıkla tırnaktan sonra mı kullanıldı yoksa bilinçli mi? Şayet bilinçli kullandıysanız neye hayret ettiniz? Çok merak ettim. Bir de soru işareti, ünlem gibi karakterler cümle sonunda ise nokta kullanmaya gerek yok diye biliyorum. Yanlış biliyorsam ben de öğrenmiş olurum. Kolay gelsin.
    %37
    %63
    Yanıtla
  • kovboy (1 yıl önce)
    yerler parseller topraklar elbette vatandaşın.ne yapılıyor ,ne ediliyor ne çiziliyor tabiki herkesin görmesi bilmesi gerekir.sonra adliye koridorlarına olaylar dava konusu olmasın ..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ehmet duran (1 yıl önce)
    Malatya'da kayda değer sayıda camii ağır ya da orta hasar aldı kapalı bu camiilerimiz tehlike arz ediyor diye fakat bakın görün ki geriye kalan camilerimizde cemaat cuma günleri bile dolduramiyor camileri demek ki neymiş camii sayımız yeterli. Hepimiz müslümanlar olarak iyi birer mümin olursak bu daha iyidir kanımca
    %70
    %30
    Yanıtla
  • hile hurda (1 yıl önce)
    Lafa bak! Aşağıda büyük bir güç var... savaşamaşmıyız... japonya, amerika, peru, hindistan, italya ve daha birçoğu... bu ülkeler nasıl savaşıyor,... Adamlar depreme dayanıklı binalar yapıyor... denetim var... bizde ne var... hile hurda... hayatımıx hile hurda, tiyatro...
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (1 yıl önce)
    Allah Cellecelaluhu Sizlere Güç Kuvvet Versin İnşaAllah Devletimize Milletimize ve Hükümetimize Zeval Ziyan Vermesin İnşaAllah
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Eski adliye binası yerine niye cami yapiliyor ki.. karşı da niyazi misri olacak, sogutlu ve yeni cami de yerinde yapılırsa oldu mu şimdi... her boş olan yere bir şey yapilmamali.. biraz gorsellik te onemli bu tip yapılar için.. sumerbank eski Sümer lisesi yerine yesillikler icine yapılabilir.. ayrıca kasap pazari itiraz etmis.. kaldirin sunlari gitsin carsi dan.. koku, pislikten görsel olarak kötü bir durum yaratmayin eskisi gibi.. buğday, kasap, bakircilar hepsi karsiya adliye tarafına tasinmaliydi...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Köylüm (1 yıl önce)
    Sayın yetkililer Malatya insanının acil camiye ihtiyacı var!! Bence çarşı merkezinin en güzel yerine ve göbeğine devasa bir cami yapmalısınız çünkü bu insanların şuan en büyük derdi ve ortak sorunları cami yokluğu. Sayın yetkililer herşeyden önce cami temellerini atmalısınız ve bu milleti sesini durmalısınız! Ekmek istemiyor bu insanlar sizden, aş istemiyor cami istiyor cami..Acil bekliyoruz Acil !!!
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)Köylüm isimli kullanıcı yorumuna
    Şebekliğe lüzum yok
    %34
    %66
    Yanıtla
  • İroni yaptığınızı sanıyorum ama bu düşmanca söylem nedir? Camilerin minareleri size neden bu kadar çok batıyor anlamak zor. Canı sıkılan, işleri ters giden kişilerin hepsi hiçbir alakalarının olmadığı İslami değerlere çatıp duruyorlar ama başka bir dine asla laf etmezler. Eğer Kilise ya da Havra yapılacak olsaydı sesiniz çıkmazdı herhalde. Camiye gidenler depremden hemen sonra siz neden tahta barakalardan pavyon ve meyhane yapıyorsunuz diye sizi eleştiriyorlar mı ki, siz gitmediğiniz ve alakanızın olmadığı camiler için onları eleştiriyorsunuz? Hayatınızdaki gerçek sorunları görmezden gelip onlara çözüm arayacağınıza, İslami değerleri ve onu bunu eleştirmeyi, çamur atmayı bırakın da sorunlarınızın çözümüne odaklanın siz önce.
    %44
    %56
    Yanıtla
  • Köylü millet cami istemiyor namazı bir süre kendi mahallendeki camide kıl, çarşıda kılma. Millet okul istiyor asıl okul !
    %77
    %23
    Yanıtla
  • ironi yaptığını düşünüyorum....yeter artık ..okul yapın hastahane yapın bilim yuvası yapın....
    %89
    %11
    Yanıtla